Pôsobenie Jordina Tootooa v Detroite končí predčasne

MARTIN UŽÁK | 01.07.2014 

Obdobie dorovnávacieho vykupovania hráčskych kontraktov sa po roku vrátilo a Detroit Red Wings ho zužitkovali presne tak, ako pred niekoľkými mesiacmi avizovali.

Vykúpenie, pri ktorom sa sadzba za predčasné vyplatenie zmluvy nepočíta do platového stropu, pred časom postihlo útočníka Jordina Tootooa, ktorý sa tak stal neobmedzeným voľným hráčom.


Jordin Tootoo vs Steve Begin (David Guralnick, The Detroit News; 05.02.2013)


Tootoo bol vyplatený z posledného roka svojho kontraktu, ktorý s Red Wings podpísal 1. júla 2012. Vykúpením jeho zmluvy sa Detroitu podarilo odbremeniť platový strop o sumu 1,9 milióna USD.

Red Wings vykúpením Tootooa vyčerpali obe svoje možnosti na sadzobne neobmedzené vykupovanie, ktoré mal každý klub NHL k dispozícii v lete 2013 a / alebo v lete 2014 z dôvodu lepšej adaptácie na znížený platový strop. Ak by Red Wings vykupovali aj naďalej, boli by za to už penalizovaní.

Pre Red Wings ide už o piate dorovnávacie vykúpenie v ich histórii. Rovnakým spôsobom ako tento rok Tootoo odišiel minulé leto kanadský obranca Carlo Colaiacovo. Po zavedení platového stropu v júli 2005 sa touto cestou z klubu porúčali Derian Hatcher, Darren McCarty a Ray Whitney.

Tootoo bol jedným z hlavných kandidátov na vyplatenie zo zmluvy od minulého leta. Detroit vtedy tejto možnosti nevyužil a dúfal, že Tootoo by sa mohol presadiť vo fyzicky tvrdšej Východnej konferencii, kam boli Red Wings presunutí pred sezónou 2013/14. Očakávania klubu sa však nenaplnili.

Vinou nedostatku miest na súpiske, naplneného platového stropu a prerazenia niekoľkých mladších hokejistov odohral Tootoo v sezóne 2013/14 iba 11 stretnutí NHL. Jeho celková bilancia v drese Detroit Red Wings číta 53 zápasov so ziskom troch gólov, šiestich asistencií a 83 trestných minút.

Jordin Tootoo odchádza skôr, ako sa čakalo, v červeno-bielych farbách Red Wings však zažil niekoľko svetlých momentov, ktoré sa vryli do pamäte fanúšikov. Zo všetkých z nich možno spomenúť deväť bitiek, ktoré v drese Detroitu absolvoval, viacero devastujúcich hitov (ako napr. tento na Philipa Larsena z Dallasu), či krásne gesto, ktorým počastoval mladého fanúšika Grand Rapids Griffins.

V neposlednom rade, Tootoo bol občas platný aj v ofenzíve, ako to dokázal v apríli 2013, kedy dvoma bodmi v dvoch kľúčových stretnutiach prispel k postupu Red Wings do play-off. Vtedy okrem iného predviedol aj nižšie priloženú finesu, za ktorú by sa svojho času nehanbil ani sám Sergej Fiodorov.


Krásna prihrávka Jordina Tootooa, 25.04.2013




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.