Red Wings zabojovali a predviedli tri heroické obraty

MARTIN UŽÁK | 11.11.2018

Mužstvo zabojovalo a predviedlo tri úžasné obraty. Klub chce udržať jedného zo svojich dlhoročných hráčov. Kouč Jeff Blashill zhodnotil, ako je na tom Filip Zadina na svojej ceste do NHL.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Jimmy Howard krátko po víťazstve nad Vancouver Canucks (Raj Mehta, USA Today Sports; 06.11.2018)

Posledné výsledky

06.11. Detroit vs Vancouver 3:2 po samostatných nájazdoch
09.11. Detroit vs N. Y. Rangers 3:2 po predĺžení
10.11. Carolina vs Detroit 3:4 po samostatných nájazdoch

Aktuálna bilancia a pozícia

17 zápasov, 16 bodov, skóre 47:60

Atlantická divízia: 7. (1. Tampa Bay, 25 b.)
Východná konferencia: 14. (1. Tampa Bay, 25 b.)
NHL: 24. (1. Nashville, 26 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Dylan Larkin (7)
asistencie: Gustav Nyquist (13)
kanadské body: Dylan Larkin (17)
plusové body: Trevor Daley, Christoffer Ehn, Luke Glendening (všetci +2)
víťazstvá: Jimmy Howard (5)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (91,8 %)

Zaujímavosti

Tri úžasné víťazné obraty... Zápasy s Vancouverom a N. Y. Rangers mali podobný priebeh: Red Wings začali pomalšie, prehrávali 0:2 a dlho sa nedokázali gólovo presadiť, no v ďalšom priebehu zabrali, vyrovnali na 2:2 a po skončení riadnej hracej doby dokonali svoj obrat. V oboch zápasoch ich výrazne podržal brankár Jimmy Howard - proti Canucks chytil 40 zo 42 striel a všetky nájazdy, proti Rangers pochytal 28 striel. V Caroline prehrávali v tretej tretine 3:1, no po dvoch zásahoch Anthonyho Manthu vyrovnali a o svojom triumfe rozhodli v samostatných nájazdoch. Znova ich podržal brankár - Jonathan Bernier sa zaskvel 49 zákrokmi a chytil všetky nájazdy. Red Wings sa stali len ôsmym mužstvom, ktoré dokázalo v troch po sebe idúcich zápasoch dohnať minimálne dvojgólovú stratu a zvíťaziť. Vďaka trom víťazstvám v rade vylepšili svoju bilanciu z posledných siedmich stretnutí na šesť výhier a jednu prehru, a opäť o máličko poskočili v tabuľke.

Nielsen a Athanasiou späť v zostave... V zápase s N. Y. Rangers sa vrátili do zostavy útočníci Frans Nielsen a Andreas Athanasiou, a hneď bodovo prispeli k víťazstvu. Pauzovali štyri zápasy - Nielsen pre príznaky otrasu mozgu a Athanasiou pre zranenie nohy. Bodovali aj v Raleighu proti Caroline. Athanasiou po svojom návrate zaznamenal v oboch zápasoch po dva body, Nielsen mu v oboch zápasoch prihral na gól a v Caroline ako jediný uspel v samostatných nájazdoch. Nielsen je historickým lídrom NHL v počte premenených nájazdov (49) i víťazných nájazdov (23).
 
Anthony Mantha blízko hetriku... Prvou hviezdou stretnutia v Caroline bol vyhlásený útočník Anthony Mantha, ktorý v tretej tretine dvoma gólmi vyrovnal na 3:3. Nakoniec bol veľmi blízko svojho prvého hetriku, no v predĺžení ho bravúrne vychytal Scott Darling. V každom prípade vylepšil svoju tohtosezónnu streleckú bilanciu na päť gólov a momentálne je spolu s Tylerom Bertuzzim tretím najlepším strelcom tímu za dvojicou Dylan Larkin (7), Andreas Athanasiou (6).

Viacero hráčov zostáva mimo hry... Na listine zranených figurujú zadák Jonathan Ericsson a útočníci Thomas Vanek, Jevgenij Svečnikov a Jacob de la Rose. Ericsson vynechal posledné štyri zápasy pre zranenie v dolnej časti tela, Vanek nehral v posledných piatich zápasoch pre poranené koleno, Svečnikov je mimo hry od začiatku sezóny po operácii kolena, De la Rose nedohral zápas s Rangers pre zranenie v hornej časti tela. Svečnikov možno vynechá celý ročník, Vanek môže byť mimo hry do konca mesiaca, termín návratu dvojice Ericsson, De la Rose je nateraz neznámy.

