Petr Klíma a jeho rekordné play-off 1988

MARTIN UŽÁK | 25.04.2018 | aktualizované 25.04.2021

Keď v roku 2012 niekdajší útočník Petr Klíma poskytol klubu Detroit Red Wings doposiaľ posledné rozsiahle interview, poodhalil svoju najkrajšiu spomienku na pôsobenie v červeno-bielom drese s okrídleným kolesom. Uviedol, že zo svojich čias v Detroite najradšej spomína na play-off 1988.

Play-off 1988 zostáva pamätné dodnes. Red Wings sa vtedy darilo, Klíma bol jednou z ich hviezd, strieľal góly a pri tom všetkom prekonal aj jeden bradatý rekord legendárneho Gordieho Howea, hoci už onedlho po tom sa predviedol aj svojím typickým prešľapom mimo ľadu.


Petr Klíma (kredit: Graig Abel, Toronto)

Kľúčový strelec

Detroit Red Wings postúpili do play-off 1988 z prvého miesta v Norrisovej divízii. Túžili nadviazať na prekvapujúci úspech z predošlej sezóny, v ktorej sa prebojovali až do konferenčného finále.

Klíma pomohol na ceste do vyraďovacej fázy veľkou mierou. Vo svojej tretej sezóne za morom dal v základnej časti 37 gólov a bol druhým najlepším strelcom mužstva po mladom kapitánovi Steveovi Yzermanovi. Jeho dôležitosť ešte vzrástla, keď sa Yzerman zranil a v play-off sprvoti nehral.

V prvom kole bolo súperom Detroitu Toronto, štvrtý najlepší tím Norrisovej divízie. Maple Leafs zo začiatku hrýzli a úvodný duel vyhrali, no Red Wings na nich našli recept a vyradili ich 4:2.

Klíma nastupoval v druhej lajne s Johnom Chabotom a Bobom Probertom. Chabot bol center, tvorca hry, Klímov dvorný nahrávač. Probert bol drsný rabiát, prominentný silový útočník v životnej forme, Klímov častý spolubývajúci na cestách a spoločník na večierkoch. Klíma bol rýchly a šikovný, avšak takisto ako Probert problémový. V Detroite sa o ňom vedelo, že do hry nedáva úplne všetko, nerád bráni a má problémy s pitím. Chyrovalo sa, že pri zápasoch sa "nikdy nespotil".

Klíma pozbieral v sérii s Maple Leafs 11 bodov za šesť gólov a päť asistencií. V prvom dueli série ešte nebodoval, v tom druhom sa už zmenil na kľúčového strelca tímu a nasúkal tri góly, vďaka čomu sa stal historicky prvým Európanom v dejinách Red Wings s hetrikom v zápase play-off. V treťom zápase série sa predviedol dvoma gólmi a jednou asistenciou a stal sa prvým Európanom, ktorý v play-off skóroval za Red Wings z trestného strieľania.

Nový rekord

Play-off sa v tých dobách hralo rovnakým formátom ako dnes, takže po postupe cez prvého súpera čakalo na Red Wings divízne finále. Súperom boli St. Louis Blues, druhý najlepší celok v Norrisovej divízii. Red Wings ich vyradili 4:1 na zápasy, opäť s nemalým prispením Klímu.

Klíma pozbieral v sérii s Blues sedem bodov. Najviac žiaril v druhom zápase, v ktorom si pripísal ďalší hetrik a jednu asistenciu. Po Normovi Ullmanovi (1964) sa stal iba druhým hráčom v histórii Red Wings s dvoma hetrikmi v jednom ročníku vyraďovacích bojov.

Po druhom zápase s Blues mal Klíma na konte deväť gólov. Toľko gólov v jednom ročníku play-off dokázal v dovtedajšej histórii Red Wings nastrieľať iba ten, komu sa hovorilo 'Mr. Hockey'. Gordie Howe to dokázal v rokoch 1955 a 1964. V tých dobách sa play-off hralo na osem víťazstiev, takže bolo zrejmé, že Howea pri zvyšujúcom sa počte zápasov a sérií skôr či neskôr niekto prekoná.

