Raymond, Bednář a ďalší. Red Wings nadraftovali

MARTIN UŽÁK | 08.10.2020 | aktualizované 09.10.2020

Detroit Red Wings majú za sebou draft 2020. Ktorých mladých hráčov zvolili, ako sa im doteraz darilo a čo o nich hovoria draftové reporty?

Útočník Lucas Raymond, prvý výber Detroit Red Wings v drafte 2020 (kredit: Frölunda Indians)

1. kolo, # 4: Lucas Raymond

národnosť: Švédsko
post: ľavý krídelník
vek: 18 rokov
parametre: 179 cm, 83 kg
držanie hokejky: napravo

Sezóna 2019/20: Pôsobil v materskom klube Frölunda Indians. Väčšinu sezóny nastupoval v SHL, najvyššej mužskej súťaži vo Švédsku. V SHL hrával priemerne pod 10 minút na zápas, zvyčajne vo štvrtej formácii, príležitostne na presilovkách. V 33 zápasoch pozbieral 10 bodov (4+6). Vo veku 17 rokov bol druhým najmladším hráčom SHL. Tromi bodmi (2+1) v šiestich zápasoch pomohol klubu druhý rok za sebou vyhrať Ligu majstrov. Deväť zápasov odohral v SuperElit, najvyššej juniorskej súťaži v krajine (3+11). Štyrmi bodmi (2+2) v siedmich zápasoch pomohol Švédsku k bronzu na MS hráčov do 20 rokov, kde bol najmladším členom švédskeho mužstva a krátko po zranení.

Sezóna 2020/21: Pokračuje vo Frölunde v SHL, kde v prvých piatich zápasoch zaznamenal tri body (2+1). Red Wings nateraz predpokladajú, že v SHL zostane celú sezónu.

NHL Central Scouting: "Mobilný, výbušný, rýchly krídelný útočník s vynikajúcou kontrolou puku. Inteligentný a efektívny pred bránkou súpera. Pracovitosťou a rýchlymi rukami produkuje gólové príležitosti. Zo súčasných hráčov NHL pripomína Mitcha Marnera."

Red Line Report: "Malý čarodejník so šikovnými rukami, ktorý len zriedkavo nepremení príležitosť v priestore pred bránkou. S pukom hrá plynule a dobre ho ovláda aj na menšom priestore. V SHL hral dynamicky a vyrovnane, pýtal si fauly a vytváral veľa vzruchu svojím rýchlym korčuľovaním, otočkami a reakciami. Robil rýchle a správne rozhodnutia, počas presilovej hry vynikal rozdávaním a prijímaním prihrávok do jazdy a šikovnými pasmi. Má veľmi dobrú strelu švihom."

Zaujímavosti: V SHL debutoval v sezóne 2018/19 vo veku 16 rokov a v desiatich zápasoch strelil dva góly; popri tom pozbieral v SuperElit 48 bodov (13+35) v 37 zápasoch, najviac v histórii súťaže spomedzi hráčov vo veku 17 rokov. ... Na MS hráčov do 20 rokov boli jeho spoluhráčmi okrem iných Jonatan Berggren a Jesper Eliasson, dva výbery Red Wings z draftu 2018. ... Vo finále MS hráčov do 18 rokov 2019 zavŕšil gólom v predĺžení hetrik a získal zlato. ... Podľa vlastných slov sa snaží hrať podobným štýlom ako Mitch Marner či Artemij Panarin.

2. kolo, # 32: William Wallinder

národnosť: Švédsko
post: obranca
vek: 18 rokov
parametre: 193 cm, 87 kg
držanie hokejky: naľavo

Sezóna 2019/20: Pôsobil v štruktúrach klubu MoDo Hockey. Hrával najmä v SuperElit, najvyššej juniorskej súťaži vo Švédsku, kde v 37 zápasoch pozbieral 24 bodov (5+19) a 16 trestných minút. Ďalších 18 zápasov absolvoval v Allsvenskan, druhej najvyššej mužskej súťaži v krajine (0+2). Päť zápasov odohral na Hlinka Gretzky Cupe a pomohol Švédsku k tretiemu miestu.