Larkinovi spadol kameň zo srdca... Jediným úspešným exekútorom v nájazdovej lotérii zápasu s Vancouverom bol Dylan Larkin. Išlo o jeho prvý gól zo samostatného nájazdu v NHL. Nájazdy mu dovtedy nešli, gólu sa dočkal až na ôsmy pokus. Tréner Jeff Blashill po zápase prezradil, že Larkin venoval nájazdom veľkú pozornosť v letnej príprave a aj v tomto ohľade urobil výrazný krok vpred (hoci v Caroline svoj ďalší pokus nepremenil).

Justin Abdelkader začal skórovať... Útočník Justin Abdelkader skóroval do siete Vancouveru i N. Y. Rangers a vylepšil svoju streleckú bilanciu z posledných siedmich stretnutí na štyri góly. Nechal tak zabudnúť na nevydarený štart do novej sezóny, keď v úvodných desiatich zápasoch získal iba jeden bod za asistenciu, nehral fyzicky a ťažko sa dostával do rytmu po tom, čo zmeškal začiatok tréningového kempu i prípravy pre narodenie synčeka Jaxona Josepha.

Klub chce udržať Jimmyho Howarda... Beat writer Ansar Khan (MLive) v týždni zistil, že Red Wings si chcú ponechať skúseného brankára Jimmyho Howarda, ktorému po sezóne vyprší jeho šesťročný kontrakt s priemerným ročným platom 5,29 milióna amerických dolárov. Red Wings s Howardom budú jednať o novej, zrejme viacročnej zmluve. Informáciu potvrdil aj Craig Custance (The Athletic) a interný zdroj, ktorý chcel zostať v anonymite. Howard za Red Wings nastupuje od začiatku svojej kariéry v NHL, v lige debutoval v roku 2005 a od roku 2009 v nej chytá pravidelne. V marci bude mať 35 rokov a je možné, že v Detroite svoju kariéru aj ukončí. Ako v týždni vyhlásil, žiadne jednania ešte nezačali, no netají sa tým, že Detroit považuje za svoj domov a chce zostať.

Vyťažený Christoffer Ehn... V utorňajšom zápase s Vancouverom figuroval v zostave Red Wings defenzívne ladený útočník Christoffer Ehn, ktorý bol krátko predtým povolaný z AHL. Proti Canucks si pripísal svoj desiaty štart v NHL, prvý od 22. októbra; následne bol poslaný späť na farmu. Za posledných deväť dní bol najnasadzovanejším hráčom v organizácii - stihol totiž odohrať až šesť zápasov (päť v AHL, jeden v NHL).

Návšteva Igora Larionova... Zápas s Vancouverom navštívil slávny Igor Larionov. Bývalý forvard, v súčasnosti hráčsky agent, sledoval svojho klienta, vancouverského Nikolaja Goldobina.

Griffins po prvýkrát na hranici 50 %... Grand Rapids Griffins, ktorí sú záložným celkom Detroitu v AHL, hrali v týždni dva zápasy vo Winnipegu proti tímu Manitoba Moose. Uspeli v jednom prípade a po prvýkrát v sezóne sa dostali na hranicu 50 % získaných bodov.

Jeff Blashill o Filipovi Zadinovi... Tréner Jeff Blashill začiatkom týždňa zhodnotil, ako je na tom talentovaný osemnásťročný útočník Filip Zadina na svojej ceste do NHL. Zadina, šiesty výber Red Wings z tohtoročného draftu, má za sebou 13 zápasov za Grand Rapids Griffins so ziskom ôsmich bodov (4+4). Blashill vyhlásil, že od NHL je ešte ďaleko. Ako strelec dokázal skórovať iba v dvoch z trinástich zápasov, zatiaľ nevyniká nad ostatnými a učí sa, ako má hrať medzi profesionálmi (AHL je druhá najvyššia profesionálna liga v Amerike po NHL). Blashill pripomenul, že prechod z juniorky do AHL je ťažší ako prechod z AHL do NHL. "Dokým v AHL nebude dominovať, nie je dôvod na to, aby postúpil vyššie. Musí vyrásť v kompletného hráča a zodpovedne brániť. Je to však normálny proces dospievania. Nemáme dôvod ponáhľať sa," vyhlásil Blashill. Ako sa na tomto blogu už písalo, Red Wings pred touto sezónou naplánovali, že Zadinovi umožnia reprezentovať Česko na najbližších majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov. Kedy sa ukáže v NHL, to je nateraz vo hviezdach.

Program na ďalší týždeň

13.11. Detroit vs Arizona
15.11. Ottawa vs Detroit
17.11. New Jersey vs Detroit





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.