Späť v čase: Päťgólová noc Johana Franzéna

MARTIN UŽÁK | 02.02.2021

V stredu 2. februára 2011 nastúpili Detroit Red Wings na ľade celku Ottawa Senators a zvíťazili 5:7. Henrik Zetterberg si pripísal tri asistencie, Kris Draper a Niklas Kronwall otočili z 3:2 na 3:4 behom 13 sekúnd, najväčšiu pozornosť však upútal švédsky útočník Johan Franzén, autor piatich gólov.

Johan Franzén (kredit: Dave Reginek, Detroit Red Wings)

"The Mule" (mulica), ako sa mu hovorilo, najskôr v prvej tretine dvakrát skóroval pri vyrovnanom počte hráčov na ľade. Krátko po začiatku tretej časti hry v presilovej hre zavŕšil hetrik, svoj prvý v základnej časti po troch hetrikoch v play-off, a poslal Red Wings do vedenia 4:5. Neskôr skóroval v presilovke na 5:6 a v poslednej minúte zápasu strelou do prázdnej bránky uzavrel na 5:7.

Franzén sa stal iba tretím hráčom v histórii Red Wings s minimálne piatimi gólmi v jednom zápase. Ako prvý to dokázal Syd Howe, keď 3. februára 1944 pri výhre 12:2 nad New York Rangers pridal ešte jeden gól a so šiestimi gólmi sa stal rekordmanom Red Wings v počte gólov jedného hráča v jednom zápase. Ako druhý to dokázal Sergej Fiodorov, päťgólový strelec z 26. decembra 1996 pri víťazstve 5:4 po predĺžení nad Washington Capitals.


Päťgólová noc Johana Franzéna, 02.02.2011

Franzén si týmito gólmi definitívne upevnil pozíciu najlepšieho strelca Red Wings v sezóne 2010/11, hoci, paradoxne, po svojom veľkom ottawskom predstavení štrnásťkrát za sebou neskóroval ani raz a do konca základnej časti sa trafil už len dvakrát.

Franzén sa stal 44. hokejistom v histórii NHL s minimálne piatimi gólmi v jednom zápase, prvým od čias Mariána Gáboríka z decembra 2007. Po Franzénovi NHL čakala na ďalšieho päťgólového strelca viac ako sedem rokov, do novembra 2018, kedy päťkrát skóroval Patrik Laine.

Päť a viac gólov v jednom zápase NHL doteraz nasúkalo 46 hokejistov v 62 prípadoch. Ako posledný to dokázal Mika Zibanejad v marci 2020.

Hráči s päť a viac gólmi v jednom zápase NHL

5x: Joe Malone (jedenkrát šesť gólov, jedenkrát sedem gólov)

4x: Wayne Gretzky, Mario Lemieux (jedenkrát v play-off)

3x: Newsy Lalonde (jedenkrát šesť gólov, jedenkrát v play-off)

2x: Babe Dye, Maurice "Rocket" Richard (jedenkrát v play-off), Darryl Sittler (jedenkrát šesť gólov, jedenkrát v play-off), Bryan Trottier

1x: Dave Andreychuk, Red Berenson (šesť gólov), Peter Bondra, Harry "Punch" Broadbent, Charlie Conacher, Yvan Cournoyer, Corb Denneny (šesť gólov), Cy Denneny (šesť gólov), Sergej Fiodorov, Johan Franzén, Marián Gáborík, Bernie "Boom-Boom" Geoffrion, Ray Getliffe, Red Green, Bengt-Åke Gustafsson, Syd Howe (šesť gólov), Pat Hughes, Harry Hyland, Jari Kurri, Patrik Laine, Reggie Leach (v play-off), Pit Lepine, Willy Lindström, Howie Meeker, Howie Morenz, Grant Mulvey, Don Murdoch, Joe Nieuwendyk, Mark Pavelich, Mike Ricci, Mickey Roach, Bobby Rousseau, Mats Sundin, John Tonelli, Ian Turnbull, Tim Young, Mika Zibanejad, Alexej Žamnov

Viac o Johanovi Franzénovi





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.