24. október v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 24.10.2020


Marián Hossa (Dave Reginek, Detroit Red Wings)

24.10.1992: Osemnásty hetrik Stevea Yzermana

Dňa 24. októbra 1992 nastúpili Detroit Red Wings na ľade St. Louis Blues a zvíťazili 1:6. Hlavnou postavou zápasu bol detroitský kapitán Steve Yzerman, autor troch gólov a jednej asistencie. Tri góly znamenali jeho 18. hetrik v drese Red Wings, 16. v základnej časti.

Yzerman skóroval v každej tretine - prvé dva góly strelil v presilovke, posledný v oslabení. Okrem neho výraznejšie zabodovali obrancovia Steve Chiasson (2+0), Mark Howe (0+2) a útočníci Paul Ysebaert a Dino Ciccarelli (obaja 0+2). Tim Cheveldae v bránke Red Wings zastavil 25 z 26 striel.

Yzerman nastrieľal do konca svojej kariéry v NHL 22 hetrikov, z toho štyri v základnej časti. Nikto iný nenasúkal za Red Wings toľko hetrikov ako on.

24.10.1995: Ray Sheppard za Igora Larionova

Útočník Ray Sheppard bol v prvej polovici deväťdesiatych rokov jedným z najlepších zakončovateľov v drese Detroit Red Wings. Pravidelne dával 30 a viac gólov za sezónu, v sezóne 1993/94 ich strelil dokonca 52. Na začiatku sezóny 1994/95 však pomaly prichádzal o svoje dovtedajšie postavenie a požiadal Red Wings o výmenu. V Detroite v tom období čoraz viac vynikala štvorica ruských hráčov, menovite Sergej Fiodorov, Viačeslav Kozlov, Vladimir Konstantinov a Viačeslav Fetisov. Kouč Scotty Bowman k nim túžil pridať ešte jedného ruského útočníka a postaviť tak ruskú formáciu. Vyhliadol si skúseného a kompletného centra, legendárneho 'Profesora' Igora Larionova, hráča San Jose Sharks. Zhodou okolností, aj Larionov predtým požiadal Sharks, aby ho vymenili. Vízia o ruskej formácii sa začala napĺňať dňa 24. októbra 1995, kedy Red Wings získali Larionova výmenou za Shepparda, a už o tri dni predstavili svoju úžasnú 'Ruskú päťku' v akcii.

24.10.2001: Premiérový bod Pavla Daciuka

V sezóne 2001/02 začal za Detroit Red Wings nastupovať ostýchavý, ale nesmierne šikovný ruský nováčik menom Pavel Daciuk. V NHL debutoval 4. októbra 2001 a o 20 dní neskôr sa dočkal svojho premiérového kanadského bodu v súťaži. Stalo sa tak pri domácej výhre 4:1 nad Edmonton Oilers. Daciuk si pripísal gólovú prihrávku na presný zásah Boyda Devereauxa na 4:0 v 49. minúte zápasu. Bol to prvý z jeho 918 bodov v NHL.

Pod víťazstvom 4:1 boli podpísaní predovšetkým obranca Nicklas Lidström, autor troch asistencií, a brankár Dominik Hašek, autor 27 úspešných zákrokov.

24.10.2008: Krásny gól v podaní Mariána Hossu

Legendárny Marián Hossa nastupoval za Detroit Red Wings v sezóne 2008/09 a v červeno-bielom drese s okrídleným kolesom predviedol mnoho oku lahodiacich kúskov. Jeden z nich vytiahol 24. októbra 2008, kedy Red Wings hrali vo svojej Joe Louis Arene proti tímu Atlanta Thrashers a aj vďaka jeho dvom gólom a jednej asistencii zvíťazili 5:3. Ozdobou zápasu bol krásny Hossov gól v 16. minúte prvej tretiny, kedy po individuálnej akcii obišiel dvoch obrancov i brankára Thrashers a zakončil do prázdnej bránky.

24.10.2015: Tatar a Mrázek pri historickom obrate

Dňa 24. októbra 2015 hrali Detroit Red Wings na ľade Vancouver Canucks a v 44. minúte prehrávali 2:0. Potom sa začal obrat s výrazným prispením slovensko-českého dua Tomáš Tatar - Petr Mrázek, zavŕšený premiérovým gólom v predĺžení troch proti trom.

Tatar najskôr v 45. minúte prihral na gól Teemu Pulkkinena na 2:1 a o dve minúty skóroval sám, keď v presilovke vyrovnal na 2:2. Za tohto stavu zápas dospel do predĺženia, ktoré sa od sezóny 2015/16 začalo hrať v novom formáte troch proti trom. Víťazný obrat bol zavŕšený v 64. minúte, kedy brankár Mrázek, dovtedy autor 30 zákrokov, po dlhej prihrávke o mantinel vysunul Gustava Nyquista a ten rozhodol o historicky prvej výhre Red Wings v predĺžení troch proti trom.


Podklady:

  • 2019-20 Detroit Red Wings Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2019)
  • Red Wings trade Sheppard (Associated Press via Chicago Tribune; 25.10.1995)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.