Hektický týždeň Detroit Red Wings v skratke

MARTIN UŽÁK | 12.10.2020

Detroit Red Wings na čele so svojím generálnym manažérom Steveom Yzermanom majú za sebou mimoriadne hektický týždeň, počas ktorého sa rozlúčili s viacerými hráčmi, privítali mnoho nových tvárí, dozvedeli sa nový predbežný dátum začiatku základnej časti sezóny 2020/21 a poslali ďalších hráčov na hosťovanie do Švédska.

Steve Yzerman (Carlos Osorio, Associated Press)

Vykúpenie zmluvy Abdelkadera

Red Wings začali uplynulý týždeň vykúpením zmluvy útočníka Justina Abdelkadera (33 rokov), ktorý za nich pravidelne hrával od sezóny 2009/10 a bol jedným z ich alternatívnych kapitánov.

Tento krok bol očakávaný, keďže Abdelkader sa posledné roky značne zhoršil, spomalil, prestal hrať tvrdo, ťažko sa rozbiehal po opakovaných zraneniach, v poslednej sezóne bol niekoľkokrát zdravým náhradníkom, v zmluve mu zostávali tri roky s priemerným ročným platom 4,25 milióna amerických dolárov a do budúcej koncepcie prestavovaného mužstva Red Wings viac nezapadal.

Rozhodnutie vykúpiť Abdelkaderov kontrakt už toto leto a nečakať ovplyvnila súčasná pandemická situácia (tak, ako ovplyvnila aj niektoré iné rozhodnutia Red Wings z minulého týždňa). Red Wings jeho vykúpenie neplánovali s veľkým predstihom, keď sa však ukázalo, že platový strop sa zvyšovať nebude, že bude dôležité získať väčšiu finančnú flexibilitu a že nižšia AHL, kam ho chceli v prípade potreby poslať, sa zrejme hrať nebude, vykúpili ho už tento rok.

Red Wings sa po tomto vykúpení začala pod platový strop započítavať penalizácia v celkovej výške 9,58 mil. USD, rozložená na šesť sezón. V sezóne 2020/21 bude mať hodnotu 1,805 mil., v ďalších dvoch 2,305 mil. a v posledných troch 1,055 mil. Abdelkader vplyvom vykúpenia zarobí v každej z nasledujúcich šiestich sezón po 1,055 mil. USD. Je voľným hráčom a môže si hľadať nový klub.

Abdelkaderov odchod nadviazal na odchody ďalších veteránov - obrancov Jonathana Ericssona (36), Trevora Daleyho (37) a brankára Jimmyho Howarda (36). O ich odchode bolo rozhodnuté už na jar.

Nový termín začiatku sezóny

Red Wings a ostatné kluby NHL minulý týždeň spoznali nový predbežný dátum štartu základnej časti sezóny 2020/21. NHL a výkonný výbor hráčskej asociácie oznámili, že v dôsledku vývoja pandémie sa zameriavajú na nový dátum - 1. január 2021.

NHL pôvodne dúfala, že novú sezónu začne 1. decembra tohto roka, z týchto plánov však zišlo vzhľadom na vývoj pandémie a vieru súťaže v to, že skôr či neskôr počas sezóny sa bude môcť začať hrať aspoň pred limitovaným počtom fanúšikov v arénach.

S posunutím začiatku novej sezóny bude posunutý aj začiatok predsezónnych tréningových kempov. NHL a výkonný výbor hráčskej asociácie oznámia ich termíny neskôr. 

Red Wings spolu s ďalšími šiestimi najhoršími klubmi z minulej sezóny naďalej dúfajú, že NHL im dovolí odštartovať predsezónny tréningový kemp o niekoľko týždňov skôr, keďže nehrali rozšírené play-off a dlhšie ako iné kluby ani len organizovane netrénovali. Žiadosť o zorganizovanie dlhších tréningových kempov poslali začiatkom augusta, NHL o nej zatiaľ nerozhodla.

Tucet draftovaných mladíkov

Jednou z hlavných udalostí uplynulého týždňa bol draft. Red Wings na ňom zvolili dvanásť mladých hráčov, čo bolo spolu s Toronto Maple Leafs najviac spomedzi všetkých klubov NHL.

