Aká bola kariéra Václava Nedomanského v Detroite

MARTIN UŽÁK | 18.11.2019 | aktualizované 25.06.2020

Legendárny Václav Nedomanský strávil päť rokov svojej výnimočnej kariéry v drese Detroit Red Wings. Čo všetko v červeno-bielom drese s okrídleným kolesom dokázal a čím prepísal klubovú i ligovú históriu?


Václav Nedomanský na jednom z tréningov Detroit Red Wings (archív denníka The Detroit News)

Jeden úžasný center

Do NHL sa dostal v novembri 1977. Prestúpil tam z WHA, kde si ho vyhliadol Ted Lindsay, vtedajší manažér Red Wings. "Potrebujeme silného hráča do stredu útoku a tento chlapík je jeden úžasný center," komentoval Lindsay príchod muža, ktorému sa hovorilo "európsky Phil Esposito".

Usadil sa v kanadskom Windsore, na kanadskej strane rieky Detroit River. Red Wings ho získali tri dni pred jeho prvým zápasom v lige na ľade tímu Atlanta Flames (predchodcov dnešných Calgary Flames). Zhodou okolností, Flames o neho kedysi veľmi stáli a keď ešte hrával v Československu, osobne o neho prišli prosiť s tučným balíkom peňazí, ale komunisti im nevyhoveli.

Produktívne debuty

V NHL debutoval 18. novembra 1977 vo veku 33 rokov. Stal sa prvým československým hokejistom v drese Detroit Red Wings a zároveň prvým hokejistom, ktorý po emigrácii nastúpil v NHL. Uviedol sa výborne a hneď v prvom zápase zaknihoval tri asistencie, hoci Flames napokon triumfovali 5:3.

Podrobne: Big Ned: od premiéry v NHL po pripravovaný film

Proti Flames sa postavil aj pri svojom debute v Stanley Cupe. Strelil gól a pridal dve asistencie, čím pomohol Red Wings k víťazstvu 3:5 a neskôr k postupu do ďalšieho kola play-off.

Proti Pardubiciam

V sezóne 1977/78, svojej prvej v NHL, pozbieral 28 kanadských bodov v 63 zápasoch základnej časti a ďalších osem bodov pridal v siedmich zápasoch play-off.

V priebehu sezóny nastúpil aj do ojedinelého zápasu proti mužstvu Tesla Pardubice, a ako inak, opäť skóroval a pridal aj asistenciu. Komunisti, ktorí mu stále neodpustili jeho útek do Severnej Ameriky, žiadali, aby v tomto stretnutí nehral, ale spoluhráči sa ho vehementne zastali.

Podrobne: Retrospektíva: Detroit Red Wings vs Tesla Pardubice

Opäť prvý v dejinách

V sezóne 1978/79, svojej druhej v NHL, strelil 38 gólov a pozbieral 73 bodov. Ako prvý Európan v dejinách súťaže sa stal najlepším strelcom i najproduktívnejším hráčom svojho mužstva a aspoň v jednej z týchto kategórií skončil medzi najlepšími v NHL (11. v počte gólov, čo bol najlepší výkon Európana v dovtedajšej histórii súťaže).

Stal sa prvým európskym strelcom hetriku v histórii Detroit Red Wings a prvým československým rodákom s bitkou v drese Red Wings. Koncom februára 1979 strelil hetrik vo dvoch zápasoch za sebou, čo u Red Wings dokázal už len Brendan Shanahan o bezmála 18 rokov neskôr.

V januári 1979 nastúpil v zápase proti Krídlam Sovietov Moskva. Mnohí Sovieti si vtedy mysleli, že už nežije. Dodnes ide o jeden z málo známych príbehov v jeho kariére.

Podrobne: O dvoch vzácnych hetrikoch Václava Nedomanského

Podrobne: Česi a Slováci v pästných súbojoch

Podrobne: Ako Big Ned dokázal Sovietom, že je stále nažive

Ešte produktívnejší

V nastolenom tempe pokračoval v sezóne 1979/80, svojej tretej v drese Red Wings. V tejto sezóne bol ešte produktívnejší, keď pozbieral 74 bodov za 35 gólov a 39 asistencií. Bol druhým najlepším strelcom i druhým najproduktívnejším hráčom v mužstve. Ako jeden z deviatich ligových pravých krídelníkov dostal minimálne jeden hlas v hlasovaní do All-Star tímu sezóny.

V polovici decembra 1979 skóroval v poslednom zápase Red Wings v starej hale Olympia. Koncom roka 1979 nechýbal na ľade pri otvorení novej Joe Louis Areny a ako jeden z prvých hráčov v nej skóroval pri prvom víťazstve Red Wings.

Stovka vo vyššom veku

V Detroite odohral ešte dva roky. V sezóne 1980/81 strelil 12 gólov a pozbieral 32 bodov, v sezóne 1981/82 strelil 12 gólov a pozbieral 40 bodov.

Za Red Wings odohral celkovo 364 zápasov v základnej časti, nastrieľal 108 gólov a pozbieral 247 kanadských bodov. Streliť 100 a viac gólov v drese Red Wings vo veku 33 a viac rokov dokázali z európskych hokejistov iba on, Nicklas Lidström a Tomas Holmström.

Pocta po 42 rokoch

V pondelok 18. novembra 2019, teda presne 42 rokov od svojho debutu v drese Detroit Red Wings, bol uvedený do hokejovej Siene slávy v Toronte.

Stal sa 80. niekdajším "Červeným krídlom" v Sieni slávy. Z Čechov a Slovákov, ktorí si obliekli dres Detroit Red Wings, sa tejto pocty dočkali už len Dominik Hašek a Marián Hossa.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.