Odpovede: Glendening, Vrána, Yzerman, vstupný draft

MARTIN UŽÁK | 15.07.2021 | aktualizované 16.07.2021

Môžu Detroit Red Wings prísť v expanznom drafte o útočníka Lukea Glendeninga? Existuje šanca, že by iný klub NHL "ukradol" Detroitu útočníka Jakuba Vránu? Akú rolu zastáva pri vstupnom drafte generálny manažér Steve Yzerman? Je to skutočne on, kto určuje voľbu jednotlivých hráčov? Kde možno nájsť uznávané preddraftové rebríčky? Kto by mal byť jednotkou tohtoročného vstupného draftu? Vlastnia Red Wings stále práva na Libora Šuláka?

To sú niektoré otázky čitateľov blogu Hockeytown Blog a českých a slovenských fanúšikov Detroit Red Wings na Facebooku z posledných deviatich týždňov.

Jakub Vrána (kredit: Paul Sancya, Associated Press)

Rád by som si overil jednu vec. V zámorských médiách sa dookola píše o tom, že (Luke) Glendening bude od expanzného draftu "oslobodený", ale čítal som pravidlá a nedáva mi to zmysel. Prečo by mal byť oslobodený? Veď zmluva mu končí až po rozširovacom drafte a ani to predsa nemusí nič znamenať. Môžeme teda o neho prísť, alebo nie? - Adrián

Luke Glendening nie je oslobodený od expanzného draftu. Je málo pravdepodobné, že by oň Red Wings pri expanznom drafte prišli, ale úplne vylúčiť to nemožno.

Všetky kluby okrem Vegas Golden Knights, ktorých sa tento expanzný draft týkať nebude, musia do soboty 17. júla nahlásiť zoznam chránených hráčov, ktorých si Seattle nebude môcť vybrať. Každý klub okrem Vegas si môže pred Seattlom ochrániť buď sedem útočníkov, troch obrancov a jedného brankára, alebo osem korčuliarov (útočníkov, obrancov) a jedného brankára.

Seattle vykoná v expanznom drafte 30 výberov, pričom musí vybrať minimálne 14 útočníkov, deväť obrancov a troch brankárov. Minimálne 20 vybraných hráčov musí byť pod zmluvou pre nasledujúcu sezónu 2021/22. To teda znamená, že Seattle si môže vyberať aj hráčov, ktorí nebudú mať zmluvu na nasledujúcu sezónu a krátko po expanznom drafte vstúpia do štatútu obmedzene (RFA) alebo neobmedzene voľných hráčov (UFA). Seattle si bude môcť vybrať nanajvýš desať takýchto hráčov.

Od nedele 18. júla, na druhý deň po tom, ako kluby nahlásia NHL menoslov chránených hráčov, dostane Seattle 72 hodín na jednanie s potenciálnymi voľnými hráčmi, ktorí nebudú zapísaní na zozname chránených hráčov. Toto exkluzívne okno sa uzavrie v stredu 21. júla skoro ráno. Seattle bude môcť počas týchto 72 hodín ponúknuť kontrakt každému nechránenému hráčovi s potenciálom UFA. V prípade, že sa s niektorým z nich dohodne, tento hráč sa bude počítať ako voľba Seattlu z daného klubu a Seattle si ďalšieho hráča z daného klubu už nevyberie.

Glendening (32) hral túto sezónu v poslednom roku štvorročnej zmluvy s priemerným platom 1,8 milióna amerických dolárov ročne a od stredy 28. júla môže byť neobmedzene voľným hráčom. Red Wings si jeho služby dlhodobo cenia a je pravdepodobné, že s ním uzavrú nový kontrakt; samotný hráč navyše deklaroval, že by v Detroite rád zostal. Pri expanznom drafte však nebude na zozname chránených hráčov. Red Wings, podobne ako iné kluby, budú prednostne chrániť mladších hráčov s perspektívou do budúcnosti a hráčov pod zmluvou, a nové zmluvy s majoritou potenciálne voľných hráčov začnú podpisovať až po skončení expanzného draftu.

