Seider a desať ďalších. Koho Red Wings draftovali

MARTIN UŽÁK | 22.06.2019 | aktualizované 23.06.2019

Detroit Red Wings majú za sebou draft 2019 vo Vancouveri. Ktorých mladých hráčov si vybrali a čo pre nich chystajú v najbližších dňoch?


Moritz Seider, prvá voľba Detroit Red Wings v drafte 2019 (Anne-Marie Sorvin, USA Today Sports; 21.06.2019)

1. kolo, # 6: Moritz Seider

národnosť: Nemecko
post: obranca
vek: 18 rokov
parametre: 192 cm, 94 kg
držanie hokejky: napravo

Sezóna 2018/19: Hrával za Adler Mannheim v DEL, najvyššej mužskej súťaži v Nemecku. V 29 zápasoch základnej časti pozbieral 6 bodov (2+4), v play-off si pripísal päť asistencií v 14 zápasoch a tešil sa z majstrovského titulu. Bol vyhlásený za najlepšieho nováčika súťaže. Vo veku 18 rokov sa stal najmladším hokejistom, ktorý kedy reprezentoval Nemecko na seniorských majstrovstvách sveta. Na šampionáte v Bratislave a Košiciach odohral päť zápasov a dal dva góly. Bol kapitánom Nemecka v I. divízii majstrovstiev sveta hráčov do 20 rokov, v piatich stretnutiach pozbieral sedem bodov (1+6), bol najproduktívnejším obrancom šampionátu, bol vyhlásený za najlepšieho obrancu turnaja a najlepšieho hráča mužstva, pomohol Nemecku k návratu do elitnej kategórie MSJ.

Red Line Report: "Všestranný obranca s mimoriadnymi parametrami. Je vyspelejší ako iní hráči v jeho veku. Medzi juniormi i mužmi hrá pokojne a sústredene, málokedy robí veľké chyby, nerobí zlé rozhodnutia. Má veľmi dobrú pohyblivosť a obratnosť, dokáže vykorčuľovať z nebezpečných zón. Má excelentné hokejové myslenie, hrá takmer dokonale pozične a nepanikári. Hral veľa a takmer vždy proti najlepším hráčom súpera. V Mannheime nemal ofenzívne úlohy, ale na šampionáte juniorov i mužov ukázal, že vie excelovať aj v presilovke, kde dobre distribuoval puk a prezentoval sa tvrdou a presnou strelou švihom. Dokáže vyviesť puk z obranného pásma alebo skvele prihrať. Jedinými nezdarmi v jeho inak výbornej sezóne boli dve zranenia ramena a to, že na majstrovstvách sveta ho súperi zrážali o mantinel."

Zaujímavosti: Väčšina expertov predpokladala, že bude draftovaný v druhej polovici prvého kola. ... Stal sa historicky prvým nemeckým obrancom zvoleným v úvodnom kole. ... V DEL debutoval vo veku 16 rokov. ... Pred tohtoročným titulom s Mannheimom vyhral v rovnakom klube dva juniorské tituly. ... Snaží sa hrať podobným štýlom ako Roman Josi. ... Zatiaľ sa nerozhodol, či bude budúcu sezónu pokračovať v Mannheime, alebo sa presunie do Severnej Ameriky.

2. kolo, # 35: Antti Tuomisto

národnosť: Fínsko
post: obranca
vek: 18 rokov
parametre: 194 cm, 88 kg
držanie hokejky: napravo

Sezóna 2018/19: Sezónu strávil v štruktúrach materského klubu Ässät Pori. Väčšinu ročníka odohral v juniorskej SM-liige, najvyššej juniorskej lige vo Fínsku. V 45 zápasoch základnej časti pozbieral 35 bodov (9+26) a 49 trestných minút, bol najproduktívnejším obrancom tímu a tretím najproduktívnejším obrancom súťaže. Dostal sa do druhého All-Star tímu sezóny. Reprezentoval Fínsko na majstrovstvách sveta hráčov do 18 rokov, v piatich zápasoch na turnaji si pripísal dve asistencie a 29 trestných minút.

