Retrospektíva: Ako Red Wings potupili Blackhawks

MARTIN UŽÁK | 25.01.2018 | aktualizované 04.12.2020

Detroit Red Wings a Chicago Blackhawks patria medzi najčastejších súperov v histórii NHL. Do ligy vstúpili v roku 1926, boli frekventovanými protivníkmi v slávnej ére Original Six, často sa stretávali aj vo vyraďovacích bojoch a vytvorila sa medzi nimi rivalita. Koniec koncov, počet ich vzájomných súťažných zápasov sa blíži k tisícke.

Mnohé ich zápasy boli vyrovnané, čo k rivalite patrí. Výnimkou bol ale zápas, ktorý sa odohral dňa 4. decembra 1987 v Detroite. Zrodil sa v ňom totiž jeden z najväčších debaklov v histórii NHL.


Bob Probert v akcii (Julian H. Gonzalez, Detroit Free Press)

"My chceme desať!"

Red Wings začali onoho 4. decembra 1987 zhurta a už po 37 sekundách hry vyhrávali 2:0. Ako prvý sa trafil v 24. sekunde Tim Higgins, o 13 sekúnd ho napodobnil mladý kapitán Steve Yzerman. Tieto dva góly sú dodnes dvoma najrýchlejšími gólmi od začiatku zápasu v klubovej histórii.

V 108. sekunde prvej tretiny bolo už 3:0 po tom, čo sa strela Johna Chabota obtrela o Higginsa. Red Wings do konca prvej časti strelili ešte ďalšie tri góly: v 8. minúte využil presilovú hru nováčik Joe Murphy, v polovici 16. minúty sa presadil Petr Klíma a na začiatku 18. minúty skóroval vo vlastnom oslabení Brent Ashton.

Red Wings pokračovali v kanonáde aj v druhej tretine. V 27. minúte skóroval v presilovej hre Bob Probert, ktorý noc predtým trávil vo väzení za porušenie prikázanej liečby zo závislosti na alkohole. V čase 31:55 tretíkrát mieril do čierneho Higgins. Osem sekúnd pred koncom druhej tretiny bolo 9:0, keď sa druhý raz presadil Yzerman.

Red Wings v prvých dvoch tretinách prestrieľali Blackhawks pomerom 36:8. Prvé dve tretiny trpel v bránke hostí Bob Mason, ktorý zastavil iba 27 striel. Tréner Bob Murdoch ho vystriedal až po druhej siréne a do bránky poslal mladíka Darrena Panga.

Tretia tretina sa niesla v znamení čakania na desiaty gól v sieti Blackhawks. Mnohí z 19.588 divákov v Joe Louis Arene začali skandovať "My chceme desať! My chceme desať!" A hoci Pang spočiatku odolával, detroitskí fanúšikovia sa desiatky napokon dočkali, a dočkali sa aj prídavku.

O desiaty gól v sieti Blackhawks sa postaral v 56. minúte Joey Kocur, hoci gól bol najskôr pripísaný obrancovi Steveovi Chiassonovi. O ďalších 11 sekúnd bolo už 11:0, keď skóroval Gerard Gallant. Skaza Blackhawks bola dokonaná v polovici 57. minúty po druhom presnom zásahu Petra Klímu. Slávny československý hokejista, ktorý hral za Red Wings tretí rok, uzavrel na konečných 12:0.

Domácu bránku hájil Greg Stefan a po 19 úspešných zákrokoch si pripísal prvé čisté konto v sezóne a piate v kariére. Po zápase ale priznal, že sa nudil. Koniec koncov, v druhej tretine čelil iba jednej strele Blackhawks. Ocenil však spoluhráčov, že ani za rozhodnutého stavu neprestali hrať, poctivo sa vracali a zodpovedne bránili.

Jedným z hrdinov zápasu sa stal Tim Higgins, bývalý hráč Blackhawks. Hetrikom dosiahol na svoje prvé tri góly v sezóne 1987/88. Išlo zároveň o jeho jediný hetrik v NHL.

