Dvanásť najnavštevovanejších článkov v histórii blogu

MARTIN UŽÁK | 18.08.2021

Hockeytown Blog, jediný európsky blog o hokejovom klube Detroit Red Wings a jediný blog svojho druhu na slovenskom a českom internete, zverejnil za dvanásť rokov svojej existencie celkom 750 článkov. V tomto rebríčku nájdete dvanásť najnavštevovanejších z nich.

Návštevy článkov na prvých troch miestach sa počítali na desaťtisíce, návštevy článkov na miestach č. 4 až č. 12 sa počítali na tisíce. Desať článkov z tohto rebríčka môžete nájsť aj v e-knihe Červené krídla, predstavujúcej to najlepšie z blogu Hockeytown Blog.

Sergej Fiodorov po svojom streleckom koncerte v detroitskej Joe Louis Arene (kredit: Daniel Mears, The Detroit News; 26.12.1996)

Retrospektíva: Ako Johan Franzén zničil Colorado (# 12)

Útočník Johan Franzén bol na jar roku 2008 v životnej forme a strieľal jeden gól za druhým. Krok s ním nedokázal udržať ani najlepší ligový kanonier Alexander Ovečkin. Franzén najviac zažiaril v sérii druhého kola play-off 2008 proti mužstvu Colorado Avalanche. Súpera zničil deviatimi gólmi v štyroch zápasoch a v mnohých smeroch dokázal prepísať bohatú klubovú i ligovú históriu.

15. máj v histórii Detroit Red Wings (# 11)

Potvrdenie nového klubu NHL pre mesto Detroit, prvá konfrontácia s Dallas Stars v play-off, prvý stret Detroitu a Colorada od 'Krvavej stredy', premiéra Tomáša Kopeckého v play-off alebo šiesta nominácia Pavla Daciuka na Selke Trophy pre najlepšie brániaceho útočníka NHL. To sú niektoré udalosti, ktoré sa u Red Wings odohrali 15. mája. Pozornosť čitateľov a návštevníkov tohto blogu však najväčšmi upútala iná udalosť: rekordná nula Dominika Hašeka z play-off 2007.

Spomienka na strelecký koncert Sergeja Fiodorova (# 10)

Vo februári 1995 nastrieľal štyri góly pri remíze 4:4 s Los Angeles Kings a mohol pridať aj piaty gól v predĺžení, no nepremenil trestné strieľanie. Útočník Sergej Fiodorov sa piatich strelených gólov v jednom zápase predsa len dočkal. Podarilo sa mu to 26. decembra 1996 v stretnutí s Washington Capitals. Po oku lahodiacich kombináciách s ostatnými členmi legendárnej 'Ruskej päťky' napokon dokázal niečo, čo nedokázal žiadny iný hokejista NHL.

Debut 'Ruskej päťky' priniesol potupu Calgary Flames (# 9)

Dňa 27. októbra 1995 zažila NHL historickú chvíľu, keď v zápase medzi Calgary Flames a Detroit Red Wings nastúpila v drese jedného mužstva formácia, ktorá bola kompletne zložená z ruských hokejistov. V detroitskej 'Ruskej päťke' hrávali Slava Fetisov, Vladimir Konstantinov, Slava Kozlov, Igor Larionov a Sergej Fiodorov. Ich prvé spoločné vystúpenie v NHL bolo natoľko dominantné, že Flames odišli z ľadu s nevídaným negatívnym rekordom, platným dodnes.

Stevie Y a jeho gól v druhom predĺžení zápasu č. 7 (# 8)

Legendárny Steve Yzerman nastrieľal mnoho veľkých gólov. Jeden z nich patrí medzi najslávnejšie v histórii Detroit Red Wings. Dal ho v druhom predĺžení siedmeho semifinále Západnej konferencie 1996 do siete St. Louis Blues. Bol to gól, o ktorom vyhlásil, že o ňom "sníva každý hokejista".

