Mizéria Detroit Red Wings dosiahla nový rozmer

MARTIN UŽÁK | 03.12.2017

Séria prehier na čísle sedem, zahanbujúci debakel v Montreale, ďalšie tvrdé slová trénera a niektorých hráčov. Mizéria dosiahla nový rozmer. Naplánované čakanie na výmeny sa môže podstatne skrátiť.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Danny DeKeyser, v popredí, a Luke Glendening v zápase s Montrealom (David Guralnick, The Detroit News; 30.11.2017)

Posledné výsledky

28.11. Detroit vs Los Angeles 1:4
30.11. Detroit vs Montreal 3:6
02.12. Montreal vs Detroit 10:1

Bilancia a umiestnenie

27 zápasov, 25 bodov, skóre 74:90

Atlantická divízia: 5. (1. Tampa Bay, 38 b.)
Východná konferencia: 12. (1. Tampa Bay, 38 b.)
NHL: 25. (1. Tampa Bay, 38 b.)

Lídri štatistík

góly: Anthony Mantha (12)
asistencie: Dylan Larkin (19)
kanadské body: Dylan Larkin (23)
plusové body: Jonathan Ericsson (+2)
víťazstvá: Jimmy Howard (8)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (90,8 %)

Česi a Slováci

Martin Frk: 19 zápasov, 9 bodov (6+3), -8
Petr Mrázek: 9 zápasov, 2 víťazstvá, úspešnosť zákrokov 89,1 %
Tomáš Tatar: 27 zápasov, 12 bodov (8+4), -8

Stojí za zmienku

Séria prehier na čísle sedem... Ešte pred dvoma týždňami Red Wings zbierali jeden bod za druhým a dokonca sa predrali do hornej polovice tabuľky Východnej konferencie. Odvtedy utrpeli sedem prehier za sebou so zdrvujúcim skóre 14:36. Už po prvej tretine základnej časti majú na konte jednu šesťzápasovú a jednu sedemzápasovú šnúru porážok (a tá ešte môže narastať). Na domácom ľade doposiaľ vyhrali len štyri z trinástich zápasov.

Debakel v Montreale... Petr Mrázek a Jimmy Howard inkasovali po päť gólov, každý korčuliar Red Wings skončil s minimálne jedným mínusovým bodom. Canadiens boli podstatne rýchlejší a obranu Detroitu mnohokrát výrazne prekorčuľovali, inokedy dostali trestuhodne veľa priestoru. Red Wings predviedli v Bell Centre jeden bezradný výkon, drvivá prehra 10:1 je ich najvyššia za posledných 32 rokov. Zhodou okolností, to všetko presne 22 rokov po tom, čo vyhrali na ľade Canadiens 11:1 a prispeli ku koncu Patricka Roya v Montreale.

Ďalšia várka tvrdých slov... Dvojzápas s Montrealom skončil pre Red Wings dvoma prehrami s celkovým skóre 4:16 a vyvolal náležité reakcie. Kouč Jeff Blashill po domácej porážke 3:6 vyhlásil, že jeho zverenci predvádzali "hlúpy hokej" a niektoré hrubé chyby nazval "absolútne šialené". Po následnom debakli 10:1 si nedávali servítku pred ústa ani niektorí starší hokejisti. Obranca Niklas Kronwall vyhlásil, že Red Wings svojím výkonom "zahanbili nielen seba, ale aj celú organizáciu." Kapitán Henrik Zetterberg, ktorý neskóroval už rekordných dvadsať zápasov za sebou, zašiel ešte ďalej a vyhlásil, že Red Wings "zahanbili každého, kto kedy nosil dres s okrídleným kolesom. Hrám profesionálne dvadsať rokov, ale niečo takéto som ešte nezažil."

Daley a Frk späť v zostave... Obranca Trevor Daley sa pozviechal z minulotýždňového zranenia krku, vynechal iba dva zápasy a v domácom stretnutí s Montrealom sa vrátil do zostavy. Na ľade Montrealu sa vrátil útočník Martin Frk, ktorý pauzoval osem stretnutí pre natiahnuté slabiny. Red Wings momentálne nehlásia žiadne zranenia okrem dlhodobo zraneného Johana Franzéna.

Nielsen so 400 bodmi... Veterán Frans Nielsen dosiahol v týždni na svoj jubilejný 400. bod v základnej časti NHL a upevnil si pozíciu najproduktívnejšieho dánskeho hokejistu v histórii súťaže. Nielsen je dánskym lídrom aj v počte zápasov (712), gólov (143) a asistencií (258) v základnej časti. Okrem toho je najlepším strelcom v histórii samostatných nájazdov v NHL (46 gólov).

Brankári si pohoršili... Nie je to tak dávno, čo Jimmy Howard držal svoju úspešnosť zákrokov nad 93 % a patril medzi štatisticky najlepších brankárov tejto sezóny. V posledných siedmich zápasoch ale až päťkrát inkasoval minimálne štyri a viac gólov, čo sa výrazne odrazilo aj na jeho číslach. Petr Mrázek sa zhoršil na 89,1 %, v dvoch z posledných štyroch zápasov dostal minimálne päť gólov a nevyhral už bezmála mesiac. Tréner Jeff Blashill ostatných hráčov už dávnejšie kritizoval za to, že Howard a Mrázek chytajú solídne a zaslúžia si, aby pred nimi hrali lepšie. Očividne sa nič nezmenilo a obaja brankári inkasujú hlavne vinou deravej obrany a množstva stratených pukov.

Čakanie na výmeny. Bude kratšie?... Za posledný mesiac sa v NHL udiali dve väčšie výmeny. Red Wings sa netýkali, keďže ostatné kluby sú prezieravé a pýtajú od nich talentovaných mladíkov ako sú Dylan Larkin a Anthony Mantha. Generálny manažér Ken Holland v týždni uviedol, že Red Wings nechystajú žiadne väčšie zmeny a budú čakať, či si do februárovej uzávierky prestupov udržia aspoň teoretickú šancu na postup do play-off. Ak sa im to nebude dariť, čo ostatné kluby i experti očakávajú, následne budú (opäť) meniť svojich hráčov v posledných rokoch kontraktov za draftové voľby a chýbajúce miesta na súpiske zaplnia mladíkmi z Grand Rapids. Má to len jeden háčik: Holland to uviedol ešte predtým, ako mužstvo dvakrát prehralo s Montrealom. Pokiaľ by súčasná mizerná situácia eskalovala a mužstvo by sa ďalej vzďaľovalo od postupových pozícií, k výmenám a zmenám môže prísť podstatne skôr ako pred februárovou uzávierkou prestupov.

Griffins pretrhli sériu prehier... Čo sa nepodarilo Red Wings, to sa podarilo ich záložnému celku v AHL. Grand Rapids Griffins pretrhli vlastnú sériu piatich prehier v rade a vylepšili svoju bilanciu na 21 bodov po 22 zápasoch. Žiadna sláva to nie je a Griffins sa stále krčia v dolnej polovici tabuľky Centrálnej divízie AHL. Nie je vylúčené, že zmeny zastihnú aj ich (jeden z ich nedávnych zápasov sledovali skauti z 19 klubov NHL).

Chelios a Alfredsson poctení... Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) v piatok oznámila mená ďalších bývalých hokejistov, ktorí budú počas najbližších majstrovstiev sveta slávnostne uvedení do jej Siene slávy. Medzi vybranými osobnosťami sú aj dvaja bývalí hráči Red Wings - Chris Chelios a Daniel Alfredsson.

Program na ďalší týždeň

05.12. Detroit vs Winnipeg
09.12. Detroit vs St. Louis





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.