Odpovede: Bertuzzi, Mantha, hráčsky trh, Kaski

MARTIN UŽÁK | 19.10.2020

Ako sú na tom Detroit Red Wings v jednaniach o nových zmluvách s Tylerom Bertuzzim a Anthonym Manthom a dokedy ich musia podpísať? O ktorých ďalších konkrétnych hráčov sa zaujímali na trhu s voľnými hráčmi? Prečo namiesto Oliwera Kaskiho hrali starší hráči a on nedostal šancu?

To sú niektoré otázky čitateľov blogu Hockeytown Blog a českých a slovenských fanúšikov Detroit Red Wings na Facebooku z posledných štyroch týždňov.


Tyler Bertuzzi a Anthony Mantha (Dave Reginek, Detroit Red Wings)

Ako to vyzerá s podpismi (Tylera) Bertuzziho a (Anthonyho) Manthu? A hlavne dokedy ich klub musí podpísať? - Ka Rol

Niečo nové ohľadne Bertuzziho a Manthu? Prečo to každý rok trvá tak dlho? - Robert

Tyler Bertuzzi využil právo prihlásiť sa na arbitrážny súd. Pojednávanie je naplánované na nedeľu 25. októbra. K arbitráži dochádza menej často, väčšinou sa obe strany dohodnú pred samotným súdom, prípadne počas neho, a väčšinou sa chcú súdu vyhnúť. Red Wings s Bertuzzim jednajú o dlhodobejšej zmluve za vyšší plat než poberal posledné dva roky (1,4 milióna amerických dolárov za sezónu). Prejednávané podmienky si zatiaľ nechávajú v tajnosti. Pokiaľ nenájdu spoločnú reč, o zmluve rozhodne nezávislý sudca a zmluva bude na jeden alebo dva roky. Sudca musí rozhodnúť do 48 hodín od skončenia pojednávania a klub musí do ďalších 48 hodín oznámiť, či zmluvu stanovenú súdom akceptuje alebo neakceptuje. To znamená, že ak by to zašlo až takto ďaleko, o Bertuzziho novej zmluve bude definitívne rozhodnuté najneskôr do štvrtka 29. októbra.

Mantha sa k arbitráži neprihlásil. Jeho agent Pat Brisson jedná s klubom priebežne. Podobne ako u Bertuzziho, aj v jeho prípade Red Wings jednajú o dlhodobejšej zmluve a za vyšší plat, aký poberal posledné dva roky (3,3 mil. USD za sezónu), pričom prejednávané podmienky si nechávajú iba pre seba. Termín, dokedy sa musia dohodnúť, nie je obmedzený. Teoreticky sa môžu dohodnúť i krátko pred začiatkom sezóny, teda napr. koncom decembra alebo začiatkom januára, v horšom prípade aj neskôr. Generálny manažér Steve Yzerman však podľa svojich slov verí, že sa dohodnú čoskoro.

U oboch týchto obmedzene voľných hráčov zohráva svoju rolu aj skutočnosť, že v roku 2022, teda o dve sezóny, sa môžu stať neobmedzene voľní. V jednaniach s obmedzene voľnými hráčmi kluby NHL na túto skutočnosť prihliadajú a pri podpisovaní dlhodobejších zmlúv "vykupujú" už aj roky, kedy by mohli byť neobmedzene voľní a teoreticky by teda mohli odchádzať bez náhrady. To má vplyv aj na dĺžku a platové podmienky zmlúv. Ak sú zmluvy takýchto hráčov kratšie alebo premosťovacie, nesú obvykle nižší plat, pričom o prípadnom vyššom plate sa môže jednať neskôr, kedy hráči ďalej budú ešte obmedzene voľní. Naopak, pokiaľ sú zmluvy takýchto hráčov dlhšie, nesú so sebou vyšší plat, ktorým klub "vykupuje" (odďaľuje) aj roky, kedy by inak boli neobmedzene voľní a teda teoreticky mohli vstupovať na trh s voľnými hráčmi a prípadne odchádzať zadarmo. Preto jednania o nových zmluvách obmedzene voľných hráčov, ktorí sa postupom rokov približujú k štatútu neobmedzene voľných a ktorí si svojimi výkonmi dvíhajú cenu, zvyčajne nie sú krátke a rýchle.

Samozrejme, Red Wings majú o oboch týchto hráčov záujem a ako už vyhlasovali dávnejšie, určite sa s nimi dohodnú na nových zmluvách. Nateraz však ešte nevedia - ako nedávno uviedol Yzerman - aké zmluvy sa podarí vyjednať, teda či kratšie a za nižší plat, ako by títo hráči za iných okolností mohli za svoje výkony dostať, alebo dlhodobé a za vyšší plat.

Celkom rád by som vedel, o ktorých ďalších voľných hráčov sme sa zaujímali? - Matěj

Red Wings boli na trhu voľných hráčov konzervatívni a podpísali päť hráčov na jeden alebo dva roky za nižšie platy. Mali záujem aj o iných hráčov, tí si však vybrali iné pôsobiská.

Pokiaľ vezmeme do úvahy iba potvrdené správy zo spoľahlivých a kompetentných zdrojov, a pokiaľ vynecháme všetky nepodložené špekulácie, teórie, návrhy, domnienky a scenáre, ktoré vytvárali niektorí novinári a fanúšikovia, tak Red Wings mali záujem a boli v hre o troch hráčov.

Prvým bol Jacob Markström (30 rokov), naposledy brankár Vancouver Canucks. Záujem Red Wings o jeho služby potvrdil pred otvorením trhu Kevin Woodley, beat writer Canucks pre oficiálnu ligovú stránku, a po otvorení trhu David Pagnotta z magazínu The Fourth Period. Markström sa ale obzeral po lukratívnej ponuke a podpísal s Calgary Flames na šesť rokov s priemerným ročným platom šesť miliónov USD a klauzulou zakazujúcou jeho výmenu alebo odoslanie na farmu bez jeho súhlasu.

