Aká bola sezóna 2019/20 u Grand Rapids Griffins

MARTIN UŽÁK | 11.05.2020

Zatiaľ čo Národná hokejová liga naďalej verí, že po ústupe pandémie nového koronavírusu sa jej podarí dohrať sezónu 2019/20 v priebehu leta alebo neskôr pred prázdnymi tribúnami, Americká hokejová liga, ktorá je významne závislá na návštevách v arénach, si niečo také dovoliť nemôže. AHL preto dnes oznámila ukončenie sezóny. 


Grand Rapids Griffins, ktorí sú v AHL záložným celkom Detroit Red Wings, teda nedokončia to, v čo oni i Red Wings dúfali: dohrať základnú časť, postúpiť do play-off, dostať sa čo najďalej a sledovať, ako sa mladí hráči, ktorí raz majú byť budúcnosťou Red Wings, dokážu presadiť v ťažkých bojoch o Calder Cup. Red Wings vzhliadali k tomuto obdobiu s veľkými očakávaniami, rozvoj ich mladíkov na všetkých frontoch je v pokračujúcej prestavbe tímu hlavná priorita. Griffins však už pred ukončením sezóny stihli mnohé, z čoho bude môcť prestavované mužstvo Red Wings v ďalších rokoch ťažiť.

Poďme si teda zhrnúť, aká bola sezóna 2019/20 v podaní Grand Rapids Griffins a ako sa v ich drese darilo mladíkom, s ktorými Red Wings počítajú do budúcnosti.


Filip Zadina (Sam Iannamico, Grand Rapids Griffins; 24.01.2020)

S omladeným a často meniacim sa kádrom

Sezóna 2019/20 bola pre Griffins ich 19. v AHL a 18. v pozícii farmy Red Wings. Druhý rok ich viedol hlavný tréner Ben Simon. Do ročníka vstupovali s vyšším počtom mladých hráčov ako v minulosti, keďže Red Wings sú v prestavbe a odráža sa to aj na zložení Griffins.

Pred sezónou opustili mužstvo niekoľkí rozdieloví hráči a obaja brankári. Odišli Harri Säteri, Patrik Rybár, Jake Chelios, Wade Megan, Colin Campbell, Martin Frk a Axel Holmström. Uvoľnené miesta v zostave obsadili napríklad brankár Calvin Pickard, obranca Oliwer Kaski (ten však dlho nezostal) či útočník Eric Tangradi, navrátilec z KHL. No a samozrejme mnohí mladí hráči.

Griffins v priebehu sezóny viackrát nasadili v zápase až šesť výberov Red Wings v prvom kole draftu (boli nimi Filip Zadina, Moritz Seider, Joe Veleno, Michael Rasmussen, Dennis Cholowski a Jevgenij Svečnikov). Takýto vysoký počet mladíkov z prvého kola draftu v jednom drese v jednej sezóne sa ani v AHL nevidí často. Red Wings by mali z rozvoja väčšiny z nich časom profitovať.

Káder Griffins bol široký a nestály, čo zapríčiňovali viaceré zranenia ich vlastných hráčov a najmä (ďalšia) veľká vlna zranení u Red Wings. Griffins počas sezóny vystriedali až 41 hráčov, čo je aj na pomery AHL veľa. Až 13 hráčov si v priebehu sezóny zahralo aj za Red Wings, pritom mladíci Joe Veleno, Michael Rasmussen a Moritz Seider mali dostať prvú šancu predviesť sa v tejto sezóne NHL na konci základnej časti. O častých zmenách v zostave Griffins svedčí aj skutočnosť, že Red Wings do prerušenia sezóny až v 85 prípadoch niekoho povolali alebo naopak poslali späť do AHL.


Výkonnostné výkyvy a stúpanie tabuľkou

Veľká nestálosť a premenlivosť zostavy sa podpísala na nevyrovnaných výkonoch a výkonnostných výkyvoch Griffins v rôznych obdobiach tejto sezóny.

Griffins zo začiatku sezóny striedali víťazstvá a porážky. V novembri prehrali sedemkrát za sebou a keď počas sezóny vyhrávali, vyhrali maximálne štyrikrát po sebe. Začiatkom decembra padli až na predposledné miesto Západnej konferencie a 6. januára boli poslední v Centrálnej divízii. Napriek tomu zaznamenali dostatok víťazstiev na to, aby postupne stúpali tabuľkou.

