Prvý útok naďalej vo veľkom boduje a láme rekordy

MARTIN UŽÁK | 07.10.2019

Detroit Red Wings majú za sebou prvé dva zápasy novej sezóny 2019/20. V oboch zvíťazili, v oboch sa dokázali pozviechať po tom, čo jednu z tretín prehrali 0:2, a v oboch mala hlavné slovo ich prvá útočná lajna v zložení Tyler Bertuzzi - Dylan Larkin - Anthony Mantha. Je to pritom už nejaká doba, čo táto lajna v NHL vyniká. Čísla a rekordy, ktoré jej členovia vytvorili, hovoria samé za seba.


Dylan Larkin, Tyler Bertuzzi, Anthony Mantha (kredit: Adrian Kraus, Associated Press)

55 bodov v 10 zápasoch

Útočný trojzáprah Bertuzzi - Larkin - Mantha začal novú sezónu deviatimi bodmi (4+5) pri víťazstve 5:3 v Nashville. V následnom prvom domácom zápase proti Dallasu (4:3) sa postaral o všetky štyri góly a spoločne nazbieral sedem bodov (4+3). Postaral sa teda o osem z deviatich gólov, ktoré Red Wings v doterajšom priebehu novej sezóny nastrieľali.

Bertuzzi, Larkin a Mantha podobne žiarili aj na konci lanskej sezóny, kedy si v posledných ôsmich zápasoch základnej časti rozdelili 39 bodov za 18 gólov a 21 asistencií. Larkin sa v tom čase stal prvým hráčom Red Wings po desiatich rokoch s minimálne 30 gólmi v sezóne, Mantha kraľoval v ligovom bodovaní za dané obdobie a Bertuzzi vyrovnal a následne aj prekonal jeden ofenzívny rekord Stevea Yzermana, ako sa dočítate nižšie.

Podčiarknuté a spočítané: prvý útok Detroitu pozbieral v posledných desiatich zápasoch základnej časti 55 bodov za 26 gólov a 29 asistencií. Je to rekordné číslo za toto obdobie - žiadny iný ligový útok od konca minulej sezóny až doteraz nevynikal tak ako útok Bertuzzi - Larkin - Mantha.

(Ďalší) Bertuzziho rekord

Vo víťaznom zápase v Nashville žiaril najmä Tyler Bertuzzi, ktorý s pomocou svojich spoluhráčov pozbieral štyri body za dva góly a dve asistencie. Bertuzzi vďaka tomu vyrovnal klubový rekord v počte bodov hráča Red Wings v otváracom zápase nového ročníka.

Štyri body v prvom zápase novej sezóny doteraz dokázalo pozbierať viacero hráčov Red Wings, pred Bertuzzim naposledy Mike Green v roku 2017. Bertuzzi sa okrem toho stal iba druhým detroitským hráčom, ktorý pozbieral štyri body v prvom zápase hranom na ľade súpera. Okrem neho to dokázal už len legendárny Bernie Federko presne pred 30 rokmi.

Pre Tylera, synovca Todda Bertuzziho, je to druhý klubový rekord v jeho stále krátkej kariére. Ten prvý vytvoril ešte na konci minulej sezóny, kedy v štyroch zápasoch po sebe pozbieral po tri body, čo nedokázal žiadny hráč v histórii klubu, ani Yzerman, ktorý takto bodoval trikrát za sebou.

Štvorgólová šou Manthu

Históriu v ostatných dňoch prepísal aj Anthony Mantha, keď s pomocou svojich kumpánov z prvej útočnej formácie nastrieľal všetky štyri góly pri víťazstve 4:3 nad Dallasom.

Mantha sa stal len šiestym hráčom v histórii Red Wings s minimálne tromi gólmi v otváracom domácom zápase nového ročníka. Pred ním to dokázali iba Johnny Sorrell (1933), Adam Brown (1945), Brendan Shanahan (1998), Justin Abdelkader (2015) a Mike Green (2016). Stal sa tiež tretím hráčom v histórii klubu s čistým hetrikom v otváracom domácom zápase novej sezóny a prvým hráčom s čistým hetrikom od čias Henrika Zetterberga (2008). Okrem toho sa stal druhým hráčom v histórii klubu po Sorrellovi so štyrmi strelenými gólmi v prvom domácom zápase sezóny a celkovo 23. hráčom v histórii klubu s minimálne štyrmi presnými zásahmi v jednom zápase.

Red Wings nezažili takúto gólovú šou jedného hráča od čias Johana Franzéna a jeho piatich gólov do siete Ottawy vo februári 2011. Štyri góly na domácom ľade dal predtým naposledy Shanahan v marci 2001. Mantha strelil minimálne všetky štyri góly Red Wings ako prvý hráč od dôb Sergeja Fiodorova, ktorý v decembri 1996 dokázal streliť všetkých päť gólov pri víťazstve 5:4.

Manthovi sa darilo aj v zápase v Nashville, kde po spolupráci s Larkinom a Bertuzzim pozbieral tri body za gól a dve asistencie. Vďaka siedmim bodom (5+2) vo dvoch víťazných zápasoch Detroitu bol vyhlásený za druhú hviezdu úvodného týždňa novej sezóny.

Patrí sa spomenúť, že Mantha s pomocou Larkina a Bertuzziho pozbieral v posledných desiatich súťažných zápasoch NHL až 22 bodov (13+9) a od 23. marca tohto roka je najproduktívnejším hráčom celej súťaže v základnej časti.


Štyri góly Anthonyho Manthu do siete Dallasu, 06.10.2019

Lajna, akej dlho nebolo

Prirodzene, bolo by prehnané očakávať, že toto mladé trio tento trend so samozrejmosťou udrží a každý zápas, v ktorom bude hrať spolu, bude mať prsty minimálne v troch strelených góloch.

Pre Red Wings v ich súčasnom neľahkom období prestavby je veľkým pozitívom už len to, že títo mladíci dokážu vziať mužstvo na svoje plecia a viesť ho za lepšou budúcnosťou. Predsa len, Red Wings vyhrali osem z posledných desiatich súťažných zápasov najmä vďaka nim.

Čo bude ďalej, to je vo hviezdach, nateraz však platí, že Tyler Bertuzzi, Dylan Larkin a Anthony Mantha si na ľade (a aj mimo neho) výborne rozumejú, bavia sa hokejom a tvoria mimoriadne atraktívnu, efektívnu a produktívnu útočnú formáciu, akú Detroit Red Wings už dlho nemali.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.