Red Wings sezónu nedokončia. Čo ich teraz čaká

MARTIN UŽÁK | 26.05.2020


Dylan Larkin (David Guralnick, The Detroit News)


Národná hokejová liga a výkonný výbor hráčskej asociácie sa dohodli na dohratí sezóny 2019/20, ktorá bola pozastavená 12. marca pre pandémiu koronavírusu. Zostávajúci program v základnej časti sa však ruší a liga sa obnoví rovno v play-off s 24 tímami.

NHL prostredníctvom komisára Garyho Bettmana oznámila ukončenie základnej časti sezóny dnes neskoro večer, zhruba tri a pol hodiny po zverejnení tohto článku.

Liga od pozastavenia sezóny hľadala spôsoby, ako ročník po ústupe pandémie obnoviť a dokončiť. Pôvodne počítala aj s dokončením zostávajúceho programu základnej časti, ako však plynul čas a situácia sa dlho nezlepšovala, z dohratia základnej časti zišlo.

Pre Detroit Red Wings to znamená, že sezónu 2019/20 nedohrajú. Podľa pôvodného harmonogramu mali v základnej časti odohrať ešte jedenásť zápasov a až potom ročník uzavrieť.

Sezóna 2019/20 sa teda zapisuje do klubovej histórie, a to nielen z dôvodu, že prestavovaný tím Red Wings ju napokon nedokončí pre pandémiu.

Táto sezóna bola pre Red Wings tretia najhoršia v ich dejinách. Do prerušenia ročníka odohrali 71 z 82 zápasov a pozbierali 39 bodov, teda 27,5 %. Vo svojej 94-ročnej histórii boli na tom horšie iba v sezóne 1976/77, kedy dokázali nazbierať 25,6 % bodov (41 v 80 zápasoch), a v sezóne 1985/86, kedy získali 25 % bodov (40 v 80 zápasoch).

Red Wings boli v tejto sezóne jednoznačne najhorším mužstvom NHL. Už pred prerušením sezóny mali istotu, že skončia na poslednom mieste súťaže. Viac ako výsledky ich však zaujímal rozvoj a progres ich mladých hráčov. Dúfali, že zvyšok sezóny využijú na ich ďalší rozkvet.

Red Wings mali k záveru tohto ročníka pripravených niekoľko plánov pre svoju pomaly nastupujúcu generáciu mladých hráčov. Chceli dať veľký priestor uzdravenému Filipovi Zadinovi. Chceli si overiť, ako je na tom Jevgenij Svečnikov po návrate z vážneho zranenia kolena. V strede útoku chceli dať ďalšiu príležitosť Michaelovi Rasmussenovi. Chystali premiéru Joea Velena a Moritza Seidera. No a na úplný záver, až by bolo po všetkom, chceli sledovať, ako sa ich mladí hráči dokážu popasovať s náročnými bojmi o Calder Cup v AHL. AHL však ukončila sezónu 11. mája, vrátane play-off.

Red Wings sa teraz už môžu sústrediť na nasledujúcu sezónu 2020/21. Čaká ich množstvo práce a mnohé dôležité rozhodnutia, ktoré môžu mať zásadný vplyv na ich budúcnosť.

V prvom rade pôjde o draftovú lotériu a draft. Draftová lotéria sa uskutoční v piatok 26. júna. Určí, z akého miesta budú Red Wings vyberať. Ako najhorší tím budú mať najvyššie šance na zisk prvej voľby. Lotérie sa zúčastní 15 klubov - sedem, ktoré sa nekvalifikovali do rozšíreného play-off a ich sezóna dnešným dňom končí, a ďalších osem, ktoré vypadnú z predkola play-off. O termíne draftu NHL rozhodne neskôr.

Okrem toho príde na pokračujúce prebudovávanie zostavy. Novú zmluvu nedostanú štedro platení veteráni Jimmy Howard, Jonathan Ericsson a Trevor Daley, čím sa klubu výrazne uľaví pod platovým stropom. Red Wings voľné financie použijú v prvom rade na uzatváranie nových zmlúv s vybranými mladšími a obmedzene voľnými hráčmi, najmä s útočníkmi Anthonym Manthom, Tylerom Bertuzzim a Robbym Fabbrim. Na trhu voľných hráčov sa budú obzerať po overenom brankárovi a lacnejších, krátkodobých záplatách do obrany i útoku.