Sezóna 2020/21: Pokračuje v rovnakom drese v Allsvenskan, kde dosiaľ odohral jeden zápas.

NHL Central Scouting: "Veľký, mobilný obranca, zdatný na oboch stranách klziska. Dobrá prihrávka, dobré hokejové myslenie. Je sebavedomý, na ľade má autoritu. Rád sa zapája do ofenzívy. Zo súčasných hráčov NHL pripomína Victora Hedmana."

Red Line Report: "Impozantný, vysoko mobilný, veľký obranca, ktorý rázne ovláda puk. V obrane by mohol hrať s o niečo väčšou intenzitou a urgenciou, ale je ochotný využívať svoje telo a dokáže vykorčuľovať s pukom z nebezpečenstva a zaviesť ho až do útočného pásma. Veľké hity rozdáva len príležitostne. Mohutným telom dobre kryje puk pri forčekovaní súpera. Vie sa predrať do streleckej príležitosti, zapája sa do prečíslení. Zrýchľuje s pukom na hokejke, korčuľuje s hlavou nahor, vždy sa snaží niečo vytvoriť miesto toho, aby puk len nahodil do útočného pásma. Pri distribúcii puku je niekedy neopatrný a môže robiť zlé rozhodnutia. Má tvrdú strelu od modrej čiary a rýchlo vysiela dlhé prihrávky. Na poslednom medzinárodnom turnaji v minulom ročníku hral zle a z času na čas veľmi zle bránil. Celkovo však predstavuje slušný balík veľkosti, sily a dobrého korčuľovania. Musí pracovať na nedostatkoch, ale potenciál má veľký."

2. kolo, # 51: Theodor Niederbach

národnosť: Švédsko
post: center / krídelník
vek: 18 rokov
parametre: 180 cm, 78 kg
držanie hokejky: napravo

Sezóna 2019/20: Pôsobil v štruktúrach klubu Frölunda Indians. Najčastejšie hrával v SuperElit, najvyššej juniorskej súťaži vo Švédsku. V 40 zápasoch nahromadil 48 bodov (15+33), bol tretím najproduktívnejším hráčom mužstva, jedenástym najproduktívnejším hráčom súťaže a šiestym najlepším nahrávačom súťaže. Ďalších 15 zápasov odohral vo švédskych súťažiach do 18 rokov.

Sezóna 2020/21: Hráva za Frölundu v Nationell, najvyššej juniorskej súťaži vo Švédsku (súťaž zmenila svoj doterajší názov SuperElit). V prvých deviatich zápasoch pozbieral 15 bodov (3+12), aktuálne je tretím najproduktívnejším hráčom mužstva.

Red Line Report: "Slušná rýchlosť a zručnosť, ale nekonštantná bojovnosť a snaha."

Klubový skauting: Šikovný hráč, ktorý robí dobré rozhodnutia. Silnou stránkou je prihrávanie. Veľmi dobrý na presilovej hre i v hre bez puku. Nie je taký rýchly ako predtým (pred zranením). Mohol by z neho vyrásť kreatívny tvorca hry.

Zaujímavosti: Pri pôsobení v juniorskej SuperElit sa stretával aj s prvou voľbou Red Wings v tomto drafte, útočníkom Lucasom Raymondom, ako i s dvomi hráčmi, ktorých Red Wings draftovali minulý rok - útočníkom Elmerom Söderblomom a obrancom Gustavom Berglundom. ... V sezóne 2018/19 neodohral ani jeden zápas v dôsledku vážneho zranenia kolena. ... V sezóne 2017/18, pred svojím zranením, pozbieral v lige SuperElit do 16 rokov 73 bodov (38+35) v 24 zápasoch a bol vyhlásený najlepším hráčom krajiny v tejto vekovej kategórii.

