Detroit Red Wings ukončili sezónu 2018/19

MARTIN UŽÁK | 07.04.2019

Mužstvo ukončilo sezónu 2018/19 a spoznalo svoje šance v draftovej lotérii. Tyler Bertuzzi sa dočkal ligového ocenenia a vytvoril klubový rekord, dejiny prepísal aj Dylan Larkin. Niklasa Kronwalla čaká rozhodovanie. Hlavný tréner Jeff Blashill podpísal novú zmluvu.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke a konečné štatistiky sezóny 2018/19:


Anthony Mantha a Dylan Larkin po jednom z gólov do siete Pittsburghu (Carlos Osorio, Associated Press; 02.04.2019)

Posledné výsledky

02.04. Detroit vs Pittsburgh 4:1
04.04. Pittsburgh vs Detroit 4:1
06.04. Detroit vs Buffalo 1:7

Konečná bilancia a pozícia

82 zápasov, 74 bodov, skóre 227:277

výhry v riadnom hracom čase: 20
prehry v riadnom hracom čase: 40

výhry po predĺžení: 9
prehry po predĺžení: 5

výhry po nájazdoch: 3
prehry po nájazdoch: 5

doma: 17 výhier, 19 prehier, 5 prehier po predĺžení / nájazdoch

vonku: 15 výhier, 21 prehier, 5 prehier po predĺžení / nájazdoch

úspešnosť presilových hier: 18,1 % (19. v NHL)

úspešnosť hry v oslabení: 77,1 % (28. v NHL)

Atlantická divízia: 7. (1. Tampa Bay, 128 b.; 2. Boston, 107 b.; 3. Toronto, 100 b.)

Východná konferencia: 14. (1. Tampa Bay, 128 b.; 2. Boston, 107 b.; 3. Washington, 104 b.)

NHL: 28. (1. Tampa Bay, 128 b.; 2. Calgary, 107 b.; 3. Boston, 107 b.)

Lídri štatistík

odohraté zápasy: Niklas Kronwall (79)
góly: Dylan Larkin (32)
asistencie: Dylan Larkin (41)
kanadské body: Dylan Larkin (73)
body na zápas: Dylan Larkin (0,96)

víťazné góly: Andreas Athanasiou, Tyler Bertuzzi, Dylan Larkin, Frans Nielsen (všetci 4)
strely na bránku: Dylan Larkin (287)
plusové body: Tyler Bertuzzi (+11)
hrací čas na zápas: Danny DeKeyser (21:58)
vhadzovania: Luke Glendening (55,7 %)

hity: Luke Glendening (198)
trestné minúty: Dylan Larkin (75)
zblokované strely: Luke Glendening (102)
stratené puky: Dylan Larkin (100)
odobraté puky: Dylan Larkin (69)

odchytané zápasy: Jimmy Howard (55)
víťazstvá: Jimmy Howard (23)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (90,9 %)
inkasované góly na zápas: Jimmy Howard (3,07)
čisté kontá: Jonathan Bernier (1)

Zaujímavosti

Výhra za výhrou a blamáž na záver... Red Wings vyhrali osem z posledných jedenástich zápasov tejto sezóny, ale záver pokazili. Na začiatku týždňa, v domácom stretnutí s Pittsburghom, opäť raz vyčnieval najlepší útok NHL z posledných dvoch týždňov: prvý útok v zložení Tyler Bertuzzi - Dylan Larkin - Anthony Mantha (spolu 4+4). V odvete v Pittsburghu Red Wings viedli a mali veľkú šancu dostať sa do dvojgólového vedenia, ale nevyužili ju, následne začali zaostávať a po zásluhe utrpeli prvú porážku po šiestich výhrach za sebou. V poslednom stretnutí proti Buffalu zvýšili svoje šance v draftovej lotérii, keď v priamom súboji o konečnú šiestu priečku v Atlantickej divízii prehrali, mrzel ich však spôsob, akým prehrali: od začiatku zaostávali, nebránili, nebojovali, chýbalo im potrebné nasadenie a po dlhšom čase predviedli blamáž, za ktorú sa po zápase hanbili.

