McIsaac a Veleno juniorskými majstrami sveta

MARTIN UŽÁK | 05.01.2020

Majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov v Ostrave a Třinci sa skončili triumfom Kanady. Druhé miesto obsadilo Rusko, tretie Švédsko a na štvrtej priečke sa umiestnilo Fínsko.

Na prestížnom turnaji si zahralo päť mladých hráčov, ktorí boli draftovaní klubom Detroit Red Wings. Všetci boli v akcii do posledného hracieho dňa a štyria si odnášajú medailu - dvaja tú najcennejšiu, zlatú, a dvaja bronzovú.


Moritz Seider (vľavo) a Joe Veleno v drese Detroit Red Wings (kredit: Roy K. Miller, Icon Sportswire)

Jonatan Berggren (Švédsko)

Devätnásťročný krídelník. Tretí výber Red Wings v drafte 2018 (33. celkovo). Nastupoval s číslom 26. V siedmich zápasoch zaznamenal päť kanadských bodov za jeden gól a štyri gólové prihrávky. Skóroval vo víťaznom zápase základnej skupiny A s Kazachstanom (6:2) po tom, čo dorazil puk do odkrytej bránky v početnej výhode. Bodovo sa mu najviac darilo pri výhre 6:2 v stretnutí základnej skupiny A so Slovenskom (0+2). Väčšinu bodov pozbieral v presilovej hre. Bodoval v každom dueli základnej skupiny, vo vyraďovacej časti sa nepresadil a jeho minutáž začala klesať. Vo štvrťfinále proti Česku (5:0) si vypýtal trestné strieľanie, z ktorého Švédi strelili štvrtý gól, no po zápase sa kajal po kopnutí protihráča do rozkroku po tom, ako stratil rovnováhu. V priemere hrával 10 minút a 46 sekúnd za zápas, väčšinou v druhej formácii. Štatistici mu pripísali aj jeden plusový bod, dve trestné minúty a päť striel na bránu. Miestami predviedol svoj veľký prehľad, dobrý ťah na bránu a šikovné ruky, inokedy si výrazne preťahoval striedania a pri rovnovážnom počte hráčov na ľade bol nevýrazný. Bronzová medaila je jeho druhou z vrcholných reprezentačných podujatí, v roku 2018 obsadil so Švédskom tretie miesto na šampionáte hráčov do 18 rokov. Vracia sa do mužstva AIK Skellefteå v SHL, najvyššej mužskej súťaži vo Švédsku.

Jesper Eliasson (Švédsko)

Devätnásťročný brankár. Siedmy výber Red Wings v drafte 2018 (84. celkovo). Nosil číslo 1. Plnil rolu náhradného brankára švédskeho mužstva. Nastúpil iba v stretnutí základnej skupiny A proti Kazachstanu (6:2) a 17 zákrokmi pomohol k víťazstvu. Kazachovia ho prekonali zo samostatného úniku a druhýkrát po sérii odrazov puku. Tak ako pre Berggrena, aj pre neho je bronzová medaila druhou z vrcholných reprezentačných podujatí po bronze z MS hráčov do 18 rokov v roku 2018. Vracia sa do tímu Almtuna IS v Allsvenskan, druhej najvyššej mužskej súťaži vo Švédsku.

Jared McIsaac (Kanada)

Devätnásťročný obranca. Štvrtý výber Red Wings v drafte 2018 (36. celkovo). Nastupoval s číslom 14, väčšinou v druhej obrane, v oslabeniach, príležitostne aj v presilovkách. V siedmich zápasoch zaknihoval štyri kanadské body za jeden gól a tri asistencie. Bol druhým najproduktívnejším bekom Kanady na turnaji. Vo víťaznom stretnutí základnej skupiny B proti Česku (7:2) skóroval po strele švihom od modrej čiary a pridal aj asistenciu. Ostatné dva body zaznamenal vo víťaznom zápase základnej skupiny B proti Nemecku (4:1). Pri jedinej prehre Kanady na turnaji, v základnej skupine B proti Rusku (0:6) zle rozohral vo vlastnom pásme a súper jeho veľkú hrúbku potrestal gólom na 0:1. V priemere hrával 16 minút a sedem sekúnd za zápas. Pripísal si aj štyri plusové body, sedem striel na bránku a osem trestných minút. Postupom turnaja sa zlepšil, hral lepšie pozične, šikovne bránil, prezentoval dobré hokejové myslenie. Dostával podstatne viac priestoru a mal dôležitejšiu rolu ako na minuloročnom šampionáte. Zlatá medaila je jeho prvá z vrcholných reprezentačných podujatí. Vracia sa do tímu Halifax Mooseheads v juniorskej QMJHL.