2. kolo, # 55: Cross Hanas

národnosť: USA
post: ľavý krídelník
vek: 18 rokov
parametre: 185 cm, 75 kg
držanie hokejky: naľavo

Sezóna 2019/20: Druhým rokom nastupoval za Portland Winterhawks vo WHL, jednej z troch popredných kanadských juniorských súťaží. V 60 zápasoch zaznamenal 49 bodov (22+27) a 42 trestných minút. Bol šiestym najproduktívnejším hráčom a tretím najlepším strelcom mužstva. Reprezentoval USA na Hlinka Gretzky Cupe, v štyroch zápasoch pozbieral tri body (1+2).

Red Line Report: "Vysoko energický hráč so zmyslom pre hru v predbránkovom priestore. Vysoko súťaživý, ochotný bojovať a tvrdo atakovať bránku súpera. Rýchly útočník, ktorý dokáže korčuľovať a zrážať súperov po celom klzisku. Svojím potenciálom meniť v priebehu striedania či dvoch tempo hry dokáže nabudiť spoluhráčov a nakopnúť mužstvo. Umne využíva svoju veľkosť a zručnosť, aby si chránil puk a predieral sa do streleckých pozícií. Konštantne pracuje na tom, aby dostal puk do výhodných pozícií. Má rýchly a tvrdý priklepnutý švih. Silný, agilný korčuliar. Dokáže akcelerovať a vzdialiť sa súperom. Exceloval v každej role, ktorú vlani na ľade dostal. Obojstranný hráč, veľmi zodpovedný pri bránení. Efektívny pri bekčekingu, komunikácii s obrancami a hľadaní priestoru. Spoľahlivý pri hre vo vlastnom oslabení. Rozvíja sa konzistentne. Dokáže pravidelne strieľať góly."

3. kolo, # 63: Donovan Sebrango

národnosť: Kanada
post: obranca
vek: 18 rokov
parametre: 185 cm, 83 kg
držanie hokejky: naľavo

Sezóna 2019/20: Druhý rok nastupoval za Kitchener Rangers v OHL, jednej z troch popredných kanadských juniorských súťaží. V 56 zápasoch pozbieral 30 bodov (6+24) a 33 trestných minút. Bol druhým najproduktívnejším obrancom tímu. Reprezentoval Kanadu na Hlinka Gretzky Cupe, kde v piatich zápasoch zaznamenal dve asistencie a pomohol k druhému miestu.

Klubový skauting: Spoľahlivý obranca. Hrá jednoducho a tvrdo. Robí minimum chýb, hrá dobre pozične, vyniká v defenzívnych činnostiach a pri hre v oslabení. Dobrý korčuliar.

3. kolo, # 70: Eemil Viro

národnosť: Fínsko
post: obranca
vek: 18 rokov
parametre: 183 cm, 76 kg
držanie hokejky: naľavo

Sezóna 2019/20: Pôsobil v štruktúrach svojho materského klubu TPS Turku. Hrával najmä za prvé mužstvo TPS v Liige, najvyššej mužskej súťaži vo Fínsku, kde si v 29 zápasoch pripísal tri asistencie. Ďalších 15 zápasov so ziskom šiestich bodov (1+5) odohral v juniorskej SM-Liige, najvyššej juniorskej súťaži v krajine. Odohral aj tri zápasy za Fínsko na Hlinka Gretzky Cupe.

Sezóna 2020/21: Ďalej nastupuje za mužský tím TPS v Liige, kde dosiaľ odohral tri zápasy a zaznamenal dve asistencie. S TPS má zmluvu do konca sezóny 2021/22.