Podľa očakávania v suteréne... Red Wings ukončili sezónu 2018/19 v suteréne súťaže, ako sa predpokladalo. Pred sezónou po prvýkrát verejne vyhlásili, že sú v prestavbe. Od mužstiev v tomto štatúte sa play-off nečaká, Red Wings v ňom budú chýbať tretí rok za sebou. Napriek tomu odviedli najväčší kus práce za ostatné tri roky, pretože až na niekoľko vzácnych výnimiek (vrátane zápasu s Buffalom) bojovali, a to aj cez nekonečnú vlnu zranení, hrali vyrovnanejšie ako predtým, viacerí ich mladíci urobili veľké kroky vpred, začali sa presadzovať a mnohí ďalší sa k nim postupne pridajú v nasledujúcich rokoch. Ako rýchlo sa dostavia aj zlepšené výsledky a posun tabuľkou, to je - ako to pri prestavbe býva - vo hviezdach.

Šance v draftovej lotérii sú známe... Red Wings ukončili základnú časť na 28. mieste v NHL. Ako štvrtý najhorší klub budú mať v draftovej lotérii 9,5 %-nú šancu na výhru prvého miesta v drafte a 28,8 %-nú šancu, že budú vyberať na jednom z prvých troch miest. Je isté, že v drafte nebudú voliť z horšieho ako zo siedmeho miesta. Draftová lotéria sa uskutoční v utorok 9. apríla v Toronte. Draft prebehne v piatok 21. a sobotu 22. júna vo Vancouveri.

Finiš bez polovice zostavy... Red Wings dohrávali sezónu bez takmer polovice základnej zostavy. V poslednom týždni sezóny (a aj v mnohých zápasoch predtým) absentovali Mike Green (vírusová infekcia), Justin Abdelkader (zlomená noha), Thomas Vanek (prst), Frans Nielsen (horná časť tela), Jacob de la Rose (srdcová arytmia), Michael Rasmussen (horná časť tela), Trevor Daley (chrbát), Danny DeKeyser (dolná časť tela), Jonathan Ericsson (členok), Jonathan Bernier (horná časť tela) a Luke Glendening (viacero zranení). Jevgenij Svečnikov (operácia pravého kolena) vynechal celú sezónu. V poslednom týždni mali Red Wings v zostave iba troch tridsiatnikov.

Vzácna štatistika Dylana Larkina... Mladík Dylan Larkin, bez okolkov najlepší hráč tímu, bol tohtosezónnym lídrom Red Wings v počte gólov (32), asistencií (41), kanadských bodov (73) i trestných minút (75). Stal sa iba druhým detroitským hráčom, ktorý v jednom ročníku ovládol každú z týchto štatistík. Pred ním to dokázal len John Sheppard v sezóne 1926/27.

Tyler Bertuzzi s ocenením a rekordom... Mladý útočník Tyler Bertuzzi bol v pondelok vyhlásený za druhú hviezdu predposledného týždňa základnej časti. Bertuzzi v tom období pozbieral desať bodov (3+7) v štyroch víťazných zápasoch a trikrát za sebou si pripísal po tri body, čo v Detroite naposledy dokázal Steve Yzerman pred viac ako 26 rokmi. Bertuzzi pokračoval vo veľkej produkcii aj tento týždeň, keď v domácom stretnutí proti Pittsburghu po prvýkrát v kariére dosiahol na métu 20 gólov v sezóne a štvrtýkrát za sebou zaznamenal tri body (proti Pittsburghu 2+1; celkovo za štyri zápasy 5+7), čo pred ním nedokázal žiadny hráč Detroit Red Wings.

Mantha s gólovým maximom... Okrem Bertuzziho dal dva góly do siete Penguins aj Anthony Mantha. Dostal sa vďaka nim na súčet 24 gólov, čím vyrovnal svoje gólové maximum z lanskej sezóny. V poslednom zápase proti Sabres ho rovno prekonal svojím 25. gólom a vyrovnal svoje bodové maximum z lanskej sezóny (48 bodov). Sezónu ukončil vo veľkom štýle: v posledných ôsmich zápasoch pozbieral 15 bodov za osem gólov a sedem asistencií.

