21. apríl v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 21.04.2018 | aktualizované 21.04.2021


Dominik Hašek (Carlos Osorio, Associated Press)

21.04.1938: Prvý zápas na starom kontinente

Bolo to veľké prekvapenie, keď v sezóne 1937/38 Montreal Canadiens vypadli už v prvom kole play-off a Detroit Red Wings, poslední víťazi Stanley Cupu, do vyraďovacej fázy dokonca ani nepostúpili. Predčasný koniec sezóny si oba kluby vynahradili na historicky prvom európskom turné.

Turné po Európe začalo deväť dní po skončení sezóny 1937/38. Oba kluby sa vybrali na starý kontinent spoločnou loďou. Red Wings reprezentovali napríklad Marty Barry, Larry Aurie, Carl Liscombe, Mud Bruneteau, Ebbie Goodfellow, Hec Kilrea, Doug Young či Normie Smith.

Historicky prvý zápas tímov NHL na európskej pôde sa uskutočnil 21. apríla 1938 v Earls Court v Londýne, kde Canadiens zvíťazili 5:4 po predĺžení.

Turné napokon trvalo do polovice mája 1938, Canadiens a Red Wings sa počas neho predstavili aj v anglickom Brightone a trikrát si zmerali sily v Paríži. Celkovo odohrali deväť vzájomných zápasov. Canadiens vyhrali päťkrát, Red Wings trikrát a jedenkrát sa zrodila remíza.

21.04.1945: Predposledný krok k obratu

V sezóne 1944/45 to Detroit Red Wings dotiahli do finále Stanley Cupu proti Toronto Maple Leafs. Spočiatku sa im vôbec nedarilo, prvé tri zápasy série prehrali bez čo i len jedného streleného gólu, ale po víťazstve v ďalších dvoch stretnutiach začali pomýšľať na dokonalý obrat z 0:3 na 4:3. Teda taký obrat, aký im Maple Leafs pripravili vo finále 1942.

Predposledný krok k veľkému obratu urobili Red Wings 21. apríla 1945, kedy zvíťazili na ľade Maple Leafs 1:0 po predĺžení. Tínedžer Harry Lumley vtedy udržal druhé čisté konto po sebe; o jediný gól sa postaral v čase 74:16 Eddie Bruneteau, mladší brat známejšieho Muda Bruneteaua.

Rozhodujúci zápas série sa hral hneď na druhý deň v detroitskej Olympii, ale Red Wings posledný krok k dokonalému obratu napokon neurobili a prehrali 1:2.

21.04.1988: Ďalší hetrik v podaní Petra Klímu

Dňa 21. apríla 1988 hrali Detroit Red Wings v druhom zápase druhého kola play-off na domácom ľade so St. Louis Blues, vyhrali presvedčivo 6:0 a navýšili svoj náskok v sérii na 2:0 na zápasy. V hladkom víťazstve mal prsty najmä Petr Klíma, ktorý sa zaskvel tromi gólmi a jednou asistenciou. Bol to jeho druhý a posledný hetrik v play-off v drese Red Wings. Dal ho dva týždne po tom, čo sa stal prvým Európanom v dejinách klubu s hetrikom v zápase play-off.

21.04.1999: Rekordný hetrik Stevea Yzermana

Play-off 1999 začalo pre Detroit Red Wings 21. apríla výhrou 5:3 nad Anaheim Mighty Ducks. Chris Chelios zažíval premiéru v drese Detroitu v play-off a Sergej Fiodorov sa blysol dvoma asistenciami, bol to však Steve Yzerman, komu sa dostalo najväčšej slávy. Kapitán Red Wings pomohol k výhre svojím štvrtým hetrikom v play-off v kariére. Vytvoril tým nový klubový rekord v počte hetrikov vo vyraďovacej časti sezóny. Odpútal sa od Norma Ullmana, ktorý dal za Red Wings hetrik v play-off trikrát (trikrát sa to podarilo aj Johanovi Franzénovi). Bol to Yzermanov posledný hetrik v kariére.


 Štvrtý hetrik Stevea Yzermana v play-off, 21.04.1999

21.04.2002: Lidström a Hašek velia k obratu

V sezóne 2001/02 mali Detroit Red Wings prezývku "hrajúca Sieň slávy". Vďaka mnohým legendám a hviezdam porážali jedného súpera za druhým a bez problémov vyhrali základnú časť. Do play-off ale vstúpili zle, keď prehrali úvodné dva zápasy série s Vancouver Canucks.

Veľký obrat prišiel v treťom zápase, hranom 21. apríla 2002 v Kanade. Ešte 25 sekúnd pred koncom druhej tretiny bol stav nerozhodný 1:1 a sezóna hviezdneho mužstva visela na vlásku, keď Nicklas Lidström prekonal domáceho gólmana Dana Cloutiera ďalekonosnou strelou zo stredného pásma a otočil dovtedajší vývoj.

