Preview Detroit Red Wings pred sezónou 2020/21

MARTIN UŽÁK | 14.01.2021

Detroit Red Wings dnes odštartujú svoju 95. sezónu v Národnej hokejovej lige. Ktoré mená majú na súpiske a v zálohe, koho nechali na hosťovaní v Európe, kto ich posilnil a opustil, kto ich povedie, čo všetko ich čaká v pandémiou ovplyvnenej sezóne 2020/21 a čo im predpovedajú experti?

Little Caesars Arena (Ansar Khan, MLive; 04.01.2021)

Aktívna súpiska

brankári: Jonathan Bernier (32 rokov), Thomas Greiss (34)

obrancovia: Alex Biega (32), Danny DeKeyser (30), Filip Hronek (23), Jon Merrill (28), Patrik Nemeth (28), Marc Staal (34), Troy Stecher (26)

útočníci: Tyler Bertuzzi (25), Mathias Bromé (26), Adam Erne (25), Robby Fabbri (24), Valtteri Filppula (36), Sam Gagner (31), Luke Glendening (31), Dylan Larkin (24), Anthony Mantha (26), Vladislav Namestnikov (28), Frans Nielsen (36), Bobby Ryan (33), Filip Zadina (21)

"Taxi squad"

brankári: Kevin Boyle (28), Calvin Pickard (28)

obrancovia: Dennis Cholowski (22), Gustav Lindström (22)

útočníci: Michael Rasmussen (21), Givani Smith (22)

NHL zaviedla "taxi tímy", aby sa kluby ľahšie vyrovnávali s hroziacimi stratami hráčov v období pandémie a rýchlejšie tieto straty nahrádzali. Hráči z taxi tímov môžu s mužstvom trénovať aj cestovať. V taxi tíme môžu byť štyria až šiesti hokejisti, z toho jeden musí byť brankár, ak na aktívnej súpiske nefigurujú traja brankári. Každý člen taxi tímu môže byť poslaný do AHL.

Mimo súpisky

Christian Djoos (26), obranca, karanténa po komerčnom lete
Darren Helm (33), útočník, nemôže hrať pre protokol NHL Covid-19 *
Jared McIsaac (20), obranca, rehabilitácia po operácii ramena

* podľa protokolu NHL Covid-19 môže ísť o pozitívny test, symptómy ochorenia, alebo karanténu po blízkom kontakte s nakazenou osobou / po komerčnom lete / z iných dôvodov

Záloha v AHL

* uvedení sú iba hokejisti, ktorí majú s Red Wings uzatvorenú zmluvu a môžu byť teda povolaní zo záložného celku Grand Rapids Griffins

brankár: Kaden Fulcher (22)

obrancovia: Joe Hicketts (24), Brian Lashoff (30), Dylan McIlrath (28)

útočníci: Riley Barber (26), Kyle Criscuolo (28), Turner Elson (28), Taro Hirose (24), Chase Pearson (23), Jevgenij Svečnikov (24), Dominic Turgeon (24)

AHL plánuje odštartovať novú sezónu 5. februára. Griffins budú hrať v šesťčlennej Centrálnej divízii. Tréningový kemp Griffins začne v najbližších týždňoch.

Hosťovania v Európe

Filip Larsson (22), brankár, Frederikshavn White Hawks (Metal Ligaen) 
Moritz Seider (19), obranca, Rögle BK (SHL) 
Joe Veleno (21), útočník, Malmö Redhawks (SHL)

Larsson do Vianoc hosťoval v klube Almtuna IS v Allsvenskan, druhej najvyššej súťaži vo Švédsku. Chystal sa na odlet a kemp v AHL / ECHL, ale keďže Toledo Walleye - druhé záložné mužstvo Red Wings - sa medzitým rozhodlo sezónu ECHL vynechať, zotrval v Európe a dojednal si hosťovanie v Dánsku, kde zostane do konca tejto sezóny.

Seider v lete hosťoval vo svojom materskom klube Adler Mannheim, pôsobiacom v DEL, najvyššej súťaži v Nemecku, ale pre odložený štart ligy odišiel hrať do Švédska. Zostane tam, dokým klubu neskončí sezóna. Do konca sezóny v príslušnom švédskom klube zostane aj Veleno. K Red Wings / Griffins sa pripoja koncom sezóny.

Príchody

Mathias Bromé, Örebro HK (SHL)
Christian Djoos, Anaheim Ducks
Thomas Greiss, New York Islanders
Jon Merrill, Vegas Golden Knights
Vladislav Namestnikov, Colorado Avalanche
Bobby Ryan, Ottawa Senators
Marc Staal, New York Rangers
Troy Stecher, Vancouver Canucks

Riley Barber, Wilkes-Barre/Scranton Penguins (AHL)
Kevin Boyle, San Diego Gulls (AHL) 
Kyle Criscuolo, San Diego Gulls (AHL)

Odchody

Justin Abdelkader (33), útočník, vykúpený zo zmluvy
Madison Bowey (25), obranca, nedostal zmluvu
Trevor Daley (37), obranca, ukončil hráčsku kariéru
Christoffer Ehn (24), útočník, Frölunda Indians (SHL)
Jonathan Ericsson (36), obranca, nedostal zmluvu
Jimmy Howard (36), brankár, nedostal zmluvu
Brendan Perlini (24), útočník, nedostal zmluvu
Dmytro Timashov (24), útočník, New York Islanders

Cody Goloubef (31), obranca, nedostal zmluvu
Matt Puempel (27), útočník, nedostal zmluvu

Tréneri

Jeff Blashill, hlavný tréner
Dan Bylsma, asistent (ofenzíva, presilovky)
Doug Houda, asistent (defenzíva, oslabenia)
Jeff Salajko, asistent (tréner brankárov)
L. J. Scarpace, asistent (video)
Jeff Weintraub, asistent (video)


Program

Pre pokračujúcu pandémiu nového koronavírusu a záujem NHL dohrať sezónu pred štartom letných olympijských hier je základná časť skrátená na 56 zápasov. Vzhľadom na obmedzenia v cestovaní medzi USA a Kanadou sú mužstvá rozdelené do štyroch nových divízií a celú základnú časť budú hrať iba proti mužstvám z rovnakej divízie.