Vo štvrtok 12. marca, kedy bola sezóna AHL po vzore NHL prerušená, mali Griffins za sebou 63 z plánovaných 76 zápasov základnej časti. So ziskom 51,6 % bodov (v AHL hrajú kluby 68 alebo 76 zápasov, rozhodujúcim kritériom je preto percento získaných bodov) boli na treťom, postupovom mieste Centrálnej divízie. Vyhrali tri z posledných štyroch zápasov, hrali dobre a vyrovnane, ich mladíci čoraz viac a viac vyčnievali, netrápila ich taká rozsiahla maródka ako predtým a boli na najlepšej ceste ôsmu sezónu v rade postúpiť do vyraďovacích bojov o Calder Cup.

Griffins nastrieľali menej gólov ako ich inkasovali (177:193) a nijak zvlášť nevynikali na domácom ani cudzom ľade, darilo sa im však v špeciálnych formáciách. Mali šiestu najlepšiu presilovku v AHL (úspešnosť 20,9 %) a štvrtú najlepšiu na domácom ľade (22,6 %), a dvanáste najlepšie oslabenie (82,6 %), štvrté najlepšie na klziskách súperov (85,5 %). Od konca januára až do začiatku marca neinkasovali na ľade súperov pri vlastnom oslabení v ôsmich zápasoch za sebou.


Larsson sa vytrápil, Seider si urobil meno

V bránke začal nastupovať Filip Larsson (21 rokov). V minulej sezóne žiaril v univerzitnej lige, Red Wings do neho vkladajú veľké nádeje a minulé leto ho vnímali ako najlepšieho mladého brankára v organizácii, prvá sezóna medzi mužmi v AHL mu však vôbec nevyšla. Za omladenou a nezohratou defenzívou odchytal iba sedem zápasov s bilanciou 4,01 inkasovaného gólu na zápas a úspešnosťou zákrokov 84,3 %. Okrem toho musel pauzovať pre zranenia. Trápil sa natoľko, že Red Wings ho na začiatku decembra poslali do nižšej ECHL, kde naďalej chytal iba sporadicky. Vysoké očakávania sa odvtedy zmiernili, ale Red Wings ho samozrejme neodpisujú a budú s ním trpezliví. Až čas ukáže, čo z neho naozaj bude a kam to dotiahne.

Spomedzi mladých obrancov zanechal najlepší dojem Moritz Seider (19), prvý výber Red Wings z draftu 2019. Bol druhým najmladším hráčom v súťaži a pri svojej premiére na severoamerickom ligovom ľade príjemne prekvapil. Často hrával 20 a viac minút za zápas, vynikal svojím dobrým korčuľovaním, umným bránením, podporou útoku, dobrou pozičnou a miestami tvrdou hrou. V 49 zápasoch zaznamenal 22 bodov (2+20), čo z neho robilo druhého najproduktívnejšieho obrancu Griffins za Joeom Hickettsom. Popri tom si zahral na MS juniorov a aj tam si urobil výborné meno. Red Wings do neho vkladajú veľké nádeje a očakávajú, že sa z neho stane moderný, rozdielový a vyťažovaný obranca do prvého páru a všetkých herných situácií. Budúcu sezónu už bude bojovať o miesto v zadných radoch Red Wings.

Okrem Seidera sa v dobrom svetle predviedol aj defenzívne ladený zadák Gustav Lindström (21). Red Wings si ho vo februári vytiahli do NHL, nechali ho odohrať prvých 16 zápasov (0+1), trikrát mu dali cez 20 minút za zápas a ocenili jeho jednoduchú hru, prehľad a rozvahu. V nasledujúcej sezóne by mal v NHL dostať ešte viac priestoru.

Postupom sezóny robil pokroky v rozvoji svojich slabších stránok ofenzívne ladený obranca Dennis Cholowski (22). Tak ako vlani, aj tentoraz začal v NHL, ale Red Wings ho po čase opäť poslali do Grand Rapids pre horšiu defenzívu a opakujúce sa chyby pri hre s pukom. Red Wings by z neho chceli mať vyváženého, nie iba ofenzívneho a riskujúceho obrancu. Pokiaľ sa nezlepší a nezačne predvádzať vyrovnané výkony, môže sa stať kandidátom na výmenu.


Veľký pokrok Zadinu, otázny Svečnikov

Spomedzi útočníkov urobil najväčší pokrok Filip Zadina (20), prvý výber Red Wings z draftu 2018. Na začiatku sezóny sa ofenzívne trápil a nedostal sa do prvého mužstva Red Wings, v Grand Rapids sa však rozohral, v 21 zápasoch za Griffins nahromadil 16 bodov (9+7) a keď sa v novembri zranil najlepší detroitský strelec Anthony Mantha, Zadina bol povolaný a začal sa presadzovať aj v NHL (8+7 v 28 zápasoch). Od začiatku februára vynechal 18 zápasov Red Wings pre zlomený členok, dokázal však, že na NHL je už pripravený a že si zaslúži miesto v poprednej útočnej formácii a na presilovke. Red Wings s ním počítajú, bolo by prekvapením, ak by sa ešte vrátil do AHL.

