Ďalší výprask od Montrealu, séria prehier sa natiahla

MARTIN UŽÁK | 03.03.2019 | aktualizované 04.03.2019

Mužstvo predviedlo v stretnutí s Montreal Canadiens najhorší výkon v sezóne. Séria prehier sa natiahla na číslo sedem. Generálny manažér Ken Holland poodhalil budúcnosť hlavného trénera Jeffa Blashilla. Prezident Chris Ilitch sa vyjadril k otázkam o návrate Stevea Yzermana.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Jimmy Howard po jednom z inkasovaných gólov od Montreal Canadiens (David Guralnick, The Detroit News; 26.02.2019)

Posledné výsledky

26.02. Detroit vs Montreal 1:8
02.03. Arizona vs Detroit 3:1

Aktuálna bilancia a pozícia

65 zápasov, 55 bodov, skóre 179:223

Atlantická divízia: 7. (1. Tampa Bay, 104 b.)
Východná konferencia: 15. (1. Tampa Bay, 104 b.)
NHL: 30. (1. Tampa Bay, 104 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Dylan Larkin (27)
asistencie: Dylan Larkin (35)
kanadské body: Dylan Larkin (62)
plusové body: Tyler Bertuzzi (+6)
víťazstvá: Jimmy Howard (17)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (90,8 %)

Zaujímavosti

Séria prehier na čísle sedem... Je to už 18 dní, čo Red Wings naposledy pocítili chuť víťazstva. V minulom týždni prehrali oba svoje zápasy a natiahli sériu prehier na sedem. Toľko prehier za sebou utrpeli naposledy na začiatku sezóny. Zápas proti Montrealu odflákali a zahanbili sa pred vlastnými fanúšikmi (na domácom ľade prehrali piaty raz v rade). V Arizone predviedli podstatne bojovnejší výkon, boli však nevýrazní v útoku a po troch týždňoch opäť padli na predposledné miesto v NHL. Jediné pozitívum tohto stavu je v tom, že zvyšuje ich šance v draftovej lotérii.

Kajanie po ďalšom výprasku od Montrealu... Veľkou škvrnou minulého týždňa bol katastrofálny výkon v utorňajšom zápase s Montrealom. Red Wings aj dovtedy zbierali prehru za prehrou a nikdy sa poriadne nevydriapali zo suterénu tabuľky, ale vo veľkej väčšine dovtedajších stretnutí bojovali, dokázali hrať vyrovnané partie s najlepšími tímami ligy a až na štyri či päť vzácne zlých zápasov sa nemali za čo hanbiť. V stretnutí s Canadiens nepredviedli nič: neboli dobre pripravení, od úvodného vhadzovania hrali nezáživne, nebránili, nebojovali a po najhoršom výkone v ročníku sa iba kajali za to, čo vyviedli. Canadiens dali osem gólov a ani raz si nepomohli presilovkou, čo sa v NHL nestalo celých 40 rokov. Red Wings hrali tak mizerne, že mnohí fanúšikovia v Little Caesars Arene na nich začali bučať už počas druhej tretiny. S Montrealom prehrali už ôsmykrát po sebe, v posledných 22 zápasoch proti tomuto celku zvíťazili iba trikrát. Na začiatku sezóny s nimi prehrali 7:3, v lanskej sezóne utrpeli debakel 10:1. "Je to priam vtip," vyhlásil kouč Jeff Blashill, keď sa ho novinári pýtali, ako je možné, že jeho zverenci sa ani po toľkých porážkach a niekoľkých výpraskoch nevedia proti Canadiens namotivovať k lepším výkonom a všetky tie potupy im oplatiť, pretože schopnosti na to majú. Hráči zasa používali slová ako hanba, neakceptovateľnosť či bezduchosť. Dylan Larkin, Frans Nielsen, Niklas Kronwall aj Thomas Vanek vyhlasovali, že takto hrať nemôžu. Larkin, najlepší hráč mužstva, bol obzvlášť nahnevaný: na konci zápasu ho rozhodcovia poslali do šatne, po príchode na lavičku zložil helmu, šmaril ju o zem a vyčítavo hľadel na zvyšok mužstva. Neskôr síce uviedol, že sa nehneval na nikoho konkrétneho, ale jeho reakcia hovorila sama za seba a ukázala minimálne to, že na osude tohto mužstva a na tom, ako pôsobí, hoci je v prestavbe a žiadne veľké zázraky sa od neho nečakajú, mu záleží viac ako mnohým iným súčasným hráčom Detroit Red Wings.

