Retrospektíva: Detroit Red Wings vs Tesla Pardubice

MARTIN UŽÁK | 02.01.2018 | aktualizované 02.01.2020

Pondelok 2. januára 1978, štadión Detroit Olympia, Detroit.

Domáci Detroit Red Wings si dali krátku pauzu od rozbehnutej sezóny NHL a po prvýkrát v histórii nastúpili proti európskemu klubu. V Olympii na nich čakalo mužstvo Tesla Pardubice - popredný to český klub, ktorý sa koncom roka 1977 vydal na turné po Spojených štátoch.


Detroit Olympia, dejisko zápasu medzi klubmi Detroit Red Wings a Tesla Pardubice (archív denníka The Detroit News)

Neurobiť hanbu

Pre Pardubice išlo o jedinečnú skúsenosť. Na turné v USA sa po prvýkrát stretli s klubmi NHL. Spolu s nimi odcestovali za more aj hokejisti Poldi Kladno. Do tej doby jazdili do zámoria hlavne sovietske kluby. Pozvať dve české mužstvá bolo dovtedy nevídané.

Bolo pre nich veľkou poctou už len nastúpiť do týchto zápasov. Koniec koncov, ešte pred odchodom do Ameriky si predsavzali, že ich prvoradým cieľom bude neurobiť hanbu. Niektorí hráči Tesly síce mali skúsenosti z Kanadského pohára, ale pre klub ako taký išlo o unikátnu udalosť. Bez prípravy sa museli vyrovnať s užším klziskom a iným štýlom hokeja - tvrdým hokejom s dohrávanými osobnými súbojmi. Mnohí z nich dovtedy videli užšie severoamerické klzisko iba na fotografii a proti tvrdým Kanaďanom nehrali. Informácie o NHL boli v tej dobe v Československu zakázané.

Pardubickí boli na turné patrične posilnení. Nemali so sebou všetkých svojich hráčov, niektoré slabšie články zostavy nechali doma a nahradili ich zvučnými posilami z iných klubov. V USA ich preto sprevádzali napríklad brankár Jiří Králík (Dukla Jihlava), obranca Jiří Bubla (CHZ Litvínov) a útočníci Josef Augusta (Dukla Jihlava), Ivan Hlinka (CHZ Litvínov) či Libor Havlíček (Zetor Brno). Pardubickými hviezdami boli gólman Jiří Crha či útočníci Vladimír Martinec a Bohuslav Šťastný.

Pre hráčov boli zápasy v Amerike veľkou výzvou, ale doma to bolo inak. Nikto sa nesmel dozvedieť, že na západe sa majú lepšie ako v tuhom komunizme. Novinári nesmeli písať o tom, že za Detroit hráva Václav Nedomanský. Keď v roku 1974 riskoval život a emigroval, pre komunistický režim prestal existovať. Niektorí hokejisti Tesly sa spočiatku tešili, že na svojho kamaráta narazia, ale ochorel a nikde sa nestretli (aspoň taká bola a dodnes je verzia niektorých pardubických hráčov. Nedomanský nakoniec nielenže nastúpil, ale zdravý ako ryba o niekoľko dní pokračoval v NHL).

Pardubickí prišli do Detroitu dobre naladení. Na úvod turné síce prehrali s Philadelphia Flyers vysoko 1:6, ale následne zdolali klub Minnesota North Stars 4:2. Z víťazstva mali obrovskú radosť. Porazili predsa klub NHL.

V Detroite dostali hráči Tesly výstrahu, aby po večeroch v žiadnom prípade nechodili sami do ulíc, pretože v nich zúrila veľká kriminalita. Do autobusu im dokonca nasadili ochranku. Keď ostrí chlapci vytiahli pištole a začali ich pardubickým hokejistom ukazovať, prekvapení zistili, že ich vyrobila Zbrojovka Brno. Čo na tom, že komunistický režim doma rozširoval bájky, ako chce zlý americký občan pošliapať komunistické ideály a že všetko západné je zlé. Dolár komunistom nesmrdel.

Rozdielne očakávania

Detroit Red Wings, tí mali svoje vlastné starosti. Na začiatku roka 1978 sa ďalej utápali vo svojej neslávne známej mŕtvej ére. V NHL patrili medzi tie horšie mužstvá, často dostávali na frak, pred zápasom s Teslou prehrali doma s Boston Bruins vysoko 0:7. A mnohým z nich sa do zápasu s Pardubicami dvakrát nechcelo.

V predvečer zápasu vyšiel v denníku Detroit Free Press krátky článok s titulkom "Česi vs Krídla: kontrast v štýle a spôsobe života". Odhalil napríklad, aké rozdielne očakávania mali Detroit Red Wings od zápasu s mužstvom z komunistického sveta.

Niektorí hráči Red Wings sa na zápas tešili. Napríklad zadák Terry Harper uviedol, že nacionalizmus je pre neho nezmysel, že v neho neverí. Chcel si vyskúšať, ako sa hrá proti šikovným Európanom, chcel sa od nich niečo naučiť. Nešlo mu o to, aby obhájil národnú hrdosť a dokázal komunistom, že je lepší. Tešil sa, že si zahrá proti hráčom, o ktorých už počul, ale nikdy predtým ich nevidel.

