Stevie Y a jeho gól v druhom predĺžení zápasu č. 7

MARTIN UŽÁK | 16.05.2016 | aktualizované 16.05.2018


Steve Yzerman (kredit: David P. Gilkey)


Štvrtok 16. mája 1996, Joe Louis Arena, Detroit.

Siedmy zápas semifinále Západnej konferencie medzi mužstvami Detroit Red Wings a St. Louis Blues naberá epické kontúry. Zatiaľ čo v doterajšom priebehu série padá v priemere viac ako šesť gólov na zápas, rozhodujúci siedmy súboj sa nesie v znamení bezchybných výkonov brankárov.

Chris Osgood v bráne Red Wings a Jon Casey v bráne Blues sú dominantnými postavami riadneho hracieho času a prvého predĺženia. Ani jeden z nich nepúšťa za svoj chrbát žiadny puk. Osgood zastavuje v prvých 80 minútach 29 striel, Casey 38. Na Osgoodovi stroskotávajú Wayne Gretzky, Brett Hull či Shayne Corson, Caseyho nemôžu prekonať Igor Larionov, Bob Errey, Sergej Fiodorov a najmä Steve Yzerman.

Do 80. minúty zápasu končí na Caseyho tele až sedem Yzermanových striel. Kapitán Red Wings je najusilovnejším strelcom zápasu. Nastupuje v lajne s Fiodorovom, po ich boku sa striedajú Darren McCarty a Doug Brown. Ich hlavnou úlohou je zastavovať údernú lajnu súpera v zložení Corson - Gretzky - Hull. Stačí malá chyba a môže byť koniec.

Casey v bráne Blues žiari aj v úvodných sekundách druhého predĺženia, kedy bravúrne likviduje obrovskú príležitosť Fiodorova, ktorému prihráva pred poloprázdnu bránku práve Yzerman.

Yzerman je znova na ľade na začiatku druhej minúty druhého predĺženia - 82. minúty zápasu. V blízkosti vlastnej modrej čiary napráva chybnú rozohrávku spoluhráča Vladimira Konstantinova, berie puk spopred nôh točiaceho sa Gretzkyho a rýchlo s ním vykorčuľuje vpred. Spoluhráč Dino Ciccarelli mu radšej uhýba. Yzerman z modrej čiary Blues vysiela svoju ôsmu strelu. Puk plachtí vzduchom a razom sa ocitá za Caseyho chrbtom, v pravom hornom rohu bránky.

Yzerman skóruje v čase 81:15, len 18 minút pred polnocou. Svojou tvrdou strelou ukončuje zápas i celú sériu a v Joe Louis Arene vyvoláva erupciu radosti. Je to jeho radosť, pri ktorej mohutne skáče, akoby práve strelil svoj prvý gól v NHL. Je to radosť jeho spoluhráčov, ktorí sa naň vrhajú v rohu klziska. Je to radosť jeho trénera Scottyho Bowmana, ktorý má toho za sebou viac ako ktorýkoľvek iný kouč v histórii NHL, no napriek tomu spontánne uteká na ľad. A samozrejme radosť tisícov fanúšikov, ktorí sa opäť presviedčajú, akým veľkým hráčom Steve Yzerman je.

Red Wings prehrávali v tejto sérii 2:3 na zápasy. Yzerman najskôr vyhlásil, že jeho mužstvo vyhrá zápas č. 6 a vráti sériu do Joe Louis Areny. Keď sa to podarilo, vyhlásil, že Red Wings zvíťazia aj v rozhodujúcom zápase č. 7. A sám sa napokon postaral o to, aby sa tak skutočne stalo.

"O takomto góle sníva každý hokejista," žiari po skončení série oslavovaný Stevie Y.

Yzermanov veľkolepý zásah sa zapisuje do dejín NHL ako deviaty, ktorý ukončil siedmy zápas série až po 80. minúte. Yzerman je po Peteovi Babandovi (1950) druhým hráčom v dejinách Red Wings s gólom v druhom predĺžení siedmeho zápasu. Red Wings vďaka nemu po štvrtýkrát vo svojej histórii a prvýkrát za ostatných 32 rokov otáčajú sériu play-off z 2:3 na 4:3.

Onoho 16. mája 1996 je to tiež absolútny vrchol fantastickej sezóny, v ktorej Red Wings vyhrávajú rekordných 62 zápasov základnej časti a opäť sa dostávajú do finále Západnej konferencie.

Konferenčné finále 1996 končí pre Red Wings prehrou 2:4 s tímom Colorado Avalanche a surovým faulom Claudea Lemieuxa na Krisa Drapera, čím sa ešte stupňuje nenávistná rivalita medzi týmito dvoma klubmi. Krvavá odplata prichádza v ďalšej sezóne 1996/97, kedy Red Wings získavajú svoj prvý Stanley Cup po dlhých 42 rokoch. O rok neskôr víťazia opäť, aby sa prizerali, ako ich kapitán preberá okrem strieborného pohára aj Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off.

Stevie Y a jeho gól v druhom predĺžení zápasu č. 7 je od roku 2004 zvečnený na video boxe Detroit Red Wings: A Celebration of Champions (Detroit Red Wings: oslava šampiónov). Figuruje na ňom, okrem iného, pätica najlepších a najslávnejších zápasov z novodobej histórie Red Wings, alebo ak chcete ich druhej zlatej éry, ktorá sa začala postupne rysovať práve týmto veľkolepým gólom.


Yzermanov gól v predĺžení siedmeho zápasu, 16.05.1996





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.