Ako sa darí mladíkom Detroitu na hosťovaní v Európe

MARTIN UŽÁK | 08.11.2020

Sezóna 2020/21 začne neskôr ako zvyčajne a štart novej sezóny AHL je pre pandémiu nového koronavírusu ohrozený, Detroit Red Wings preto umožnili viacerým svojim mladíkom hosťovať v európskych kluboch, aby mohli organizovane trénovať, hrať a naberať skúsenosti.

Všetci mladí hráči na hosťovaní majú jedno spoločné: za normálnych okolností by v tejto sezóne absolvovali predsezónny tréningový kemp, pričom niektorí by následne hrali v drese Red Wings a ostatní buď v drese Red Wings, alebo v drese ich záložného celku Grand Rapids Griffins v AHL.

Ako sa mladíkom na hosťovaní v európskych kluboch doteraz darilo a ktorí z nich sa vrátia do Detroitu pred štartom novej sezóny NHL?


Moritz Seider (vľavo) a Joe Veleno (Roy K. Miller, Icon Sportswire)

Mathias Bromé

Dvadsaťšesťročný švédsky krídelník, nedraftovaný. V lanskej sezóne bol v drese Örebro HK šiestym najproduktívnejším hráčom SHL, najvyššej mužskej súťaže vo Švédsku. Red Wings s ním koncom apríla uzavreli jednoročný dvojcestný kontrakt a chcú mu dať šancu zabojovať o miesto v NHL. Pre túto sezónu mal stále platný kontrakt vo Švédsku, v dôsledku pandémie do Ameriky nevycestoval a od druhej polovice augusta začal hosťovať v Örebre.

V auguste a septembri odohral štyri prípravné zápasy a získal tri body (2+1). Nechýbal v žiadnom z doterajších 13 ligových zápasov. Nastupoval v prvej alebo druhej útočnej formácii a vo všetkých herných situáciách, priemerne hrával 18 minút a 29 sekúnd na zápas, pozbieral 12 bodov (3+9) a vyslal 21 striel na bránku. Bodovo sa mu najviac darilo 3. októbra pri výhre 6:4 nad Linköpingom, keď strelil dva góly a pridal asistenciu, pričom svoj prvý gól, víťazný, dal po efektnej otočke okolo vlastnej osi. Vynikal rýchlym korčuľovaním, prehľadom, šikovnými rukami a distribúciou kvalitných prihrávok. Patril medzi ofenzívnych ťahúňov tímu. Aktuálne je jedenástym najproduktívnejším hráčom súťaže, siedmym najlepším nahrávačom súťaže a druhým najproduktívnejším hráčom mužstva. Jeho mužstvo je v 14-člennej súťaži na treťom mieste.

Na rozdiel od väčšiny hráčov hosťujúcich v SHL môže svoj klub opustiť počas sezóny a odcestovať na predsezónny tréningový kemp Red Wings. V Örebre ho navštívil niekdajší dlhoročný detroitský obranca Niklas Kronwall, dal mu potrebné inštrukcie a poodhalil, čo môže po príchode do Detroitu očakávať. Podľa vlastných slov čaká na termín začiatku kempu.

Filip Hronek

Dvadsaťtriročný český obranca, tretí výber Red Wings z draftu 2016. Vlani sa etabloval v NHL a bol najvyťažovanejším, najproduktívnejším a najlepším obrancom Red Wings. Od konca augusta začal hosťovať vo svojom materskom klube Mountfield Hradec Králové v českej extralige. V klube trénoval už niekoľko týždňov predtým. Jeho spoluhráčom je obranca Richard Nedomlel, niekdajší draftový výber Red Wings.

