Zintenzívnené jednania, dobré správy pre Zadinu

MARTIN UŽÁK | 10.02.2019 | aktualizované 11.02.2019

Mužstvo má za sebou ďalšie tri zápasy. Dylan Larkin sa vrátil po zranení a opäť ohromil. O jedného z hráčov prejavilo záujem Toronto. Manažér Ken Holland zintenzívnil jednania o nových zmluvách s niekoľkými hráčmi a prezradil, že Filip Zadina bude povolaný do NHL.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Dennis Cholowski a Dylan Larkin po Larkinovom góle na ľade Buffala (Jeffrey T. Barnes, Associated Press; 09.02.2019)

Posledné výsledky

07.02. Detroit vs Vegas 3:4
09.02. Buffalo vs Detroit 3:1
10.02. Chicago vs Detroit 5:2

Aktuálna bilancia a pozícia

56 zápasov, 49 bodov, skóre 156:186

Atlantická divízia: 7. (1. Tampa Bay, 86 b.)
Východná konferencia: 15. (1. Tampa Bay, 86 b.)
NHL: 30. (1. Tampa Bay, 86 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Dylan Larkin (23)
asistencie: Gustav Nyquist (33)
kanadské body: Dylan Larkin (52)
plusové body: Luke Glendening (+9)
víťazstvá: Jimmy Howard (15)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (91,3 %)

Zaujímavosti

Tri prehry za sebou... V predchádzajúcom týždni sa Red Wings tešili z trojzápasovej série výhier, no v ostatných dňoch sa karta obrátila a momentálne ťahajú šnúru troch prehier za sebou. V súboji s Vegas začali sľubne, viedli 1:0 a boli lepší, nepremenili však viacero príležitostí, od druhej tretiny začali strácať, robili chyby a padli. Deň pred zápasom v Buffale po dlhšej dobe odflákali tréning, čo sa prejavilo v stretnutí na ľade Sabres, kde opäť úplne pokazili druhú tretinu a zaslúžene prehrali po zrejme najhoršom výkone za viac ako mesiac. Včera v Chicagu im nevyšla úvodná tretina, viazla im hra v strednom pásme a obrana, len vďaka Jonathanovi Bernierovi inkasovali v prvej časti hry iba dvakrát a hoci sa v ďalšom priebehu zlepšili a vyslali celkom 45 striel, na zvrat to nestačilo.

Larkin sa vrátil po zranení a opäť ohúril... V stretnutí s Vegas sa vrátil do zostavy Dylan Larkin. V predchádzajúcom týždni si natiahol brušný sval, no vynechal iba jeden zápas. V prvom stretnutí po návrate zaznamenal dve asistencie, v Buffale sa predviedol krásnym gólom po obkorčuľovaní bránky a vyrovnal svoje osobné maximum v počte gólov v jednej sezóne (23), aktivitou hýril aj v Chicagu. V Buffale vynikol aj napriek tomu, že zvyšku tímu sa veľmi nedarilo. Nebolo to po prvýkrát - jeho konštantne výborné výkony sa stali samozrejmosťou, za čo si (znova) vyslúžil pochvalu od spoluhráčov i trénera Jeffa Blashilla. "V deviatich z desiatich zápasov je našim najlepším hráčom," chválil ho Frans Nielsen. "Rastie v jedného z najlepších kompletných centrov v NHL. Je kľúčovým stavebným kameňom našej prestavby," uviedol Blashill.

Najlepší zápas tínedžera Rasmussena... Dylan Larkin nebol jediný, kto v prvom stretnutí po návrate do zostavy ohúril. V zápase proti Vegas nastúpil po prvýkrát od 4. januára mladý útočník Michael Rasmussen. Absentoval vinou zranenia zadného stehenného svalu a po uzdravení putoval na dočasný kondičný pobyt do Grand Rapids, kde absolvoval tri zápasy a strelil dva góly. V prvom stretnutí po návrate do NHL sa predviedol gólom, asistenciou a siedmimi strelami na bránku. Ešte viac ako bodmi zaujal svojou hrou: bol sebavedomejší ako predtým, v takmer každom striedaní vynikol a vyčnieval v hre pred bránkou súpera. Bol to jeho najlepší zápas v NHL. Red Wings veria, že bol len prvou predzvesťou toho, čo prinesie budúcnosť.

Bertuzzi a Daley sú bližšie k návratu... Mladý útočník Tyler Bertuzzi vynechal posledných päť zápasov pre zranenie krku, do zostavy by sa mohol vrátiť v najbližších dňoch. Podobne je na tom skúsený obranca Trevor Daley, pauzujúci od konca roka 2018 pre zlomeninu nohy.

Jeff Blashill odkoučoval 300. zápas v NHL... Zápas s Vegas bol 300. v základnej časti NHL pre trénera Jeffa Blashilla. V Detroite pred ním na túto métu dosiahli Jack Adams (964), Sid Abel (811), Mike Babcock (786), Scotty Bowman (701), Tommy Ivan (470) a Jacques Demers (320). Blashill vedie Red Wings od roku 2015 a po tejto sezóne mu vyprší zmluva. Podľa interných informácií je pravdepodobné, že dostane nový kontrakt prinajmenšom aj na ďalšiu sezónu, pretože v období prestavby mužstva nie je posudzovaný podľa výsledkov, ale podľa progresu mladých hráčov, a s progresom mladíkov vládne v klube spokojnosť.

