Stopercentný týždeň v znamení dominancie mladíkov

MARTIN UŽÁK | 01.04.2019

Mužstvo má za sebou stopercentný týždeň, hoci nastupovalo v zlepenej zostave. Mladí hráči opäť žiarili. Dylan Larkin a Andreas Athanasiou ukončili jedno dlhočizné čakanie. Gustav Nyquist bol po prvýkrát súperom. V zákulisí sú pripravené dva oznamy o blízkej budúcnosti kouča Jeffa Blashilla.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Dylan Larkin po svojom prvom góle na ľade Buffala (Timothy T. Ludwig, USA Today Sports; 28.03.2019)

Posledné výsledky

25.03. San Jose vs Detroit 2:3
28.03. Buffalo vs Detroit 4:5 po predĺžení
29.03. Detroit vs New Jersey 4:0
31.03. Detroit vs Boston 6:3

Aktuálna bilancia a pozícia

79 zápasov, 72 bodov, skóre 221:265

Atlantická divízia: 6. (1. Tampa Bay, 122 b.)
Východná konferencia: 13. (1. Tampa Bay, 122 b.)
NHL: 27. (1. Tampa Bay, 122 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Dylan Larkin (32)
asistencie: Dylan Larkin (38)
kanadské body: Dylan Larkin (70)
plusové body: Tyler Bertuzzi (+12)
víťazstvá: Jimmy Howard (22)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (90,9 %)

Zaujímavosti

Štyri zápasy, štyri víťazstvá... Red Wings vyhrali všetky zápasy uplynulého týždňa, po prvý raz v tejto sezóne vyhrali päť zápasov za sebou a po druhýkrát sedem z posledných ôsmich. V San Jose im pomohol rýchly gól v prvej minúte, všetky góly dali z brejkov, a to ešte ďalšie tri nepremenili, hrali efektívne a mohli sa spoľahnúť na Jonathana Berniera (39/41). V prestrelke na ľade Buffala dvakrát stratili dvojgólový náskok, ale napokon vyhrali, aj keď väčšinu zápasu odohrali s piatimi obrancami. Proti New Jersey si hokej užívali a Devils porazili aj tretíkrát v tejto sezóne. Včera proti Bostonu viedli 2:0, v druhej tretine padli do straty 2:3, ale dvoma rýchlymi zásahmi na začiatku tretej časti hry skóre otočili a po päťbodovej šou Anthonyho Manthu opäť vyhrali. Zatiaľ čo ostatné tímy v suteréne tabuľky v posledných týždňoch častejšie prehrávajú ako vyhrávajú a zvyšujú tým svoje šance v draftovej lotérii, Red Wings na lotériu nehľadia a miesto toho veria, že ich súčasná dobrá výkonnosť a poctivosť sa im vráti a prenesie do nasledujúcej sezóny.

Enkláva zranených hráčov... Výsledky Red Wings z ostatných zápasov sú obdivuhodné vzhľadom na to, v akej zlepenej zostave museli nastupovať. K dlhodobo zranenej trojici Mike Green (vírusová infekcia), Justin Abdelkader (zlomená noha), Trevor Daley (chrbát) pribudli minulý týždeň ďalší hráči, ktorí si v tejto sezóne už nezahrajú. Ich zranenia nie sú také vážne, ale na posledný týždeň sezóny sa uzdraviť nestihnú. Týka sa to dua Jacob de la Rose (srdcová arytmia; podstúpi operáciu), Michael Rasmussen (horná časť tela). Zranenia sužujú aj ďalších hráčov. Všetky zápasy minulého týždňa vynechal Thomas Vanek (stredná časť tela). V Buffale nedohrali Jonathan Ericsson (členok) i Frans Nielsen (horná časť tela) a odvtedy nenastúpili. Zápas s New Jersey nedochytal Jonathan Bernier (horná časť tela), vo včerajšom zápase s Bostonom sedel miesto neho na lavičke mladík Kaden Fulcher. Proti Bostonu chýbal Luke Glendening (bližšie nešpecifikované zranenie), v priebehu zápasu s Bruins sa zranil Danny DeKeyser (dolná časť tela). Enkláva zranení bola posledné dni taká veľká, že na stredajšom tréningu mali Red Wings iba deväť útočníkov.