Ďalšie korčuliarske galeje... Po zbabranom zápase s Montrealom čakali na hráčov korčuliarske galeje. Dočkali sa ich druhýkrát v sezóne, niekoľkýkrát za posledné roky a dozaista nie naposledy. Hráči vopred vedeli, čo ich čaká. Tréneri ich na konci štvrtkového tréningu rozdelili do troch skupín (na centrov, krídelníkov a obrancov s brankármi) a nakázali im úmorne korčuľovať tam a späť, aby sa z jalového výkonu proti Canadiens poučili. Dúfali, že výkon proti Montrealu bol anomáliou, nie nastupujúcim trendom zostávajúcich týždňov. Chceli sa uistiť, aby si mladší hráči v posledných piatich týždňoch tohto ročníka nevytvorili zlozvyky a ďalej napredovali.

Prvý zápas Madisona Boweyho... V blamáži proti Montrealu debutoval v drese Red Wings mladý bek Madison Bowey. K mužstvu sa pripojil v predchádzajúcom týždni po výmene Nicka Jensena. S číslom 74 odohral takmer 17 minút, urobil dve hrubé chyby a Habs obe pretavili v góly.

Pokojná uzávierka prestupov... V pondelok pútala v NHL pozornosť uzávierka prestupov. V posledný deň prestupového obdobia prichádzali v úvahu výmeny viacerých atraktívnych hráčov Red Wings za voľby v drafte, ale generálny manažér Ken Holland uviedol, že žiadnu serióznu ponuku nedostal a v pondelok už nikoho ďalšieho nevymenil. Mužstvo teda opustili iba Gustav Nyquist a Nick Jensen, obaja ešte v predchádzajúcom týždni. Thomas Vanek si neprial odísť inam, o Jimmyho Howarda ani brankárov iných klubov nebol záujem a Luke Glendening mohol byť vymenený iba v tom prípade, že by záujemca oň ponúkol vysokú protihodnotu, čo sa nestalo. Niklas Kronwall v pondelok zaujal Columbus, ako zistil Aaron Portzline, beat writer Blue Jackets, ale Jackets chceli ponúknuť iba nízku voľbu v drafte, čo Red Wings odmietli s tým, že Kronwall si za roky svojich služieb vyslúžil právo ukončiť kariéru v drese Red Wings a chce to aj on sám.

Holland obnoví rozhovory s Howardom... Manažér Ken Holland po uzávierke prestupov vyhlásil, že v najbližších týždňoch obnoví rozhovory s Jimmym Howardom o jeho novej zmluve. Red Wings prejavili záujem udržať si ho ešte v novembri. O novom kontrakte začali jednať zhruba dva týždne pred uzávierkou prestupov, no niekoľko dní predtým sa dohodli, že ešte počkajú, či sa nejakému mužstvu nezraní brankár pred play-off, čo sa nestalo. Red Wings by s Howardom radi podpísali dvojročnú zmluvu. Howard sa minulý týždeň v zápase proti Montrealu vrátil do brány po dvoch stretnutiach zmeškaných vinou brušnej chrípky a tretíkrát za sebou bol vystriedaný, hoci tentoraz doplatil najmä na nemohúcnosť ostatných hráčov. V Arizone sa mu darilo viac (41/44). Red Wings predpokladajú, že pri dobrých výkonoch hráčov pred ním môže byť pre mužstvo aj naďalej takou oporou, akou bol v prvej polovici tohto ročníka, kedy patril k štatisticky najlepším brankárom NHL.

Holland poodhalil budúcnosť Jeffa Blashilla... Generálny manažér Ken Holland po pondelkovej prestupovej uzávierke poodhalil aj budúcnosť hlavného trénera Jeffa Blashilla. Uviedol, že s jeho prácou je spokojný a v najbližších týždňoch si s ním sadne a pohovorí o tom, čo ďalej. Naznačil, že Blashill dostane novú zmluvu (prinajmenšom na ďalšiu sezónu). Tento scenár predpovedali interné informácie, zverejnené na tomto blogu už 10. februára. Blashill v období prestavby mužstva nie je posudzovaný podľa výsledkov, ale podľa progresu mladých hráčov, a s ich progresom vládne v klube spokojnosť. Nemalo by ho ohroziť ani jalové vystúpenie jeho hráčov v zápase s Montrealom (jedine, ak by ich do konca sezóny bolo viac).

