25. apríl v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 25.04.2020


Petr Mrázek a Pavel Daciuk (Paul Sancya, Associated Press)

25.04.1964: Prehra v siedmom zápase finále s Torontom

V sezóne 1963/64 to Detroit Red Wings druhý rok za sebou dotiahli do finále Stanley Cupu a opäť boli ich súperom Toronto Maple Leafs, ale tak ako rok predtým, na Leafs opäť nestačili. O ďalšom Stanley Cupe pre Leafs rozhodol siedmy zápas, hraný 25. apríla 1964 v Maple Leaf Gardens. Red Wings ho prehrali 4:0 a stratili tak sériu, v ktorej predtým viedli 1:2 a 2:3.

Hrdinom siedmeho finále bol torontský brankár Johnny Bower, autor 33 úspešných zákrokov. Stal sa prvým gólmanom v dejinách Stanley Cupu s čistým kontom v siedmom zápase finále. Vytiahol sa aj Red Kelly, niekdajší dlhoročný hráč Red Wings a autor jedného z gólov.

Bower si po skončení finále vymenil svoju hokejku s hokejkou detroitského Gordieho Howea. Gordie sa toho času pred každou sériou play-off pýtal svojho syna Marka, koho hokejku si želá, až bude po všetkom. Mark, z ktorého neskôr vyrástol výborný zadák a na sklonku svojej kariéry si zahral aj za Red Wings, vtedy túžil po Bowerovej hokejke, takže Gordie vymenil tú svoju, aby ju preňho získal.

Pre Maple Leafs to bol tretí triumf v Stanley Cupe po sebe. Naopak pre Red Wings to bola už šiesta finálová porážka od Toronta. Žiadny iný tím ich vo finále neporazil viackrát.

25.04.1988: Petr Klíma prekonáva Gordieho Howea

Útočník Petr Klíma bol v sezóne 1987/88 jedným z najlepších a najnebezpečnejších hráčov Detroit Red Wings. Postaral sa aj o prekonanie jedného dlhoročného rekordu Gordieho Howea.

Stalo sa 25. apríla 1988, kedy Red Wings hrali štvrtý zápas druhého kola play-off na ľade St. Louis Blues, zvíťazili 1:3 a rovnakým pomerom viedli sériu. Klíma prispel k tomuto triumfu jedným gólom, svojím desiatym v play-off 1988, čím prekonal deväť gólov Howea z play-off 1955 i 1964 a vytvoril nový klubový rekord v počte gólov jedného hráča v jednom play-off.

Klímov strelecký koncert z play-off 1988 vydržal ako rekord Red Wings po dobu 20 rokov. V roku 2008 ho prekonali Johan Franzén a Henrik Zetterberg, autori 13 gólov. Obom to padalo aj v roku 2009: Franzén nasúkal 12 gólov a Zetterberg 11. Klíma však dodnes zostáva prvým hráčom Red Wings s desiatimi gólmi v jednom ročníku play-off.

25.04.2015: Ďalšia nula Petra Mrázeka v sérii s Tampou

Dňa 25. apríla 2015 nastúpili Detroit Red Wings na piaty zápas série úvodného kola play-off na ľade Tampa Bay Lightning, vyhrali 0:4 a dostali sa do vedenia 2:3 na zápasy. Riley Sheahan, Drew Miller, Pavel Daciuk a Danny DeKeyser skórovali, Jonathan Ericsson zaknihoval dve asistencie, tou hlavnou postavou zápasu bol však brankár Petr Mrázek, autor 28 úspešných zákrokov.

Pre Mrázeka to bola druhá nula v play-off 2015, tú prvú udržal v treťom zápase série na domácom ľade (3:0). Mrázek sa stal len tretím nováčikom Red Wings a ich prvým za posledných 70 rokov s dvomi čistými kontami v jednej sérii play-off a okrem toho aj druhým nováčikom Red Wings a ich prvým za posledných 78 rokov s dvomi čistými kontami vo svojej prvej sérii play-off. Boli to pritom len niektoré z jeho viacerých historických zápisov zo série s Lightning.

Red Wings mali po piatom stretnutí dobre vykročené k postupu do ďalšieho kola play-off, ale túto možnosť napokon nevyužili, šiesty i siedmy zápas prehrali a vypadli 3:4.

25.04.2015: Posledný presný zásah Pavla Daciuka v play-off

Gól útočníka Pavla Daciuka z onoho 25. apríla 2015 a piateho zápasu série Red Wings a Lightning bol jeho tretí v sérii a posledný vo vyraďovacích bojoch o Stanley Cup.

Daciuk strelil v Stanley Cupe celkom 42 gólov v 157 zápasoch. Ide o desiaty najvyšší počet gólov v play-off spomedzi hráčov Red Wings. Klubovým rekordérom je Steve Yzerman so 70 gólmi.

25.04.2015: Henrik Zetterberg naposledy prihráva v play-off

Piaty zápas série medzi Red Wings a Lightning z 25. apríla 2015 do tretice. Tento zápas vošiel do histórie aj tým, že detroitský kapitán Henrik Zetterberg v ňom zaznamenal svoju poslednú gólovú prihrávku v Stanley Cupe. Dosiahol na ňu v poslednej minúte prvej tretiny zápasu po sekundárnej asistencii na otvárací gól Rileyho Sheahana v presilovej hre.

Zetterberg rozdal v Stanley Cupe celkom 63 asistencií v 137 zápasoch, čo je siedmy najlepší výkon v histórii Red Wings. Klubovým rekordérom je Nicklas Lidström (129).


Podklady:
  • April 25: Lemieux ties playoff records with five goals, eight points (John Kreiser, NHL.com; 25.04.2018)
  • Bower, Howe were great friends, rivals (Nicholas J. Cotsonika, NHL.com; 27.12.2017)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.