Spomienka na kúzelné zakončenie Pavla Daciuka

MARTIN UŽÁK | 12.11.2013 | aktualizované 12.11.2019

Písal sa 12. november 2003. Zápas medzi domácimi Dallas Stars a hosťujúcimi Detroit Red Wings dospel do poslednej minúty. Stars prehrávali 2:5 a nedali si pozor na veterána Bretta Hulla, ktorý svojím presným pasom poslal do samostatného úniku dvadsaťpäťročného Pavla Daciuka.


Tip: Datsyuk, Dacjuk, alebo Daciuk? Čo je správne? Ako správne písať mená ruských hokejistov


Daciuk hral v NHL tretím rokom a mal na konte už niekoľko prekrásnych zásahov. Trebárs vo svojej nováčikovskej sezóne 2001/02 potupil gólovým sólom cez celé klzisko hokejistov Vancouveru, o rok neskôr zasa vypichol puk rozohrávajúcemu Jaromírovi Jágrovi z Washingtonu a elegantne prekonal Olafa Kölziga. V onom zápase so Stars však predviedol niečo, čo NHL dovtedy nevidela.


Pavel Daciuk vs Marty Turco (kredit: Donna McWilliam, Associated Press; 12.11.2003)


Daciuk zakončil svoj únik na brankára Martyho Turca impozantným sklzom na jednej korčuli, aby si špičkou druhej korčule kontroloval rovnováhu. Svojím nenápadným tancom na moment priklincoval Turca k pravej žrdi, až ho doplietol natoľko, že mohol zakončovať do poloprázdnej bránky.


Pavel Daciuk vs Marty Turco, 12.11.2003


Útočník s číslom 13 predviedol tento skvostný trik ešte niekoľkokrát pri samostatných nájazdoch. V marci 2006 ním nachytal Tomáša Vokouna z Nashvillu, v januári 2009 zasa uzemnil Josha Hardinga z Minnesoty. Na jeho krásny kúsok neskočil až Mike Smith z Phoenixu v januári 2012.

Bol to pritom iba jeden z mnohých fantastických kúskov, vďaka ktorým si tento hokejista vyslúžil veľavravnú prezývku "The Magic Man" (kúzelník).





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.