Počas septembra odohral jeden prípravný zápas a päť súťažných zápasov. V súťažných zápasoch pozbieral šesť bodov (2+4). Rozdelil ich do troch zápasov - v každom získal po dva. Vyslal 15 striel na bránu súperov. Väčšinou hrával v prvej obrane a vo všetkých herných situáciách, rýchlo sa stal jednou z hlavných osobností ligy. V troch zápasoch odohral viac ako 25 minút, v jednom viac ako 30 minút, v štyroch bol najvyťažovanejším korčuliarom na ľade. Priemerne hrával 25 minút a 37 sekúnd na zápas, čo je druhý najvyšší čas v celej súťaži. Aktuálne je tretím najproduktívnejším hráčom mužstva, najproduktívnejším obrancom súťaže a lídrom súťaže v hodnotení +/- (+9). Mal veľký podiel na tom, že Hradec všetkých päť zápasov vyhral a v 14-člennej súťaži je aktuálne tretí, prvý podľa percentuálneho podielu získaných bodov.

Koncom septembra išiel jeho tím do karantény; on sám mal pozitívny test na nový koronavírus. Súťaž sa neskôr v priebehu októbra prerušila a opäť sa rozbehla až tento víkend.

Tento týždeň reprezentoval Česko na reprezentačnom turnaji Karjala Cup vo Fínsku. V prvých dvoch zápasoch bol alternatívnym kapitánom, v tom treťom kapitánom. Vo výbere sa stretol s Andrejom Nestrašilom, bývalým hráčom Red Wings. V prvých dvoch zápasoch pomohol k dvom výhram. Pri víťazstve 3:1 nad Švédskom dal gól v presilovke a pridal asistenciu. Bol vyhlásený za najlepšieho obrancu turnaja. Česko skončilo na druhom mieste.

V Hradci sa rozohráva pred štartom NHL, jeho hosťovanie skončí niekoľko týždňov pred začiatkom tréningového kempu. Red Wings v auguste požiadali NHL o dlhší tréningový kemp a súťaž im podľa všetkého vyhovie, takže jeho hosťovanie by malo skončiť skôr ako u iných mladíkov.

Filip Larsson

Dvadsaťdvaročný švédsky brankár, šiesty výber Red Wings z draftu 2016. V minulej sezóne, svojej prvej medzi mužmi, sa vytrápil v AHL a spadol až do nižšej ECHL. Túto sezónu mal opäť bojovať o pozíciu v AHL. Na začiatku septembra sa dohodol na pôsobení v klube Almtuna IS v Allsvenskan, druhej najvyššej mužskej súťaži vo Švédsku. V klube, ktorý sídli na juhovýchode krajiny v meste Uppsala, trénoval už počas leta, a to vďaka asistentovi trénera Mattiasovi Zackrissonovi, ktorý ho kedysi viedol v juniorke. V mužskej súťaži vo Švédsku doteraz nikdy nechytal. Jeho spoluhráčom v klube je Gustav Lindström, druhý výber Red Wings z draftu 2017.

V septembri odchytal jeden prípravný zápas s úspešnosťou zákrokov 95 %. V súťažných zápasoch striedal štarty s veteránom Erikom Hansensom. Doteraz odchytal necelé tri zápasy a vyhral jeden, keď 10. októbra 20 zákrokmi vynuloval MoDo pri víťazstve 0:2 a pripísal si prvé čisté konto medzi mužmi vo Švédsku. V zápase zo 17. októbra na ľade Västeråsu odchytal iba prvú tretinu (11/13). Viac mu nedovolilo zranenie ruky, ktoré ho na niekoľko týždňov vyradilo z hry. V doterajších troch zápasoch inkasoval 2,99 gólu na zápas a zastavil 89,23 % striel.

Red Wings majú momentálne pod zmluvou troch severoamerických brankárov, ktorí sa budú uchádzať o miesto v Grand Rapids, takže na hosťovaní v Európe by mohol zostať celú sezónu, prípadne po čase odísť späť do Ameriky a chytať v ECHL.

Gustav Lindström

Dvadsaťročný švédsky obranca, druhý výber Red Wings z draftu 2017. Vlani začal hrávať za záložný celok Detroitu z Grand Rapids a po spoľahlivých defenzívnych výkonoch si zahral aj za Red Wings. V tejto sezóne mal bojovať o miesto v obrane Red Wings a v prípade neúspechu ďalej hrať za Griffins. V auguste si zjednal hosťovanie v materskom klube Almtuna IS v Allsvenskan, druhej najvyššej mužskej súťaži vo Švédsku, kde je jeho spoluhráčom brankár Filip Larsson.