Svečnikov vynechá celú sezónu... Mladý útočník Jevgenij Svečnikov v tejto sezóne ešte nehral pre operáciu pravého kolena a odvčera je isté, že si nezahrá vôbec. Svečnikov v predchádzajúcom týždni prestal korčuľovať pre bolesti v kolene a usúdil, že sa radšej bude sústrediť na nasledujúci ročník. Celá situácia má aspoň jedno pozitívum: ak by to bolo potrebné, čo po roku bez hokeja v takom mladom veku pravdepodobne bude, tak Red Wings ho budúcu sezónu budú môcť poslať na rozohratie do AHL bez toho, aby ho predtým museli umiestniť na waiver list nechránených hráčov.

Larkin a Athanasiou s tridsiatkou... Minulý týždeň sa skončilo dlhé desaťročné čakanie klubu na tridsaťgólového hráča. Na métu 30 gólov sa dostali hneď dvaja mladí a rýchli útočníci - Dylan Larkin a Andreas Athanasiou. Larkin dal svoj 30. gól v Buffale, Athanasiou na druhý deň v stretnutí s New Jersey. Poslednými hráčmi, ktorí za Red Wings nastrieľali minimálne 30 gólov za sezónu, boli Marián Hossa (40), Johan Franzén (34), Pavel Daciuk (32) a Henrik Zetterberg (31) v sezóne 2008/09. Red Wings boli posledných desať rokov jediným klubom NHL bez tridsaťgólového strelca.

Mantha s prvým hetrikom a dvadsiatkou... Hlavnou postavou včerajšieho stretnutia s Bostonom bol Anthony Mantha, autor troch gólov a dvoch asistencií. Proti Bruins strelil svoj prvý hetrik v NHL a prvým gólom v zápase sa dostal na métu dvadsiatich gólov v sezóne. Pred touto sezónou si dal za cieľ nastrieľať minimálne 30 gólov. Po 64 zápasoch ich má na konte 22 a nebyť mesačnej pauzy pre zlomenú ruku, zrejme by sa mu to podarilo.

Veľký týždeň mladých útočníkov... Celý minulý týždeň sa točil okolo výborných výkonov štyroch mladých útočníkov, ktorí sa stali hlavnými tvárami prebiehajúcej prestavby. Dylan Larkin, najlepší hráč mužstva, skóroval v každom stretnutí a pozbieral 7 bodov (5+2). Andreas Athanasiou, druhý najproduktívnejší hráč mužstva, zbieral v priemere bod na zápas (2+2). Tyler Bertuzzi zabodoval v každom stretnutí a v každom z posledných troch zápasov si pripísal po tri body, čo v Detroite naposledy dokázal Steve Yzerman pred viac ako 26 rokmi. Anthony Mantha takisto zabodoval v každom zápase a minulý týždeň bol najproduktívnejším hráčom Red Wings spolu s Bertuzzim (obaja 3+7). V obrane zaujal najmä Filip Hronek (v týždni 2+2).

Taro Hirose s bodovou šnúrou a prvým gólom... Mladý útočník Taro Hirose, ktorý posilnil Red Wings nedávno po príchode z univerzity, zabodoval vo svojich prvých piatich zápasoch v NHL, keď zakaždým zaznamenal jednu asistenciu. Jeho bodová séria sa skončila až v zápase s New Jersey, vynahradil si to však vo včerajšom stretnutí proti Bostonu svojím prvým gólom v NHL. Stal sa už šiestym detroitským hráčom, ktorý v tejto sezóne strelil svoj prvý gól v NHL. Pred ním to dokázali Dennis Cholowski, Filip Hronek, Michael Rasmussen, Christoffer Ehn a Filip Zadina.