Red Line Report: "Veľký, mobilný obranca. Celú sezónu sa zlepšoval. Výrazne sa zlepšil najmä v práci s pukom. Korčuľuje plynulejšie a je výrazne pohyblivejší ako na začiatku sezóny. Rozvíja sa v kompletného obrancu s ohromnými parametrami, silou a nohami, ktorými dokáže udržať krok s rýchlejšími útočníkmi vo vlastnom pásme. Dobre bráni svojou dlhou hokejkou, po získaní puku okamžite prihráva so zdvihnutou hlavou. Je veľmi pracovitý, hráva vo všetkých herných situáciách. Verí si pri vyvážaní puku a útočení, dokáže sa zapojiť do brejku a aj sám uniknúť. Pri korčuľovaní robí veľké zábery, vďaka čomu sa rýchlo vracia späť do svojho pásma alebo zozadu napáda súpera. Dokáže hrať tvrdo, v súbojoch pri mantineli je neoblomný a silný. Zlepšil sa natoľko, že sa stal prínosom aj pre presilovú hru - jeho strely sú konštantne tvrdé a dobre mierené."

Zaujímavosti: V nasledujúcom ročníku plánuje zostať vo Fínsku, od sezóny 2020/21 začne hrať v univerzitnej súťaži NCAA. ... Red Wings minulý rok ulovili v Pori drobného a rýchlo sa zlepšujúceho útočníka Otta Kivenmäkiho, s ktorým Tuomisto posledné štyri roky hrával.

2. kolo, # 54: Robert Mastrosimone

národnosť: USA
post: center / ľavý krídelník
vek: 18 rokov
parametre: 178 cm, 77 kg
držanie hokejky: naľavo

Sezóna 2018/19: Väčšinu sezóny nastupoval za Chicago Steel v juniorskej USHL. V 54 zápasoch základnej časti pozbieral 60 bodov za 31 gólov a 29 asistencií, v play-off odohral 11 zápasov so ziskom 15 bodov za sedem gólov a osem asistencií. V základnej časti bol najlepším strelcom a druhým najproduktívnejším hráčom Steel, v play-off bol v oboch smeroch najlepší. Dostal sa do tretieho All-Star tímu USHL. V Chicagu robil alternatívneho kapitána. Reprezentoval USA na prestížnom Hlinka Gretzky Cupe, v piatich zápasoch pozbieral päť bodov (3+2).

Red Line Report: "Do hry dáva srdce a veľké odhodlanie. Vysoko energický útočník, hrá rýchly a tvrdý hokej po celom klzisku. Je menší, dynamický, dokáže sa rýchlo otáčať a šikovne akcelerovať. Má bleskovú strelu, strieľa rýchlo, s prehľadom prekonáva brankárov z otvorených pozícií aj pred bránkou. Dokáže využiť ponúknutý priestor. Je tiež obratným nahrávačom, na prihrávku mu stačí minimum priestoru. Dokáže na seba naviazať obrancov súpera a vytvoriť tým šance a priestor pre spoluhráčov. Hrá s citom na oboch stranách čepele hokejky. Žiadostivý, pracovitý bojovník. Nebojí sa chodiť do miest, kde to bolí, aby vybojoval puky a zvádzal súboje s protivníkmi. Vytrvalo bráni, baží po puku, môže hrať vo všetkých herných situáciách, je pracovitý pri hre v oslabení."

Zaujímavosti: V sezóne 2017/18 sa dostal do All-Star tímu nováčikov USHL. ... Za dve sezóny v Chicagu pozbieral 105 bodov (47+58) v 114 zápasoch a je historicky najlepším strelcom Steel. ... Budúcu sezónu bude hrávať za Boston University Terriers v NCAA.

