Ako sa darilo hráčom Detroitu na hosťovaní v Európe

MARTIN UŽÁK | 22.12.2020

Začiatok tréningového kempu pred novou sezónou sa pomaly blíži, Detroit Red Wings preto ukončili hosťovania viacerých svojich mladých hráčov v európskych kluboch.

Z desiatich hráčov, ktorým Red Wings v období pandémie nového koronavírusu umožnili hosťovanie na starom kontinente, sa vracajú šiesti. Traja zostávajú hrať v Európe, hosťovanie jedného z hráčov bolo ukončené predčasne pre zranenie a operáciu.

Šiesti navrátilci sa vracajú s predstihom, aby stihli podstúpiť desaťdňovú karanténu a v posledný deň tohto roka sa mohli zapojiť do dvojtýždňového tréningového kempu. Predtým, než si znova oblečú červeno-biely dres s okrídleným kolesom, zrekapitulujme si, ako sa im v Európe darilo, a pozrime sa v krátkosti aj na to, ako je to s hráčmi, ktorí na hosťovaní v Európe zostávajú.

Filip Hronek (David Guralnick, The Detroit News)

Mathias Bromé

Dvadsaťšesťročný švédsky krídelník, nedraftovaný. Rýchly korčuliar so šikovnými rukami a dobrou prihrávkou. Od augusta hosťoval v klube Örebro HK v SHL, najvyššej mužskej súťaži vo Švédsku. Vlani bol šiestym najproduktívnejším hráčom základnej časti švédskej súťaže, po skončení sezóny podpísal s Red Wings ročnú zmluvu s cieľom zabojovať o NHL.

Odohral 23 zápasov so ziskom 20 bodov (4+16). Väčšinou nastupoval v prvom útoku. Bol jedným z ofenzívnych lídrov HK, hrával vo všetkých herných situáciách. Priemerne hral 18 minút a 49 sekúnd na zápas, najviac spomedzi všetkých útočníkov tímu. V čase svojho odchodu bol najproduktívnejším hráčom tímu, najlepším nahrávačom tímu a na delenom 11. mieste v ligovej produktivite. Mužstvo zanechal na štvrtom mieste 14-člennej súťaže.

V Örebre na vlastnú žiadosť hrával za výrazne nižší plat, aký by vzhľadom na svoje kvality mohol v SHL poberať. Rozhodol sa tak, aby klubu uľavil v náročnom období pandémie.

Do Detroitu odletel včera. Karanténa mu skončí deň pred začiatkom kempu. V kempe bude bojovať o miesto na súpiske. Podľa vlastných slov sa neplánuje vrátiť do Švédska, pokiaľ by si miesto v NHL nevybojoval - v takom prípade plánuje nastupovať v nižšej AHL (ak sa vo februári začne hrať).

Filip Hronek

Dvadsaťtriročný český zadák, tretí výber Red Wings z draftu 2016. Od augusta hosťoval vo svojom materskom klube Mountfield Hradec Králové v českej extralige. Jeho spoluhráčom bol okrem iných obranca Richard Nedomlel, niekdajší draftový výber Red Wings.

Odohral 22 zápasov so ziskom 23 bodov (10+13). Bodoval v posledných šiestich zápasoch a krátko pred koncom hosťovania skóroval v štyroch stretnutiach za sebou. V priemere hrával 24 minút a 17 sekúnd na zápas, naskakoval do všetkých herných situácií, príležitostne chodil aj na vhadzovania. V jednom zo zápasov sa pobil, inokedy ostro kritizoval rozhodcov za neodpískaný ofsajd. V poslednom zápase, hranom 15. decembra, odohral 29 minút a 25 sekúnd, vyslal 14 striel na bránu a ôsmykrát zaznamenal dva body. Bol jednou z hlavných osobností ligy. V čase odchodu bol najproduktívnejším hráčom tímu a v rámci celej ligy piatym najproduktívnejším hráčom, najproduktívnejším obrancom, ôsmym najlepším strelcom, šiestym najlepším nahrávačom a druhým najvyťaženejším korčuliarom. Jeho tím bol v čase jeho odchodu na šiestom mieste 14-člennej súťaže. Popri hosťovaní v Hradci sa vytiahol aj na novembrovom reprezentačnom turnaji.

Do Detroitu odletel v piatok spolu s Filipom Zadinom. Miesto v zostave Red Wings má isté, v novej sezóne by mal opäť patriť medzi ťahúňov mužstva.

Filip Larsson

Dvadsaťdvaročný švédsky brankár, šiesty výber Red Wings z draftu 2016. Od septembra hosťoval v klube Almtuna IS v Allsvenskan, druhej najvyššej mužskej súťaži vo Švédsku. Spoluhráčom mu bol ďalší nádejný mladík Red Wings, Gustav Lindström.

Odchytal šesť zápasov, z toho len jeden víťazný, s priemerom 3,54 inkasovaného gólu na zápas a úspešnosťou zákrokov 88,3 %. Výkonnostne neohuroval, podobne ako v lanskej utrápenej sezóne. Po polovici októbra utrpel zranenie ruky a niekoľko týždňov maródoval. V čase jeho odchodu bolo mužstvo desiate v 14-člennej lige a ťahalo šnúru šiestich prehier.

Do Ameriky by mal odletieť neskôr ako Lindström. Podľa vlastných slov absolvuje predsezónny kemp Red Wings, alebo zamieri rovno za prípravou do AHL alebo ECHL.

Gustav Lindström

Dvadsaťdvaročný švédsky obranca, druhý výber Red Wings z draftu 2017. Od augusta hosťoval vo svojom materskom klube Almtuna IS v Allsvenskan, druhej najvyššej mužskej súťaži vo Švédsku, kde bol jeho spoluhráčom ďalší detroitský výber z draftu, brankár Filip Larsson.

