Red Wings sa dočkali prvého víťazstva v sezóne

MARTIN UŽÁK | 21.10.2018

Mužstvo sa dočkalo prvého víťazstva v sezóne 2018/19. Zadné rady sa začali pomaly mobilizovať. Klub získal novú posilu. Kariéra Jevgenija Svečnikova utŕžila ďalšiu ranu. Mladík Dennis Cholowski vyrovnal zápis legendárneho Nicklasa Lidströma.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Dennis Cholowski, Gustav Nyquist a Luke Glendening po výhre na Floride (Wilfredo Lee, Associated Press; 20.10.2018)

Posledné výsledky

15.10. Montreal vs Detroit 7:3
18.10. Tampa Bay vs Detroit 3:1
20.10. Florida vs Detroit 3:4 po predĺžení

Aktuálna bilancia a pozícia

8 zápasov, 4 body, skóre 19:36

Atlantická divízia: 8. (1. Toronto, 12 b.)
Východná konferencia: 16. (1. Toronto, 12 b.)
NHL: 31. (1. Nashville, 14 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Dylan Larkin (4)
asistencie: Gustav Nyquist (6)
kanadské body: Dylan Larkin, Gustav Nyquist (obaja 7)
plusové body: Christoffer Ehn (+2)
víťazstvá: Jimmy Howard (1)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (89,8 %)

Zaujímavosti

Kostrbatá cesta za prvým víťazstvom... Red Wings odštartovali sezónu siedmimi prehrami za sebou, čo sa im prihodilo po prvý raz v ich dlhočiznej histórii. Zlý vstup do sezóny ešte zvýraznili výpraskami v Bostone a Montreale. Včera na Floride prehrávali po prvej tretine 2:0, no v priebehu dvoch minút a troch sekúnd druhej tretiny otočili na 2:3, v tretej tretine neinkasovali z trestného strieľania a hoci dostali lacný gól v závere riadnej hracej doby, napokon rozhodli v predĺžení. Na prvé víťazstvo v sezóne 2018/19 sa načakali najdlhšie zo všetkých klubov NHL.

Na poslednom mieste NHL... Red Wings aj napriek svojmu prvému víťazstvu v sezóne zostávajú na poslednom mieste NHL. V Montreale robili chybu za chybou, spamätali sa až v tretej tretine a po stretnutí sa verejne kajali za zahanbujúci výkon. V Tampe, na ľade ďalšieho divízneho súpera, hrali dobre, no napriek tomu tam prehrali dvanásty zápas za sebou a v základnej časti tam nevyhrali od februára 2011. V prebiehajúcom procese prestavby bude takýchto anomálií ešte mnoho.

Traja s tohtosezónnym debutom... V týždni zažili tohtosezónny debut traja hráči. V Montreale to bol útočník Martin Frk, v Tampe univerzál Luke Witkowski (tentoraz hral obrancu) a na ľade Floridy obranca Jonathan Ericsson. Frk a Witkowski nastúpili iba raz a následne sa vrátili späť na tribúnu. Ericsson začal nastupovať po doliečení zranenia v hornej časti tela.

Mike Green začal korčuľovať... Ofenzívny obranca Mike Green, ktorý pauzuje od tréningového kempu pre vírusovú infekciu, začal pravidelne korčuľovať. Naďalej podstupuje krvné testy a zatiaľ nemá stanovený presný dátum, kedy by sa mohol vrátiť do zostavy. Predpokladá sa, že skôr ako koncom októbra alebo v novembri to nebude.

Zadné rady sa začali ustaľovať... Red Wings ešte donedávna nastupovali bez piatich skúsených obrancov (Ericsson, Green, Trevor Daley, Danny DeKeyser, Niklas Kronwall), čo sa náležite odrazilo na ich výsledkoch. V doterajšom priebehu sezóny poslali do hry už desať obrancov a ani jeden z nich neodohral všetky zápasy. Zraneniami zdecimovaná defenzíva sa však pomaly začína dávať dokopy. Po návratoch Kronwalla a Ericssona sa tento týždeň vrátil aj Daley, ktorý vynechal štyri zápasy pre zranenie krku, a aj nováčik Dennis Cholowski, ktorý pauzoval dva zápasy pre bližšie nešpecifikované zranenie v hornej časti tela. Okrem Greena zostáva mimo hry už len DeKeyser, ktorý minulý týždeň utrpel zranenie ruky, posledné tri zápasy preventívne pauzoval a mal by byť späť najneskôr do desiatich dní.

Libor Šulák poslaný do AHL... Po návrate Trevora Daleyho nezostalo miesto na aktívnej súpiske pre nováčika Libora Šuláka. Šulák nastúpil do šiestich zápasov, priemerne hrával 19 minút a 23 sekúnd za zápas, vyslal sedem striel na bránku, pozbieral štyri mínusové body a šesť trestných minút. Pri plnom zdraví obrany Red Wings zotrvá v AHL minimálne jeden až dva mesiace, aby sa naplno aklimatizoval na užšie severoamerické klzisko.