Pozdvihnutie bolo poznať aj na brankárovi Dominikovi Hašekovi. Tomu sa v prvých dvoch zápasoch série nedarilo, ale v ďalšom priebehu tretieho zápasu bravúrne zlikvidoval obrovskú príležitosť Eda Jovanovskiho, neskôr zastavil trestné strieľanie Todda Bertuzziho a celkovo predviedol 22 zákrokov.

Red Wings vyhrali 3:1, opäť začali dominovať a Canucks napokon vyradili po štyroch víťazstvách za sebou. Aj keď v ďalšom priebehu série i celého play-off ich postretli ešte mnohé neľahké chvíle, pod vedením Stevea Yzermana sa nakoniec dočkali Stanley Cupu.

21.04.2006: Posledné play-off Stevea Yzermana

Máloktorý hokejista sa zapísal do histórie Detroit Red Wings tak výrazne ako Steve Yzerman. Keď 21. apríla 2006 Yzerman stál pri víťazstve 3:2 po dvojnásobnom predĺžení v úvodnom zápase play-off proti Edmonton Oilers, odštartoval tým svoje dvadsiate a posledné play-off v NHL. Dvadsiatou účasťou s Red Wings v play-off vytvoril nový klubový rekord. Rekord je platný dodnes, akurát od roku 2012 sa oň delí s ďalším fenomenálnym hokejistom - Nicklasom Lidströmom.

21.04.2007: Vzácne chvíle Cheliosa a Lidströma

Dňa 21. apríla 2007 nastúpili Detroit Red Wings na piaty zápas prvého kola play-off proti Calgary Flames, zvíťazili 5:1 a ujali sa vedenia 3:2 v sérii. Jeden z ich gólov strelil legendárny zadák Chris Chelios. Ako sa ukázalo neskôr, bol to jeho posledný gól v bojoch o Stanley Cup. Nebol hocijaký: Chelios ho strelil vo veku 45 rokov a 87 dní, vďaka čomu sa stal najstarším strelcom v dejinách Stanley Cupu spomedzi obrancov a druhým najstarším strelcom Stanley Cupu po útočníkovi Gordiem Howeovi, ktorý to dokázal vo veku 52 rokov a 9 dní.

Okrem Cheliosa zažiaril aj Nick Lidström, autor štyroch gólových prihrávok. Stal sa tretím obrancom a celkovo piatym hráčom v histórii Red Wings so štyrmi asistenciami v jednom zápase play-off. Pred ním to dokázali Eddie Bush, Dutch Reibel, Chelios a dvakrát Sergej Fiodorov.

21.04.2007: Dan Cleary premieňa trestné strieľanie

Piaty zápas série s Calgary Flames z 21. apríla 2007 vošiel do histórie aj vďaka útočníkovi Dannymu Clearymu. Cleary prispel k výhre 5:1 gólom z trestného strieľania. Otvoril ním skóre v 24. minúte a stal sa len druhým hráčom v histórii Detroit Red Wings s premeneným strieľaním v zápase play-off. Okrem neho to dokázal už len Petr Klíma v apríli 1988.

21.04.2015: Prvá nula Petra Mrázeka v play-off

Dňa 21. apríla 2015 hrali Detroit Red Wings v sérii prvého kola play-off proti Tampa Bay Lightning, vyhrali 3:0 a ujali sa vedenia 2:1 na zápasy. Jednou z hlavných postáv stretnutia bol brankár Petr Mrázek, ktorý zlikvidoval všetkých 22 striel Bolts a pripísal si svoje prvé čisté konto v play-off NHL. Stal sa devätnástym brankárom Detroitu s nulou v play-off a len piatym detroitským nováčikom, ktorý vo svojej prvej sérii v Stanley Cupe udržal nulu.

Mrázek v tejto sérii udržal ešte jedno čisté konto a hoci Red Wings nakoniec prehrali 3:4 na zápasy a vypadli, pre Mrázeka to bolo v mnohých smeroch rekordné predstavenie.

21.04.2016: Posledný zápas Pavla Daciuka

Keď 21. apríla 2016 Detroit Red Wings prehrali v Tampe 0:1 a v sérii padli 1:4 na zápasy, lúčili sa nielen s play-off, ale aj s útočníkom Pavlom Daciukom, pre ktorého to bol posledný zápas v NHL. Daciuk v ňom odohral 20 minút a 33 sekúnd a trikrát vystrelil na bránku. Detroit opustil po 14 sezónach, 953 zápasoch základnej časti, 157 zápasoch play-off a dvoch víťazstvách Stanley Cupu.


Podklady:
  • Detroit Red Wings 2017-18 Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2017)
  • This Date in Playoff History: April 21 (Adam Schwartz, NHL.com; 21.04.2009)
  • Wings to Go on 9th (The Windsor Daily Star; 02.04.1938)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.