Česi a Slováci s hetrikom v drese Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 18.08.2019 | aktualizované 23.04.2021

Za Detroit Red Wings hralo už viacero hokejistov z Česka, Slovenska a bývalého Československa. Štyria z nich dokázali v červeno-bielom drese s okrídleným kolesom streliť hetrik.


Tomáš Tatar (Raj Mehta, USA Today Sports)

Petr Klíma

Útočník Petr Klíma obliekal dres Detroit Red Wings v sezónach 1985/86 až 1989/90 a krátko v sezóne 1998/99. Pri svojej prvej anabáze v Detroite pravidelne nastupoval vo formácii s Bobom Probertom a Johnom Chabotom a príležitostne aj s vychýreným tvorcom hry Adamom Oatesom. Hetriku sa dočkal päťkrát. Tri hetriky nastrieľal v zápasoch základnej časti, ďalšie dva nasúkal v play-off 1988, kde vytvoril viacero rekordov.

Klíma strelil svoj prvý hetrik v NHL 5. marca 1986, kedy Red Wings zvíťazili na ľade Chicago Blackhawks 3:8. Druhýkrát sa mu pošťastilo o 17 dní neskôr, 22. marca 1986, opäť do siete Blackhawks, ktorých Red Wings zdolali doma 8:4. Hetrik s poradovým číslom tri prišiel 2. marca 1987 na ľade Boston Bruins, kde Red Wings zvíťazili 3:4 po predĺžení po treťom góle Klímu v nadstavenom čase.

To najlepšie prišlo v play-off 1988. Klíma najskôr trikrát namieril do čierneho 7. apríla 1988 pri víťazstve 6:2 v druhom zápase série prvého kola proti Toronto Maple Leafs, vďaka čomu sa stal prvým Európanom v histórii klubu s hetrikom v zápase play-off. Hetrik dokázal nasúkať aj o dva týždne neskôr, 21. apríla 1988 pri výhre 6:0 v druhom zápase série druhého kola proti St. Louis Blues. Stal sa tak iba druhým hokejistom v histórii klubu po Normovi Ullmanovi (1964) s dvomi hetrikmi v jednom ročníku vyraďovacích bojov.

Petr Klíma dodnes zostáva jediným hokejistom zo strednej Európy s hetrikom v drese Detroit Red Wings v zápase play-off.


Petr Klíma završuje svoj druhý hetrik v play-off, 21.04.1988

Václav Nedomanský

Útočník Václav Nedomanský hrával za Detroit Red Wings v sezónach 1977/78 až 1981/82 a v ich drese strelil štyri hetriky. Prvé tri zaznamenal v sezóne 1978/79, ten štvrtý a posledný v sezóne 1979/80. Niektoré z nich sú v klubovej histórii dodnes veľmi vzácne.

Nedomanský strelil svoj prvý hetrik v NHL 28. októbra 1978 pri domácom triumfe 7:2 nad Chicago Blackhawks. Už tento hetrik bol vzácny, pretože ho strelil ako prvý Európan v dejinách klubu.

Druhý hetrik strelil 25. februára 1979, kedy Red Wings na svojom ľade rozniesli Colorado Rockies, predchodcov dnešných New Jersey Devils, 8:1. V tomto stretnutí dal tri góly aj André St. Laurent. Bolo to po prvýkrát v dejinách NHL, čo v jednom zápase dali hetrik dvaja hráči Red Wings.

Tretí hetrik prišiel hneď v nasledujúcom zápase, 28. februára 1979, kedy Red Wings na svojom ľade prehrali so St. Louis Blues 5:6. Big Ned sa tak stal prvým hráčom, ktorý v drese Red Wings strelil hetrik vo dvoch zápasoch po sebe. Okrem neho to dokázal už len Brendan Shanahan v roku 1997.

Štvrtý a posledný hetrik Václava Nedomanského v drese Detroit Red Wings sa zrodil 17. októbra 1979, kedy mužstvo s jeho pomocou zvíťazilo na ľade pôvodných Winnipeg Jets 1:5.

Tomáš Tatar

Slovenský útočník Tomáš Tatar pôsobil u Detroit Red Wings v sezónach 2010/11 až 2017/18. V drese Red Wings dal 115 gólov v základnej časti, čo z neho urobilo tretieho najlepšieho strelca mužstva v tomto období. Dočkal sa aj svojho prvého hetriku v NHL.

Tatarov hetrik sa zrodil 17. decembra 2016, kedy Red Wings na vlastnom ľade zdolali Anaheim Ducks 6:4. Na tri góly mu stačili tri strely.

Pre zaujímavosť: Tatar strelil v NHL hetrik už skôr, bolo to však len v prípravnom zápase. Hral sa 23. septembra 2015 v Detroite, Red Wings vyhrali nad Chicago Blackhawks 4:1.

Tomáš Tatar zostáva prvým a zároveň jediným slovenským hokejistom, ktorý v drese Detroit Red Wings dokázal streliť tri góly v jednom zápase.


Prvý hetrik Tomáša Tatara v NHL, 17.12.2016

Jakub Vrána

Český útočník Jakub Vrána prišiel do Detroitu v apríli 2021 výmenou z Washingtonu a už vo svojom štvrtom zápase v drese Red Wings sa dočkal hetriku, ku ktorému navyše pridal štvrtý gól a stal sa prvým českým, slovenským alebo československým štvorgólovým strelcom Red Wings.

Vrána strelil štyri góly dňa 22. apríla 2021 pri domácom víťazstve 7:3 nad Dallas Stars. Ako prvý hráč v ligových dejinách prestúpil počas sezóny do iného klubu a počas jedného z prvých štyroch zápasov v novom drese dokázal nastrieľať štyri góly. Stal sa tiež druhým hráčom v dejinách Red Wings s hetrikom už vo svojom štvrtom zápase v novom drese. Posledným detroitským hráčom, ktorý to pred ním dokázal, bol Jud McAtee v novembri 1944.


Štyri góly Jakuba Vránu do siete Stars, 22.04.2021

Kto bol blízko

Niekoľko ďalších hráčov zo strednej Európy bolo k hetriku v drese Detroit Red Wings veľmi blízko, no napokon sa ho nedočkali. Maximálne dva góly v jednom stretnutí dali Marián Hossa (dokázal to jedenásťkrát, z toho osemkrát v základnej časti a trikrát v play-off), Jiří Hudler (osemkrát), Robert Lang (dvakrát), Filip Zadina (zatiaľ dvakrát) Miroslav Fryčer a Jakub Kindl (obaja raz).


Česko-slovenský špeciál: bitky | premenené samostatné nájazdy





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.