Moritz Seider (Nemecko)

Osemnásťročný obranca, pravák. Prvý výber Red Wings v drafte 2019 (6. celkovo). Hrával s číslom 21. Nemecký výber viedol ako kapitán. V siedmich zápasoch pozbieral šesť bodov za šesť gólových prihrávok. Bol tretím najproduktívnejším hráčom a najproduktívnejším obrancom nemeckého tímu, šiestym najproduktívnejším obrancom celého šampionátu. Bodovo sa mu najviac darilo pri víťazstve 4:3 v zápase základnej skupiny B s Českom (0+3). V zápase základnej skupiny B s Kanadou (1:4) bol vyhlásený najlepším hráčom nemeckého mužstva. S priemerným hracím časom 25 minút a 20 sekúnd za zápas bol najvyťažovanejším korčuliarom šampionátu. Pozbieral šesť trestných minút, s 21 strelami na bránku bol najčastejšie strieľajúcim obrancom Nemcov. Nastupoval v prvej obrane Nemecka, hral v presilových hrách i oslabeniach, mal rozhodujúci vplyv na nemeckú hru. Vynikal výbornou pozičnou a fyzickou hrou, pevnou defenzívou, ladným korčuľovaním, prehľadom, dobrou palicovou technikou. Umne distribuoval puk, bol sebavedomý, exceloval pri prechode z obranného do útočného pásma, hral solídne pod tlakom. Zanechal výborný dojem. Bol vyhlásený za jedného z troch najlepších hráčov Nemecka na turnaji, pomohol Nemcom k záchrane v elitnej kategórii MS. Vracia sa ku Grand Rapids Griffins v AHL, kde sa bude ďalej rozvíjať.

Joe Veleno (Kanada)

Onedlho dvadsaťročný útočník. Druhý výber Red Wings v drafte 2018 (30. celkovo). Nosil číslo 9, v tíme Kanady robil alternatívneho kapitána a podobne ako McIsaac, aj on zastával dôležitejšiu rolu a dostával viac priestoru ako na lanskom šampionáte. V prvých dvoch zápasoch hral najmä v strede prvého útoku, v ďalšom priebehu turnaja najmä na pozícii druhého centra. Chodil na presilovky aj oslabenia, v priemere hral 19 minút a 13 sekúnd za zápas, najviac spomedzi korčuliarov Kanady. V šiestich zápasoch zaznamenal šesť kanadských bodov za jeden gól a päť asistencií. Najviac zažiaril vo víťaznom stretnutí základnej skupiny B proti Česku (7:2), keď otvoril skóre po tom, ako dorazil puk do odkrytej bránky počas presilovky a v ďalšom priebehu pridal ešte dve asistencie. V zápase základnej skupiny B proti Rusku (0:6) udrel súpera hlavou, za čo bol IIHF suspendovaný na jeden zápas. Vo finále proti Rusku (4:3) bol najvyťažovanejším korčuliarom (25:20) a pripísal si jednu gólovú prihrávku. Okrem šiestich kanadských bodov zaknihoval tri plusové body, osem trestných minút a 21 striel na bránu. Vyhral 57,73 % vhadzovaní, najviac v kanadskom mužstve. Na buly exceloval najmä v zápase základnej skupiny B proti USA (6:4; 12/17) a v semifinále proti Fínsku (5:0; 13/15). Distribuoval puk, bol snaživý, hral rozumne, v ofenzíve bol pravidelne nebezpečný, tlačil sa do bránky, zodpovedne bránil. Zlatá medaila je jeho prvá z vrcholných reprezentačných podujatí. Vracia sa ku Grand Rapids Griffins, kde bude čakať na prvé povolanie do NHL.


Niektoré zápasy turnaja osobne sledovali aj kluboví činovníci: generálny manažér Steve Yzerman, riaditeľ skautingu mladých hráčov Kris Draper či riaditeľ hráčskeho rozvoja Shawn Horcoff.

K druhému miestu ruského výberu prispel legendárny Igor Larionov, niekdajší úspešný hráč Red Wings. Larionov robil v ruskej reprezentácii asistenta trénera.

Za Kanadou, Ruskom, Švédskom a Fínskom sa umiestnili Švajčiarsko, USA, Česko, Slovensko, Nemecko a Kazachstan. Elitnú kategóriu MS opúšťa Kazachstan, na budúcoročnom svetovom šampionáte v Kanade ho nahradí Rakúsko.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.