Dôvodov, prečo novinári píšu o Glendeningovi (a mnohých iných hráčoch v tomto štatúte), že je od tohto expanzného draftu oslobodený, je viacero. Pravdepodobnosť, že by si ho nový klub zo Seattlu pri expanznom drafte vybral, je len veľmi malá. Seattle môže urobiť najviac desať takýchto výberov, kategoricky bude uprednostňovať skôr mladších hokejistov a hokejistov s potenciálom RFA. Okrem toho, výberom takéhoto hráča môže získať iba exkluzívne právo s ním jednať do doby, než sa stane voľný pre trh, čo môže byť nakoniec zbytočné. Kroky Seattlu navyše ovplyvnia postranné dohody a výmeny s inými klubmi. To však neznamená, že hráčov tohto druhu sa expanzný draft netýka. Ak Seattle bude chcieť vybrať hráča s končiacou zmluvou, hoci aj UFA, môže to urobiť.

Keď v roku 2017 vstupovali do NHL Golden Knights, počas expanzného draftu získali desať hráčov, ktorí boli bez zmluvy na nasledujúcu sezónu, z toho štyria išli do leta s potenciálom UFA, podobne ako toto leto Glendening. Jedného z tejto štvorice, tridsaťpäťročného zadáka Deryka Engellanda, si vybrali a hneď podpísali počas 72-hodinového okna pred samotným draftom a vyfúkli ho niekoľkým ďalším klubom, ktoré ho plánovali lanáriť po otvorení trhu s voľnými hráčmi. Ostatných troch hráčov s potenciálom UFA získali cez výmeny, ale o toto trio skutočný záujem nemali, zmluvy im neponúkli a všetkých troch po otvorení trhu s voľnými hráčmi nechali odísť. Prípad Engellanda však ukazuje, že v expanznom drafte môže padnúť aj meno staršieho, potenciálne voľného hráča, ktorého voľba sa sprvoti nezdá byť realistická.

Celkom sa obávam, či nám niekto nevezme (Jakuba) Vránu. Existuje šanca, že by sme o neho prišli bez náhrady, keď má byť voľným hráčom? - Radomír

Jakubovi Vránovi (25) koncom mesiaca vyprší kontrakt so základným ročným platom 3,35 milióna amerických dolárov. Do leta mieri s potenciálnym štatútom obmedzene voľného hráča (RFA), čo je prechodný štatút medzi štatútom nováčika a štatútom neobmedzene voľného hráča (UFA). Hráči so štatútom RFA nevstupujú na trh s voľnými hráčmi, sú obmedzení v jednaniach s ostatnými klubmi, do štatútu klasického voľného hráča (UFA) prechádzajú obvykle až od veku 27 rokov. To znamená, že Vrána bude pre ostatné kluby okrem Red Wings len obmedzene voľný.

Aby Vrána mohol jednať o novej zmluve v štatúte RFA, Red Wings mu musia do pondelka 26. júla ponúknuť kvalifikačnú ponuku na nový kontrakt. Táto ponuka sa podľa Kolektívnej zmluvy medzi NHL a NHLPA klasifikuje ako kvalifikačná v tom prípade, keď klub ponúkne hráčovi minimálne ročnú zmluvu a minimálne 100 % platu, ktorý poberal v predchádzajúcej sezóne (u mladších hráčov a s nižším platom, aký vlani poberal Vrána, musí klub ponúknuť minimálne dvojročnú alebo trojročnú zmluvu a minimálne 105 alebo 110 % platu z predchádzajúcej sezóny). Samozrejme, Red Wings Vránovi kvalifikačnú ponuku na nový kontrakt dajú. Je to len formálny úkon; kvalifikačnú ponuku dostáva väčšina hokejistov s potenciálnym štatútom RFA. Túto ponuku mu Red Wings dajú z dvoch dôvodov: aby mu neumožnili nadobudnúť štatút UFA a prípadne vstúpiť na trh s voľnými hráčmi, a aby si uchovali právo s ním jednať v prípade, ak by kvalifikačnú ponuku odmietol a tým pádom by nejaký iný klub získal právo ponúknuť mu vlastný kontrakt ("offer sheet").