Rasmussen po prvý raz na tribúne... V zápase v Montreale chýbal v zostave tínedžer Michael Rasmussen. Tréner Jeff Blashill ho posadil, aby mu dal vydýchnuť po niekoľkých nevydarených stretnutiach a natiahol čas, dokedy sa Red Wings musia rozhodnúť, či ho na základe dohovoru medzi NHL a CHL pošlú späť do juniorskej ligy, alebo si ho nechajú v mužstve po celú sezónu a začnú počítať prvý rok jeho nováčikovskej zmluvy. Rozhodnutie môže prísť po jeho deviatom zápase. Rasmussen zatiaľ odohral sedem zápasov so ziskom jednej asistencie (v prvej tretine včerajšieho stretnutia na Floride sa radoval z gólu, ale rozhodcovia ho napokon neuznali pre nedovolené bránenie v hre brankárovi), pred finálnym rozhodnutím teda môže odohrať ešte dva zápasy. Tréneri a manažment sa dohodli, že rozhodnutie možno oddialia tým, že ho posadia na tribúnu aj počas niekoľkých ďalších zápasov a nechajú ho, aby zdokonalil rýchlosť a pozičnú hru. Prirodzene, Rasmussen môže byť poslaný späť k juniorom aj po desiatom zápase, ale to by sa už počítal prvý rok jeho nováčikovskej zmluvy, čo by pre Red Wings nebol šťastný postup.

Andreas Athanasiou s prvými gólmi... V zápase v Montreale strelil svoje prvé dva góly v tejto sezóne mladý útočník Andreas Athanasiou. Čakal na ne päť zápasov a poriadne sa pri tom vytrápil, pretože žiadny iný útočník Red Wings predtým nepremenil toľko vyložených príležitostí ako on.

Káder rozšíril Jacob de la Rose... V stredu rozšíril káder Red Wings švédsky útočník Jacob de la Rose. Red Wings ho stiahli z waiver listiny, kam ho umiestnili Montreal Canadiens. De la Rose (23) je mohutný defenzívne ladený útočník a solídny korčuliar. Môže hrávať na krídle i na centri v nižšej formácii. V tomto ročníku zatiaľ nehral pre problémy so srdcom. V súčasnosti je už v poriadku a čaká na pracovné víza do USA. Okrem tejto sezóny má zmluvu aj na ročník 2019/20 s priemerným ročným platom 900 tisíc amerických dolárov. Red Wings ho v posledných rokoch pozorne sledovali a zaujal ich aj na tohtoročných majstrovstvách sveta, kde vybojoval zlatú medailu.

Ďalšia rana pre Svečnikova... Čoskoro dvadsaťdvaročný Jevgenij Svečnikov v týždni na vlastnú žiadosť podstúpil operáciu pravého kolena. Poranil si ho v poslednom prípravnom zápase a vinou operácie bude pauzovať päť až šesť mesiacov - prakticky celú sezónu. Svečnikov pritom už vlani nešťastne zmeškal štart ročníka pre zranenie krku a následne sa vytrápil v AHL, kde ho postihol ukážkový syndróm druhej sezóny.

Cholowski vyrovnal zápis Lidströma... V zápase na ľade Floridy opäť zažiaril mladý bek Dennis Cholowski, autor gólu a asistencie. Stal sa tak iba druhým obrancom v histórii Detroit Red Wings s piatimi bodmi (2+3) vo svojich prvých šiestich zápasoch v NHL. Okrem neho to dokázal len Nicklas Lidström, ktorý vo svojich prvých šiestich zápasoch v nováčikovskej sezóne 1991/92 strelil jeden gól a pridal štyri asistencie. Cholowski patrí medzi najpríjemnejšie prekvapenia v obmieňajúcom sa mužstve Red Wings. Red Wings veria, že vyrastie v prvotriedneho rozdielového obrancu, ktorý im dlhé roky citeľne chýba - prakticky odvtedy, čo skončil Lidström.

Jordin Tootoo ukončil kariéru... Útočník Jordin Tootoo v piatok oficiálne ukončil svoju hráčsku kariéru. Rozlúčil sa vo veku 35 rokov, po 13 sezónach v NHL. Dve z nich strávil v Detroite; v rokoch 2012 až 2014 za Red Wings odohral 53 zápasov základnej časti (3+6, 83 trestných minút) a jeden zápas play-off. Red Wings ho v júni 2014 vykúpili z posledného roka kontraktu.

Griffins s druhým víťazstvom... Záložné mužstvo Detroitu z Grand Rapids odohralo v týždni dva domáce zápasy a uspelo raz. Vo včerajšom víťaznom stretnutí s Chicago Wolves (5:3) nastúpili už aj zadáci Brian Lashoff (nestihol začiatok sezóny pre zranenie) a Libor Šulák (vrátil sa z Detroitu). Filip Zadina pozbieral v prvých šiestich zápasoch štyri body (2+2).

Program na ďalší týždeň

22.10. Detroit vs Carolina
26.10. Detroit vs Winnipeg
28.10. Detroit vs Dallas





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.