Premiéra Kadena Fulchera v NHL... Mizerný výkon v zápase so Sabres vyhnal z bránky Jimmyho Howarda a umožnil Kadenovi Fulcherovi, aby si odkrútil premiéru v NHL. Fulcher (20) išiel medzi tri tyče za stavu 1:5, do konca stretnutia čelil 11 strelám Sabres a deväť z nich chytil. Fulcher dosiaľ nikdy nechytal ani v AHL, ale pri zranení Harriho Säteriho v Grand Rapids dostal pri povolávaní do NHL prednosť pred ďalším brankárom Griffins, Patrikom Rybárom, aby Rybár mohol ďalej chytať v nižšej súťaži a nesedel na lavičke. Fulcher pôvodne nemal chytať ani za rozhodnutého stavu, ale Howard si v prvej tretine natiahol triesla a pri piatom góle Sabres to už nevydržal.

953. zápas Kronwalla. Bol posledný?... Včerajší zápas proti Buffalu bol 953. v základnej časti pre obrancu Niklasa Kronwalla. Vyrovnal sa tým Pavlovi Daciukovi v počte zápasov v drese Red Wings; obaja sa delia o deviate miesto v histórii klubu. Kronwallovi (38) v lete vyprší posledný rok jeho sedemročnej zmluvy a zatiaľ nevie, či bol tento zápas posledný v jeho kariére, alebo či sa ešte vráti. Ostatné dva ročníky ho prestali sužovať problémy s dokaličeným kolenom a polepšil si aj po výkonnostnej stránke. O budúcnosti sa rozhodne v nasledujúcich týždňoch po porade s rodinou. Red Wings o neho majú záujem a ak sa rozhodne vrátiť, ponúknu mu novú zmluvu.

100. zápas Martina Frka... Zápas proti Buffalu bol výnimočný aj pre útočníka Martina Frka. Bol jeho stým v drese Red Wings, a s veľkou pravdepodobnosťou aj posledným. Frk presedel väčšinu sezóny na tribúne ako zdravý náhradník a viackrát dal najavo, že so svojou pozíciou v tíme nie je spokojný. Red Wings ho poslali do AHL, aby mohol hrávať, vytiahli ho späť až pri vlne zranení a v najbližších dňoch ho do AHL pošlú znova. Tým sa jeho kariéra v Detroite zrejme uzavrie.

Prvý gól Matta Puempela... O jediný gól Red Wings na ľade Pittsburghu sa postaral útočník Matt Puempel. Bol jeho prvý v drese Red Wings a prvý v NHL po vyše dvoch rokoch.

Jeff Blashill s novou dvojročnou zmluvou... Red Wings v utorok urobili to, o čom sa na tomto blogu pravidelne písalo posledné dva mesiace: oficiálne oznámili podpis novej dvojročnej zmluvy s hlavným trénerom Jeffom Blashillom. Blashill vedie Red Wings od roku 2015. V období prestavby mužstva nie je posudzovaný podľa výsledkov, ale podľa napredovania mladých hráčov, a keďže s progresom mladíkov vládne v klube spokojnosť, v začatej práci bude pokračovať. O niekoľko dní bude menovaný aj za hlavného kouča USA na tohtoročných majstrovstvách sveta.

Ešte niekoľko povinností... Po sobotnom poslednom zápase sezóny čaká na hráčov ešte niekoľko povinností. Začiatkom nasledujúceho týždňa absolvujú výstupné lekárske prehliadky, pohovoria si s vedením, vypočujú si, na čom majú v lete zapracovať, poberú si svoje veci a urobia si spoločnú fotografiu. Tí starší budú zasypávaní otázkami o svojej budúcnosti. Nielen Niklas Kronwall, ale aj Thomas Vanek, ktorému takisto končí zmluva a zatiaľ nevie, či bude v kariére pokračovať.

Griffins so šiestimi prehrami v rade... Grand Rapids Griffins odohrali tento týždeň tri zápasy v ďalekej Kalifornii, všetky tri prehrali a natiahli svoju sériu prehier na šesť za sebou. Nebolo to však prekvapenie, keďže bezmála polovica ich hráčov zaskakovala v zraneniami zdecimovanej zostave Red Wings a do nižšej súťaže sa vrátia až v nasledujúcich dňoch (sú nimi Christoffer Ehn, Martin Frk, Joe Hicketts, Filip Hronek, Jake Chelios, Dylan McIlrath, Matt Puempel a Dominic Turgeon). Griffins odohrajú do konca základnej časti AHL ešte tri zápasy a sú blízko k postupu do play-off.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.