Po tom, ako Vrána dostane kvalifikačnú ponuku na novú zmluvu, bude mať dve možnosti: buď ju akceptuje, podpíše a z tejto ponuky sa stane riadny kontrakt, alebo odmietne, naďalej zostane v štatúte RFA a bude môcť s Red Wings jednať o inej zmluve. Pravdepodobnejšia je druhá možnosť, pretože kvalifikačnú ponuku obvykle prijímajú najmä hráči, ktorí sú v NHL ešte krátko, prípadne ešte nepresvedčili natoľko, aby mohli žiadať dlhšiu zmluvu a / alebo vyšší plat, prípadne sú vďační za možnosť zotrvať v NHL aj za minimálne navýšenie platu.

Pokiaľ teda Vrána kvalifikačnú ponuku na novú zmluvu odmietne, čo sa predpokladá, môže s Red Wings ďalej jednať o novom kontrakte, ale zároveň od stredy 28. júla mu môžu ponúkať kontrakt ("offer sheet") aj ostatné kluby NHL. Pokiaľ by sa tak stalo a Vrána by podpísal "offer sheet" iného klubu, Red Wings budú mať sedem dní na to, aby ponuku iného klubu dorovnali a akceptovali ju ako riadnu zmluvu, alebo ju odmietli, nechali Vránu ísť a akceptovali kompenzácie v podobe draftových volieb. Pravdepodobnosť, že by sa naplnil takýto scenár, je však veľmi malá. Ponuky "offer sheet" sú mimoriadne výnimočné, od zavedenia platových stropov bola úspešná iba jedna v roku 2007, a aj to len vďaka tomu, že bola navýšená až o 994 % oproti pôvodnému platu hráča, čo by v prípade Vránu ani nebolo možné. Kluby si v ostatných rokoch nenechávajú vziať svojich najlepších hráčov, navyše Red Wings majú o Vránu eminentný záujem, vnímajú ho ako nového hlavného ofenzívneho ťahúňa tímu, pod platovým stropom majú voľné desiatky miliónov dolárov a nechystajú sa vyčerpať všetky, takže akýkoľvek "offer sheet" od iného klubu by bez problémov dorovnali.

Šanca, že by iný klub NHL toto leto Red Wings "ukradol" Vránu, teda existuje, ale je veľmi malá a netreba s ňou počítať ako s niečím, čo by vzhľadom na okolnosti mohlo byť reálne. To isté platí aj pre ďalších hráčov, ktorí budú jednať o novom kontrakte s Red Wings so štatútom RFA - napríklad Tylera Bertuzziho, Filipa Hroneka a ďalších.

Vrána bude mať toto leto v zálohe možnosť prihlásiť sa na arbitrážny súd. Ak by túto možnosť chcel využiť, na arbitráž sa môže prihlásiť do 1. augusta. Zároveň, ak by sa prihlásil na arbitráž, iný klub mu už nemôže ponúknuť "offer sheet".

Mal by som pár otázok ohľadne (generálneho manažéra) Stevea Yzermana a (vstupného) draftu. Voľbu toho a toho hráča naozaj určuje iba generálny manažér? Na čo tam potom sú tí ostatní ľudia? Nechce sa mi veriť, že by o všetkom rozhodoval iba on ako manažér. Niekto iný predsa tých hráčov musí poznať lepšie, keď ich sleduje po celú sezónu a nie iba na diaľku. Naozaj by som rád vedel, akú má Yzerman pri drafte rolu. Nezdá sa mi, že je to také jednoduché a že by to bola iba jeho práca. - Tomáš

Generálny manažér kategoricky vyberá, alebo dokonca len vyhlasuje voľby vo vstupnom drafte iba v úvodných kolách, neraz len v prvom kole. Výbery klubov v drafte sa dnes zakladajú na osobnej skúsenosti s vytypovanými hráčmi, čo každého generálneho manažéra prakticky limituje, pretože, jednoducho, nemôže byť všade a nemôže všetkých hráčov neustále sledovať osobne.