Vanek a Daley sa blížia k návratu... Oba zápasy v uplynulom týždni vynechali veteráni Thomas Vanek a Trevor Daley. Vanek nehrá od 24. februára pre natiahnutý bedrový sval, Daley pauzuje už štvrtýkrát v sezóne, tentoraz pre bolesti chrbta. Obaja cez víkend trénovali a čoskoro sa vrátia.

Athanasiou po zvyšok sezóny na centri... Rýchlik Andreas Athanasiou začal po pondelkovej uzávierke prestupov pravidelne hrávať na svojej pôvodnej pozícii stredného útočníka. Tréner Jeff Blashill uviedol, že s ním má podobné plány ako pred niekoľkými rokmi s Dylanom Larkinom: chce ho vyskúšať v strede útoku a zistiť, či v tejto pozícii obstojí, či sa zlepší v defenzívnej činnosti, či dokáže hrať proti najlepším centrom súpera a či výkonnostne povýši tak, ako to dokázal Larkin. Larkin sa na centri spočiatku dlho trápil. Athanasiou začal rovnako.

Chris Ilitch k návratu Stevea Yzermana... Keď Steve Yzerman v septembri odstúpil z pozície generálneho manažéra klubu Tampa Bay Lightning, na posledný rok svojej zmluvy v Tampe prešiel do pozície poradcu a hráčom Tampy prezradil, že sa chystá na návrat domov do Detroitu, aby bol bližšie k svojej rodine, mnohí novinári a fanúšikovia si jeho návrat domov spojili s tým, že sa vráti aj do manažmentu Detroit Red Wings a stane sa novým generálnym manažérom klubu. Prezident klubu Chris Ilitch je odvtedy pri každej možnej príležitosti bombardovaný otázkami, či sa Yzerman vráti a kedy. Inak tomu nebolo ani cez víkend, keď Ilitch hovoril o blížiacej sa sezóne bejzbalových Detroit Tigers, ktorých vedie tiež. Ilitcha oslovovali s otázkami o návrate Yzermana napríklad Chris McCosky z denníka Detroit News a Anthony Fenech z denníka Detroit Free Press. Ilitch bol stručný: uviedol, že Detroit Red Wings doteraz nepožiadali klub Tampa Bay Lightning o povolenie hovoriť s Yzermanom o jeho možnom návrate do manažmentu Red Wings (keď je pod zmluvou v inom klube, bez povolenia s ním oficiálne hovoriť nemôžu). "Ako viete, je pod zmluvou. Jeho kontrakt vyprší v lete, a to je nateraz všetko," dodal. Ilitch je inak spokojný s prebiehajúcou prestavbou a prácou manažéra Kena Hollanda, ktorý má kontrakt aj na nasledujúcu sezónu a sám v tejto sezóne už niekoľkokrát naznačil, že sa nechystá nikam odísť (je možné, že o svojom odchode či prechode na inú pozíciu rozhodne on sám, podobne ako to pred ním urobili Jimmy Devellano a Scotty Bowman). Chris Ilitch mieni v prestavbe postupovať podobne trpezlivo, ako to robil jeho už nebohý otec Mike na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov. Túto prestavbu sám zažil, preto nepodlieha hystérii fanúšikov zmeniť čokoľvek a čo najrýchlejšie. V klube preto existuje presvedčenie, že Red Wings v začiatkoch postupnej prestavby nebudú výrazne vybočovať zo zavedených koľají. Zrejme až v lete sa ukáže, či by boli ochotní svoje plány prehodnotiť, ak by sa Yzerman chcel vrátiť.

Filipovia formálne poslaní do AHL... Filip Hronek a Filip Zadina boli pred pondelkovou uzávierkou prestupov na papieri poslaní do Grand Rapids a okamžite povolaní späť k Red Wings. Obaja si vďaka tomuto kroku na konci sezóny zahrajú v play-off AHL. Ďalší mladík Jevgenij Svečnikov, pauzujúci od začiatku ročníka pre operáciu kolena, do AHL ísť nemohol ani takto formálne, pretože stále figuruje na listine zranených hráčov. NHL však sľúbila, že urobí výnimku a keď sa Svečnikov uzdraví, aj on bude môcť nastúpiť v bojoch o Calder Cup. Svečnikov by mohol byť fit začiatkom apríla.

Griffins ďalej druhí v Centrálnej divízii... Grand Rapids Griffins odohrali minulý týždeň jeden zápas, prehrali po predĺžení a v Centrálnej divízii Západnej konferencie AHL sú naďalej druhí.

Program na tento týždeň

05.03. Colorado vs Detroit
07.03. Detroit vs N. Y. Rangers
09.03. Tampa Bay vs Detroit
10.03. Florida vs Detroit





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.