9. október v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 09.10.2015


Marián Hossa v drese Detroit Red Wings (Luc Leclerc, US Presswire)

09.10.1986: Yzerman najmladším kapitánom

Povstanie z neslávnej mŕtvej éry si žiadalo kapitána, ktorý by mal klubové logo priam vytetované na hrudi. Kouč Jacques Demers usúdil, že žiadny hráč nemá k tomuto štatútu bližšie ako mladý Steve Yzerman. Yzerman bol vymenovaný za kapitána Detroitu dňa 7. októbra 1986. O dva dni neskôr sa v drese s kapitánskym céčkom po prvýkrát ukázal v zápase NHL. Yzerman bol týmto honorom poctený vo veku 21 rokov a 151 dní. Stal sa najmladším kapitánom v histórii Red Wings.

09.10.1996: Posilnenie o Brendana Shanahana

Detroit patril v polovici deväťdesiatych rokov k najlepším mužstvám NHL, chýbal mu však posledný diel víťaznej skladačky. Tento chýbajúci diel bol doplnený 9. októbra 1996, kedy sa k Red Wings pripojil dominantný silový útočník Brendan Shanahan. Detroit ho získal z Hartfordu spolu s Brianon Glynnom za Paula Coffeyho, Keitha Primeaua a výber v prvom kole draftu 1997. Shanny hneď v ten deň debutoval a pri výhre 2:0 nad Edmontonom sa pobil s Gregom de Vriesom.

09.10.2003: Yzermanov gól v závere zápasu

Kapitán Red Wings Steve Yzerman bol po väčšiu časť sezóny 2002/03 zranený, takže detroitskí fanúšikovia si ho veľmi neužili. Yzerman im to vynahradil hneď v nasledujúcej sezóne a hneď v otváracom zápase základnej časti. V zápase z 9. októbra 2003 medzi Red Wings a Los Angeles Kings sa za stavu 2:2 schyľovalo k predĺženiu, keď Yzerman v útočnom pásme prevzal puk od Raya Whitneyho, v čase 59:58 rozhodol o výhre 3:2 a nechal arénu otriasť sa v základoch.

09.10.2008: Premiérový zápas Mariána Hossu

Marián Hossa stál na jar 2008 na strane Pittsburgh Penguins, ktorí vo finále Stanley Cupu nestačili na Detroit Red Wings. V lete 2008 sa preto rozhodol, že v honbe za pohárom posilní mužstvo, ktoré ho naposledy porazilo. Hossa odohral svoj prvý zápas v drese Detroitu 9. októbra 2008. Pri domácej prehre 2:3 proti Toronto Maple Leafs odohral 17 minút a 36 sekúnd a zaznamenal jednu asistenciu. Red Wings nakoniec pomohol až do finále, v ktorom ale uspeli Penguins.

09.10.2012: Smrť verného Budda Lyncha

Budd Lynch bol klubovou ikonou, ktorá tento svet opustila dňa 9. októbra 2012 vo veku 95 rokov. Red Wings vtedy prišli o usmievavého človeka s upokojujúcim hlasom, ktorý sa po desiatky rokov prihováral priaznivcom prostredníctvom mikrofónu, až sa stal neodmysliteľnou súčasťou typickej atmosféry Joe Louis Areny. Lynch, ktorý pri bojoch v druhej svetovej vojne prišiel o rameno, pracoval pre Red Wings 63 rokov. Bol najvernejším zamestnancom, akého tento klub kedy mal.

09.10.2014: Prvý zápas Andreja Nestrašila

Český útočník Andrej Nestrašil v tréningovom kempe 2014 žartoval, že v organizácii Red Wings sa cíti ako opatrovateľ. Nestrašil sa dlhé roky pozeral, ako do NHL smerujú jeho mladší spoluhráči, nakoniec sa ale dočkal aj on sám. Svoj prvý zápas v drese Detroitu odohral 9. októbra 2014 proti Boston Bruins. Pri víťazstve 2:1 si odkrútil 12 minút a 56 sekúnd a vyslal jednu strelu. Red Wings o neho neskôr prišli, keď im ho pri presune do AHL uchmatli Carolina Hurricanes.

09.10.2015: Víťazná premiéra Jeffa Blashilla

V otváracom zápase sezóny 2015/16 viedol lavičku Red Wings Jeff Blashill, prvý americký kouč v histórii tohto klubu. Blashill pri svojej premiére porazil Toronto vedené Mikeom Babcockom pomerom 4:0. Babcock viedol Detroit v predchádzajúcich desiatich sezónach; Blashill bol v ročníku 2011/12 jeho asistentom. Dobre sa uviedol aj devätnásťročný Dylan Larkin, ktorý sa stal prvým tínedžerom Red Wings za posledných 32 rokov s gólom vo svojom prvom zápase v NHL.

09.10.2015: Historický hetrik Abdelkadera

Otvárací zápas sezóny 2015/16 nebol výnimočný iba pre kouča Jeffa Blashilla a prenikavého tínedžera Dylana Larkina, ale aj pre útočníka Justina Abdelkadera, ktorý k víťazstvu 4:0 prispel hetrikom. Abdelkader potreboval na tri góly do siete Maple Leafs 22 minút a 39 sekúnd. Za svoj počin bol vyhlásený prvou hviezdou zápasu. Stal sa navyše iba štvrtým hráčom v histórii Detroit Red Wings s hetrikom v domácom otváracom zápase novej sezóny.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.