Stecher majstrom sveta, Seider najlepším obrancom

MARTIN UŽÁK | 06.06.2021

Majstrovstvá sveta v Lotyšsku sa skončili triumfom Kanady. Druhé miesto obsadilo Fínsko, bronz získali Spojené štáty americké a na štvrtom mieste sa umiestnilo Nemecko.

Na šampionáte sa predstavilo viacero zástupcov Detroit Red Wings. Ako sa im darilo?

Troy Stecher, v úzadí Filip Zadina (Jasen Vinlove, USA Today Sports)

Filip Hronek (Česko)

Dvadsaťtriročný obranca. Na šampionáte tohto rangu hral tretíkrát v kariére.

Hrával s číslom 17, bol asistentom kapitána. Nastupoval v prvej obrane a vo všetkých herných situáciách, s priemerným hracím časom 23 minút a 15 sekúnd na zápas bol najvyťažovanejším korčuliarom českého výberu.

Odohral sedem zápasov a pozbieral štyri body za jeden gól a tri asistencie. Pripísal si aj tri plusové body, štyri trestné minúty a 23 striel na bránku. Bol najčastejšie strieľajúcim obrancom a druhým najčastejšie strieľajúcim hráčom tímu. Bol vyhlásený za jedného z troch najlepších hráčov českého tímu na šampionáte.

Bodovo sa mu najviac darilo v zápase základnej skupiny A s Bieloruskom (3:2 po predĺžení), keď zaknihoval dva body za dve gólové prihrávky, vrátane krásnej strieľanej prihrávky pred bránku v presilovke. Jediný gól, víťazný, strelil v zápase základnej skupiny A proti Veľkej Británii (6:1) po prihrávke detroitského spoluhráča Filipa Zadinu.

Moritz Seider (Nemecko)

Dvadsaťročný obranca, prvý výber Red Wings z draftu 2019. V NHL doposiaľ nehral, za Red Wings začne hrávať od budúcej sezóny. Na šampionáte tohto rangu sa predstavil druhýkrát v kariére.

Nosil číslo 53. Nastupoval v prvej obrane a vo všetkých herných situáciách, s priemerným hracím časom 19 minút a 41 sekúnd na zápas bol najvyťaženejším obrancom a druhým najvyťaženejším korčuliarom nemeckého výberu.

Odohral všetkých desať zápasov a pozbieral päť bodov za päť gólových prihrávok, vďaka čomu bol najproduktívnejším obrancom nemeckého tímu a podelil sa o pozíciu najlepšieho nahrávača tímu. Zaznamenal aj tri mínusové body a šesť trestných minút. S 21 strelami na bránku bol najčastejšie strieľajúcim obrancom a tretím najčastejšie strieľajúcim hráčom tímu. Bol vyhlásený za najlepšieho obrancu šampionátu a dostal sa do All-Star tímu.

V zápase základnej skupiny B s Kanadou (3:1) sa predviedol výstavným hitom, ktorým zložil k ľadu súpera vo vlastnom pásme. V následnom stretnutí proti Kazachstanu (2:3) bol vyhlásený najlepším hráčom nemeckého výberu. Vo štvrťfinálovom zápase proti Švajčiarsku (3:2 po nájazdoch) chyboval pri bránení protiútoku, v dôsledku čoho Švajčiari skórovali a dostali sa do dvojgólového vedenia. V semifinále proti Fínsku (1:2) zaknihoval posledný bod na turnaji, s piatimi strelami na bránku bol najaktívnejším strelcom a s hracím časom 21:56 najvyťaženejším korčuliarom zápasu.

Troy Stecher (Kanada)

Dvadsaťsedemročný obranca. Na svetovom šampionáte tohto rangu hral druhýkrát v kariére a opäť získal medailu - po striebre z MS 2019 v Bratislave a Košiciach vybojoval zlato.

Nastupoval s číslom 70, od piateho zápasu na šampionáte bol asistentom kapitána. Hrával v druhej obrane a vo všetkých herných situáciách, s priemerným hracím časom 22:09 na zápas bol najviac vyťažovaným korčuliarom kanadského výberu.

Odohral všetkých desať zápasov a zaknihoval dva body za gól a asistenciu. Pripísal si aj dve trestné minúty, päť plusových bodov a 30 striel na bránu. Bol najčastejšie strieľajúcim hráčom tímu.