Generálni manažéri môžu počas hektickej sezóny navštíviť osobne iba niektoré veľké akcie a na nich sa stretávať a osobne vidieť mladých hráčov. Chodievajú napríklad na majstrovstvá sveta hráčov do 18 rokov, prípadne na majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov, v lete na Hlinka Gretzky Cup, turnaj World Junior Summer Showcase v michiganskom Plymouthe a podobné veľké podujatia. Prípadne chodia na stretnutia NHL Scouting Combine, kde sledujú mladých hráčov podstupovať fyzické testy, s vytypovanými mladíkmi robia pohovory a všímajú si, aké majú charakterové vlastnosti (to je však v súčasnom pandemickom období nemožné - podujatie Scouting Combine bolo tento aj minulý rok zrušené). Prípadne na tieto podujatia posielajú svojich zástupcov - asistentov, vedúcich skautov.

Manažéri môžu na prestížnych podujatiach stretávať a sledovať iba tých najlepších mladých hráčov, ktorí sú draftovaní v popredných kolách. Mnohí iní mladíci, draftovaní z nižších pozícií, sa na tieto podujatia nedostávajú, hrajú iba ligový hokej, generálni manažéri ich teda často ani len nepoznajú osobne. V takýchto prípadoch majú hlavné slovo lokálni skauti v tej ktorej oblasti. Lokálni skauti pracujú na menšom území - v jednotlivých či viacerých štátoch USA, Európy a provinciách Kanady, a popri tom chodievajú na reprezentačné akcie. Celú sezónu trávia na cestách. Sledujú jednotlivé ligové zápasy, aj také, z ktorých neexistuje video. Z každej akcie vytvárajú a do klubu odosielajú reporty. Vytvárajú si vlastné rebríčky najlepších mladých hráčov na svete alebo v tej ktorej oblasti. Z ich poznatkov klub vytvára vlastné, ucelené rebríčky. Niekoľkokrát ročne sa stretnú, pred draftom vytvoria finálne rebríčky, ponechajú si aj vlastné rebríčky z oblastí, ktoré sledovali takmer výhradne iba oni, a takto sa spoločne pripravia na draft. Generálny manažér do tohto procesu prakticky nijak nevstupuje. Väčšinu mladých hráčov v týchto rebríčkoch osobne nepoznal a nesledoval, spolieha sa na prácu skautov, ktorí pod dohľadom šéfa skautingu navrhujú najlepšie voľby.

Ako to teda funguje u Detroit Red Wings?

Generálny manažér Steve Yzerman vykonáva, prípadne oznamuje obvykle iba prvú voľbu v drafte, pretože ide o hráča, o ktorom má dostatok informácií, vlastných skúseností a prípadne ho mohol sledovať osobne. Draft však vedie Kris Draper, šéf klubového skautingu. Yzerman na draft dohliada, podľa okolností môže prehovárať do ďalších volieb, ale viac ako na konkrétnych hráčov sa sústredí na vylaďovanie pomeru hráčskych pozícií. Čím viac sa draftové poradie prehlbuje, tým väčší význam má slovo skautov pod vedením Drapera. Do volieb prehovárajú aj Yzermanovi asistenti Pat Verbeek, Ryan Martin a riaditeľ hráčskeho personálu Jiří Fischer. Prihliadajú na názory a poznatky 16 skautov, z ktorých niektorí spolupracujú aj s inými klubmi NHL. V Amerike majú spomedzi skautov Detroitu hlavné slovo Ryan Rezmierski, Jesse Wallin a u brankárov Phil Osaer, v Európe je vedúcim skautom Håkan Andersson. V posledných kolách draftu, kedy obvykle chodia na rad menej známi mladíci, ku ktorým mali plnohodnotný prístup iba lokálni skauti, majú Red Wings vo zvyku nechať niektorých lokálnych skautov uplatniť vlastnú voľbu. Pri vysokom počte volieb v tom ktorom ročníku draftu to neraz znamená, že voľbu urobí skaut, ktorému na zozname ešte zostal nejaký zaujímavý hráč.

