Odpovede: Osud trénera, veteráni, menovanie kapitána

MARTIN UŽÁK | 29.04.2020

Prečo generálny manažér Steve Yzerman nerozhodne o osude hlavného kouča Jeffa Blashilla teraz, keď je sezóna NHL prerušená pre pandémiu koronavírusu? Ktorí veteráni nedostanú od Red Wings novú zmluvu? Kedy Red Wings vymenujú nového kapitána?

To sú niektoré otázky čitateľov blogu Hockeytown Blog a českých a slovenských fanúšikov Detroit Red Wings na Facebooku z posledných štyroch týždňov.


Jeff Blashill a Dylan Larkin (David Guralnick, The Detroit News)


Prečo (generálny manažér) Steve Yzerman nerozhodne o osude trénera (Jeffa Blashilla) teraz? Teraz je na to predsa ideálny čas a niektoré kluby už konajú. - Tomáš

Generálny manažér Steve Yzerman nemal a ani nemá v pláne rozhodnúť o osude hlavného trénera Jeffa Blashilla skôr ako po skončení tejto sezóny. Keďže sezóna sa ešte neskončila (NHL stále verí, že nájde spôsob, ako sezónu po vrchole pandémie koronavírusu dohrať), Yzerman ďalej čaká.

Yzerman sa vyjadroval k budúcnosti Blashilla naposledy po februárovej uzávierke prestupov, kedy novinárom rázne vysvetlil: "Nebudem robiť žiadne rozhodnutia, až pokým sa sezóna neskončí. Keď sa sezóna skončí, v klube si spolu sadneme a všetko zhodnotíme. V súčasnosti neplánujem urobiť na trénerskom poste žiadnu zmenu, takže z toho môžete vyčítať, čo len chcete."

Blashill trénuje Red Wings piatu sezónu a v zmluve má opciu aj na ďalší ročník. Ak Red Wings opciu využijú, bude trénovať ďalej. Ak nie, Red Wings vymenujú nového kouča.

Dôvody, prečo Blashill zostáva hlavným koučom Red Wings, ako aj dôvody, prečo je jeho pozícia do budúcnosti neistá, sú známe. Nájdete ich v staršej sérii odpovedí.


Vieme, ktorí veteráni nedostanú novú zmluvu? - Aleš

Red Wings neplánujú ponúknuť novú zmluvu viacerým veteránom, ktorým po tejto sezóne skončí ich súčasná zmluva a stanú sa neobmedzene voľnými hráčmi.

Prvým z nich je obranca Jonathan Ericsson (36 rokov). Red Wings v jeho prípade čakali, kým mu vyprší zmluva, a v lete sa s ním rozlúčia. Detaily nájdete v staršej sérii odpovedí.

Ďalším do partie je obranca Trevor Daley (36). Ten v januári požiadal generálneho manažéra Stevea Yzermana o výmenu do klubu postupujúceho do play-off, ale Yzerman nenašiel nikoho, kto by si ho vzal. Podrobnosti o jeho situácii nájdete v staršej sérii odpovedí.

Tretím veteránom, ktorému Red Wings neplánujú ponúknuť novú zmluvu, je brankár Jimmy Howard (36). Táto sezóna bola najhoršou v jeho kariére a Red Wings sa rozhodli hľadať nového brankára k Jonathanovi Bernierovi. Svoj koniec v klube si uvedomuje aj sám Howard - na konci marca vyhlásil, že sa snáď nájde nejaký manažér, ktorý by mu dal novú zmluvu a rolu náhradného brankára. Bolo by prekvapením, ak by si to Red Wings rozmysleli a priviedli ho späť.

Odchody Ericssona, Daleyho a Howarda uvoľnia z platového rozpočtu sumu 11,4 milióna amerických dolárov. Red Wings tieto financie použijú v prvom rade na predĺženie zmlúv s viacerými mladšími a obmedzene voľnými hráčmi, ktorých majú tento rok viac ako tých starších a neobmedzene voľných, a v druhom rade na podpis niekoľkých lacnejších a krátkodobých zmlúv na trhu s voľnými hráčmi.

V štatúte neobmedzene voľných hráčov môžu skončiť aj ďalší dvaja veteráni, útočník Sam Gagner (30) a obranca Cody Goloubef (30). Obaja prišli do klubu vo februári a hrali krátko do prerušenia sezóny. Red Wings o nich ešte budú rozhodovať, avšak minimálne Gagner má dobrú šancu, že od klubu dostane novú zmluvu a bude pôsobiť ako mentor pre mladých hráčov.


Zaujímalo ma, kedy vymenujeme nového kapitána? - Michal

Red Wings majú v pláne vymenovať nového kapitána pred začiatkom nasledujúcej sezóny. "Taký je plán," potvrdil Steve Yzerman, keď ho novinári oslovili s týmto scenárom na tlačovej konferencii po februárovej uzávierke prestupov.

Red Wings posledné dve sezóny po prvýkrát vo svojej histórii hrávali bez kapitána. V tejto sezóne mali štyroch alternatívnych kapitánov: Fransa Nielsena, Justina Abdelkadera, Lukea Glendeninga a Dylana Larkina. Posledným kapitánom bol Henrik Zetterberg v sezóne 2017/18.

Manažér Yzerman už dávnejšie uviedol, že za kapitána bude vymenovaný hráč, ktorý bude túto funkciu vykonávať dlho. Preto nebude za nového kapitána menovaný niekto zo starších hráčov. Najväčším favoritom na túto funkciu je Larkin.


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na Facebook alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.