Niektorí ďalší hráči Detroit Red Wings vzhliadali k zápasu proti českému klubu so všetkou vážnosťou a vyhlasovali, že mužstvo z Pardubíc musia poraziť.

"Chceme dokázať, že sme najlepší - že kanadský a severoamerický štýl hokeja je najlepší," vyhlásil gólman Jim Rutherford.

"Chceme dokázať, že sme lepší," prikyvoval útočník Dennis Hull, brat slávneho Bobbyho Hulla.

Najďalej zašiel útočník Bill Lochead, ktorý uviedol, že ľudia z programu Hockey Night in Canada sú "idioti", keď vyhlasujú, že Sovieti a Čechoslováci sú najlepší hráči na svete. "V žiadnom prípade. Ak nebudeme faulovať, nebudeme s nimi mať žiadne problémy," nechal sa počuť Lochead.

Našli sa aj takí, ktorým sa do zápasu s Teslou nechcelo vôbec.

"Do pekla, prajem si, aby sme tento zápas vôbec nehrali," vyhlásil Ted Lindsay, generálny manažér Red Wings. "Ak sa títo hráči chcú dostať do NHL, fajn, dajte im šancu. Ale nevolajte sem celé kluby. Neverím v medzinárodný hokej - neverím v spôsob, akým sa robí."

Zápas mal mať osobitný význam pre Václava Nedomanského, jediného československého hokejistu na súpiske Detroitu. Komunisti najskôr žiadali, aby mu NHL zakázala nastúpiť. Liga nenamietala, ale manažment a hráči Red Wings komunistom odkázali, že buď nastúpia aj s Nedomanským, alebo nenastúpia vôbec. Koniec koncov, Big Ned bol jednou z ich najväčších hviezd.

Nedomanského to potešilo. "Nemyslel som si, že budem môcť nastúpiť," uviedol. "A nečakal som, že sa mi dostane takejto podpory. Je to dobrý pocit, keď viete, že spoluhráči sa vás zastali."

Red Wings s víťazstvom 5:4

Big Ned teda nastúpiť mohol a bol to práve on, kto pripravil prvý gól Red Wings. Detroit viedol už po 83 sekundách hry 1:0, keď brankára Jiřího Crhu prekonal Dennis Hull.

Tesla vyrovnala v čase 16:32 v presilovej hre. Skóroval Jiří Bubla po prihrávkach Ivana Hlinku a Bohuslava Štastného. Na trestnej lavici práve sedel Dennis Hextall, ostrieľaný bitkár. Bolo to už tretie vylúčenie Red Wings v tejto tretine, oproti jednému v tíme Tesly. Red Wings sa teda aj na vlastnej koži presvedčili, že ak chcú nad pardubickými vyhrať, nesmú sa nechať vylučovať.

V druhej tretine mierili do čierneho iba Red Wings. V čase 28:15 skóroval v presilovej hre aj sám Nedomanský po prihrávke Dana Maloneyho. V čase 36:58 bolo 3:1, keď po prihrávkach Perryho Millera a Paula Woodsa skóroval Bill Lochead.

Zatiaľ čo v prvých dvoch tretinách rozhodcovia odpískali jedenásť faulov - šesť na strane Red Wings a päť na strane Tesly, posledná časť hry bola už bez vylúčení. Gólov pribudlo. V čase 43:38 viedol Detroit už 4:1, keď skóroval Dale McCourt. Pardubice sa zakrátko dotiahli na rozdiel jedného gólu - v čase 46:35 sa presadil Ivan Hlinka po prihrávkach Bohuslava Šťastného a Vladimíra Martinca, o ďalších 141 sekúnd skóroval Martinec, hoci gól bol najskôr pripísaný obrancovi Horymírovi Sekerovi. Detroit odskočil na rozdiel dvoch gólov v čase 50:32 po ďalšom zásahu namotivovaného Locheada. Skóre uzavrel v čase 53:03 Libor Havlíček po asistenciách Hlinku a Milana Kajkla.

Red Wings prestrieľali Pardubice 32:23. Rozdiel bol najmarkantnejší v druhej tretine, ktorú Red Wings vyhrali na strely 13:5. Jiří Crha zastavil 27 striel, Jim Rutherford v bráne Detroitu kryl 19 pokusov Tesly. Podľa zápisu z denníka The Ottawa Journal sledovalo zápas 4.216 divákov.

Niektorí hráči Tesly po rokoch priznali, že zápas s Red Wings bol jeden z ich lepších zápasov na turné po Amerike, a hoci ho prehrali, obstáli. Možno im uškodil priveľký rešpekt. Mnohí hráči Red Wings pôsobili namyslene, naopak pardubickí mali obavy, aby s nimi súper nezatočil.

