Zadinov debut, prvé výmeny, záujem o ďalších hráčov

MARTIN UŽÁK | 24.02.2019 | aktualizované 25.02.2019

Filip Zadina má za sebou debut v NHL. Klub urobil prvú výmenu a v pondelok nad ránom aj druhú. V posledných dňoch a hodinách pred uzávierkou prestupov upútali záujem niekoľkí ďalší hráči.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Gustav Nyquist po góle do siete San Jose. Po zápase posilnil práve Sharks (Paul Sancya, Associated Press; 24.02.2019)

Posledné výsledky

20.02. Detroit vs Chicago 4:5 po predĺžení
22.02. Detroit vs Minnesota 2:3
24.02. Detroit vs San Jose 3:5

Aktuálna bilancia a pozícia

63 zápasov, 55 bodov, skóre 177:212

Atlantická divízia: 7. (1. Tampa Bay, 98 b.)
Východná konferencia: 15. (1. Tampa Bay, 98 b.)
NHL: 29. (1. Tampa Bay, 98 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Dylan Larkin (26)
asistencie: Dylan Larkin (35)
kanadské body: Dylan Larkin (61)
plusové body: Tyler Bertuzzi (+9)
víťazstvá: Jimmy Howard (17)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (91,04 %)

Zaujímavosti

Séria prehier na čísle päť... Red Wings prehrali všetky zápasy v uplynulom týždni a natiahli svoju sériu porážok na číslo päť. Proti Chicagu začali rozhárane, na začiatku druhej tretiny prehrávali 4:1, vďaka zlepšenej hre sa dotiahli na 4:4, no obrat nedokonali. Proti Minnesote opäť pokazili úvod, po prvej tretine prehrávali 0:2, potom sa opäť dostali do zápasu, ale opäť im to nestačilo. Proti San Jose začali pre zmenu výborne, spočiatku dominovali a v polovici stretnutia viedli 3:1, no Sharks postupne prevzali iniciatívu a skóre v druhej tretine otočili. Red Wings boli týmto vývojom natoľko zaskočení, že svoju prvú strelu v tretej časti hry vyslali až v 14. minúte, po bezmála 26 minútach streleckého pôstu. V druhej a tretej tretine vystrelili celkom osemkrát, z toho trikrát zo stredného pásma, zatiaľ čo Sharks vyslali za ten čas 32 striel. Nečudo, že po zápase ťažšie hľadali slová.

Veľká noc veľkých nádejí... Pri doťahovaní náskoku Chicaga sa v plnej kráse predviedli štyria mladí útočníci, od ktorých sa v budúcnosti očakáva veľa. Anthony Mantha pozbieral štyri asistencie, Dylan Larkin a Andreas Athanasiou strelili po dva góly, Larkin si pripísal aj asistenciu a aktivitou hýril aj Tyler Bertuzzi. Prvý útok v zložení Bertuzzi - Larkin - Mantha vyslal v zápase 21 striel, čo bolo o jednu strelu viac ako malo celé Chicago dohromady, a to ešte Mantha a Bertuzzi nastrelili tyčku. Larkin a Athanasiou vynikajú od začiatku ročníka, Bertuzzi je ďaleko produktívnejší, ako sa čakalo, Mantha hrá v ostatných týždňoch najlepší hokej v kariére, všetci nastupujú v kľúčových situáciách, preberajú čoraz dôležitejšie úlohy, darí sa im pravidelne a postupne ich nasledujú aj ďalší mladíci. A presne to Red Wings v prestavbe potrebujú.