Gustav Nyquist po prvýkrát súperom... Pondelkový zápas v San Jose bol prvý, v ktorom bol útočník Gustav Nyquist súperom Red Wings. Nyquist bol vymenený do San Jose pred uzávierkou prestupov. Pred zápasom i po ňom sa stretol s viacerými bývalými spoluhráčmi, najmä však so svojím dlhoročným blízkym priateľom Niklasom Kronwallom. V Kalifornii je sám, jeho manželka Danielle zostala v Michigane a očakáva príchod ich prvého potomka.

Martin Frk sa nacestoval a zabodoval... Pre útočníka Martina Frka bol uplynulý týždeň poriadne hektický. Red Wings ho v dôsledku neistej situácie s mnohými zranenými hráčmi najskôr povolali a vzali so sebou do Buffala, potom ho poslali späť do Grand Rapids a na druhý deň ráno, po zranení ďalšieho útočníka, ho opäť povolali a napokon aj nechali nastúpiť proti New Jersey. Frk v zápase zaznamenal asistenciu. Bol to jeho prvý bod v NHL od 2. februára, kedy hral v súťaži naposledy.

Niklas Kronwall s ďalšou nomináciou... Ostrieľaný obranca Niklas Kronwall bol nominovaný na ocenenie Bill Masterton Trophy pre hráča, ktorý spája svoje majstrovstvo s príkladnou oddanosťou a vernosťou hokeju. Na ocenenie bol nominovaný aj vlani. Po skončení sezóny sa ukáže, či bol tento ročník posledný v jeho kariére, alebo či si kariéru ešte predĺži. Red Wings o neho naďalej stoja a boli by radi, ak by za nich hral aj budúcu sezónu. Rozhodne sa po porade s rodinou.

Dylan McIlrath a Jake Chelios debutovali... V uplynulom týždni debutovali v drese Red Wings dvaja skúsení zadáci z Grand Rapids. Dylan McIlrath (26) odohral svoj prvý zápas v červeno-bielom drese s okrídleným kolesom v San Jose. Podobne ako Brian Lashoff alebo Matt Puempel, aj on bol týmto ocenený za dlhoročné služby mentora pre mladíkov v AHL. Jake Chelios (28), syn slávneho Chrisa Cheliosa, debutoval pred zrakom svojho otca v zápase s New Jersey. Bol to jeho prvý zápas v NHL. Bolo to zároveň iba šiestykrát v histórii, čo za Red Wings nastúpil syn ich bývalého hráča. Pred Jakeom Cheliosom sa to podarilo Gerrymu Abelovi (synovi Sida Abela), Andymu Brownovi (synovi Adama Browna), Petrovi Dineenovi (synovi Billa Dineena), Markovi Howeovi (synovi Gordieho Howea) a Jimmymu Petersovi (synovi Jima Petersa staršieho).

Tohtosezónny debut Turgeona... V zápase s Bostonom absolvoval svoj tohtosezónny debut v NHL defenzívne ladený útočník Dominic Turgeon. Nahradil zraneného Lukea Glendeninga, dovtedy posledného hráča, ktorý odohral všetky zápasy v tomto ročníku (aj cez viaceré zranenia).

Chystajú sa oznamy o Jeffovi Blashillovi... Minulý týždeň vysvitlo, že hlavného trénera Jeffa Blashilla čakajú v najbližších dňoch dva oznamy. Ako je dlhodobo známe, Red Wings s ním čoskoro oficiálne podpíšu novú zmluvu (bude na dva roky). Blashill bude okrem toho opäť vymenovaný za hlavného trénera reprezentácie USA na tohtoročných majstrovstvách sveta. Tento oznam by mal prísť krátko po skončení základnej časti.

Griffins s tromi prehrami za sebou... Grand Rapids Griffins odohrali minulý týždeň štyri zápasy, posledné tri prehrali, udržali si však druhú priečku v Centrálnej divízii Západnej konferencie AHL a šesť zápasov pred koncom základnej časti sú blízko k zaisteniu postupu do play-off.

Program na tento týždeň

02.04. Detroit vs Pittsburgh
04.04. Pittsburgh vs Detroit
06.04. Detroit vs Buffalo





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.