Prastarý rekord Gordieho Howea sa stal minulosťou dňa 25. apríla 1988, kedy Red Wings vyhrali v St. Louis 3:1 a jeden z ich gólov, svoj desiaty, dal Klíma. Dočkal sa v desiatom zápase.

Red Wings ukončili sériu s Blues v piatom zápase. Klíma v ňom raz asistoval a po 11 zápasoch vyraďovacej časti 1988 mal na konte 18 bodov (10+8), pričom až štyri jeho góly boli víťazné.

Nešťastný koniec

Po postupe cez St. Louis čakalo na Red Wings ďalšie finále Campbellovej konferencie. Ich súperom boli úradujúci šampióni, suverénni Edmonton Oilers. Na súpiske mali hráčov ako Wayne Gretzky, Mark Messier, Jari Kurri, Esa Tikkanen, Glenn Anderson či Grant Fuhr. Red Wings sa snažili, ale nemali nárok a sériu stratili 1:4. S Oilers tak prehrali aj druhé konferenčné finále po sebe.

Do posledných troch zápasov série s Oilers zasiahol už aj uzdravený kapitán Yzerman, ale to už Klíma nehral pre zlomený palec. Zranil sa počas prvého zápasu po sekere od Charlieho Huddyho. Zápas nedohral a neskóroval v ňom, takže svoj nový klubový rekord už nezveľadil.

Desať gólov v jednom play-off je s odstupom času úžasný počin, aký sa len tak nevidí, ale v tej dobe to bola hlavne zaujímavosť pre fanúšikov, štatistikov a historikov. Klub z toho veľké haló nerobil. Aj preto, že Klímov koniec bol nešťastný nielen pre zlomený palec.

Keď sa Klíma zranil, s mužstvom ďalej jazdil na zápasy, ale keďže nemohol hrať, ťahalo ho to do nočných podnikov. V tom období už mával prvé medializované problémy s alkoholom. Všetko sa to vyhrotilo pred piatym zápasom série, kedy sa ukázalo, že Klíma spolu s päticou Darren Veitch, John Chabot, Joey Kocur, Bob Probert a Darren Eliot ignoroval nočný zákaz vychádzok a ešte o druhej v noci popíjal v jednom edmontonskom bare. Klímu a ostatných tam mali nájsť asistent trénera Colin Campbell a šéf skautingu Neil Smith po tom, čo zistili, že nie sú vo svojich posteliach na hoteli.

Nasledujúce ráno sa hráči schádzali na raňajky v hotelovej reštaurácii. Kauza vyšla na povrch, keď do reštaurácie prišiel útočník Brent Ashton a nahnevane zháňal Klímu, aby ho "nakopal do zadku za to, že v noci vytiahol Proberta piť." Ostatní Ashtona umierňovali, aby sa stíšil, všetko však započul novinár Mitch Albom z denníka Detroit Free Press a bolo vymaľované.

Detroitský kouč Jacques Demers už tušil, čo sa bude na druhý deň písať v detroitských novinách, preto svojich hráčov pred piatym zápasom série upozornil: "Ak dnešný zápas vyhráte, môžete sa objaviť na zadnej strane športovej rubriky novín. Ak prehráte, budete na prvej strane."

Nočné popíjanie malo nepríjemnú dohru po tom, čo Oilers vyhrali piaty zápas 8:4, sériu ukončili a detroitské noviny ochotne popísali, čo niektorí hráči v Edmontone vyviedli. Demers bol rozzúrený a prestal si dávať pred ústa servítku: "Bol to náš najväčší zápas v sezóne. Úprimne verím, že sme ho mohli vyhrať, a ak by nebolo tých šiestich idiotov, dnes by sme hrali zápas číslo šesť."