Odohral 20 zápasov so ziskom 11 asistencií a 20 trestných minút. Vo väčšine zápasov hral v prvej obrane. Bol kľúčovým defenzívnym bekom tímu, nastupoval do všetkých herných situácií. Koncom októbra utrpel nešpecifikované zranenie a vynechal niekoľko zápasov. V čase svojho odchodu bol s priemerným hracím časom 22 minút a 29 sekúnd na zápas najvyťažovanejším korčuliarom tímu, siedmym najvyťažovanejším korčuliarom ligy a najproduktívnejším obrancom tímu.

Hosťovanie v Allsvenskan miesto najvyššej SHL si vybral zámerne po dohode s Red Wings, aby v priebehu sezóny mohol odcestovať do USA. Do Detroitu odletel cez víkend. V tréningovom kempe bude bojovať o miesto v obrane Red Wings.

Michael Rasmussen

Dvadsaťjedenročný kanadský center, prvý výber Red Wings z draftu 2017. Od septembra hosťoval v rakúskom klube Moser Medical Graz99ers v nadnárodnej ICEHL.

Odohral 18 zápasov so ziskom 18 bodov (5+13). V polovici decembra dosiahol v jednom zo zápasov štyri body. Nastupoval na pozícii centra, najčastejšie v druhej lajne. Vyhral 48,2 % vhadzovaní. Na začiatku októbra utrpel nešpecifikované zranenie po náraze na tréningu a niekoľko týždňov nehral. V čase odchodu bol piatym najproduktívnejším hráčom tímu a v dôsledku dvoch osobných trestov a jedenástich menších trestov tretím najvylučovanejším hráčom v súťaži so 42 trestnými minútami. Graz99ers boli v čase jeho odchodu na šiestom mieste 11-člennej súťaže.

Do Detroitu letel včera, aby stihol absolvovať desaťdňovú karanténu pred začiatkom tréningového kempu. Bude bojovať o miesto v zostave.

Filip Zadina

Dvadsaťjedenročný český krídelník, prvý výber Red Wings z draftu 2018. Od augusta hosťoval v klube HC Oceláři Třinec v českej extralige.

Odohral 17 zápasov so ziskom 14 bodov (8+6). Dvakrát bodoval v troch zápasoch za sebou. Hral na krídle druhého útoku i v presilovej hre. Priemerne hrával cez 16 minút na zápas. V septembri, pred štartom súťaže, utrpel zranenie ruky a niekoľko týždňov pauzoval. Koncom novembra dal krásny gól po tom, ako rýchlym zaseknutím puku a strelou prekabátil detroitského spoluhráča Filipa Hroneka. V čase svojho odchodu bol piatym najproduktívnejším hráčom tímu, pohyboval sa okolo 25. miesta v bodovaní ligy a jeho tím bol na prvom mieste 14-člennej súťaže.

Do Detroitu odcestoval v piatok spolu s Hronekom. Miesto v zostave Red Wings má prakticky isté, v kempe bude bojovať o pozíciu v útoku a čas na ľade.

Kto zostáva v Európe

V SHL, najvyššej švédskej súťaži, zostávajú devätnásťročný nemecký bek Moritz Seider, prvý výber Red Wings z draftu 2019, a dvadsaťročný kanadský center Joe Veleno, druhý výber Red Wings z draftu 2018.

Seider hosťuje v klube Rögle BK. Absolvoval 17 zápasov so ziskom 12 bodov (2+10) a priemerným hracím časom cez 20 minút na zápas. Zaradil sa medzi najlepších a najmenej chybujúcich mladých obrancov v súťaži. Má veľký podiel na tom, že jeho mužstvo je v 14-člennej súťaži prvé.

Veleno hosťuje v klube Malmö Redhawks. S 11 bodmi (6+5) z 21 zápasov je aktuálne piatym najproduktívnejším hráčom tímu. Priemerne hráva nad 17 minút na zápas. Začínal ako center druhého útoku, od konca novembra nastupuje na krídle prvej formácie. Jeho tím sa po štyroch víťazstvách za sebou dostal z dna tabuľky a aktuálne je dvanásty.

Seider a Veleno zostanú v SHL, dokým ich klubom neskončí sezóna. K Red Wings alebo k ich záložnému tímu z Grand Rapids sa teda budú môcť pripojiť najskôr od druhej polovice marca, pravdepodobne však až po 12. apríli, kedy NHL stanovila uzávierku prestupov.

V Európe nateraz zostáva aj dvadsaťosemročný brankár Calvin Pickard, ktorý mal v tejto sezóne chytať za záložný celok Detroitu z Grand Rapids. Od začiatku decembra hosťuje v rakúskom klube Vienna Capitals v nadnárodnej ICEHL. Doteraz odchytal štyri zápasy, inkasoval 2,18 gólu na zápas, chytil 90,9 % súperov a jedenkrát zvíťazil. Jeho mužstvo je v 11-člennej súťaži na treťom mieste. Vo Viedni by mal zostať do konca decembra. Po návrate do USA by mal chytať v AHL, prípadne zastávať rolu tretieho brankára na rozšírenej súpiske Red Wings.

Za podobných okolností ako Seider a Veleno mal v Európe hrať dvadsaťročný kanadský obranca Jared McIsaac, štvrtý výber Red Wings z draftu 2018. V októbri začal hosťovať v mužstve HPK Hämeenlinna v Liige, najvyššej mužskej súťaži vo Fínsku, v dôsledku vážneho zranenia ramena však predčasne skončil, absolvoval operáciu a mal by vynechať zvyšok sezóny 2020/21.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.