Okrem Zadinu predvádzal v AHL dobré výkony aj Michael Rasmussen (20). Red Wings ho nechali v AHL, aby mohol pravidelne nastupovať na svojej pôvodnej pozícii centra a budoval si sebavedomie v hre pred bránkou súpera, kde najviac vyniká. Spomalilo ho zranenie chrbta, vinou čoho takmer dva mesiace pauzoval. Avšak keď bol zdravý, hral dobre a v 35 zápasoch za Griffins pozbieral 22 bodov (7+15). Lepší a pripravenejší na NHL bol len Zadina. Red Wings s ním rátajú a časom mu uvoľnia miesto v strede útoku.

Center Joe Veleno (20), druhý výber Red Wings z draftu 2018, odohral vo svojej prvej sezóne v AHL 54 zápasov a pripísal si 23 bodov (11+12). Zo začiatku sa hľadal a predvádzal nevyrovnané výkony, na prelome kalendárnych rokov však nemalou mierou prispel k zlatu Kanady na svetovom šampionáte juniorov a po návrate do AHL začal hrať sebavedomejšie a vyrovnanejšie. Zrejme bude potrebovať ešte jeden rok v AHL, ale je na dobrej ceste a medzitým dostane priestor aj v NHL.

Po ročnej pauze, spôsobenej vážnym zranením kolena, začal hrávať krídelník Jevgenij Svečnikov (23). Stratený rok dôležitého obdobia rozvoja na ňom zanechal stopy - nevynikal, predvádzal veľmi nevyrovnané výkony, v 51 zápasoch pozbieral iba 25 bodov (11+14). Darilo sa mu len vo februári, kedy bol s deviatimi bodmi (5+4) najproduktívnejším hráčom Grand Rapids. Vo februári pozbieral viac bodov ako za december a január dohromady. Ani v tomto ročníku ho neobišlo zranenie, keď vynechal viacero zápasov pre poranené zápästie. Budúcu sezónu už nemôže byť do AHL poslaný bez toho, aby nebol najskôr umiestnený na waiver list nechránených hráčov, Red Wings sa preto budú rozhodovať, čo ďalej. Zámorskí novinári ho zvyknú ospravedlňovať, pretože bol draftovaný v prvom kole draftu, ale nemá nič isté. Ak sa nepresadí a nevybojuje si miesto v prvom tíme Red Wings, nebolo by prekvapením, ak by bol vymenený.

Drobný útočník Taro Hirose (23) začal sezónu v NHL, ale neskôr vypadol zo zostavy, stratil pozíciu v presilovke a bol prevelený do AHL, kde mal naberať sebavedomie a zdokonaľovať sa v rovnakej role ako v NHL. Podarilo sa mu to - za Griffins odohral 35 zápasov a pozbieral 27 bodov (5+22). Bol štvrtým najproduktívnejším hráčom mužstva za veteránmi Chrisom Terrym, Mattom Puempelom a Matthewom Fordom, najproduktívnejším nováčikom tímu a najproduktívnejším hráčom tímu od 4. decembra, kedy začal za Griffins nastupovať. Red Wings od neho chcú, aby v podobnom tempe distribuoval puk a produkoval aj v NHL. Miesto v útoku si však bude musieť vybojovať.

Svoju pozíciu do budúcnosti posilnil nebojácny krídelník Givani Smith (22). V 37 zápasoch v drese Griffins pozbieral 19 bodov (9+10), hral tvrdo a bol efektívny v hre pred bránou súpera. Red Wings ho za jeho pracovitosť ocenili a dali mu šancu v 21 zápasoch (2+1). Neboli posledné.

Menej známym a ospevovaným, ale zaujímavým žolíkom do budúcnosti môže byť šikovný útočník s vodcovskými kvalitami Chase Pearson (22), autor 22 bodov (8+14) v 59 zápasoch. Pokiaľ bude v tomto tempe pokračovať, zabojuje o miesto vo štvrtej lajne Red Wings.


Hoci sezóna 2019/20 skončila pre Grand Rapids Griffins predčasne, pre niektorých z týchto mladých hráčov to ešte nemusí znamenať úplný koniec ročníka. Pokiaľ NHL nájde spôsob, ako v lete a neskôr dohrať túto sezónu vrátane základnej časti, niekoľkí z nich sa môžu objaviť v zostave Red Wings.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.