Red Line Report: "Excelentne korčuľuje, má plynulý sklz a úžasne zatáča do strán. Dobre narába s pukom, avšak jeho rozhodovanie a celkové hokejové myslenie je priemerné. Dokáže vykorčuľovať s pukom z nebezpečenstva a iniciovať rýchle protiútoky. Pred forčekingom vo vlastnom pásme uhýba ladnými otočkami, vďaka čomu získava väčší prehľad a dokáže posielať pasy na krídla. Rozdáva šikovné, dlhé prihrávky a je rýchly v prechodovej fáze, ale má tiež tendenciu prihrávať do zlých pozícií. Vie hrať rozumne a inštinktívne, ale robieva chyby. Na tak dobrého korčuliara zle dostupuje k súperom pri protiútoku - stáva sa mu, že zostane pozerať na puk a šikovní hráči ho obchádzajú."

4. kolo, # 97: Sam Stange

národnosť: USA
post: pravý krídelník
vek: 19 rokov
parametre: 185 cm, 91 kg
držanie hokejky: napravo

Sezóna 2019/20: Hrával v americkej juniorskej súťaži USHL, najskôr za Sioux City Musketeers, neskôr za Sioux Falls Stampede. Celkovo odohral 48 zápasov a pozbieral 45 bodov (26+19). Bol najlepším strelcom aj najproduktívnejším hráčom Musketeers a šiestym najlepším strelcom celej súťaže. Dostal sa do tretieho All-Star tímu sezóny.

Sezóna 2020/21: Začne pôsobiť na University of Wisconsin v NCAA, kde ho bude trénovať Tony Granato, niekdajší detroitský asistent Mikea Babcocka a neskôr Jeffa Blashilla.

Klubový skauting: Vyšportovaný zakončovateľ. Má dobrú strelu, dokáže dávať góly. Je neúnavný pri útočení i bránení. Dobre a ochotne forčekuje.

4. kolo, # 107: Jan Bednář

národnosť: Česko
post: brankár
vek: 18 rokov
parametre: 194 cm, 89 kg
lapačka: na ľavej ruke

Sezóna 2019/20: Odchytal 13 zápasov za HC Karlove Vary v českej extralige s priemerom 4,39 inkasovaného gólu na zápas a úspešnosťou zákrokov 88,4 %. Ďalších 24 zápasov odchytal v drese Baníka Sokolov v prvej hokejovej lige s priemerom 3,26 inkasovaného gólu na zápas a úspešnosťou zákrokov 87,3 %. Reprezentoval Česko na Hlinka Gretzky Cupe, odchytal štyri zápasy s priemerom 4,47 inkasovaného gólu na zápas a úspešnosťou zákrokov 82,8 %.

Sezóna 2020/21: Začne chytať za klub Acadie-Bathurst Titan v QMJHL, jednej z troch popredných kanadských juniorských súťaží.

Red Line Report: "Pravdepodobne najkonzistentnejšie nekonzistentný brankár, akého sme kedy videli. Nikdy neviete, či bude mať svoj deň, alebo nie - niekedy dokonca aj v priebehu toho istého zápasu. Keď sa mu darí, využíva svoj enormný dosah aj svoju pohyblivosť a robí zázračné zákroky, ktoré dodávajú sebavedomie spoluhráčom. Často rozohráva puk, aktívne s ním manipuluje a posiela ho vpred. Pri roztiahnutí svojich dlhých nôh pokryje celý priestor medzi tyčkami a je ťažké prekonať ho v spodných partiách. Často vyráža puky do rohov. Do kolien nechodí príliš skoro, vďaka čomu pri svojej výške pokrýva aj horné časti bránky. Keď sa mu však nedarí, dostáva lacné góly, robí priveľa pohybov a nereaguje dobre ani na neclonené strely z diaľky. Jeho nevyrovnanosť je záhadou."

Zaujímavosti: V drese Karlových Varov debutoval v českej extralige v sezóne 2018/19 vo veku 16 rokov, kedy v 10 zápasoch základnej časti inkasoval 2,73 gólu na zápas a zastavil 91,7 % striel, a v piatich zápasoch o záchranu inkasoval 2,59 gólu na zápas a zastavil 91,5 % striel. ... Bol vyhlásený najlepším nováčikom českej extraligy za sezónu 2018/19.

