Odpovede: Návrat na ľad, vykupovanie, Moritz Seider

MARTIN UŽÁK | 13.08.2020

Kedy by sa Detroit Red Wings mohli vrátiť na ľad? Koľko by ich stálo vykúpenie Justina Abdelkadera a Fransa Nielsena? Za akých podmienok bude Moritz Seider hosťovať v Nemecku?

To sú niektoré otázky čitateľov blogu Hockeytown Blog a českých a slovenských fanúšikov Detroit Red Wings na Facebooku z posledných šiestich týždňov.


Moritz Seider (Associated Press)


Kedy by sme sa reálne mohli vrátiť na ľad? Myslím nejaké spoločné tréningy, prípravné zápasy alebo niečo také. - Erik

Detroit Red Wings by sa mohli opäť objaviť na ľade v organizovanej forme od 17. novembra. NHL na tento dátum predbežne plánuje začiatok tréningových kempov pred novou sezónou 2020/21, ak sa dohrávanie aktuálnej sezóny nepredĺži a ak sa pandemická situácia nezhorší.

Existuje šanca, že Red Wings by sa mohli objaviť na ľade aj skôr, napríklad už začiatkom novembra. Red Wings spolu s ostatnými šiestimi klubmi, ktoré sa nedostali do rozšíreného play-off, na začiatku tohto mesiaca požiadali NHL, aby im pred štartom nasledujúcej sezóny umožnila zorganizovať dlhšie tréningové kempy, začínajúce o dva týždne skôr ako klubom, ktoré rozšírené play-off hrali. Zatiaľ čo hráči klubov z rozšíreného play-off mohli v lete organizovane trénovať a hrali alebo stále hrajú play-off, hráči z ostatných klubov, vrátane Red Wings, hrali organizovaný hokej naposledy pred polovicou marca a vzhľadom na pandemickú situáciu by mohli čeliť až viac ako osemmesačnej prestávke bez organizovaného hokeja, čo vnímajú ako nevýhodu. NHL o ich žiadosti zatiaľ nerozhodla.

Red Wings tiež dúfali, že by v lete mohli zaranžovať niekoľkodňový informatívny tréningový kemp, aby sa ich hráči a kouči po dlhšom čase opäť stretli a zatrénovali si ako tím, z tejto možnosti však vzhľadom na vývoj pandémie zišlo.


Celkom by ma zaujímalo, koľko by nás stálo vykúpenie (Justina) Abdelkadera a (Fransa) Nielsena? - Vašek

Red Wings v súčasnosti neplánujú vykupovanie zo zmlúv, môžeme si však priblížiť, aké sumy by im zostali pod platovým stropom, ak by týchto dvoch hráčov vykúpili tento alebo budúci rok.

Justin Abdelkader (33 rokov) má zmluvu ešte na tri roky s priemerným ročným platom 4,25 milióna USD. Ak by ho Red Wings vykúpili tento rok, pod platový strop by sa im ďalších šesť sezón počítala penalizácia v celkovej hodnote 9,583 mil. USD. V sezóne 2020/21 by to bolo 1,805 mil., v ďalších dvoch 2,305 mil. a v posledných troch 1,055 mil. Ak by ho Red Wings vykupovali budúce leto, pod platový strop by sa započítavala penalizácia na ďalšie štyri sezóny v celkovej hodnote 6,5 mil. USD, pričom v prvých dvoch sezónach by to bolo po 2,25 mil. a v posledných dvoch po jednom milióne.

Frans Nielsen (36) má zmluvu ešte na dva roky s priemerným ročným platom 5,25 mil. USD. Ak by ho Red Wings vykúpili už tento rok, ich platový rozpočet by v ďalších štyroch sezónach zaťažovala penalizácia v celkovej hodnote 9,166 mil. V sezóne 2020/21 by to bolo 3,416 mil., následne 4,416 mil. a v posledných dvoch sezónach po 666 tisíc USD. Ak by ho Red Wings vykúpili budúce leto, aj keď väčší význam by vtedy mala potenciálna výmena inam pred uzávierkou prestupov, pod platový strop by sa započítala penalizácia na ďalšie dve sezóny v celkovej výške 4,75 mil. USD, z toho 4,25 v sezóne 2021/22 a zostávajúcich 500 tisíc v sezóne 2022/23.


Potešilo ma, že (Filip) Zadina sa rozohrá pred štartom novej sezóny NHL v Třinci. Ako to bude s Moritzom Seiderom? Za akých podmienok bude hrať v Nemecku? - Michal

Zadák Moritz Seider (19 rokov) bol prvým mladíkom, ktorému Red Wings umožnili hosťovanie v európskom klube, dokým nezačne nová sezóna v Severnej Amerike. Red Wings mu začiatkom augusta povolili dočasné hosťovanie v jeho materskom klube Adler Mannheim v DEL, najvyššej mužskej súťaži v Nemecku. Dohoda s Mannheimom je neobmedzená, nie je ohraničená časovo a Red Wings ju môžu kedykoľvek ukončiť.

"Toto hosťovanie je jasným dôkazom toho, že Red Wings nám dôverujú, čo si veľmi ceníme. Moritz sa u nás dočká perfektných podmienok k tomu, aby sa udržiaval v kondícii. Samozrejme, aj my ako klub vyťažíme z toho, že budeme mať k dispozícii takéhoto silného a talentovaného mladého hráča," vyhlásil po dovŕšení dohody športový manažér Mannheimu Jan-Axel Alavaara.

Seider bude v Mannheime plnohodnotne trénovať s tímom a môže sa zapojiť aj do zápasov, vrátane plánovaného predsezónneho turnaja klubov DEL a zápasov v Lige majstrov, kde na Mannheim čaká minimálne októbrový dvojzápas proti francúzskemu Grenoble. Koľko súťažných zápasov by mohol odohrať v samotnej DEL, to je nateraz otázne, pretože začiatok novej sezóny najvyššej nemeckej súťaže je v dôsledku pandémie posunutý až na 13. novembra, pričom tréningový kemp Red Wings by mal v prípade dodržania plánovaných termínov a priaznivej situácie odštartovať 17. novembra alebo skôr, ak Red Wings na to dostanú povolenie od NHL (čítajte vyššie).

Seider, draftovaný v roku 2019 zo šiestej priečky, bude po odchode z Mannheimu bojovať o miesto v prvom mužstve Red Wings. Red Wings do neho vkladajú veľké nádeje a očakávajú, že by z neho mohol vyrásť rozdielový obranca do prvého obranného páru.


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na Facebook alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.