Potenciálni kandidáti na vykúpenie zo zmluvy

MARTIN UŽÁK | 25.06.2013

Podobne ako po výlukovej sezóne 2004/05, aj tentoraz môžu kluby NHL vykupovať hráčske zmluvy bez toho, že by do svojho platového stropu museli započítať obligátnu sadzbu za ich predčasné vyplatenie.

Možnosť takéhoto sadzobne neobmedzovaného vykupovania hráčskych kontraktov bola klubom pridelená z dôvodu ich lepšej adaptácie na znížený platový strop, ktorý bude aktuálny od budúceho ročníka.

Každý klub NHL má možnosť zrealizovať dve vykúpenia, ktorých sadzby nebudú počítané pod platový strop. Podľa súčasnej kolektívnej zmluvy ich možno zužitkovať v lete 2013 a / alebo v lete 2014.

Detroit Red Wings majú s povýlukovým vykupovaním bohaté skúsenosti. V lete 2005 boli najaktívnejším klubom NHL, keď sa touto formou rozlúčili až s tromi hokejistami, a konať by mohli aj tentoraz. Na ich súpiske sa totiž nachádza niekoľko potenciálnych kandidátov na predčasné vyplatenie zo zmluvy.


Todd Bertuzzi (Julian H. Gonzalez, Detroit Free Press)


Todd Bertuzzi (cap hit 2,075 mil. USD)

Bertuzziho cap hit (to jest suma, ktorá sa započítava pod platový strop klubu) je šiesty najvyšší medzi zmluvne zaviazanými útočníkmi Detroitu. Na pozíciu tohto najstaršieho hokejistu mužstva sa však tlačia mladší hráči, ktorí potrebujú priestor. Bertuzzimu neprospieva ani skutočnosť, že v sezóne 2012/13 ho zastavilo zranenie chrbta, kvôli ktorému absolvoval iba sedem zápasov základnej časti. V play-off sa síce vrátil, no väčšinou bol zdravým náhradníkom. Na druhú stranu citeľne chýbal pri samostatných nájazdoch a má výhodu vo veľkej postave, výbornej hre jeden na jedného a skúsenostiach. Zaujímavosťou je, že predčasné vyplatenie zo zmluvy veľmi dobre pozná - v lete 2008 sa ho týmto spôsobom zbavili Anaheim Ducks.
 

Carlo Colaiacovo (cap hit 2,5 mil. USD)

Priveľké predsudky by vykupovanie sprevádzať nemali, no u obrancu Carla Colaiacova nejde nespomenúť, že je mimoriadne náchylný na zranenia. Vo svojej kariére musel prestáť poranenia zápästia, hlavy, tváre, oka, slabín, nohy, kolena, členka, a popri tom aj náhlu slabosť a otras mozgu. Zo všetkých úrazov sa postupne dostal, no väčšinou mu spôsobovali problémy pri návrate do zostavy. A presne tento osud ho postihol aj v Detroite. Colaiacovo sa zranil už vo svojom druhom zápase v drese Red Wings a pre problémy s ramenom vynechal takmer 30 duelov. Neskôr sa síce vrátil, no často musel sedieť na tribúne, kam ho vytlačili mladší zadáci. To málo, čo odohral, odohral obstojne, no nie je to za tie peniaze priveľký luxus?
 

Mikael Samuelsson (cap hit 3 mil. USD)

S pravákom, ktorý v Detroite už pôsobil v rokoch 2005 až 2009, sa pôvodne počítalo do niektorého z prvých troch útokov a na presilovú hru. Samuelsson však zažil jednu z najhorších sezón vo svojej kariére. Po výluke sa rozbiehal len pomaly a nakoniec sa rozbehnúť ani nestihol, keď musel čeliť poraneniu slabín, zlomenine prsta a poraneniu hrudníka. Keď sa pozviechal, zväčša naň čakal iba pobyt na tribúne. Rovnako ako Bertuzziho, aj jeho tam odsunuli mladší hokejisti. Sammy absolvoval iba štyri zápasy základnej časti a päť súbojov play-off, a to je za tri milióny ročne málo. Jeho výhodou je však dobrá strela, veľká postava a výborná orientácia. Pikantnosťou je, že ak by bol stále zranený, vykúpiť ho nemožno.
 

Jordin Tootoo (cap hit 1,9 mil. USD)

Tootoo vstúpil do svojej úvodnej sezóny v drese Red Wings ako uragán. Po prvých šiestich zápasoch mal na konte tri bitky, hral energicky a rýchlo sa stal obľúbencom fanúšikov. Podobne neprehliadnuteľný bol aj na konci základnej časti, kedy sa už síce nebil, no prispel dôležitými bodmi. Po prvom zápase play-off s Anaheimom sa jeho pozícia zmenila. Tootoo si vo vyraďovacích bojoch odkrútil len 6 minút a 24 sekúnd a všetky zvyšné zápasy sledoval z tribúny. Niečo podobné sa mu stalo aj v roku 2012 v drese Nashvillu. Je ťažké predstaviť si, že Tootoo by bol hráčom len pre základnú časť aj vo zvyšných dvoch rokoch kontraktu. Jeho výhodou však môže byť fakt, že Red Wings budú hrať vo fyzicky tvrdšej Východnej konferencii.


Ak by bol niektorý z menovaných hokejistov skutočne vykúpený, rozhodne to nemusí byť pre dobre známe alebo na oko predvídateľné príčiny. Koniec koncov, i to je jeden z dôvodov, prečo takmer každý generálny manažér zvykne pripomínať, že o vykúpení toho či onoho hráča sa mu rozhodovalo ťažko.

Všetkých spomínaných hokejistov spája status veterána. Všetci štyria sa miestami ocitli na tribúne, kam ich vytlačili ich mladší spoluhráči. To však ešte neznamená, že takto nevýrazní by boli aj v ďalšom ročníku.

Rovnako by bolo trúfalé myslieť si, že žiadneho z mladíkov, ktorí dostali prednosť pred niekým z menovanej štvorice, nepostretne onen povestný syndróm druhej sezóny.

Bude to Todd Bertuzzi? Carlo Colaiacovo? Mikael Samuelsson? Jordin Tootoo? Budú to rovno dvaja z nich? Bude to niekto iný? Alebo nakoniec nebude vykúpený nikto? To sa dozvieme už čoskoro.

Tohtoročné sadzobne neobmedzované vykupovanie kontraktov začne v stredu 26. júna, teda 48 hodín po skončení finále Stanley Cupu, a skončí 4. júla, teda deň pred otvorením trhu s voľnými hráčmi.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.