Druhým bol Cam Talbot (33), naposledy brankár Calgary Flames. Záujem Red Wings o jeho služby potvrdil v prvý deň otvorenia trhu insider Pierre LeBrun (TSN / The Athletic). Talbot sa však upísal klubu Minnesota Wild na tri roky s priemerným ročným platom 3,666 milióna USD.

Tretím bol zadák Kevin Shattenkirk (31), čerstvý víťaz Stanley Cupu s tímom Tampa Bay Lightning. Záujem Red Wings o jeho služby zaznamenal Frank Seravalli (TSN). Shattenkirk podpísal s klubom Anaheim Ducks na tri roky za priemerný ročný plat 3,9 mil. USD a v zmluve si vydobyl aj klauzulu zakazujúcu prípadnú výmenu do dvanástich klubov podľa jeho voľby.

Videli ste, ako hrá (Oliwer) Kaski v Omsku? Nechápem, ako mohli pred ním dostať šancu v prvom tíme hráči ako (Jonathan) Ericsson, (Trevor) Daley či (Madison) Bowey. - Tomáš

Oliwer Kaski sa upísal Red Wings na jar 2019 po tom, čo ovládol produktivitu obrancov v najvyššej fínskej súťaži a s mužstvom Fínska vybojoval zlatú medailu na svetovom šampionáte v Bratislave a Košiciach. Mal 24 rokov, Red Wings mu chceli dať dostatočný čas na to, aby sa rozohral a zvykol si na severoamerický štýl hokeja, preto uplynulú sezónu začal v drese ich záložného celku z Grand Rapids v nižšej AHL, zatiaľ čo v NHL spočiatku nastupovali najmä starší obrancovia a Kaski mohol dostať šancu časom, ak by sa začal výraznejšie presadzovať. Starší obrancovia mu v ceste nestáli - Trevor Daley a Jonathan Ericsson často pauzovali pre zranenia, Ericsson a Madison Bowey neskôr sami skončili na farme alebo neraz vysedávali na tribúne ako zdraví náhradníci. Kaski sa však v AHL nedokázal rýchlo presadiť, miestami bol na tejto úrovni zdravým náhradníkom, nepresvedčil a Red Wings ho v decembri 2019 vymenili do organizácie Carolina Hurricanes. Po výmene nastupoval na farme Hurricanes v Charlotte, kde sa po čase uchytil, ale pri veľkej konkurencii v zadných radoch Hurricanes necítil šancu a po skončení sezóny sa tak rozhodol odísť (minimálne) na jeden rok do Ruska. Hurricanes si naň udržali práva tým, že mu dali kvalifikačnú ponuku na novú zmluvu.

Až čas ukáže, či Kaskimu viac sedí európsky štýl hokeja na väčšom klzisku a dôležitý post, ktorý v Európe mal a opäť si ho tam buduje, alebo či jedna alebo druhá organizácia urobili chybu, keď mu nedali šancu ihneď po jeho príchode do Severnej Ameriky.

Faktorom je aj to, že hokejisti prichádzajúci z Európy ako nie najmladší často nie sú ochotní byť takí trpezliví a tak dlho čakať na svoju šancu ako tí mladší, ktorí sú v Amerike dlhšie, boli organizáciou draftovaní a často celé roky trpezlivo hrávajú v severoamerických juniorských alebo univerzitných súťažiach a neskôr v nižších mužských súťažiach. Hokejisti prichádzajúci z Európy v nie najmladšom veku boli v Európe "hotovými hráčmi", hrali v najvyšších súťažiach, neraz patrili medzi najlepších vo svojich kluboch alebo aj celých ligách, boli dobre platení a vo svojich kariérach či osobných životoch boli v inej, pokročilejšej fáze ako mnohí mladší hráči. Príchodom na skusy do Severnej Ameriky však o mnohé z týchto výhod neraz prichádzajú a nie vždy sú ochotní trpezlivo počkať na svoju šancu. Preto mnohí z nich zakrátko odchádzajú späť do Európy, kde oproti AHL môžu dostať viac priestoru a dôležitejšiu úlohu na známom ľade a prípadne aj vyšší plat.

Kaski nie je prvým ani posledným hráčom, ktorý bol úspešný medzi mužmi v Európe, ale po krátkej anabáze v Severnej Amerike odišiel. Red Wings pred časom touto cestou posilnili a zakrátko opustili napríklad aj Patrik Rybár, Libor Šulák či Matěj Machovský. Neznamená to ale, že odišli, pretože boli horší ako iní, alebo že sa nevedeli presadiť. Dôvodom býva často už len skutočnosť, že jednoducho nechceli čakať na šancu príliš dlho a rozhodli sa zabezpečiť sa inak a inde.

Existujú aj prípady, kedy "európsky podpis" prinesie klubu NHL okamžitý osoh a kedy dotyčný hráč dostane šancu hneď a naplno ju využije. Najlepším príkladom z lanskej sezóny je Dominik Kubalík, ktorý po rokoch v mužských súťažiach v Európe zažiaril v tíme Chicago Blackhawks bez toho, aby najskôr musel dlho presviedčať a čakať. Takéto prípady sú však skôr výnimkou ako pravidlom.


Ďalšie otázky, ktoré ste nám v posledných štyroch týždňoch zaslali, sa do tohto vydania seriálu otázok a odpovedí nezmestili, budú však zverejnené v novembrovom vydaní.

Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na Facebook alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.