2. kolo, # 60: Albert Johansson

národnosť: Švédsko
post: obranca
vek: 18 rokov
parametre: 183 cm, 76 kg
držanie hokejky: naľavo

Sezóna 2018/19: Sezónu strávil v štruktúrach materského klubu Färjestad BK. Väčšinu sezóny odohral v juniorskej SuperElit, najvyššej juniorskej súťaži vo Švédsku. V 40 zápasoch základnej časti nahromadil 29 bodov (5+24) a 63 trestných minút, bol druhým najproduktívnejším hráčom a najproduktívnejším obrancom tímu, tretím najproduktívnejším obrancom súťaže. Popri tom odohral aj prvé tri zápasy v SHL, najvyššej mužskej súťaži v krajine. Reprezentoval Švédsko na svetovom šampionáte hráčov do 18 rokov, v siedmich zápasoch raz asistoval a vybojoval titul majstra sveta tejto vekovej kategórie. Na Hlinka Gretzky Cupe získal so švédskym výberom striebro.

Klubový skauting: Rozbiehal sa pomalšie, ale mal impozantnú druhú polovicu sezóny. Hoci nie je najväčší, hrá nebojácnym štýlom. Má tvrdú a presnú strelu, úhľadne korčuľuje, má prehľad, dobre vyváža puk.

Zaujímavosti: Očakávalo sa, že bude zvolený skôr. Najoptimistickejšie predpovede ho zaraďovali na záver prvého kola. ... V sezóne 2019/20 bude pokračovať vo Färjestade s cieľom vybojovať si stále miesto v SHL. ... Jeho otec Roger Johansson odohral 166 zápasov v NHL.

3. kolo, # 66: Albin Grewe

národnosť: Švédsko
post: center / pravý krídelník
vek: 18 rokov
parametre: 182 cm, 85 kg
držanie hokejky: naľavo

Sezóna 2018/19: Sezónu strávil v štruktúrach klubu Djurgårdens IF. Najčastejšie nastupoval v juniorskej SuperElit, najvyššej juniorskej súťaži vo Švédsku, kde v 25 zápasoch základnej časti pozbieral 34 bodov (13+21) a 102 trestných minút, ďalších šesť bodov (2+4) pridal v ôsmich zápasoch play-off. Popri tom odohral 15 zápasov v SHL, najvyššej mužskej súťaži v krajine. S Johanssonom vybojoval titul majstra sveta v kategórii do 18 rokov (dal dva góly v siedmich zápasoch) a striebro na Hlinka Gretzky Cupe, kde odohral tri zápasy (1+1).

Red Line Report: "Jedno z najväčších sklamaní sezóny. Na začiatku vyzeral ako istá voľba pre prvé kolo draftu, ale počas sezóny hral nevyrovnane. Miestami uhýbal pred fyzickou hrou a predstieral zranenia, aby si po čistých zákrokoch súpera vypýtal vylúčenia. Dokáže tvoriť a je šikovný, ale má tiež tendenciu vytrácať sa z ľadu. Silný na puku; puk dokáže zaviesť do hĺbky útočného pásma a ak chce, vie si ho dobre pokryť. Má šikovné ruky a výborné videnie. Má veľmi dobrú strelu príklepom, ale problém s nachádzaním priestoru na streľbu. Excelentný s pukom, hoci ho často drží zbytočne dlho. Potrebuje lepšie využívať spoluhráčov. Musí zrýchliť prvé sklzy na korčuliach a viac chodiť do priestoru pred bránkou. Do budúcnosti je veľkou hádankou."

Zaujímavosti: V roku 2018 vybojoval na MS hráčov do 18 rokov bronz. ... Snaží sa hrať podobným štýlom ako Brad Marchand. ... Vo februári predĺžil zmluvu s Djurgårdens IF o ďalšie tri roky. ... Pod jeho prepad draftom sa podpísal aj otras mozgu z uplynulej sezóny.

4. kolo, # 97: Ethan Phillips

národnosť: Kanada
post: center / pravý krídelník
vek: 18 rokov
parametre: 175 cm, 66 kg
držanie hokejky: napravo

Sezóna 2018/19: Väčšinu sezóny odohral za Sioux Falls Stampede v juniorskej USHL. Ako nováčik nastúpil do 50 zápasov základnej časti a pozbieral v nich 43 bodov (16+27), v play-off sa postavil do šiestich zápasov, pozbieral päť bodov (1+4) a vybojoval Clark Cup pre šampióna USHL.