Demers sa obúval najmä do známeho alkoholika Proberta, ktorý tak ako Klíma prekonal jeden starý rekord Gordieho Howea (v počte bodov v jednom play-off). "V Detroite z neho urobili hrdinu, ale ani trochu si to nezaslúži," penil na adresu Proberta Demers a znova sa vrátil k ostatným previnilcom. "Ale to nebol len Probert. Čo tí ostatní? Všetci sú vinní!"

Verejnosť brala Demersove slová vážne. Z priemerného mužstva urobil dvojnásobných finalistov konferencie, rok predtým sa stal držiteľom Jack Adams Award pre najlepšieho kouča v NHL a po sezóne 1987/88 získal túto trofej znova. Ako jediný tréner v dejinách NHL ju vyhral dva roky za sebou. Vedel, čo robí a hovorí.

Klíma i Probert Demersove obvinenia odmietli a vyhlasovali, že v bare neboli, čo klub dopálilo ešte viac. Každý z previnilcov dostal od klubu pokutu 16 tisíc dolárov. Klíma po rokoch ďalej tvrdil, že v inkriminovanom bare nebol, ale zároveň opakovane priznával, že "nebol na hoteli, ale inde," čím sa fakticky usvedčil z porušenia zákazu nočných vychádzok a to Red Wings stačilo.

Na začiatku ďalšej sezóny boli Klíma aj Probert suspendovaní pre ďalšie problémy s alkoholom a na čas skončili vo väzení. Problémov u jedného aj druhého postupom rokov pribúdalo, až Red Wings došla trpezlivosť, Klímu vymenili a Proberta nechali odísť. To už je ale iný príbeh z iných období.

Navždy prvý s desiatkou

Klímov jedinečný počin v podobe desiatich gólov v jednom play-off vydržal ako klubový rekord Red Wings po dobu 20 rokov. V roku 2008 ho prekonali Johan Franzén a Henrik Zetterberg, autori 13 gólov. Obom to padalo aj v play-off 2009: Franzén dal 12 gólov a Zetterberg 11.

Niekoľko ďalších hráčov Klímových desať gólov v jednom ročníku vyraďovacích bojov vyrovnalo. Dokázali to Sergej Fiodorov v roku 1998, Brett Hull v roku 2002 a Pavel Daciuk v roku 2008.

Mnohí ďalší boli na najlepšej ceste Klímu minimálne vyrovnať, ale na jeho métu nikdy nedosiahli. Blízko boli napríklad Gerard Gallant, Dino Ciccarelli, Slava Kozlov, Steve Yzerman, Martin Lapointe, Brendan Shanahan, Tomas Holmström či Danny Cleary.

Klímov rekord dnes už neplatí, ale jedno mu nikto nevezme:

Raz a navždy zostane prvým hráčom v histórii Detroit Red Wings s desiatimi strelenými gólmi v jednom ročníku play-off. A tiež prvým, kto prekonal rekord Gordieho Howea.


Petr Klíma v play-off 1988


Tip: 25. apríl v histórii Red Wings


Podklady:
  • Bob Probert, Goose Loonies, a hat trick of horrific headlines (Keith Gave, Detroit Free Press; 10.04.2019)
  • Tough Guy: The Bob Probert Story (dokumentárny / životopisný film, Kanada / USA, 94 minút; Geordie Day, 2018)
  • Detroit Red Wings 2017-18 Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2017)
  • Alumni Reunion: Petr Klima (Bill Roose, Detroit Red Wings; 20.06.2012)
  • Tough Guy: My Life on the Edge (Bob Probert & Kirstie McLellan Day, Triumph Books, 2010; ISBN 978-1-60078-562-7)
  • Suspended Detroit Red Wings forward Petr Klima was arrested (United Press International; 10.10.1988)
  • Demers: Drinking by Probert, others caused Detroit's loss (The Washington Post; 13.05.1988)
  • záznamy zápasov Detroit Red Wings v play-off 1988 (video archív autora; 1988)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.