Čím Petr Klíma prepísal dejiny Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 17.08.2020

V auguste roku 1985 utiekol do Detroitu, aby si splnil sen a mohol si zahrať v NHL. Liga na neho spomína najmä ako na muža, ktorý v drese Edmonton Oilers rozhodol najdlhší finálový zápas v histórii Stanley Cupu. Petr Klíma však toho dokázal oveľa viac, a to aj v červeno-bielom drese, v ktorom svoju zámorskú kariéru začínal a neskôr ukončil. Čím prepísal bohaté dejiny Detroit Red Wings a aké rekordy v Detroite vytvoril?


Petr Klíma v Joe Louis Arene (archív Detroit Red Wings)

Premiéra v spoločnosti mladíkov

V NHL debutoval 10. októbra 1985 v otváracom stretnutí sezóny 1985/86 proti Minnesota North Stars. Nastúpil v útoku so Steveom Yzermanom a Ronom Duguayom a začal presne tak, ako Red Wings očakávali: hneď v prvom súťažnom zápase a hneď z prvej strely na bránku strelil svoj prvý gól v NHL. Pomohol ním k remíze 6:6.

V tomto zápase debutovali v NHL aj ďalší piati hráči Red Wings: zadáci Tim Friday, Doug Houda a útočníci Christopher Cichocki, Adam Oates, Ray Staszak. Od tej doby až doteraz sa v NHL nestalo, aby v jednom zápase debutovalo v drese jedného mužstva až šesť nováčikov.

Prsty v troch tímových rekordoch

V sezóne 1987/88, jeho individuálne najlepšej sezóne v detroitskom drese, pomohol Red Wings okrem iného aj k vytvoreniu troch dodnes platných klubových rekordov.

V novembri 1987, pri divokej výhre 10:8 nad Winnipeg Jets, mal prsty v novom klubovom rekorde v podobe piatich najrýchlejšie strelených gólov. Red Wings na ne potrebovali štyri minúty a 54 sekúnd v rozmedzí 45. až 50. minúty a otočili nimi zo 4:6 na 9:6, pričom on sám k rekordu prispel jednou primárnou asistenciou. Mimo asistencie z tohto rekordného úseku zaznamenal ešte dva góly.

O niekoľko dní neskôr, v decembri 1987, mal prsty aj v najväčšom debakli, aký kedy utrpeli Chicago Blackhawks, veľkí rivali Red Wings. K výhre 12:0 prispel dvoma gólmi.

Neskôr, v sérii prvého kola play-off 1988 proti celku Toronto Maple Leafs, pomohol šiestimi gólmi k víťazstvu 4:2 na zápasy. Red Wings dali v tejto sérii 32 gólov, čo je dodnes platný klubový rekord v počte nastrieľaných gólov v jednej sérii play-off.

Rekordmi ovenčené play-off 1988

V play-off 1988 nielenže pomohol Red Wings k vytvoreniu zaujímavého tímového rekordu, ale sám viackrát prepísal dejiny a dokázal mnohé z toho, čo dodnes nedokázali viacerí jeho nasledovníci.

V druhom zápase prvého kola proti Maple Leafs ozdobil domácu výhru 6:2 hetrikom. Stal sa prvým Európanom s hetrikom v drese Red Wings v play-off a dodnes zostáva jediným hráčom zo strednej Európy s hetrikom v drese Detroitu v bojoch o Stanley Cup.

V následnom treťom zápase série s Maple Leafs prispel k víťazstvu 3:6 dvoma gólmi a jednou asistenciou. Svoj druhý gól strelil v 40. minúte z trestného strieľania. Stal sa prvým hráčom v klubových dejinách s premeneným trestným strieľaním v zápase play-off a dodnes je jediným európskym hráčom Red Wings s premeneným trestným strieľaním vo vyraďovacej fáze sezóny.

Dva týždne po svojom historickom hetriku dokázal nastrieľať tri góly znova, tentoraz v druhom zápase druhého kola pri domácom víťazstve 6:0 nad St. Louis Blues. Stal sa prvým Európanom v drese Red Wings s dvoma hetrikmi v jednom play-off a iba druhým detroitským hráčom s týmto počinom po Normovi Ullmanovi (1964). Neskôr to dokázal už len Johan Franzén (2008).

Dejiny prepisoval aj vo štvrtom zápase série s Blues pri víťazstve 1:3. V tomto stretnutí dal jeden gól, svoj desiaty v play-off 1988, čím prekonal deväť gólov Gordieho Howea z play-off 1955 i 1964 a ako prvý hráč v klubových dejinách nastrieľal v jednom play-off desať gólov. Rekord vydržal viac ako 20 rokov, do roku 2008, kedy ho prekonali Johan Franzén a Henrik Zetterberg.

Rýchla stovka strelených gólov

V prvých troch sezónach v drese Red Wings zakaždým dosiahol na métu 30 gólov v základnej časti a v sezóne 1988/89 sa dočkal svojho stého gólu. Stalo sa 9. novembra 1988 pri výhre 3:6 na ľade Minnesota North Stars. Gól s číslom 100 zaznamenal vo svojom 231. zápase za Red Wings. Žiadny iný hráč Detroitu od osemdesiatych rokov až po súčasnosť nedosiahol na métu 100 strelených gólov takto rýchlo. Nedokázal to ani Steve Yzerman (potreboval 256 zápasov), ani Sergej Fiodorov (233), Gerard Gallant (245), John Ogrodnick (260), Slava Kozlov (268) či Henrik Zetterberg (272).

Za Red Wings odohral 306 zápasov v základnej časti a nastrieľal 130 gólov. Spomedzi Európanov je ôsmym najlepším strelcom v klubovej histórii. Stále zostáva rekordérom medzi českými hokejistami nielen v počte gólov v drese Red Wings v základnej časti, ale aj v play-off (13).

Jediný s číslom 85 na drese

Ako jediný hráč v histórii Detroit Red Wings nosil na drese číslo 85. Reprezentovalo rok, kedy získal slobodu a začal nastupovať vo vysnenej NHL. Nosieval ho v rokoch 1985 až 1989, kedy v drese Red Wings mnohokrát prepisoval dejiny, a aj neskôr, v roku 1999, kedy sa do Detroitu vrátil a trinástimi zápasmi uzavrel svoju zámorskú kariéru.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.