V septembri odohral dva prípravné zápasy, od 2. októbra začal hrať v ligových stretnutiach. Doteraz odohral desať súťažných zápasov, všetky v prvej obrane IS. Zaznamenal štyri gólové prihrávky a desať trestných minút. Naskakoval do všetkých herných situácií, s priemerným hracím časom 22:10 na zápas bol jednoznačne najviac vyťažovaným korčuliarom v tíme a deviatym najvyťažovanejším korčuliarom ligy. V šiestich zápasoch bol najvyťažovanejším korčuliarom na ľade. S 24 strelami na bránku bol najčastejšie strieľajúcim obrancom tímu. V zápase z 30. októbra na ľade Mory odohral iba necelých desať minút, pretože na začiatku druhej tretiny utrpel nešpecifikované zranenie a odvtedy nehral. Jeho mužstvo je v 14-člennej súťaži na ôsmom mieste.

Do druhej najvyššej mužskej súťaže v krajine zamieril zámerne, pretože kluby v najvyššej SHL väčšinou nemajú záujem o hosťovanie na časť sezóny. Jeho návrat do Severnej Ameriky bude podmienený tým, či sa bude hrať AHL. Red Wings dávnejšie naznačili, že pokiaľ sa AHL hrať nebude, vo Švédsku môže zostať celú sezónu.

Jared McIsaac

Dvadsaťročný kanadský obranca, štvrtý výber Red Wings z draftu 2018. Vlani sa vrátil po zranení ramena, vybojoval zlatú medailu na svetovom šampionáte hokejistov do 20 rokov a uzavrel svoju juniorskú kariéru. V tejto sezóne mal začať hrať za záložný tím Detroitu z Grand Rapids. V druhej polovici septembra mu Red Wings sprostredkovali pôsobenie v klube HPK Hämeenlinna v Liige, najvyššej mužskej súťaži vo Fínsku.

Vo Fínsku mal zostať do skončenia sezóny a následne sa prípadne presunúť do AHL. Tieto plány sa však zrútili po tom, ako sa zranil hneď v prvom zápase za HPK, hranom 7. októbra v Pori. Nastúpil v druhej obrane ako jediný Severoameričan na súpiske HPK, ale na ľade si odkrútil iba 34 sekúnd. Po súboji s protihráčom vrazil ľavým ramenom do mantinelu a vlastnou váhou si ho pritlačil o mantinel. Klub najskôr predpokladal, že vynechá zhruba dva týždne, podrobnejšie vyšetrenie však preukázalo vážnejšie zranenie. Po dvoch týždňoch rehabilitácie vo Fínsku bolo preto jeho hosťovanie ukončené a koncom októbra podstúpil operáciu. Doba rekonvalescencie sa odhaduje na päť až šesť mesiacov, teda prakticky na celú sezónu 2020/21. Išlo pritom už o jeho druhú operáciu tohto druhu po tom, čo v lete 2019 podstúpil operáciu pravého ramena, s ktorým rok predtým hrával aj napriek bolesti.

Michael Rasmussen

Dvadsaťjedenročný kanadský center, prvý výber Red Wings z draftu 2017. Po sezóne 2018/19, ktorú vzhľadom na dohovor medzi NHL a CHL strávil v Detroite, kde hrával najmä na krídle, začal vlani nastupovať na svojej pôvodnej pozícii centra v záložnom celku Detroitu z Grand Rapids. V AHL sa mu darilo, kým ho nezastavili problémy s chrbtom. Pred touto sezónou mal zabojovať o miesto v NHL a v prípade neúspechu sa naďalej rozvíjať v AHL. V druhej polovici septembra mu Red Wings zjednali hosťovanie v rakúskom klube Moser Medical Graz99ers v nadnárodnej ICEHL.