Filip Zadina debutoval v NHL... Talentovaný útočník Filip Zadina odohral proti San Jose svoj prvý zápas v NHL. Počas desiatich minút a 38 sekúnd vyslal jednu strelu na bránku a zaknihoval jeden mínusový bod. Red Wings ho pôvodne chceli povolať v marci, ale po jeho zlepšených výkonoch v AHL z ostatných týždňov usúdili, že nebudú viac čakať. Pred príchodom do NHL bodoval sedemkrát po sebe, v posledných desiatich zápasoch v AHL pozbieral 11 bodov (5+6), po 45 zápasoch ich má na konte 31 (15+16). S Red Wings zostane aj v nasledujúcich týždňoch. V tejto sezóne NHL odohrá nanajvýš deväť zápasov, na záver ročníka sa presunie späť do Grand Rapids, kde sezónu dokončí.

Viacerí hráči s brušnou chrípkou... V predchádzajúcom týždni museli vynechať jeden zápas pre brušnú chrípku Frans Nielsen a Gustav Nyquist, v minulom týždni táto choroba zasiahla aj Justina Abdelkadera a Jimmyho Howarda. Abdelkader sa zotavil rýchlo a nevynechal žiadny zápas, Howard si musel oddýchnuť v stretnutiach s Minnesotou i San Jose. Všetci sedia blízko seba v šatni a sedeli pospolu aj pri poslednom lete domov. V zápase so San Jose absentoval v zostave aj Thomas Vanek pre natiahnutý bedrový sval.

Jevgenij Svečnikov v plnom výstroji... Mladý útočník Jevgenij Svečnikov sa od začiatku sezóny zotavuje z operácie pravého kolena, minulý týždeň však začal korčuľovať v plnom výstroji a urobil ďalší krok k návratu. Do hry by sa mohol vrátiť najskôr v druhej polovici marca. Red Wings by boli radi, ak by si zahral v play-off AHL, zatiaľ však nevedia, či to bude možné. Totiž, aby mohol nastúpiť v Calder Cupe, musí byť do uzávierky prestupov aspoň formálne poslaný do Grand Rapids, čo však neumožňuje jeho pobyt na listine zranených hráčov.

Nick Jensen vymenený do Washingtonu... Red Wings v piatok vymenili obrancu Nicka Jensena a voľbu v piatom kole draftu 2019 k Washington Capitals za obrancu Madisona Boweyho a voľbu v druhom kole draftu 2020. Po výmene najskôr dúfali, že by ho priviedli späť v lete, ale Jensen krátko na to podpísal s Capitals štvorročný kontrakt s priemerným ročným platom 2,5 milióna dolárov, čím si výrazne polepšil oproti svojmu súčasnému platu 812.500 USD. Red Wings sa ho snažili podpísať, posledné dva týždne pred výmenou jednali s jeho agentom o novej zmluve a zhodli sa na jej dĺžke, nie však na plate. V lige bol o neho enormný záujem, vyčnieval svojím korčuľovaním, patril medzi najvyťažovanejších hráčov mužstva. Detroit opustil po troch sezónach a 190 zápasoch (6+37).

Madison Bowey sa aklimatizuje... Madison Bowey, protihodnota z trejdu Nicka Jensena, je tak ako Jensen pravák, má 23 rokov (je o päť rokov mladší) a je pod zmluvou aj na ďalšiu sezónu s platom jeden milión dolárov. V drese Washingtonu odohral za dva roky 84 zápasov (1+17). Hoci v minuloročnom play-off nenastúpil, Caps jeho meno vyryli na Stanley Cup. Je veľký a silný, dobre korčuľuje, vie pritvrdiť. V obrannej činnosti sa zatiaľ hľadá, nevyhýbajú sa mu chyby a zbytočné fauly. Vo Washingtone si nikdy nevybojoval stále miesto v obrane, za posledný mesiac odohral iba jeden zápas. Red Wings ho nevnímajú ako hlavný benefit z výmeny Jensena, ale veria, že zmena scenérie ho nakopne. S tímom prvýkrát trénoval v sobotu, proti Minnesote a San Jose ešte nehral, prvú šancu dostane tento týždeň. Tréner Jeff Blashill mu necháva čas na aklimatizáciu.

