Pokročilé štatistiky: Christoffer Ehn vyniká proti presile

JURAJ KOVÁČ | 04.02.2020

Detroit Red Wings ubránili v doterajšom priebehu sezóny 2019/20 iba 73,2 % presiloviek súperov, najmenej v NHL. Avšak nie všetci obranári za to zodpovedajú rovnakou mierou. Pokročilé štatistiky ukazujú, že jednou z veľkých výnimiek je mladý center Christoffer Ehn.


Christoffer Ehn (Tony Avelar, Associated Press)


Ehn v tejto sezóne odohral v oslabení 43 minút a 34 sekúnd, v priemere 63 sekúnd za zápas. Patrí medzi desať detroitských hráčov s minimálne 40 odohratými minútami v početnej nevýhode. Nie je nasadzovaný tak často ako ďalší centri, menovite Luke Glendening (110:16), Frans Nielsen (84:43) a Valtteri Filppula (79:24). Ďalší center Dylan Larkin dosiaľ odohral v tejto hernej situácii 36 minút a 13 sekúnd, ale jeho nasadzovanie začína pomaly narastať, aj preto, že chodieva na vhadzovania, zatiaľ čo Ehn túto dôveru nemá a zráža ho nízka úspešnosť na buly (33,3 %). Napriek tomu platí, že Ehn medzi brániacimi útočníkmi v oslabení vyniká.

Dobrú defenzívnu prácu Ehna pri hre v oslabení dokumentuje relatívne porovnanie jeho hry s jeho spoluhráčmi. Relatívne porovnanie je zjednodušený spôsob merania skutočnej kvality defenzívnej hry hráča v porovnaní so zvyškom tímu, pričom mínusová hodnota jednotlivých ukazovateľov je v tomto prípade lepšia ako tá plusová.

Keď sa pozrieme na defenzívu detroitských hráčov, ktorí v doterajšom priebehu sezóny odohrali v hre v oslabení minimálne 40 minút, zistíme, že Ehn nad všetkými vyčnieva. Ak je počas oslabenia na ľade, Red Wings v prepočte na 60 minút hry dovoľujú súperom najmenej všetkých streleckých pokusov (-25,17), striel na bránku (-25,98), strelených gólov (-5,35), očakávaných strelených gólov (-2,77), príležitostí (-11,98) i vysoko nebezpečných príležitostí (-10,19).

Takýmito dobrými číslami sa nemôže pochváliť žiadny iný tímový útočník, ktorý pravidelne bráni presilové hry súperov - ani Glendening, ani Filppula, ani Darren Helm či Justin Abdelkader, a ani ostrieľaný obranár Nielsen, ktorý je vo väčšine ukazovateľov najhorší.

Ehnove čísla sú najlepšie aj v porovnaní s obrancami, hoci treba uznať, že spôsob ich hry v tejto hernej situácii je iný ako u útočníkov, tobôž u centrov. Určite ale stojí za zmienku, že Ehn je pre boje proti presile súpera prospešnejší než napríklad zadák Patrik Nemeth, ktorý vlani v početnej nevýhode exceloval, ale v tejto sezóne je jeho slabinou.

O tom, že Ehn je pre detroitské oslabenie skutočným prínosom, svedčí aj grafický pohľad na nezblokované strely súperov v oslabení s ním a bez neho:


Strely súperov voči oslabenému Detroitu v doterajšom priebehu sezóny s Ehnom (via Micah Blake McCurdy, HockeyViz)


Strely súperov voči oslabenému Detroitu v doterajšom priebehu sezóny bez Ehna (via Micah Blake McCurdy, HockeyViz)


Ako môžete vidieť, rozdiel v bránení presilovky súperov s Ehnom a bez neho je veľký. Keď je Ehn na ľade, súperi nestrieľajú často z priestoru okolo modrej čiary, svoju streľbu viac rozťahujú a strieľajú menej. Pokiaľ ale v oslabení nehrá, súperi sú výrazne nebezpečnejší a strelecky aktívnejší zo stredu modrej čiary a najmä z priestoru pred bránkou, odkiaľ v týchto situáciách padá najviac gólov.

Patrí sa tiež spomenúť, že Ehn vyniká vo všetkých týchto ukazovateľoch už dlhšiu dobu. V mužstve im kraľoval aj pred osemdňovou januárovou prestávkou, kedy vykazoval ešte lepšie čísla ako má v súčasnosti. To znamená, že ani náhle zhoršenie v uvedených metrikách ho nepripravuje o pozíciu najúčelnejšie brániaceho útočníka Red Wings v oslabení.

Pri hre piatich proti piatim to veľká sláva nie je. Je to defenzívny útočník s limitovaným ofenzívnym potenciálom, hráva v nižšom útoku, v doterajšom priebehu sezóny pozbieral iba dva body (1+1) a jeho pokročilé ofenzívne štatistiky sú v porovnaní s väčšinou mužstva výrazne horšie.

Ak sa však zameriame iba na hru v oslabení, porovnanie so spoluhráčmi ukazuje, že na chabých početných nevýhodách Detroit Red Wings má najmenší podiel zo všetkých hráčov, ktorí do nich naskakujú pravidelne, a preto by si v tejto hernej situácii zaslúžil viac priestoru.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.