Prvou voľbou Red Wings sa stal švédsky útočník Lucas Raymond. Red Wings ho zvolili zo štvrtého miesta prvého kola. Draftovať takto vysoko sa im pošťastilo po prvýkrát po 30 rokoch. 

V druhý deň draftu zvolili ďalších jedenásť mladíkov, medzi nimi aj českého brankára Jana Bednářa, ktorý prišiel na rad vo štvrtom kole z celkovej 107. pozície. 

Draft je v posledných štyroch rokoch pre Red Wings prakticky hlavnou udalosťou sezóny, keďže sa sústreďujú na prestavbu a budovanie nového mužstva, pričom výsledky tohto procesu sa prejavia až po rokoch. Od roku 2017 až doteraz si vybrali na drafte 44 mladých hráčov, najviac spomedzi všetkých klubov NHL.

Niektorí kvalifikovaní, iní nie 

Red Wings minulý týždeň rozhodovali o tom, ktorým obmedzene voľným hráčom dajú kvalifikačné ponuky na nové zmluvy a zabránia im tak vstúpiť na trh s voľnými hráčmi.

Z hráčov, ktorí hrali v NHL, dostali kvalifikačné ponuky útočníci Anthony Mantha (26), Tyler Bertuzzi (25), Dmytro Timashov (24), Taro Hirose (24) a Adam Erne (25). Mantha a Bertuzzi jednajú s Red Wings o dlhších zmluvách a výraznejšom navýšení platu, pričom Bertuzzi sa prihlásil na arbitrážny súd. Hirose a Erne ponuky hneď prijali a podpísali ročné zmluvy - Hirose dvojcestnú s maximálnym platom 825 tisíc USD, Erne jednocestnú s platom 997.500 USD. 

Z hráčov, ktorí pravidelne hrávali v NHL, nedostali kvalifikačné ponuky obranca Madison Bowey a útočníci Christoffer Ehn a Brendan Perlini. Sú voľní a hľadajú si nový klub. 

Bowey (25) bol v uplynulej sezóne so 17 bodmi (3+14) druhým najproduktívnejším obrancom Red Wings po Filipovi Hronekovi, v obrane ale nepresvedčil, často chyboval, hral zle pozične, miestami bol zdravým náhradníkom a nakrátko bol prevelený na farmu do Grand Rapids. 

Ehn (24) bol defenzívne spoľahlivý a vynikal v hre vo vlastnom oslabení, jeho ofenzívny prínos bol však minimálny (2+2 v 54 zápasoch) a nezískal si dôveru na vhadzovaniach.

Perlini (24) prišiel do Detroitu v priebehu minulej sezóny zo Chicaga vo výmene, ktorá ako jedna z mála generálnemu manažérovi Steveovi Yzermanovi za jeho doterajšieho manažovania Red Wings nevyšla (vymenil ho za obrancu Aleca Regulu, ktorý vynikol v juniorskej OHL). Perlini zaostával za očakávaniami, keď v 39 zápasoch strelil iba jeden gól a pozbieral iba štyri body.

Veleno a Seider do Švédska 

Red Wings v dôsledku pandemickej situácie a ohrozeného štartu AHL umožnili ďalším dvom mladým hráčom hosťovanie vo Švédsku. Začnú hrať v SHL, najvyššej mužskej súťaži v krajine, a obaja tam zostanú zrejme dovtedy, kým sa im tam neskončí sezóna. 

Joe Veleno (20) bude hrať za IF Malmö Redhawks. Ešte dávnejšie prejavil záujem hrať s útočníkom Filipom Zadinom v českej extralige za HC Oceláři Třinec, napokon však zostal trénovať individuálne na predmestí Montrealu a na hosťovanie do Európy sa vydal až tento mesiac. 

Moritz Seider (19) si ešte na začiatku augusta zjednal hosťovanie vo svojom materskom klube Adler Mannheim v DEL, najvyššej mužskej súťaži v Nemecku. V Mannheime sa pripravoval individuálne a čakal na začiatok predsezónneho turnaja klubov DEL a štart novej sezóny, ktorá sa mala začať 13. novembra. Predsezónny turnaj klubov bol však odložený a DEL na začiatku tohto mesiaca posunula začiatok sezóny na druhú polovicu decembra. Red Wings preto zareagovali, Seiderove hosťovanie v Mannheime ukončili a umožnili mu hosťovať v klube Rögle BK. 