Spomienka na profesorské zakončenie Igora Larionova (# 7)

Steve Yzerman sa preslávil gólom v predĺžení siedmeho zápasu série play-off, legendárneho Igora Larionova zasa najviac preslávil gól z tretieho predĺženia tretieho finále Stanley Cupu 2002 medzi Red Wings a Carolina Hurricanes. Bol to natoľko slávny gól, že je po ňom pomenované víno.

Bob Probert – gladiátor známy ako hrdina (# 6)

Bob Probert bol jedným z najlepších bitkárov a najkontroverznejších hokejistov v dejinách NHL a jedným z najslávnejších a najdrsnejších hokejistov v histórii Detroit Red Wings.

Tento článok, jeden z najdlhších, aké na blogu Hockeytown Blog vyšli, opisuje, aký Probert bol, čo dokázal, s čím bojoval a čo po sebe zanechal.

Česi a Slováci v pästných súbojoch (# 5)

Za Detroit Red Wings nastúpilo viacero hokejistov z Česka, Slovenska a bývalého Československa. Tých, ktorí sa za Red Wings dokázali aj pobiť, bolo už pomenej. Čechmi a Slovákmi, ktorí do sezóny 2020/21 v drese Red Wings zhodili rukavice a pustili sa do bitky, boli František Černík, Jiří Fischer, Miroslav Fryčer, Marián Hossa, Filip Hronek, Jakub Kindl, Tomáš Kopecký, Václav Nedomanský a Tomáš Tatar. Niektoré ich bitky naozaj stáli za to.

Čo všetko zmenila jedna "Krvavá streda" (# 4)

Keď v play-off 1996 coloradský Claude Lemieux brutálnym spôsobom sfauloval detroitského Krisa Drapera, medzi Detroit Red Wings a Colorado Avalanche eskalovala nenávistná rivalita, ktorá v tej dobe nemala konkurenciu nielen v NHL, ale v celom športovom svete. Pomsta Red Wings prišla 26. marca 1997 v zápase, ktorý vošiel do histórie ako "Krvavá streda" či "Bitka v Hockeytowne".

Tento článok na podklade rozhovoru s fanúšikom, ktorý zápas navštívil osobne, bližšie vysvetľuje, aká bola "Krvavá streda" pre Red Wings dôležitá a čo všetko zmenila.

Jiří Fischer a najdôležitejší zápas jeho života (# 3)

Zo striedačky Detroit Red Wings sa niesli desivé výkriky. Na jej konci ležalo bezvládne telo zadáka Jiřího Fischera, ktorý práve zvádzal najväčší zápas svojho života. Našťastie vyhral.

Článok je autentickou a podrobnou reprodukciou udalostí, ktoré 21. novembra 2005 otriasli celým hokejovým svetom. Poukazuje aj na udalosti, ktoré nasledovali.

Ako Red Wings zatrhli éru Patricka Roya v Montreale (# 2)

Bola to veľká sláva, keď v sobotu 2. decembra 1995 v legendárnej hale Forum proti sebe nastúpili Montreal Canadiens a Detroit Red Wings. Nabudení domáci hokejisti chceli Red Wings vrátiť tesnú porážku 2:3, ktorú utrpeli pred štyrmi dňami v Detroite, nakoniec však museli prehltnúť kolosálnu prehru, ktorá znamenala koniec gólmana Patricka Roya v Montreale. Red Wings znemožnili Roya a Canadiens takým spôsobom, ako to v Montreale nedokázal nikto iný.

Retrospektíva: Detroit Red Wings vs Tesla Pardubice (# 1)

Red Wings dosiaľ odohrali päť zápasov proti európskym klubom. Jediným československým klubom, ktorý si s nimi zmeral sily, bol začiatkom januára roku 1978 klub Tesla Pardubice. Bol to stret dvoch odlišných svetov a hokejových štýlov. Red Wings vyhrali, Pardubice však obstáli.

Tento článok si získal popularitu vďaka tomu, čo bolo po celé roky krédom blogu Hockeytown Blog: priniesol súbor jedinečných informácií, ktorými nedisponovali žiadne iné médiá.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.