V zápase základnej skupiny B s USA (1:5) odohral rovných 20 minút, s piatimi strelami na bránku bol najčastejšie strieľajúcim mužom zápasu a bol vyhlásený za najlepšieho hráča kanadského tímu. Jediný gól strelil vo víťaznom zápase základnej skupiny B proti Taliansku (7:1) po švihu spomedzi kruhov. Vo štvrťfinále proti Ruskému olympijskému výboru (2:1 po predĺžení) sa postaral o jednu z najkrajších individuálnych akcií celého šampionátu, keď v predĺžení obišiel jedného súpera kľučkou pomedzi vlastné nohy, ďalšieho obišiel sťahovačkou a presným pasom popred bránkovisko prihral na postupový gól. Vo vyraďovacej fáze hral priemerne 27 minút a 23 sekúnd na zápas a zakaždým (vo štvrťfinále, v semifinále i vo finále) bol najviac vyťažovaným korčuliarom na ľade.

Jakub Vrána (Česko)

Dvadsaťpäťročný útočník. Na šampionáte tohto rangu hral druhýkrát v kariére.

Hrával s číslom 13. Začínal v prvom útoku, neskôr prešiel do druhej lajny, vo štvrťfinále sa vrátil do prvého útoku. Objavil sa aj na netypickej pozícii pravého krídla. Hrával napriek zranenému ramenu. Priemerne hral 18 minút a 12 sekúnd na zápas.

Odohral sedem zápasov, dal dva góly a pridal dve asistencie. Pripísal si aj jeden plusový bod, štyri trestné minúty a 17 striel na bránku. Bol tretím najčastejšie strieľajúcim útočníkom tímu.

V úvodnom stretnutí v základnej skupine A proti Ruskému olympijskému výboru (3:4) strelil gól zo samostatného úniku a napravil tak chybu, po ktorej Rusi predtým skórovali v oslabení. Do zápasu základnej skupiny A proti Švédsku (4:2) vstupoval ako trinásty útočník, po švihu z pravého kruhu pri presilovke strelil kontaktný gól na 1:2 a po zápase bol vyhlásený za najlepšieho hráča tímu.

Filip Zadina (Česko)

Dvadsaťjedenročný útočník. Na šampionáte tohto rangu sa predstavil prvýkrát v kariére.

Nastupoval s číslom 11. Začínal v druhom útoku, neskôr povýšil do prvého útoku, následne prešiel do tretieho útoku, potom znova do prvého a vo štvrťfinále sa vrátil do druhého útoku. Pravidelne hrával v presilovkách. V priemere trávil na ľade 17 minút a 25 sekúnd na zápas.

Odohral osem zápasov, pozbieral štyri body za dva góly a dve asistencie. Pripísal si aj štyri plusové body a 28 striel na bránku. Bol druhým najčastejšie strieľajúcim Čechom na turnaji.

V zápase základnej skupiny A proti Bielorusku (3:2 po predĺžení) skóroval v presilovke po prihrávke detroitského spoluhráča Filipa Hroneka a celkovo vyslal až desať striel na bránku. Prvú asistenciu si pripísal po tom, ako prihral na rozdielový gól Hroneka v zápase základnej skupiny A proti Veľkej Británii (6:1). V poslednom zápase základnej skupiny A proti Slovensku (7:3) strelil gól, pridal asistenciu a bol vyhlásený najlepším hráčom tímu.


V dejisku šampionátu bol aj zadák Albert Johansson (Švédsko), štvrtý výber Red Wings z draftu 2019 a mladý muž, ktorý v NHL môže začať hrať v blízkej budúcnosti. Švédi ho zapísali na súpisku pred tretím zápasom, ale do akcie ani raz nezasiahol.

Z realizačného tímu Red Wings reprezentoval Piet Van Zant, dlhoročný terapeut detroitských hokejistov. Zastával rolu fyzioterapeuta vo výbere USA a odniesol si bronz.

Kanadu priviedol k zlatu hlavný tréner Gerard Gallant, bývalý útočník Red Wings. Fínsku pomohli k striebru brankár Harri Säteri a obranca Oliwer Kaski, dvaja hráči, ktorí mali v Detroite uzatvorený kontrakt, ale za Red Wings napokon nenastúpili a hrali iba za ich záložný celok v AHL.

Bronz s tímom USA vybojovali aj dvaja bývalí členovia Red Wings - útočník Justin Abdelkader a video kouč Adam Nightingale. Abdelkader bol kapitánom amerického tímu, turnaj nedohral pre zranenie kolena, ale zostal s tímom a na záver vešal spoluhráčom na krk bronzové medaily.

Za Kanadou, Fínskom, USA a Nemeckom sa zostupne umiestnili Ruský olympijský výbor (Rusko muselo štartovať pod týmto označením pre dopingový škandál), Švajčiarsko, Česko, Slovensko, Švédsko, Kazachstan, Lotyšsko, Dánsko, Nórsko, Veľká Británia, Bielorusko a Taliansko. Keďže šampionát prvej divízie bol pre pokračujúcu pandémiu nového koronavírusu zrušený, z elitnej kategórie MS nikto nevypadol a budúcoročné MS vo Fínsku budú mať rovnaké zloženie.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.