Okrem trojgólového Higginsa žiarili aj Steve Yzerman (2+2), Brent Ashton a Gerrard Gallant (obaja 1+2). Prepustený Bob Probert si pripísal hetrik Gordieho Howea za gól, asistenciu a bitku s Curtom Fraserom (video na konci článku). Probert nastupoval v lajne s Yzermanom a Gallantom; tento útok pozbieral deväť bodov (4+5). Vysoká výhra však vylepšila štatistiky všetkým hráčom Red Wings. Z útočníkov nebodoval len Shawn Burr. Z obrancov odišli zo zápasu bez bodu iba Rick Zombo a Gilbert Delorme, ktorý bol na ľade pri šiestich strelených góloch. Kladnými hodnoteniami v tíme Red Wings sa to len hemžilo: aspoň jeden plusový bod si pripísal každý z 18 korčuliarov. U Blackhawks naopak nebolo hráča, ktorý by na ľade nebol aspoň pri jednom inkasovanom góle.

Historický výprask

Red Wings po zápase žiarili šťastím. Blackhawks ich v prvých dvoch vzájomných zápasoch v sezóne 1987/88 porazili, takže boli radi, že im to vrátili aj s úrokmi. Red Wings poznali väčšinu hokejistov Chicaga ešte z prvého kola play-off 1987, kde ich zdolali hladko 4:0 na zápasy.

"Bol to ten najľahší zápas, aký som kedy trénoval," uviedol domáci tréner Jacques Demers, ktorý na pozápasovú tlačovku prišiel s cigarou v ústach. "Celý čas sme sa dostávali do prečíslení. Povedzme si pravdu, sme hladní po víťazstvách a strieľame krásne góly. Môžeme hrať s kýmkoľvek."

Víťazstvo 12:0 bolo pre Red Wings piate za sebou. Počas päťzápasovej víťaznej série strelili svojim súperom 38 gólov (7,6 na zápas), inkasovali ich len 14 a dvakrát udržali čistý štít. Naposledy sa im takto darilo vo februári 1984.

Red Wings boli tak dobre naladení, že sa vôbec nechceli baviť o ďalších problémoch Boba Proberta. "Vyhrali sme päť zápasov za sebou. Zažívame šťastné časy, nemám náladu na zlé správy," vyhlásil generálny manažér Jimmy Devellano. Iní vyrukovali s floskulou "bez komentára".

Pre Blackhawks to bola piata prehra za sebou a trinásta za sebou na ľade súpera. A mohla byť ešte potupnejšia, aspoň podľa ich trénera Boba Murdocha. "Pokojne mohli vyhrať 15:0," zúfal po zápase Murdoch. "Robili si s nami, čo chceli."

Zatiaľ čo Detroit si vďaka tomuto víťazstvu upevnil prvé miesto v Norrisovej divízii, divíziu neskôr vyhral a nakoniec postúpil do finále Campbellovej konferencie, Chicago sa ešte viac zahrabalo v suteréne tabuľky a hoci sa do konca základnej časti zlepšilo a začalo vyhrávať, so sezónou sa rozlúčilo po prvom kole play-off.

Výsledok 12:0 dodnes patrí medzi desať najväčších debaklov na nulu vo viac ako storočnej histórii NHL. Je to najväčší debakel, aký sa zrodil vo vzájomných meraniach síl medzi Detroit Red Wings a Chicago Blackhawks. A tiež najväčší debakel, aký kedy Blackhawks utŕžili.



Bob Probert vs Curt Fraser, 04.12.1987



Podklady:
  • Detroit Red Wings 2017-18 Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2017)
  • 2017/18 Chicago Blackhawks Media Guide (Will Chukerman, Emerald Gao, Adam Kempenaar, Adam Rogowin, John Steinmiller & Lyndsey Stroope; 2017)
  • Five-game streak is best since 1984 (Keith Gave, Detroit Free Press; 05.12.1987)
  • Wings go wild, 12-0 (Keith Gave, Detroit Free Press; 05.12.1987)
  • Probert jailed; he violated probation (Keith Gave, Detroit Free Press; 05.12.1987)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.