5. kolo, # 132: Alex Cotton

národnosť: Kanada
post: obranca
vek: 19 rokov
parametre: 188 cm, 83 kg
držanie hokejky: napravo

Sezóna 2019/20: Odohral druhú kompletnú sezónu v drese Lethbridge Hurricanes vo WHL, jednej z troch popredných kanadských juniorských súťaží. V 63 zápasoch pozbieral 67 bodov (20+47) a 34 trestných minút. Bol štvrtým najlepším strelcom a tretím najproduktívnejším hráčom tímu, zároveň najproduktívnejším obrancom mužstva i celej súťaže. Dostal sa do druhého All-Star tímu Východnej konferencie WHL. Oproti predošlej sezóne sa zlepšil o 56 bodov.

Red Line Report: "Neskôr dozrievajúci hráč, ktorý odhalil svoj ofenzívny talent. Korčuľuje úhľadne do všetkých strán. Plynulými sklzmi sa vracia pre puky a rýchlo posiela spoluhráčov do protiútoku. Má veľký dosah, elitne pracuje s nohami a mimoriadne dobre sa orientuje v prehustenom priestore. Má zručnosti k riadeniu presilovej hry. Má mimoriadne tvrdú strelu, pri paľbe zapája aj svoje boky. Rýchlym zápästím dokáže rozdávať dlhé pasy. Napriek tomu, že je mimoriadne aktívny vo všetkých troch pásmach, len málokedy urobí chybu. Dokáže tieňovať súperov vo vlastnom pásme. Oplýva energiou. Tempo jeho rastu je neuveriteľné - nik iný neprešiel taký kus cesty tak rýchlo."

Zaujímavosť: Mohol byť draftovaný už vlani, ale kluby nezaujal. Tento rok patril medzi hráčov s najväčším zlepšením oproti predchádzajúcej sezóne.

6. kolo, # 156: Kyle Aucoin

národnosť: Kanada
post: obranca
vek: 18 rokov
parametre: 180 cm, 74 kg
držanie hokejky: naľavo

Sezóna 2019/20: Hral za Tri-City Storm v USHL, najvyššej juniorskej lige v USA. V 48 zápasoch pozbieral 13 bodov (2+11) a 22 trestných minút. Dostal sa do All-Academic tímu ligy a ako prvý hráč v histórii Tri-City bol vyhlásený študentom roka v USHL.

Sezóna 2020/21: Bude pokračovať v Tri-City v USHL a po skončení sezóny začne nastupovať za Harvard University v univerzitnej NCAA.

Klubový skauting: Súťaživý na oboch stranách klziska. Výborný korčuliar.

Zaujímavosť: Jeho otec Adrian odohral ako obranca v NHL cez 1.100 zápasov a pred prechodom do USHL ho niekoľko rokov trénoval v mládežníckych kategóriách.

7. kolo, # 187: Kienan Draper

národnosť: USA
post: pravý krídelník
vek: 18 rokov
parametre: 185 cm, 82 kg
držanie hokejky: napravo

Sezóna 2019/20: Hral za St. Andrew's College v kanadskom stredoškolskom šampionáte CISAA / CAHS. V 68 zápasoch pozbieral 58 bodov (29+29) a 75 trestných minút.

Sezóna 2020/21: Začne hrávať za Chilliwack Chiefs v kanadsko-americkej juniorskej lige BCHL. Po skončení ročníka by mal postúpiť na Miami University do oddielu Ohio Redhawks v americkej univerzitnej súťaži NCAA.

Klubový skauting: Má ofenzívne kvality a zručnosti. Kreatívnejší ako jeho otec.

Zaujímavosti: Jeho otec Kris hrával za Red Wings 17 rokov, štyrikrát s nimi vyhral Stanley Cup, patrí medzi klubové legendy a v súčasnosti pre Red Wings pracuje ako riaditeľ skautingu mladých hráčov. ... V mladosti prešiel cez populárny mládežnícky Little Caesars Amateur Hockey Program, ktorý založil nebohý majiteľ Red Wings, Mike Ilitch.