Klubový skauting: Postavou drobný, ale dynamický hokejista so šikovnými rukami. Musí zosilnieť. Výborne korčuľuje, dobre pracuje s hokejkou, veľmi dobre bráni.

Zaujímavosti: V sezóne 2019/20 bude bojovať o miesto v tíme Boston University Terriers v NCAA, kde budú hrávať aj útočník Robert Mastrosimone, tretí výber Red Wings z tohtoročného draftu, a obranca Kasper Kotkansalo, tretí výber Red Wings na drafte 2017. ... Phillipsova rodina prichýlila Nica Hischiera a Filipa Zadinu, keď hrávali v QMJHL.

5. kolo, # 128: Cooper Moore

národnosť: USA 
post: obranca
vek: 18 rokov
parametre: 185 cm, 82 kg
držanie hokejky: naľavo

Sezóna 2018/19: Hral za strednú školu v Brunswicku, kde robil alternatívneho kapitána. V 28 zápasoch pozbieral 31 bodov za 13 gólov a 18 asistencií, bol tretím najlepším strelcom a tretím najproduktívnejším hráčom mužstva, najlepším obrancom. V jednom decembrovom zápase sa zviditeľnil piatimi strelenými gólmi.

Klubový skauting: Elitný korčuliar. Na strednej škole ukázal schopnosť ofenzívne dominovať, ale má sa ešte čo učiť po defenzívnej stránke. Musí tiež vyrovnať výkonnosť.

Zaujímavosť: V sezóne 2019/20 bude hrávať za Chilliwack Chiefs v juniorskej BCHL a od sezóny 2020/21 za University of North Dakota v univerzitnej NCAA.

6. kolo, # 159: Elmer Söderblom

národnosť: Švédsko
post: center / krídelník
vek: 17 rokov (v júli 18)
parametre: 200 cm, 100 kg
držanie hokejky: naľavo

Sezóna 2018/19: Sezónu strávil v štruktúrach klubu Frölunda Indians. Väčšinu ročníka odohral v SuperElit, najvyššej juniorskej súťaži vo Švédsku. V 44 zápasoch pozbieral 17 bodov (9+8), ďalšie štyri body za štyri góly pridal v šiestich zápasoch play-off. S Johanssonom a Greweom vybojoval titul majstra sveta v kategórii hráčov do 18 rokov (dal jeden gól v piatich zápasoch) a striebro na Hlinka Gretzky Cupe, kde odohral päť zápasov a pozbieral tri body (1+2).

Klubový skauting: Veľký mladý muž. Nie je taký rýchly a taký obratný ako mnohí iní hráči tohto draftu, ale na rozdiel od mnohých iných je obrovský, má veľký dosah hokejkou, vie miešať pukom, solídne tvorí a vyniká pri prenikaní k bránke súpera.

6. kolo, # 177: Gustav Berglund

národnosť: Švédsko
post: obranca
vek: 18 rokov
parametre: 189 cm, 88 kg
držanie hokejky: napravo

Sezóna 2018/19: Tak ako Söderblom, sezónu strávil v štruktúrach klubu Frölunda Indians. V základnej časti hrával najčastejšie v Elit, najvyššej dorasteneckej súťaži vo Švédsku, kde v 15 zápasoch nahromadil 18 bodov (6+12). Odohral aj svojich prvých deväť zápasov v SuperElit, najvyššej juniorskej súťaži vo Švédsku.

Klubový skauting: V poslednej sezóne sa výrazne zlepšil. Má ofenzívny potenciál.

7. kolo, # 190: Kirill Tjutjajev

národnosť: Rusko
post: ľavý krídelník
vek: 18 rokov (v auguste 19)
parametre: 175 cm, 66 kg
držanie hokejky: naľavo

Sezóna 2018/19: Hral za materský klub Avtomobolist Jekaterinburg v MHL, najvyššej juniorskej súťaži v Rusku. V 60 zápasoch základnej časti zaznamenal 60 bodov (19+41) a bol jednoznačne najproduktívnejším hráčom tímu, v play-off pridal 14 bodov (5+9) v 20 zápasoch a bol najlepším nahrávačom a druhým najproduktívnejším hráčom vyraďovacích bojov.