Záujem o Glendeninga v Toronte... Frank Seravalli z televízie TSN minulý týždeň uviedol, že Toronto Maple Leafs a ich tréner Mike Babcock majú záujem o detroitského defenzívne ladeného útočníka Lukea Glendeninga. Babcock viedol Glendeninga počas svojho pôsobenia v Detroite a obľúbil si ho. Intenzívne sa o neho zaujímal už vlani, ale Maple Leafs neboli ochotní Red Wings poslať vysokú protihodnotu: najskôr talentovaného mladíka (v tej dobe Kasperiho Kapanena) a neskôr voľbu v druhom kole draftu.

Toast of Hockeytown 2019... V utorok večer Red Wings usporiadali devätnásty ročník tradičného klubového podujatia Toast of Hockeytown. Hokejisti sa stretli s priaznivcami v Little Caesars Arene a spoločne zbierali peniaze na charitatívne účely. Video z podujatia tu.

Spoločný trip hokejistov a ich otcov... Zápasom v Buffale začal trojzápasový trip hokejistov a ich otcov a mentorov. Každý hokejista a člen realizačného tímu si so sebou vzal jedného blízkeho. Otcovia alebo iní príbuzní a známi s hokejistami lietajú, zúčastňujú sa tímových mítingov, chodia na spoločné večery, sledujú tréningy, majú prístup do šatne, zoznamujú sa so zákulisím NHL a osobne podporujú Red Wings v zápasoch na klziskách súperov.

Turner Elson so zmluvou... Dvadsaťšesťročný útočník Turner Elson, druhý rok hrajúci za Grand Rapids Griffins v nižšej AHL, podpísal s Red Wings zmluvu do konca sezóny 2019/20. V súčasnosti je štvrtým najproduktívnejším hráčom Griffins. Do NHL by mohol nakuknúť v budúcnosti.

Podpisy už pred uzávierkou prestupov?... Ako na tomto blogu už neraz odznelo (naposledy v predchádzajúcom týždni), tohtoročná uzávierka prestupov môže byť z pohľadu Detroit Red Wings veľmi pokojná. Je možné, že Red Wings nevymenia ani jedného zo svojich atraktívnych hráčov v poslednom roku zmluvy (Jimmy Howard, Gustav Nyquist, Nick Jensen) za voľby v drafte a miesto toho si ich ponechajú pre skonsolidovanie kádra. Generálny manažér Ken Holland túto myšlienku minulý týždeň ešte podčiarkol tým, že s nimi zintenzívnil jednania, aby do 25. februára, kedy v NHL nastane uzávierka prestupov, boli podpísaní alebo aspoň blízko k podpisu. Ak sa k podpisom aspoň nepriblížia, potom sa ich Holland pokúsi vymeniť, aby o nich v lete neprišiel bez náhrady. Je možné, že pri takomto scenári by znížil zo svojich vysokých požiadaviek (za Howarda a Nyquista požaduje minimálne prvé kolo draftu, za Jensena druhé kolo). Holland okrem toho uviedol, že nové zmluvy nedostanú všetci hokejisti v poslednom roku kontraktu. Nateraz sa to týka kvarteta Niklas Kronwall, Thomas Vanek, Martin Frk, Luke Witkowski. Kronwall od leta viackrát naznačil, že táto sezóna môže byť jeho posledná v kariére. Vanek je o krok pomalší a menej efektívny ako v minulosti. Frk často sedáva na tribúne a od začiatku sezóny nie je so svojou pozíciou v tíme spokojný. Witkowski hráva sporadicky a má limitovanú rolu, hoci výkonnostne nesklamal. Je teda možné, že od budúcej sezóny nebude hrať za Detroit už ani jeden z tejto štvorice hráčov.

Filip Zadina bude povolaný do NHL... Manažér Ken Holland minulý týždeň vyhlásil, že útočník Filip Zadina bude povolaný do NHL. Holland prezradil tieto plány najskôr Nicholasovi Cotsonikovi z NHL.com a o niekoľko dní ich predostrel aj detroitským novinárom. Holland uviedol, že Zadina bude povolaný koncom sezóny - niekedy v priebehu marca. Red Wings chcú, aby okúsil NHL a zistil, na čom musí v lete zapracovať, aby do súťaže povýšil nastálo. Red Wings touto cestou plánujú povolať aj niekoľko ďalších mladíkov. Zadina odohrá maximálne deväť zápasov, potom sa vráti do AHL. V doterajšom priebehu sezóny odohral v AHL 41 zápasov a pozbieral 25 bodov (13+12).

Griffins druhí v Centrálnej divízii... Záložný celok Detroitu z Grand Rapids odohral minulý týždeň tri zápasy na domácom ľade, dvakrát vyhral a vo vyrovnanej Centrálnej divízii Západnej konferencie AHL figuruje na druhom mieste. Pri výhre 2:1 nad Manitobou žiaril Filip Hronek (dva góly v závere počas presilovej hry), pri výhre 4:1 nad Wilkes-Barre / Scrantonom sa vytiahli Patrik Rybár (33/34), Hronek (dve asistencie v presilovej hre a bitka, ktorou sa zastal Filipa Zadinu), Libor Šulák i Zadina (obaja s gólom). Zadina skóroval aj pri včerajšej prehre 1:4 s Chicagom.

Program na tento týždeň

12.02. Nashville vs Detroit
14.02. Detroit vs Ottawa
16.02. Philadelphia vs Detroit
17.02. Detroit vs Philadelphia





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.