Kde hráči hosťujú a kedy by mali začať hrať súťažne

MARTIN UŽÁK | 02.09.2020 | aktualizované 04.09.2020

Sezóna 2020/21 sa začne neskôr ako zvyčajne, Detroit Red Wings preto povolili viacerým hráčom dočasné hosťovanie v európskych kluboch. O ktorých hráčov ide, kde hosťujú, kedy by mali začať hrať súťažne a ako to v pokračujúcej pandémii vyzerá s ostatnými hráčmi?


Filip Hronek (David Guralnick, The Detroit News)


Hosťovanie v Európe si dosiaľ zjednali brankár Filip Larsson (22 rokov), zadáci Gustav Lindström (21), Moritz Seider (19), Filip Hronek (22) a útočníci Filip Zadina (20) a Mathias Bromé (26).

Larsson a Lindström hosťujú v klube Almtuna IS v Allsvenskan, druhej najvyššej mužskej súťaži vo Švédsku. Seider hosťuje vo svojom materskom klube Adler Mannheim v DEL, najvyššej mužskej súťaži v Nemecku. Hronek a Zadina budú dočasne hrávať v najvyššej českej súťaži, Hronek za Mountfield Hradec Králové a Zadina za HC Oceláři Třinec. Bromé, ktorý koncom apríla podpísal s Red Wings jednoročnú dvojcestnú zmluvu a podobne ako Larsson a Seider za Red Wings zatiaľ nehral, dočasne zostáva v Örebro HK v SHL, najvyššej súťaži vo Švédsku.

Zadina a Bromé sa už stihli zapojiť aj do prípravných zápasov. Zadina nastúpil v prvom štvrťfinále českého pohára na ľade Hradca Králové a pri víťazstve 1:7 dal dva góly. Neskôr, pri prehre 5:4 po predĺžení v prípravnom zápase na ľade Komety Brno, strelil jeden gól. Bromé doposiaľ odohral tri prípravné zápasy a nastrieľal v nich dva góly.

Ak to pandemická situácia v tej ktorej krajine dovolí, riadna sezóna väčšiny týchto hráčov začne už tento mesiac. Larsson a Lindström by mali začať hrať súťažný ligový hokej 11. septembra, Hronek 17. septembra, Zadina 18. septembra a Bromé 19. septembra. Seider by mal začať 13. novembra, ak sa dovtedy nevráti do Detroitu.

Ďalší mladíci Red Wings o hosťovaní v Európe jednali, ale zatiaľ sa nedohodli. Útočník Joe Veleno (20) vyjadril túžbu hrať so Zadinom v Třinci, ďalší útočník Dmytro Timashov (23) začal jednať o hosťovaní v klube Djurgårdens IF v SHL. Útočník Christoffer Ehn (24) sa vrátil domov do Švédska, kde podľa možností trénuje. Do Európy sa vrátil aj nepodpísaný obranca Kasper Kotkansalo (21), ktorý bude celú sezónu 2020/21 hrávať za Ässät Pori v Liige, najvyššej mužskej súťaži vo Fínsku. Ruský útočník Jevgenij Svečnikov (23) zostal v USA a trénuje individuálne.

Mladí hráči z USA a Kanady podobné možnosti ako európski rovesníci nemajú vzhľadom na neskorší štart súťaží, rozšírenie pandémie a obmedzenia v cestovaní. Nemajú ich ani starší hráči. Podľa Red Wings má väčšina z týchto hráčov k dispozícii ľad a môžu trénovať aspoň individuálne. Neplatí to však pre všetkých, pretože niektoré lokality, hlavne v USA, zatiaľ nesprístupnili ľadové plochy.

Hráči Red Wings so štandardnými zmluvami v Európe nehosťujú a ani sa o ich hosťovaní neuvažuje, keďže zarábajú podstatne viac ako hráči s nováčikovskými alebo dvojcestnými kontraktmi a vysoké poistky ich zmlúv by európske kluby v súčasnej pandemickej situácii neutiahli.

O tom, ako dlho hosťovanie mladých hráčov v Európe potrvá a kedy sa vrátia do Detroitu, aby sa zapojili do prípravy na novú sezónu, ešte rozhodnuté nie je. NHL pôvodne plánovala, že tréningové kempy otvorí 17. novembra alebo skôr a novú sezónu začne 1. decembra. Podľa posledných jednaní medzi NHL a NHLPA je však možné, že začiatok sezóny 2020/21 sa ešte posunie a sezóna môže byť skrátená, takže hosťovanie hráčov v európskych kluboch sa môže predlžovať.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.