Klubový skauting: Menší, ale šikovný hokejista s výbornými rukami.

Zaujímavosti: V sezóne 2017/18 bol najproduktívnejším hokejistom v ruskej dorasteneckej lige, kde v 31 zápasoch nahromadil 114 bodov za 47 gólov a 67 asistencií. ... Mohol byť draftovaný už vlani, ale nikto si ho nevybral.

7. kolo, # 191: Carter Gylander

národnosť: Kanada
post: brankár
vek: 18 rokov
parametre: 195 cm, 78 kg
lapačka: na ľavej ruke

Sezóna 2018/19: Chytal za Sherwood Park Crusaders v provinčnej juniorskej lige AJHL. Ako dvojka odchytal 22 zápasov základnej časti s priemerom 2,43 inkasovaného gólu na zápas a úspešnosťou zákrokov 91,5 %. V 16 zápasoch zvíťazil a v troch udržal čisté konto. V play-off odchytal jeden zápas s úspešnosťou zákrokov 95,5 %.

Zaujímavosť: Od sezóny 2020/21 sa chystá na Colgate University v univerzitnej NCAA.

Zhrnutie a najbližšie plány

Bolo to veľké prekvapenie, keď Detroit Red Wings v piatok oznámili, že zo šiesteho miesta vyberajú Moritza Seidera. Vo vancouverskej Rogers Arene to len zahučalo, prekvapený zostal aj sám Seider, ktorý podľa vlastných slov očakával, že na rad príde najskôr niekde medzi 15. až 20. miestom.

Generálny manažér Steve Yzerman vysvetlil, že Seidera nezvolil pre nedostatok kvalitných obrancov v organizácii. Seider jednoducho patril medzi najlepšie hodnotených mladíkov klubového skautingu, akurát experti o tom netušili, preto jeho vysoká voľba mnohých prekvapila. Yzerman ho sledoval od decembra a na preddraftovom testovaní ho spovedal až 40 minút. Obával sa, ako uviedol, že by na začiatku druhého kola už nebol k dispozícii, preto ho zvolil hneď v prvom kole.

"Sme nadšení, že sme ho vybrali," povedal na Seiderovu adresu Yzerman. "Mnohí priaznivci o ňom veľa nevedia, ale keď ho uvidia hrať, budú príjemne prekvapení."

Red Wings v ďalšom priebehu draftu zvolili ešte desať mladých hráčov. Svoju pôvodnú voľbu č. 143 vymenili k Buffalo Sabres za voľby č. 177 a 191. Z jedenástich tohtoročných volieb Red Wings bol jeden brankár, piati obrancovia (z nich traja praváci) a piati útočníci. Siedmi hráči boli Európania, z toho štyria Švédi, jeden Nemec, jeden Fín a jeden Rus. Red Wings po prvýkrát vo svojej histórii nezvolili ani jedného hráča z prestížnych kanadských juniorských líg združených pod CHL.

Pre mnohé tohtoročné draftové voľby, rovnako ako pre viaceré voľby z predošlých rokov, ďalších podpísaných mladíkov a pozvaných mladíkov z juniorských líg, univerzít či Európy teraz Red Wings chystajú tradičný letný rozvojový kemp. Bude sa konať budúci týždeň, od utorka 25. do soboty 29. júna v tréningovej hale pod domácou Little Caesars Arenou. Všetci účastníci nováčikovského kempu dostanú inštrukcie a rady o tom, ako môžu posilniť svoje šance na ceste do NHL. Popri tréningoch a modelových zápasoch sa zoznámia s prostredím, nadviažu kontakty, dostanú inštrukcie o správnom vystupovaní v NHL, zdravej výžive, atď.

Ako Detroit Red Wings tento rok draftovali, ktorí z draftovaných mladíkov sa presadia a ktorí nie, to sa ukáže - prirodzene - až o niekoľko rokov.


Prvých päť volieb Detroit Red Wings v drafte 2019




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.