Yzerman svoju limitovanú rolu pri vstupnom drafte už niekoľkokrát verejne potvrdil. V Detroite to urobil naposledy na online tlačovej konferencii po tohtoročnej draftovej lotérii:

"Neviem, či si to ľudia uvedomujú, ale draft vedú skauti," pripomenul začiatkom júna Yzerman. "Generálny manažér iba ohlasuje prvú voľbu, do draftu nie je významne zapojený. Ako generálny manažér dostávam uznanie za to, ako dobre som draftoval, keď sa draftovaní hráči presadia, a naopak môžem zniesť vinu na skautov, keď draftovaní hráči až takí dobrí nebudú. Ale draft vedú amatérski skauti a manažér do neho nie je veľmi zapojený. Za to predsa skautom platíme - aby nám nadraftovali hráčov. Ako generálny manažér do výberov niekedy prehovorím. Niekedy som neprehovoril a urobil chybu, a naopak, niekedy som prehovoril a bola to chyba. Ale prakticky, ako generálny manažér verím skautom, že urobia svoju prácu, a nechávam to na nich."

Niekoľko názorných príkladov, ako to u Red Wings funguje v praxi, ponúka dosiaľ posledný vstupný draft 2020, na ktorom si Red Wings vybrali 12 hráčov. Yzerman do výberov výrazne nezasahoval, navyše sezónu 2019/20 predčasne ukončila pandémia nového koronavírusu, niektoré veľké akcie boli zrušené, takže poznatky lokálnych skautov boli o to cennejšie a dôležitejšie. Keď sa Yzerman po drafte vyjadroval k voľbe švédskeho útočníka Lucasa Raymonda zo štvrtého miesta úvodného kola, vyhlásil, že v jeho prípade nenamietal voči kolektívnej zhode klubových skautov. Draper prezradil, že do nasledujúcich dvoch výberov, uplatnených na ďalších dvoch Švédov - Williama Wallindera a Theodora Niederbacha, výrazne prehovárali európski skauti na čele s Anderssonom. Pod šiestu voľbu, fínskeho obrancu Eemila Vira, sa výrazne zasadil lokálny skaut Antonín Routa. Dvanástu a poslednú voľbu Red Wings uplatnili na amerického útočníka Chasea Bradleyho, o ktorom Draper vyhlásil, že klub mal o ňom iba minimum videa, preto sa musel spoliehať na lokálnych skautov.

Samozrejme, niektoré voľby presadzuje aj sám Yzerman. Napríklad v roku 2019 rozhodol o voľbe nemeckého obrancu Moritza Seidera zo šiesteho miesta prvého kola. Venoval mu veľkú pozornosť už pol roka pred draftom, na preddraftovom testovaní ho spovedal až 40 minút. Ako však neskôr prezradil, toto jeho rozhodnutie - čisto jeho - bolo skôr výnimočné ako bežné.

Takže, ako vidíte, manažér Yzerman zastáva pri drafte limitovanú rolu, majoritu práce necháva na skautoch a otvorene vyhlasuje, že do draftu nie je významne zapojený. Nie je pravdou, že vyberá každého hráča, ani že prehovára do voľby každého hráča.

Blížiaci sa draft 2021 nebude iný a Yzerman to sám pripomenul. "Videl som väčšinu hráčov, ktorí by mohli byť na prvých desiatich miestach, nie všetkých," uviedol začiatkom júna po draftovej lotérii (a to hovoril iba o prvej desiatke). "Draper a ostatní skauti si dokončia svoje rebríčky a pripravia sa."

Aký to paradox, keď si uvedomíte, že médiá sa nestránia hlásať, že Yzerman draftoval všetkých hokejistov v tom ktorom ročníku draftu (pritom on sám to vyvracia), alebo že našiel prehliadaný talent v suteréne draftu (pritom v týchto kolách sa uplatňujú najmä vzácne poznatky lokálnych skautov, ktorí často ako jediní mohli daného hráča na patričnej úrovni sledovať). Avšak, tento paradox neplatí len u Yzermana a Detroit Red Wings - skauti sú takto okrádaní za kredit a práca manažérov je takto nepresne zovšeobecňovaná naprieč celou NHL. Nečudo, že v Sieni slávy v Toronte sa v posledných rokoch začína viesť polemika o tom, prečo vlastne do svojich radov neprijíma aj legendárnych skautov (v Detroite je to napríklad Švéd Andersson).