Dôležitou otázkou bude osud trénerov na čele s hlavným koučom Jeffom Blashillom. Blashill má za sebou päť sezón v pozícii hlavného trénera Red Wings a v zmluve má opciu aj na ďalší ročník. Ak Red Wings opciu využijú, bude trénovať ďalej. Ak nie, nájdu a vymenujú nového kouča. Dôvody, prečo Blashill zostával trénerom Red Wings, hoci ich výsledky neboli dobré, sú dlhodobo známe.

Pred začiatkom nasledujúcej sezóny má prísť aj na vymenovanie nového kapitána, ako dávnejšie oznámil manažér Steve Yzerman. Najväčším favoritom na túto rolu je Dylan Larkin.

Po tom všetkom budú Red Wings čakať, kedy a za akých okolností budú môcť odštartovať sezónu 2020/21. Už teraz je však jasné, že pandémia prinesie zásadné zmeny.

Tou azda najzásadnejšou bude, že si na určitý čas budú musieť zvyknúť hrať domáce zápasy pred limitovaným počtom fanúšikov, prípadne pred úplne prázdnymi tribúnami. Tento scenár naznačila michiganská guvernérka Gretchen Whitmerová už v polovici mája, keď uviedla, že profesionálny šport sa môže obnoviť, ale bez plných štadiónov, dokým nebude proti koronavírusu vakcína. Za podobných podmienok budú Red Wings hrávať zrejme aj na ľade súperov.

Mimoriadne opatrenia v súvislosti s pandémiou sú v Michigane a Detroite prísnejšie ako v mnohých iných lokalitách USA vzhľadom na to, že Michigan a Detroit sa zaraďujú medzi pandémiou najviac zasiahnuté oblasti v krajine. Michigan k dnešnému dňu hlási 55.104 pozitívnych prípadov nového koronavírusu a 5.266 úmrtí, no na druhú stranu, k 22. máju hlásil už 33.168 uzdravených. Detroit so svojimi predmestiami zostáva na druhom mieste medzi veľkomestami USA v prepočte úmrtí na stotisíc obyvateľov (97,0). Štát i mesto už dosiahli kulminačný bod pandémie, to najhoršie majú za sebou a v súčasnosti robia všetko pre to, aby ich neochromila ďalšia vlna pandémie. Guvernérka Whitmerová preto aj napriek zlepšujúcej sa situácii predĺžila nariadenie zostať doma do 12. júna.

Pretrvávajúce prísne opatrenia v Michigane majú vplyv aj na tréningový program, ktorý NHL včera povolila všetkým klubom. Hoci hráči môžu odvčera trénovať v klubových podmienkach v menších skupinách a za dodržiavania prísnych hygienických opatrení, hráčov, ktorí zostali v Detroite a jeho blízkosti, sa to zatiaľ netýka, pretože pre nich ďalej platí štátne nariadenie, aby zostali v domácej karanténe a aby kryté športoviská zostali zatvorené do 12. júna. Možnosť trénovať v zázemí klubu môžu neskôr využiť viacerí hráči, hoci v tejto sezóne už hrať nebudú. Príkladom je Danny DeKeyser, ktorý vynechal takmer celú sezónu pre problémy s chrbtom a dlhé mesiace nebol na ľade.

V neposlednom rade, pauza od súťažného hokeja bude pre Red Wings ešte dlhšia, ako počas sezóny predpokladali, možno až dvakrát taká dlhá ako obvykle. NHL totiž očakáva, že nový ročník sa začne zrejme v novembri či decembri, prípadne až v januári a s nahusteným programom. Samozrejme, do týchto predbežných plánov môže ešte prehovoriť ďalší vývoj pandémie, ktorá sa nateraz postarala o to, že sezóna 2019/20 končí pre toto mužstvo predčasne.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.