V ICEHL začal nastupovať 2. októbra, od tretieho zápasu Grazu v novej sezóne. Začal ako center druhého útoku, v ďalšom zápase sa posunul do stredu prvej útočnej formácie. Ako center prvého útoku zaznamenal prvý kanadský bod - primárnu asistenciu na víťazný gól v 18. sekunde zápasu v Klagenfurte (0:2). V prvých dvoch zápasoch hral priemerne 18 minút a 23 sekúnd na zápas, vyslal jednu strelu, vyhral 40 % vhadzovaní a dostal dva dvojminútové tresty. Grazu po týchto zápasoch začala štvordňová prestávka, počas ktorej utrpel nešpecifikované zranenie po náraze na tréningu a dlhšie nehral. Vrátil sa až v dnešnom domácom zápase proti Villachu a svojimi prvými dvoma gólmi a asistenciou pomohol k výhre 4:2. Graz je v 11-člennej súťaži aktuálne prvý.

Red Wings ho pôvodne posielali na dočasné hosťovanie, jeho návrat do Severnej Ameriky ale môže byť podmienený tým, či sa túto sezónu bude alebo nebude hrať AHL. Red Wings nevylúčili, že pokiaľ sa AHL hrať nebude, v Európe zostane celý rok.

Moritz Seider

Devätnásťročný nemecký zadák, prvý výber Red Wings z draftu 2019. V lanskej sezóne hral za záložný celok Detroitu z Grand Rapids, tento rok mal už zabojovať o miesto v obrane Red Wings. Hosťovanie v Európe si zjednal ako prvý mladík Red Wings, od leta sa individuálne pripravoval vo svojom materskom klube Adler Mannheim, pôsobiacom v DEL, najvyššej mužskej lige v Nemecku. Vo farbách Mannheimu mal hrať na predsezónnom turnaji klubov DEL i v samotnej DEL, štart oboch súťaží bol však pre pandémiu odložený. Neskôr, ako plynul čas a prejavil záujem už niekde hrať, Red Wings jeho hosťovanie v Nemecku ukončili a v októbri mu dojednali pôsobenie v klube Rögle BK v SHL, najvyššej mužskej súťaži vo Švédsku. Zavážilo, že v klube sídliacom v meste Ängelholm sa stretol s bývalým spoluhráčom z Mannheimu, veteránom Benom Smithom, ako aj s asistentom trénera Corym Murphym, ktorý ho viedol na majstrovstvách sveta.

Za Rögle začal hrávať od 15. októbra, od siedmeho súťažného zápasu klubu v novej sezóne. Dosiaľ odohral päť zápasov, pozbieral päť bodov (1+4) a vyslal deväť striel na bránku. Nastupoval v prvej obrane, v presilových hrách i oslabeniach. S priemerným hracím časom 19:08 na zápas bol tretím najvyťažovanejším obrancom tímu. Vo svojom dosiaľ poslednom zápase, z 27. októbra pri víťazstve 2:5 na ľade Färjestadu, ušiel vážnemu zraneniu, keď jeho tvár po páde na ľad tesne minula korčuľa súpera. Do mužstva rýchlo zapadol, výborne korčuľoval, hral sebavedome, pri defenzívnej činnosti rýchlo dostupoval k súperom, nedával im veľa priestoru a príležitostne rozdal aj tvrdý hit. Sebaisto bránil, s prehľadom a efektívne vyvádzal puk z vlastnej tretiny a rozohrával. Solídnymi výkonmi medzi mužmi dal zabudnúť na to, že je ešte len tínedžer. Jeho mužstvo je v 14-člennej súťaži na druhom mieste podľa počtu bodov, prvom podľa percentuálneho podielu získaných bodov.

Tento týždeň mal nastúpiť za mužskú reprezentáciu Nemecka na Nemeckom pohári, ale krátko pred štartom reprezentačnej prestávky sa v SHL začali objavovať pozitívne prípady na koronavírus, preto sa rozhodol, že do Nemecka neodcestuje a prestávku prečká vo Švédsku.