Zotrvanie týchto hráčov v príslušných kluboch do skončenia ich sezóny je nová rétorika, ktorú Red Wings v uplynulom týždni začali používať. Súvisí (znova) najmä s ohrozeným štartom novej sezóny AHL a môže sa týkať aj ďalších mladíkov, ktorí v Európe hosťujú. Pokiaľ sa sezóna AHL nezačne, je možné, že v Európe zotrvajú až do skončenia sezóny v ich jednotlivých kluboch a k Red Wings sa pripoja neskôr, na konci sezóny NHL. 

Red Wings majú v súčasnosti na hosťovaní v európskych kluboch deväť mladých hráčov. Okrem Velena a Seidera hosťujú Filip Hronek, Filip Zadina (obaja Česko), Michael Rasmussen (Rakúsko), Jared McIsaac (Fínsko), Mathias Bromé, Filip Larsson a Gustav Lindström (všetci Švédsko).

Posily z trhu voľných hráčov 

Popri drafte bolo ďalšou veľkou udalosťou uplynulého týždňa otvorenie trhu s voľnými hráčmi. Red Wings zostali verní svojmu konzervatívnemu prístupu z posledných rokov prestavby a ponúkali iba krátkodobé zmluvy za nižší plat. Na ich ponuky reagovali brankár Thomas Greiss, obrancovia Jon Merrill, Troy Stecher a útočníci Bobby Ryan a Vladislav Namestnikov. 

Greiss (34) podpísal na dva roky s priemerným ročným platom 3,6 milióna USD. Posledných päť rokov chytal za New York Islanders. Na súpiske nahradí Jimmyho Howarda. 

Merrill (28) sa dohodol na ročnej zmluve s platom 925 tisíc USD. Posledné tri roky hral za Vegas Golden Knights, predtým štyri roky za New Jersey Devils. Vyrastal v Michigane ako fanúšik Red Wings, angažoval sa ako dobrovoľník v Joe Louis Arene, v minulosti hrával v univerzitnom tíme s útočníkom Lukeom Glendeningom. 

Stecher (26), pravák, podpísal na dva roky s priemerným ročným platom 1,7 milióna USD. Má za sebou štyri roky v NHL, všetky v drese Vancouver Canucks. V tíme sa stretne s dvomi bývalými vancouverskými spoluhráčmi, ktorí s Red Wings predĺžili zmluvy dávnejšie - obrancom Alexom Biegom a útočníkom Samom Gagnerom.

Merrill a Stecher sú dvaja z troch nových obrancov na súpiske Red Wings. Red Wings ešte koncom septembra získali zadáka Marca Staala (33) z klubu New York Rangers.

Ryan (33), pravák, uzavrel ročnú zmluvu na 1 milión USD. Má za sebou 833 zápasov v základnej časti NHL so ziskom 555 bodov. Túto sezónu sa vyliečil zo závislosti na alkohole a stal sa držiteľom Bill Masterton Memorial Trophy pre hráča, ktorý spája svoje majstrovstvo s príkladnou oddanosťou a vernosťou hokeju. V posledných siedmich sezónach hrával za Ottawa Senators, predtým šesť sezón za Anaheim Ducks. Senators ho nedávno vykúpili zo zmluvy.

Namestnikov (27), center, podpísal na dva roky s priemerným ročným platom 2 milióny USD. Do NHL ho draftoval a priviedol Yzerman v klube Tampa Bay Lightning. Vlani vystriedal kluby N. Y. Rangers, Ottawa Senators a Colorado Avalanche. Je synovcom Viačeslava Kozlova, niekdajšieho dlhoročného útočníka Red Wings a člena slávnej 'Ruskej päťky'. 

S Red Wings podpísali aj traja hráči z AHL - brankár Kevin Boyle (28) a útočníci Riley Barber (26) a Kyle Criscuolo (28). Criscuolo v minulosti hrával za záložný celok Detroitu.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.