Red Wings budú pôsobiť v osemčlennej Centrálnej divízii, ich súpermi budú Carolina Hurricanes, Chicago Blackhawks, Columbus Blue Jackets, Dallas Stars, Florida Panthers, Nashville Predators a Tampa Bay Lightning. S každým mužstvom odohrajú po osem zápasov, štyri doma a štyri vonku. Väčšinu programu odohrajú systémom dvojzápasov - proti rovnakému tímu nastúpia dvakrát za sebou na rovnakom ľade. Do play-off postúpia štyri najlepšie mužstvá divízie.

Takmer všetky mužstvá začnú hrať svoje domáce zápasy vo vlastných arénach, pokiaľ by sa však epidemiologická situácia vo viacerých lokalitách zhoršila, NHL má pripravené neutrálne klziská.

Niektoré kluby začnú s limitovaným počtom fanúšikov v arénach, Red Wings medzi ne nepatria a minimálne zo začiatku budú hrať v Little Caesars Arene pred prázdnymi tribúnami.

Hráči a členovia tímov budú musieť dodržiavať prísne epidemiologické opatrenia. Všetkým členom tímov bude pred vstupom do arény alebo hotela zmeraná teplota a pravidelne budú podstupovať testy na prítomnosť ochorenia Covid-19. Hráči budú musieť počas výjazdov za súpermi zostať sami na hotelových izbách a nebudú môcť využívať hotelovú reštauráciu. Členovia realizačných tímov budú musieť počas zápasov na lavičkách nosiť rúška. Pozitívne testovaní hráči a členovia tímov sa budú musieť izolovať a podstúpiť karanténu tak, ako to budú prikazovať regule v príslušnej oblasti. Hráči, ktorí by prišli do blízkeho kontaktu s pozitívne testovaným hráčom / členom tímu, nebudú musieť do karantény, ak budú mať negatívny test, alebo ak budú bez symptómov ochorenia.

Základná časť by sa mala skončiť 8. mája. Uzávierka prestupov je predbežne naplánovaná na 12. apríla, začiatok play-off na 11. mája a najneskorší koniec play-off na 9. júla.


Minulá sezóna

Red Wings vlani vyhrali 17 zo 71 zápasov, pozbierali 39 bodov (27,5 %) a už pred pozastavením ročníka mali istotu, že skončia jednoznačne poslední v súťaži. Bola to tretia najhoršia sezóna v ich 95-ročnej histórii a najhoršia sezóna klubu NHL v histórii platových stropov. Za druhým najhorším mužstvom súťaže zaostali o priepastných 23 bodov. Štvrtý rok v rade nepostúpili do play-off.

najviac gólov: Tyler Bertuzzi (21)
najviac asistencií: Dylan Larkin (34)
najviac bodov: Dylan Larkin (53)
najviac výhier: Jonathan Bernier (15)

presilovky: 14,9 % (29. v NHL)
oslabenia: 74,3 % (31. v NHL)

Prognózy expertov

Sezóna 2020/21 bude pre Red Wings štvrtou v období prestavby. Vlani si pošramotili renomé ako žiadny iný klub od zavedenia platových stropov a aj keď urobili viacero zaujímavých zmien, podľa expertov ich mužstvo nie je veľmi kvalitné a majú pred sebou ešte veľa práce, zmien a čakania na ďalšie a ďalšie talenty z draftu a ich prienik do NHL a ďalší rozvoj.

Lokálni novinári, reportéri NHL.com, televízie ESPN a TSN, kanály Sportsnet a CBS Sports, magazín Sporting News, denník USA Today, časopis The Hockey News i server The Athletic sa v prognózach zhodujú: Red Wings by znova mali patriť medzi najhoršie tímy ligy. Optimistickejšie predpovede sú vzácnejšie a hovoria o tom, že by nemuseli skončiť úplne poslední vo svojej divízii. Napriek tomu, vďaka letným zmenám by sa mali zlepšiť a nemuseli by byť veľkým outsiderom ako vlani. Po tak žalostnej sezóne je však zlepšenie nevyhnutnosť - pripomínajú niektoré prognózy.

Po rokoch čakania sa zbavili niekoľkých štedro platených kontraktov a lacno a bez rizika obmenili prakticky jednu tretinu zostavy a väčšinu obrany, ktorá by mala byť oveľa pevnejšia. Papierovo si polepšili na všetkých postoch. V Dylanovi Larkinovi majú nového kapitána a majú ešte niekoľko ďalších mladíkov, ktorí musia výkonnostne opäť povýšiť. Mali by byť súťaživejší a bojovnejší ako predtým. Najdôležitejšie však bude, aby sa ich mladí hráči ďalej zlepšovali a nestagnovali.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.