Ktorí hokejisti nastrieľali v drese Detroitu hetrik

MARTIN UŽÁK | 13.09.2020 | aktualizované 23.04.2021

Detroit Red Wings a ich predchodcovia Detroit Falcons a Detroit Cougars zažili do apríla 2021 už 289 hetrikov v podaní svojich hráčov. Hetrik v červeno-bielom drese Detroitu dovtedy nastrieľalo 107 hokejistov. Ktorí hokejisti to sú a ako si stoja v porovnaní s ostatnými?


Gordie Howe a Steve Yzerman (archív Detroit Red Wings)


Najviac hetrikov v drese Detroitu v základnej časti a play-off dohromady strelil Steve Yzerman (22). Nasledujú Gordie Howe (20), Norm Ullman (14), Brendan Shanahan (10) a Syd Howe (9).

V zápasoch základnej časti je klubovým rekordérom Gordie Howe s 19 hetrikmi. Nasledujú Yzerman (18), Ullman (11), Shanahan (10) a Syd Howe (8).

V zápasoch play-off je klubovým rekordérom Yzerman (4). Nasledujú Johan Franzén, Ullman (obaja 3), Dino Ciccarelli a niekdajší československý útočník Petr Klíma (obaja 2).

Klíma je jedným zo štyroch hráčov z Česka alebo Slovenska s hetrikom v drese Red Wings; ďalšími sú Václav Nedomanský (4), Tomáš Tatar (1) a Jakub Vrána (1). Vrána ako doposiaľ jediný hráč zo strednej Európy zažil v detroitskom drese štvorgólový zápas. V klubových dejinách majú osobitný význam najmä Klímove hetriky v rekordnom play-off 1988 a minimálne dva hetriky Nedomanského.

Z detroitských obrancov dosiahli na hetrik Reed Larson (3), Mathieu Schneider (2), Flash Hollett, Ebbie Goodfellow, Red Kelly, Nicklas Lidström a Mike Green (všetci 1).

Spomedzi Európanov dal najviac hetrikov v detroitskom mužstve Henrik Zetterberg (7). Nasledujú Sergej Fiodorov, Franzén (obaja 6), Klíma (5) a Nedomanský (4).

Niektorým hráčom sa darilo strieľať hetriky vo vyraďovacej fáze sezóny rovnako často či častejšie ako v základnej časti. Ciccarelli nastrieľal dva hetriky v play-off a jeden v základnej časti. Franzén dal svoje prvé tri hetriky v play-off a až potom ich začal strieľať aj v základnej časti. Don Grosso, Darren McCarty a Pavel Daciuk zaznamenali svoj jediný trojgólový zápas v play-off.

Iba 25 hráčom v klubovej histórii sa podarilo svoj hetrik okoreniť aj ďalším gólom či gólmi, pričom iba štyria to dokázali hneď dvakrát. Štyri a viac gólov v jednom zápase strelili aspoň dvakrát Mud Bruneteau, Fiodorov (jedenkrát päť gólov), Franzén (jedenkrát päť gólov) a Ted Lindsay.

Syd Howe ako jediný hráč v histórii klubu dokázal v jednom zápase streliť až šesť gólov, teda dva hetriky. Podarilo sa mu to 3. februára 1944 pri víťazstve 12:2 nad New York Rangers.

Prvým autorom hetriku v drese Detroitu sa stal Duke Keats 10. marca 1927 pri víťazstve 7:1 nad Pittsburgh Pirates. Do apríla 2021 dokázal ako posledný dať minimálne tri góly v zápase (a pridal ešte aj štvrtý) Jakub Vrána, a to 22. apríla 2021 pri víťazstve 7:3 nad Dallas Stars.

Hetriky hráčov Detroitu

* v základnej časti a play-off dohromady, do apríla 2021

22: Steve Yzerman (4 v play-off, 1x 4 góly)

20: Gordie Howe (1 v play-off)

14: Norm Ullman (3 v play-off, 1x 4 góly)

10: Brendan Shanahan (1x 4 góly)

9: Syd Howe (1 v play-off, 1x 6 gólov)

7: Dale McCourt, Henrik Zetterberg (1 v play-off)

6: Sergej Fiodorov (1x 4 góly, 1x 5 gólov), Johan Franzén (3 v play-off, 1x 4 góly, 1x 5 gólov), Ted Lindsay (1 v play-off, 2x 4 góly), John Ogrodnick, Mickey Redmond

5: Mud Bruneteau (1 v play-off, 2x 4 góly), Petr Klíma (2 v play-off), Carl Liscombe (1 v play-off, 1x 4 góly), Frank Mahovlich (1x 4 góly), Ray Sheppard (1 v play-off)

4: Jimmy Carson, Marcel Dionne, Ron Duguay, Gerard Gallant, Brett Hull (1 v play-off), Václav Nedomanský

3: Larry Aurie, Ivan Boldirev (1x 4 góly), Shawn Burr, Dino Ciccarelli (2 v play-off, 1x 4 góly), Alex Delvecchio, Mike Foligno, Tomas Holmström, Viačeslav Kozlov (1x 4 góly), Reed Larson, Johnny Sorrell (1x 4 góly)

2: Justin Abdelkader, Marty Barry, Michel Bergeron (1x 4 góly), Adam Brown, Joe Carveth, Roy Conacher (1x 4 góly), Gerry Couture (1x 4 góly), Danny Gare, Guy Charron, Martin Lapointe (1 v play-off), Herbie Lewis (1x 4 góly), Anthony Mantha (1x 4 góly), Dutch Reibel, Mathieu Schneider, Floyd Smith (1x 4 góly), Errol Thompson, Garry Unger

1: Sid Abel, Dave Barr, Red Berenson, Tyler Bertuzzi, Doug Brown, Dan Cleary, Carson Cooper, Pavel Daciuk (v play-off), Patrick Eaves, Robby Fabbri, Lorne Ferguson, Sam Gagner, Johan Garpenlöv (4 góly), George Gee, Gus Giesebrecht, Ebbie Goodfellow (4 góly), Howie Glover, Danny Grant, Mike Green, Don Grosso (v play-off), George Hay, Darren Helm, Paul Henderson (4 góly), Dennis Hextall, Tim Higgins, William "Flash" Hollett, Pete Horeck (4 góly), Duke Keats, Red Kelly, Lane Lambert, Nick Libett, Nicklas Lidström, Bruce MacGregor, Dan Maloney, Kirk Maltby, Jud McAtee, Darren McCarty (v play-off), Jim McFadden, Jack McIntyre, Kevin Miller, Frans Nielsen, Gustav Nyquist, Mark Osborne, Dean Prentice, Bob Probert, Phil Roberto, André St. Laurent, Vic Stasiuk, Pete Stemkowski, Tomáš Tatar, Jakub Vrána (4 góly), Cooney Weiland, Jason Williams, Johnny Wilson, Paul Woods, Warren Young, Paul Ysebaert





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.