Gustav Nyquist vymenený do San Jose... Niekoľko hodín po nedeľnom stretnutí so San Jose Red Wings vytrejdovali útočníka Gustava Nyquista práve k Sharks za voľbu v druhom kole draftu 2019 a podmienečnú voľbu v treťom kole draftu 2020. Ak Sharks tento rok postúpia do finále Stanley Cupu alebo podpíšu s Nyquistom novú zmluvu, podmienečná voľba v treťom kole draftu 2020 sa zmení na voľbu v druhom kole. Red Wings si ponechali pod platovým stropom 30 % jeho platu v tejto sezóne. Red Wings s ním v posledných týždňoch jednali o novej zmluve, požadoval však päťročný kontrakt s priemerným ročným platom 5,5 milióna dolárov, čo Red Wings odmietli. Keď už bolo zrejmé, že sa nedohodnú, Red Wings zľavili zo svojich požiadaviek a vymenili ho aj za menšiu protihodnotu, akú požadovali pôvodne (prvé kolo draftu), aby o neho v lete neprišli bez náhrady. Vymenili ho do tímu, do ktorého chcel ísť, keďže mal v zmluve klauzulu o nemožnosti výmeny bez svojho súhlasu. Táto klauzula limitovala protihodnotu, ktorú Red Wings za neho mohli získať. Nyquist bol v tejto sezóne druhým najproduktívnejším hráčom mužstva, v 62 zápasoch pozbieral 49 bodov (16+33). Detroit opúšťa po ôsmich rokoch, 481 zápasoch v základnej časti (125+170) a 35 v play-off (4+4).

Dylan Larkin dosiahol 200. bod... Na oba góly Red Wings v zápase s Minnesotou prihral mladík Dylan Larkin, najlepší hráč mužstva. Dosiahol vďaka tomu méty 200 bodov v základnej časti NHL. Dokázal to ako 68. hráč v histórii klubu. Stále má pritom len 22 rokov.

Viacerí hráči pútajú záujem... V posledných hodinách pred uzávierkou prestupov (nastane dnes o 21:00 SEČ) pútajú záujem viacerí hráči. O obranára Lukea Glendeninga sa ďalej zaujíma Toronto, ktoré na zápas Red Wings s Chicagom vyslalo troch svojich skautov, aby si na neho posvietili (zistil Craig Custance z The Athletic). Toronto dávnejšie prejavilo záujem aj o Niklasa Kronwalla (Gregg Krupa, Detroit News). Záujem púta aj Jimmy Howard, ale manažér Ken Holland ho nechcel bližšie špecifikovať. Red Wings za neho požadujú voľbu v prvom kole draftu, inak by s ním radi podpísali novú zmluvu. Podobne ako u Nyquista, aj u Howarda je možné, že Red Wings ešte zľavia zo svojich požiadaviek (Ansar Khan, MLive). Thomas Vanek záujem nepúta (Ted Kulfan, Detroit News).

Rasmussen zostáva celú sezónu... Red Wings sa minulý týždeň rozhodovali, či pošlú tínedžera Michaela Rasmussena naspäť do juniorskej ligy, aby mu dali šancu na jar nastúpiť v play-off AHL, keďže za iných okolností by tam hrať nemohol. Usúdili, že pre jeho rozvoj bude najlepšie, ak túto sezónu dokončí v NHL. Doteraz odohral 51 zápasov a pozbieral 15 bodov (7+8). V zostávajúcich šiestich týždňoch bude častejšie nastupovať na svojej pôvodnej pozícii centra.

Griffins druhí v Centrálnej divízii... Záložný celok Detroitu z Grand Rapids odohral minulý týždeň tri zápasy, pozbieral tri body a vo vyrovnanej Centrálnej divízii Západnej konferencie AHL figuruje na druhom mieste. Griffins odohrajú do konca základnej časti ešte 20 zápasov a sú na najlepšej ceste siedmy rok za sebou postúpiť do play-off.

Program na tento týždeň

26.02. Detroit vs Montreal
02.03. Arizona vs Detroit





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.