12. november v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 12.11.2020

Pavel Daciuk (David Guralnick, The Detroit News)

12.11.1933: Johnny Sorrell začína štyrmi zásahmi

Dňa 12. novembra 1933 čakal na Detroit Red Wings prvý domáci zápas v sezóne 1933/34. V hale Olympia privítali New York Americans a zvíťazili 5:2. Hlavnou postavou zápasu bol domáci útočník Johnny Sorrell, autor štyroch gólov. Stal sa prvým hráčom v histórii klubu s hetrikom v otváracom domácom zápase sezóny.

Sorrell je dodnes jedným z dvoch hráčov Red Wings so štyrmi strelenými gólmi v prvom domácom zápase novej sezóny. Okrem neho to dokázal už len Anthony Mantha v roku 2019.

12.11.1955: Džentlmen Red Kelly v ostrom súboji

Legendárny univerzál Leonard "Red" Kelly bol svojho času - v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch - považovaný za jedného z najväčších džentlmenov v NHL. Počas svojej kariéry hneď štyrikrát vyhral Lady Byng Trophy pre najslušnejšieho hráča súťaže a dodnes zostáva jediným obrancom v dejinách s troma víťazstvami tejto trofeje. Preto bolo veľkým prekvapením, keď sa dňa 12. novembra 1955 ako (dovtedy) trojnásobný držiteľ tohto ocenenia pustil do ostrého súboja so Jeanom Béliveauom, hviezdnym stredným útočníkom Montreal Canadiens. Aj on bol považovaný za jedného z veľkých džentlmenov, hoci hral podstatne tvrdšie ako Kelly. Ich prekvapivo vyhrotený súboj, kedy sa do seba pustili a tvrdo na seba útočili, sa zrodil v jedenástej minúte prvej tretiny v montrealskom Forum, kde Red Wings napokon prehrali 3:0. Súboj bol reportérmi vnímaný ako bitka, Béliveau neskôr strelil gól a pridal asistenciu, a vďaka tejto kombinácii mu neskôr pripísali hetrik Gordieho Howea, aj keď v zázname zo zápasu dodnes stojí, že Kelly a Béliveau boli vylúčení za napadnutie telom. Nič to, samozrejme, nemení na tom, že zviedli súboj, aký vtedy v NHL nikto nečakal.

Kelly zvádzal množstvo súbojov s Béliveauom aj po tom, čo začal hrávať za Toronto a presedlal na pozíciu centra, žiadny z nich ale nebol taký vyhrotený ako ten z 11. novembra 1955.

12.11.1988: Šiesty hetrik v podaní Stevea Yzermana

Dňa 12. novembra 1988 nastúpili Detroit Red Wings na ľade Philadelphia Flyers a zvíťazili 4:5. K víťazstvu prispel najmä mladý kapitán Steve Yzerman, autor troch gólov. Znamenali jeho šiesty hetrik v drese Red Wings - šiesty z jeho celkovo 22 hetrikov. Žiadny iný hráč v dejinách klubu nenastrieľal toľko hetrikov ako on.

Okrem Yzermana sa blysol aj Gerard Gallant, jeho spoluhráč z útoku - prihral mu na všetky tri góly a celkovo zaznamenal štyri asistencie. Výraznejšie bodoval aj obranca Steve Chiasson, autor troch gólových prihrávok. Glen Hanlon v bránke Red Wings chytil 27 z 31 striel. Za Flyers nasúkal hetrik krídelník Tim Kerr.

12.11.1991: Prvý zo šiestich hetrikov Raya Shepparda

Od sezóny 1991/92 začal za Detroit Red Wings hrávať strelecky potentný útočník Ray Sheppard. Netrvalo to dlho a dočkal sa svojho prvého hetriku v červeno-bielom drese s okrídleným kolesom. Stalo sa 12. novembra 1991, kedy Red Wings nastúpili na ľade Calgary Flames a zvíťazili 4:5 po predĺžení. Sheppard si nechal všetky svoje góly na neskoršiu fázu zápasu - prvý gól strelil po 27 sekundách tretej tretiny v presilovej hre a poslal Red Wings do vedenia 2:3, druhýkrát sa trafil 36 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času opäť počas presilovky, kedy vyrovnal na 4:4. Hetrik zavŕšil vo štvrtej minúte predĺženia.

Pri všetkých góloch Shepparda asistoval jeho spoluhráč z útoku, Jimmy Carson. Carson mal prsty vo všetkých piatich góloch Red Wings - jeden sám dal a na štyri prihral. Pri dvoch Sheppardových góloch asistoval nováčik Nicklas Lidström. Tim Cheveldae chytil 24 z 28 striel.

Pre Shepparda bol tento hetrik jeho prvý z celkovo šiestich v drese Red Wings predtým, ako bol v októbri 1995 vymenený za Igora Larionova.

12.11.2003: Fantastický gól v podaní Pavla Daciuka

Písal sa 12. november 2003, keď Detroit Red Wings nastúpili na ľade Dallas Stars a uspeli 2:6. Najkrajšia akcia stretnutia sa zrodila v poslednej minúte. Veterán Brett Hull vtedy vysunul do samostatného úniku mladého útočníka Pavla Daciuka a ten strelil nádherný gól.

Daciuk zakončil svoj únik na brankára Martyho Turca impozantným sklzom na jednej korčuli, aby si špičkou druhej korčule kontroloval rovnováhu. Svojím nenápadným tancom na moment priklincoval Turca k pravej žrdi, až ho doplietol natoľko, že mohol zakončovať do poloprázdnej bránky.

Pre Daciuka to bol druhý gól v zápase. Dva góly strelil aj Steve Yzerman. Mathieu Schneider strelil gól a na jeden prihral, Brendan Shanahan zaznamenal dve asistencie, Dominik Hašek v bráne Red Wings chytil 16 z 18 striel a zaznamenal sekundárnu asistenciu pri prvom Daciukovom góle. Jednu asistenciu zaznamenal aj ďalší Čech v zostave, obranca Jiří Fischer.

12.11.2011: Jediná bitka Jakuba Kindla v NHL

Presne po ôsmich rokoch od nádherného Daciukovho gólu hrali proti sebe Red Wings a Stars znova, tentoraz v Joe Louis Arene. Red Wings vyhrali 5:2 po góloch piatich rôznych hráčov a 25 zákrokoch Jimmyho Howarda. V zápase sa predviedol aj zadák Jakub Kindl, ktorý sa v poslednej minúte pustil do bitky s hosťujúcim Jamiem Bennom. Bola to jediná Kindlova bitka v NHL.


Podklady:

  • 2019-20 Detroit Red Wings Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2019)
  • The Red Kelly Story (Leonard "Red" Kelly, L. Waxy Gregoire & David M. Dupuis, ECW Press, 2016; ISBN 978-1-77041-315-3)
  • archív autora





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.