V Mannheime mal hosťovať iba dočasne a neskôr mal odcestovať na predsezónny tréningový kemp Red Wings, v Rögle je to však inak: klub s ním počíta na celú sezónu a aj podľa svojich slov zostane vo Švédsku celý ročník. K Red Wings sa môže pripojiť po tom, čo jeho tím ukončí sezónu.

Joe Veleno

Dvadsaťročný kanadský center, druhý výber Red Wings z draftu 2018. Vlani začal hrávať za záložný celok Detroitu z Grand Rapids a vybojoval zlatú medailu na svetovom šampionáte juniorov. V AHL mal pokračovať aj tento rok. V lete prejavil záujem hosťovať spolu s útočníkom Filipom Zadinom v českom klube HC Oceláři Třinec, napokon však zostal trénovať individuálne na predmestí Montrealu a do Európy sa vydal až neskôr. Na začiatku októbra mu Red Wings zjednali pôsobenie v klube IF Malmö Redhawks v SHL, najvyššej mužskej súťaži vo Švédsku. V mužstve je jeho spoluhráčom obranca Malte Setkov, siedmy výber Red Wings z draftu 2017.

Za Malmö začal hrávať od 17. októbra, od piateho súťažného zápasu klubu v novej sezóne. Začal ako center tretieho útoku a postupne sa posúval do stredu druhého útoku. Dosiaľ stihol odohrať sedem zápasov, pozbieral tri body (1+2) a vyslal 18 striel na bránu. Priemerne hrával 17 minút a 13 sekúnd na zápas. V troch zápasoch vyhral väčšinu svojich vhadzovaní. Bodovo sa mu najviac darilo 20. októbra pri prehre 2:6 s Frölundou, keď po pohotovej strele švihom skóroval v presilovej hre a pridal jednu asistenciu (a po zápase sa stretol s dlhoročnými hráčmi Red Wings, Niklasom Kronwallom a Henrikom Zetterbergom). Tak ako vlani v Grand Rapids, ďalej si zvykal na mužský hokej a rolu centra na tejto úrovni. Spoľahlivo bránil, neúnavne korčuľoval, dobre kontroloval puk. Je silnejší a korčuľuje lepšie ako pred rokom. Jeho mužstvo je v 14-člennej súťaži predposledné, posledné podľa percentuálneho podielu získaných bodov.

Podobne ako Seider, aj on zostane vo Švédsku dovtedy, kým sa mu neskončí sezóna, a až následne sa bude môcť pripojiť ku Griffins / k Red Wings.

Filip Zadina

Dvadsaťročný český krídelník, prvý výber Red Wings z draftu 2018. Vlani povýšil z Grand Rapids do NHL a bol najlepším nováčikom Detroitu. Do AHL by sa už viac nemal vrátiť. Od augusta hosťuje v českom extraligovom klube HC Oceláři Třinec, kde ako asistent trénera pôsobí jeho otec Marek.

V auguste a septembri odohral prvé štyri zápasy - jeden prípravný a tri pohárové. Pozbieral v nich päť bodov (4+1). V prvom pohárovom zápase na ľade Hradca (1:7) dal dva góly, ale nedohral pre problémy v spodnej časti tela. V pohárovom finále proti Pardubiciam, svojmu materskému klubu, bodoval v oboch zápasoch a s Třincom sa tešil z celkového triumfu.

Krátko pred prvým ligovým zápasom, ktorý Třinec absolvoval 20. septembra v Karlových Varoch, utrpel počas tréningu zranenie ruky a niekoľko týždňov maródoval. Súťaž sa neskôr prerušila a opätovne sa rozbehla až tento víkend. Prvý súťažný zápas v drese Třinca odohral včera, po takmer dvoch mesiacoch od svojho posledného pohárového zápasu. Za necelých 17 minút na ľade pomohol gólom v presilovke a asistenciou na rozdielový gól k víťazstvu 4:3 po predĺžení nad Kometou Brno. Pre Třinec to bol tretí zápas v sezóne, tretí víťazný.

Podobne ako Hronek, aj on sa v českej extralige rozohráva pred štartom novej sezóny NHL. Jeho hosťovanie sa skončí niekoľko týždňov pred začiatkom tréningového kempu.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.