Spomienka na strelecký koncert Sergeja Fiodorova

MARTIN UŽÁK | 26.12.2016 | aktualizované 26.12.2020

Štvrtok 26. decembra 1996, Joe Louis Arena, Detroit. Zápas medzi domácimi Detroit Red Wings a hosťujúcimi Washington Capitals sa zmenil na streleckú prestrelku s mnohými nádhernými gólmi.

Capitals prehrávali 0:1 a 1:2, skóre však otočili a v druhej polovici stretnutia viedli 3:2 a 4:3. Ich góly strelili Andrej Nikolišin, Dale Hunter a Peter Bondra, ktorý mieril za chrbát domáceho Chrisa Osgooda dvakrát. Caps okrem toho eliminovali trio Steve Yzerman, Brendan Shanahan, Nicklas Lidström. Nakoniec im to ale nebolo veľa platné, pretože v domácom tíme žiarila 'Ruská päťka'.

Pätorka sovietskych rodákov v zložení Slava Fetisov, Vladimir Konstantinov, Sergej Fiodorov, Igor Larionov, Slava Kozlov znemožňovala hokejistov Capitals takmer pri každom striedaní a sama sa postarala o všetky góly Red Wings. Všetky pritom strelil jeden a ten istý muž - Sergej Fiodorov, elegantný útočník, excelentný korčuliar a niekdajší najužitočnejší hráč NHL.


Tip: Datsyuk, Dacjuk, alebo Daciuk? Čo je správne? Ako správne písať mená ruských hokejistov


Fiodorov otvoril skóre po nádhernej kombinácii s ostatnými členmi ruskej formácie. Druhý gól strelil po bleskovom samostatnom úniku a pohotovom zavesení puku pod hornú žŕdku. Tretíkrát sa trafil po tom, čo ho pred odkrytou bránkou našiel Konstantinov. Štvrtý gól vsietil po podobne utešenej prihrávke Larionova necelých osem minút pred koncom tretej tretiny. Piaty raz napol sieť v tretej minúte predĺženia po ďalších oku lahodiacich prihrávkach Larionova a Konstantinova a efektnom spracovaní a prikopnutí puku vlastnou korčuľou.


Sergej Fiodorov po svojom streleckom koncerte (kredit: Daniel Mears, The Detroit News; 26.12.1996)


Red Wings zvíťazili 5:4 po predĺžení. 'Ruská päťka' odišla zo stretnutia s bilanciou päť gólov, osem asistencií a 17 plusových bodov. Fiodorov sa stal prvým hráčom v dejinách klubu s presne piatimi gólmi v zápase. Viac gólov v jednom zápase, konkrétne šesť, strelil v drese Red Wings už len Syd Howe vo februári 1944. Paradoxne, Fiodorov mal blízko k takémuto počinu už vo februári 1995, kedy pri remíze 4:4 s Los Angeles Kings strelil štyri góly a ten piaty mohol pridať v predĺžení z trestného strieľania, ktoré však nepremenil.

Po Fiodorovovi dokázal v drese Red Wings streliť päť gólov v jednom zápase už len Johan Franzén vo februári 2011. Taký výnimočný strelecký koncert to je, keď sa niekto v NHL trafí päťkrát.

Čo je ešte zaujímavejšie, Sergej Fiodorov sa vďaka tomu stal prvým a dosiaľ jediným hráčom v dejinách NHL s piatimi gólmi v zápase, v ktorom víťazné mužstvo skórovalo päťkrát a vyhralo o jeden gól. Inými slovami: žiadny iný hokejista okrem neho nedokázal streliť všetky góly svojho mužstva, ak ich toto víťazné mužstvo strelilo presne päť a vyhralo pritom jednogólovým rozdielom. Stal sa tiež jediným hráčom histórie s piatimi strelenými gólmi v zápase základnej časti v situácii, kedy víťazné mužstvo skórovalo presne päťkrát.

Päť a viac gólov v jednom zápase NHL nastrieľali už desiatky hráčov, Fiodorov ale zostáva jediným, kto pri toľkých góloch vystrieľal víťazstvo vo vyrovnanom zápase sám.

Bol to pritom len jeden z mnohých úchvatných kúskov, ktoré tento dynamický hokejista vo svojej kariére predviedol. A tiež iba jeden z mnohých dôkazov toho, ako dokázal úplne ovládnuť zápas.


Strelecký koncert Sergeja Fiodorova, 26.12.1996





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.