Prechod do Východnej konferencie je skutočnosťou

MARTIN UŽÁK | 14.03.2013

Dlhoročné prosby Detroit Red Wings boli vyslyšané. "Červené krídla" budú od nasledujúcej sezóny 2013/14 hrávať vo Východnej konferencii, čo im prinesie mnoho nesporných výhod.


Mužstvo z Hockeytownu sa stane súčasťou osemčlennej divízie, v ktorej bude pôsobiť spolu s tímami Bostonu, Buffala, Floridy, Montrealu, Ottawy, Tampy a Toronta.

Do Východnej konferencie sa začlení aj Columbus, pričom opačným smerom poputuje Winnipeg. Východná konferencia teda bude tvorená 16 tímami, zatiaľ čo v západnej vetve bude pôsobiť 14 klubov.

Za hlavnú výhodu prechodu možno považovať výrazne menšie nároky na cestovanie. Zatiaľ čo pri pôsobení v Západnej konferencii bola priemerná vzdialenosť Detroitu od arén súperov na hodnote okolo 1.936 kilometrov, v novo zloženej Východnej konferencii pôjde o hodnotu okolo 783 kilometrov.

Pôsobenie vo Východnej konferencii je tiež zárukou väčšej porcie zápasov, ktoré Red Wings absolvujú v rovnakom časovom pásme. Zatiaľ čo pri starom rozdelení sa Detroit takýchto súbojov dočkal len na ľade Blue Jackets, po novom bude hrať v rovnakom časovom pásme vo všetkých konferenčných dueloch.

Výhodou zaradenia do Východnej konferencie bude aj fakt, že Detroit dostane väčší priestor v celoštátnom vysielaní. Divízne súperenia s Montrealom, Ottawou a Torontom mu zabezpečia aj dostatok pozornosti v slávnom programe Hockey Night in Canada, v ktorom sa objavoval len sporadicky.

Samotní hokejisti Red Wings sú z danej situácie nadšení. Tí z nich, ktorí sa v posledných týždňoch vyjadrili pred reportérmi michiganského servera MLive.com, sa prakticky zhodli v tom, že prechod do Východnej konferencie im stojí aj za zmiernenie rivality s Chicagom, ich historicky najčastejším súperom.

Strata častej konfrontácie s Blackhawks nie je prekážkou hneď z niekoľkých dôvodov.

Všetci súperi z opačných konferencií si po novom zmerajú sily vo dvoch dueloch základnej časti, čo je taktiež zmena, po ktorej Red Wings prahli celé roky. Navyše, pôsobenie Detroitu a Chicaga v rozdielnych konferenciách prináša eventualitu ich možného súboja vo finále Stanley Cupu.

"Červené krídla" si tiež uvedomujú, že bezpečnou náhradou za pravidelné súperenie s Chicagom budú častejšie stretnutia proti Bostonu, Montrealu a Torontu, ďalším tímom z éry Original Six.

Z hľadiska cestovania, časových nárokov i hokejového trhu je zrejmé, že ide o veľké rozdiely. Tieto rozdiely sú však dôkazom toho, že Detroit Red Wings budú konečne zaradení tam, kam patria.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.