7. kolo, # 203: Chase Bradley

národnosť: USA
post: center
vek: 18 rokov
parametre: 183 cm, 86 kg
držanie hokejky: naľavo

Sezóna 2019/20: Druhý rok hrával za Omaha Lancers v americkej juniorskej súťaži USHL. V 34 zápasoch pozbieral 19 bodov (7+12) a 77 trestných minút. Bol najvylučovanejším hráčom tímu.

Sezóna 2020/21: Bude pokračovať v rovnakej súťaži, ale v drese tímu Sioux City Musketeers. Po skončení sezóny prejde na bostonskú Northeastern University do univerzitnej NCAA.

Klubový skauting: Veľmi súťaživý. Solídny korčuliar. Hrá tvrdo, na hrane.

Virtuálne a bez tradičného kempu

Draft 2020 bol vzhľadom na pokračujúcu pandémiu nového koronavírusu virtuálny. Zástupcovia Detroit Red Wings - Kris Draper, Pat Verbeek, Ryan Martin či Jesse Wallin - boli situovaní v Little Caesars Arene. Generálny manažér Steve Yzerman medzi nimi chýbal, pretože pred draftom sa dostal do kontaktu s osobou s pozitívnym testom na nový koronavírus, zostal izolovaný doma a s ostatnými výkonnými pracovníkmi sa spájal prostredníctvom videa.

Voľba Lucasa Raymonda na štvrtom mieste úvodného kola draftu bola pre Red Wings najvyššia za posledných 30 rokov. Red Wings vyberali podobne vysoko naposledy v roku 1990, kedy si z tretieho miesta vybrali útočníka Keitha Primeaua. Zo štvrtého miesta v prvom kole draftu vyberali naposledy pred 37 rokmi, v júni 1983, kedy zvolili Stevea Yzermana.

Red Wings v pokračujúcom období svojej prestavby štvrtý rok za sebou draftovali v prvej desiatke draftu. Po tom, ako si v rokoch 2017 až 2019 vybrali dovedna 32 mladíkov, najviac za toto obdobie spomedzi všetkých klubov NHL, oznámili v tomto drafte mená ďalších 12 mladých hráčov, čo bol ich najvyšší počet draftovaných hráčov za posledných 27 rokov, od roku 1993.

Z dvanástich draftovaných hráčov boli šiesti útočníci, piati obrancovia a jeden brankár. Štyria hráči boli z USA, po traja z Kanady a Švédska, po jeden z Fínska a Česka.

V poradí tretia voľba Red Wings mala pôvodne prísť v druhom kole na 45. mieste, ale Red Wings ju vymenili k Los Angeles Kings za voľby č. 51 (v druhom kole) a č. 97 (vo štvrtom kole). Red Wings okrem toho vymenili aj svoju pôvodnú voľbu č. 65 (v treťom kole) za voľby č. 70 (v treťom kole) a č. 132 (v piatom kole). Red Wings okrem toho vymenili svoju pôvodnú prvú voľbu v piatom kole (č. 125) k Vegas Golden Knights za voľbu vo štvrtom kole draftu 2022. Svoju poslednú voľbu v tomto drafte, č. 203, získali od St. Louis Blues výmenou za voľbu v siedmom kole draftu 2021.

Red Wings v dôsledku pandémie nepripravujú pre draftovaných hráčov tradičný rozvojový kemp, ktorý sa za normálnych okolností koná niekoľko dní až týždňov po drafte a mladí hráči na ňom dostávajú úvodné inštrukcie. Mladíci budú naďalej hrávať alebo sa ďalej pripravovať vo svojich súčasných kluboch a na spoločný kemp prídu až vtedy, keď to situácia dovolí.

Red Wings teraz obrátia svoju pozornosť na trh s voľnými hráčmi. Otvorí sa v piatok 9. októbra o 18:00 SEČ a Red Wings sa budú obzerať po posilách na všetky pozície.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.