Kde prosím nájdem nejaké uznávané preddraftové rebríčky? - Jaroslav

Preddraftové rebríčky vytvárajú viaceré skautingové úrady, skautingové agentúry a popredné severoamerické weby. Niektoré z tých kompetentných a serióznych:

Rebríčky tohto druhu ukazujú, ako vysoko sú externou odbornou verejnosťou hodnotení jednotliví mladíci. Každý klub NHL, vrátane Red Wings, si vytvára svoje vlastné rebríčky, ktoré sa nemusia zhodovať s týmito rebríčkami a samozrejme sa nimi neriadia. Rozdiely medzi týmito rebríčkami a rebríčkami každého klubu NHL môžu byť aj výrazné, a to obzvlášť v súčasnom období pandémie, v dôsledku ktorej sa niektoré súťaže skončili predčasne, hrali sa obmedzene, alebo sa nehrali vôbec, a legitímne poznatky o mnohých hráčoch efektívne a na patričnej úrovni dokázali zbierať iba lokálni skauti klubov NHL vo svojich rajónoch. Je teda možné, že skutočné poradie na tohtoročnom drafte, najmä v nižších kolách, sa bude od týchto rebríčkov líšiť ešte viac ako inokedy (spomeňte si, ako niektorí ligoví manažéri, vrátane detroitského manažéra Stevea Yzermana, viackrát apelovali na NHL, aby tohtoročný draft radšej odložila o rok a v roku 2022 zorganizovala dva drafty po sebe, pretože hráči, ktorí túto sezónu veľa nehrali, môžu byť v nevýhode).

Vstupný draft začne v piatok 23. júla prvým kolom a v sobotu 24. júla bude pokračovať ostatnými šiestimi kolami. Podobne ako minulý rok, draft bude virtuálny.

Kto by mal byť tento rok jednotkou (vstupného draftu)? Vlani to bol s prehľadom (Alexis) Lafrenière, tento rok o nikom nepočujem. - Jiří

Favoritom na jednotku tohtoročného vstupného draftu je kanadský obranca Owen Power. Favorizujú ho popredné a legitímne preddraftové rebríčky (nájdete ich pod odkazmi vyššie). Pomohol si dobrou sezónou v drese University of Michigan v univerzitnej súťaži NCAA i výkonmi na MS v Lotyšsku, kde dostal veľa priestoru a získal zlato. Je veľký, dobre stavaný, na svoje parametre výborne korčuľuje a skauti u neho nevidia žiadne výraznejšie slabiny.

Samozrejme, o tom, kto sa stane jednotkou tohtoročného draftu, rozhodnú Buffalo Sabres, ktorí si budú vyberať z prvej pozície. Prvý výber Red Wings je na pozícii č. 6.

Vlastní Detroit stále práva na Libora Šuláka? - Dalibor

Nie, momentálne na neho práva už nevlastní, pre NHL je voľným hráčom.

Šulák nebol draftovaný, v máji 2017 podpísal s Red Wings dvojročný kontrakt ako hráč z Európy. Sezónu 2017/18 strávil v najvyššej fínskej lige, po jej skončení si prvýkrát vyskúšal AHL v drese záložného celku Detroitu z Grand Rapids. V sezóne 2018/19 odohral jediných šesť zápasov v NHL, zvyšok sezóny strávil v AHL a po jej skončení sa vrátil späť do Európy. Red Wings na neho stratili práva 1. júla 2019 po tom, ako mu vypršala zmluva a stal sa neobmedzene voľným hráčom.

Šulák odišiel podobnou cestou ako Patrik Rybár, Matěj Machovský či Oliwer Kaski - nechcel čakať príliš dlho a rozhodol sa zabezpečiť inak a inde. Podrobnosti v staršej sérii odpovedí.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.