O dvoch vzácnych hetrikoch Václava Nedomanského

MARTIN UŽÁK | 28.02.2019 | aktualizované 28.02.2020

Legendárny Václav Nedomanský nastrieľal v drese Detroit Red Wings štyri hetriky. Minimálne dva z nich - ten druhý a tretí - sú v histórii Red Wings veľmi vzácne.


Václav Nedomanský pred prvým zápasom v Joe Louis Arene (archív Václava Nedomanského, 27.12.1979)


Nedomanský strelil svoj prvý hetrik v NHL 28. októbra 1978 pri domácej výhre 7:2 nad Chicago Blackhawks. Už tento hetrik bol výnimočný, pretože ho strelil ako prvý Európan v dejinách klubu (hoci, samozrejme, ak by ho nestrelil on, časom by ho strelil iný Európan).

Hetriky s poradovými číslami 2 a 3 boli ešte vzácnejšie.

Druhý hetrik prišiel 25. februára 1979, kedy Red Wings na svojom ľade rozniesli Colorado Rockies, predchodcov dnešných New Jersey Devils, 8:1. Nedomanský pritom nebol jediný, kto dal v tomto zápase tri góly - z hetriku sa tešil aj jeho spoluhráč André St. Laurent. Bolo to vôbec po prvýkrát, čo v jednom zápase dokázali streliť hetrik dvaja hráči Red Wings.

Čo je zaujímavé, Red Wings pri výhre nad Rockies nepotrebovali ani jednu presilovú hru a všetky svoje góly dali pri vyrovnanom počte hráčov na ľade. Trvalo celých 40 rokov a jeden deň, kým sa v NHL opäť prihodilo, že mužstvo skórujúce minimálne osemkrát nepotrebovalo na žiadny zo svojich gólov početnú výhodu. Stalo sa to opäť 26. februára 2019 a opäť v tom boli zapletení Red Wings, ktorí prehrali na svojom ľade s Montreal Canadiens 1:8.

Ale späť do februára 1979.

Po demolácii Rockies hrali Red Wings ďalší zápas o tri dni neskôr, 28. februára 1979 na domácom ľade proti St. Louis Blues. V tomto stretnutí už neuspeli a s Blues prehrali 5:6. Nedomanský však pokračoval v nastolenom trende spred troch dní a znova nasúkal hetrik.

Nedomanský sa vďaka tomuto počinu raz a navždy zapísal do bohatej histórie Red Wings, pretože ako prvý hráč v ich dejinách dokázal streliť hetrik vo dvoch zápasoch za sebou.

Niečo takéto nedokázali ani Gordie Howe, Norm Ullman, Steve Yzerman a ďalší velikáni, ktorí v červeno-bielom drese s okrídleným kolesom nastrieľali viac hetrikov ako on.

Tento nesmierne vzácny počin v Detroite doposiaľ napodobnil iba jeden muž: Brendan Shanahan. Jemu sa podarilo streliť hetrik vo dvoch zápasoch za sebou vo februári 1997.

Pre úplnosť sa patrí spomenúť, že Nedomanského štvrtý a posledný hetrik sa zrodil 17. októbra 1979, kedy Red Wings zvíťazili na ľade pôvodných Winnipeg Jets 5:1.

Big Ned, ako sa Václavovi Nedomanskému hovorieva, nie je dnes taký populárny ako mnohí jeho nasledovníci, nič to však nemení na tom, že dokázal ohromné veci.






© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.