Dozvuky a odozvy

V Pardubiciach sa na tento zápas s hrdosťou spomína dodnes. Podobne ako ostatné zápasy Tesly na klziskách NHL, tučným písmom je zapísaný v bohatej histórii pardubického hokeja. Koniec koncov, žiadny ďalší československý, český alebo slovenský klub okrem pardubického klubu doposiaľ proti Detroit Red Wings nehral.

V Detroite je to trochu inak. Detroitské médiá zápasu nevenovali priveľkú pozornosť. Na druhý deň po zápase bola správa o ňom uverejnená iba v kanadskom denníku The Ottawa Journal. Nešlo ani tak o správu ako len o strohý súpis gólov a vylúčení. Dokonca aj newyorský denník Poughkeepsie Journal, hoci len stručne, informoval o tomto stretnutí skôr ako detroitské noviny.

V Detroite sa o tomto zápase po prvýkrát písalo až dva dni po jeho skončení - v stredu 4. januára 1978. Denník Detroit Free Press však uverejnil iba výsledok zápasu a krátko ho spomenul ešte v jednom stĺpčeku, kde sa však venoval skôr tomu, ako v Olympii hneď na druhý deň muži Dynama Moskva rozprášili mladíkov Michigan Wolverines z Michiganskej univerzity 12:0. Zápas s Teslou bol spomínaný len v tom smere, že do Olympie prišla tak slabá návšteva, že pracovníci arény sa ju hanbili vyhlásiť. Podľa denníka Detroit Free Press prišli na zápas Red Wings a Pardubíc sotva dve tisícky divákov, tzn. ešte menej ako podľa denníka The Ottawa Journal. Tak alebo onak, bolo to ďaleko od pätnásťtisícových návštev, ktoré chodili na Toronto Maple Leafs či Montreal Canadiens.

O zápase medzi Red Wings a Pardubicami sa v Detroite nehovorí prakticky dodnes. Nie sú z neho žiadne fotografie, bližšie informácie chýbajú dokonca aj v bohatom klubovom archíve. V oficiálnom sprievodcovi pre novinárov, čo je viac ako 300-stranová príručka, ktorú klub vydáva pred každou sezónou, nie je o ňom ani len zmienka.

Pardubice po tomto zápase odohrali v Amerike ešte jedno stretnutie. O dva dni sa postavili proti New York Islanders, ktorí si na nich vybili zlosť, vo veľkom faulovali, hrali bez úcty a rozprášili ich 8:3. Po tomto zápase sa Pardubice i hráči Poldi Kladno vrátili späť do Československa.

Od 26. decembra 1977 do 4. januára 1978 odohrali Pardubice a Kladno v Amerike po štyri zápasy. Tým sa experiment s českými klubmi na klziskách NHL skončil. NHL ďalej zvala na svoje klziská už len sovietske kluby. Pre Severoameričanov boli skrátka atraktívnejší Sovieti.

Niekoľko sovietskych klubov postupom rokov privítali na svojom ľade aj Detroit Red Wings. V januári 1979 nastúpili proti moskovským Krídlam Sovietov (vyhrali 6:5), v decembri 1989 proti Chimiku Voskresensk (prehrali 2:4) a v decembri 1990 proti CSKA Moskva (prehrali 2:5).

Od zápasov so sovietskymi klubmi hrali Red Wings proti európskemu klubu už len jeden raz - v septembri 2009. Vtedy sa predstavili na ľade švédskeho Färjestad BK a zvíťazili 6:2.

S odstupom rokov je zjavné, že zápas Detroit Red Wings a Tesly Pardubice bol oveľa zaujímavejší z pohľadu československých hráčov, ktorí vďaka nemu zažili neopakovateľnú skúsenosť.

A hoci sa o tomto zápase v Detroite dnes už takmer nevie, Pardubice a pardubický hokejový klub sú v tomto meste a u znalcov naďalej skloňovaným pojmom, pretože postupom rokov si za Red Wings zahrali už štyria hráči, ktorí vyrastali v pardubickom hokejovom klube. Tým prvým bol fenomenálny brankár Dominik Hašek, ktorý nakoniec do Pardubíc priniesol ukázať Stanley Cup. Ďalšími boli obranca Jakub Kindl a útočníci Tomáš Nosek a Filip Zadina.


Podklady:
  • Vaclav Nedomansky paved the way for hockey defectors who followed (Tal Pinchevsky, ESPN; 14.03.2016)
  • Drsňák z Detroitu se oháněl pistolí. Byla z Brna (Pavel Ryšavý, Pardubický deník; 26.01.2013)
  • Tesla Pardubice hrála proti klubům NHL. Už je to přes třicet let! (Jan Hrabal, HC Pardubice; 14.07.2008)
  • Touring Russians Blast U-M (Tom Henderson, Detroit Free Press; 04.01.1978)
  • Capitals defeat Penguins (Associated Press via Poughkeepsie Journal; 03.01.1978)
  • Hockey Summaries (The Ottawa Journal; 03.01.1978)
  • Czechs vs. Wings: Contrast In Style and Way of Life (Tom Henderson, Detroit Free Press; 02.01.1978)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.