Red Wings so vzácnou výhrou a novými tvárami

MARTIN UŽÁK | 18.03.2019

Mužstvo sa dočkalo prvej výhry v riadnej hracej dobe po vyše mesiaci. Termín draftovej lotérie je známy. Káder rozšírili dvaja hokejisti z univerzity. Jeden z expertov sa vyjadril k návratu Stevea Yzermana, ďalší potvrdil klubové plány s hlavným trénerom Jeffom Blashillom.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Andreas Athanasiou po svojom prvom góle do siete New York Islanders (Paul Sancya, Associated Press; 16.03.2019)

Posledné výsledky

12.03. Montreal vs Detroit 3:1
14.03. Detroit vs Tampa Bay 4:5
16.03. Detroit vs N. Y. Islanders 2:1

Aktuálna bilancia a pozícia

72 zápasov, 60 bodov, skóre 195:247

Atlantická divízia: 7. (1. Tampa Bay, 114 b.)
Východná konferencia: 15. (1. Tampa Bay, 114 b.)
NHL: 29. (1. Tampa Bay, 114 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Dylan Larkin (27)
asistencie: Dylan Larkin (35)
kanadské body: Dylan Larkin (62)
plusové body: Tyler Bertuzzi (+5)
víťazstvá: Jimmy Howard (18)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (90,7 %)

Zaujímavosti

Výhra v riadnej hracej dobe po vyše mesiaci... Red Wings začali minulý týždeň prehrou na ľade Montrealu, kde predviedli podstatne lepší výkon ako pri nedávnom výprasku 1:8, no po väčšinu zápasu hrali iba s piatimi obrancami, nevyužili viacero dobrých príležitostí a na Habs nestačili už deviatykrát za sebou. Proti suverénnej Tampe sa im opäť raz nedarilo a prehrali s ňou už pätnásty raz za sebou. V zápase s N. Y. Islanders boli horším mužstvom, robili veľa chýb a strácali puky, ale vďaka výbornému výkonu Jonathana Berniera (41/42) uhájili víťazstvo. Bolo veľmi vzácne: bolo ich prvé v riadnom hracom čase od 14. februára, teda prvé po vyše mesiaci.

Ďalší frustrujúci zápas s Tampou... Prehra s Tampou bola pre Red Wings obzvlášť frustrujúca. Stretnutie proti suverénom tejto sezóny odštartovali efektívne, v 33. minúte viedli 3:0 a po dvoch tretinách 3:1, ale hoci vyhrávali a mali ešte niekoľko príležitostí na zvýšenie náskoku, neboli lepším mužstvom a Tampa napokon v tretej tretine otočila z 3:1 na 3:5, zatiaľ čo zaskočení Red Wings v samom závere len korigovali na konečných 4:5. Bol to ďalší z mnohých výsledkovo vyrovnanejších zápasov medzi týmito dvoma tímami, no cestu k víťazstvu opäť našla Tampa.

Red Wings matematicky eliminovaní... Red Wings po prehre v Montreale stratili už aj poslednú teoretickú šancu na postup do play-off. Vo vyraďovacích bojoch o Stanley Cup budú chýbať tretí rok za sebou. Väčšinu tejto sezóny figurujú na posledných troch miestach NHL, čo sa pred sezónou aj očakávalo. Nie je to pritom ani rok, čo po prvýkrát verejne priznali, že sú v prestavbe, a tá sa ani zďaleka neskončila. Podobný osud ich teda môže postihnúť aj v nasledujúcich sezónach.

Termín draftovej lotérie je známy... NHL v minulom týždni oznámila, že draftová lotéria pred tohtoročným draftom sa uskutoční v utorok 9. apríla v Toronte. V lotérii sa bude losovať prvé, druhé a tretie miesto v drafte. Do žrebovania bude zapojených 15 klubov, ktoré nepostúpia do play-off. Klub s najmenším počtom bodov po základnej časti bude mať 18,5 %-nú šancu, že lotériu vyhrá a v drafte bude vyberať ako prvý. Druhý najhorší klub po základnej časti bude mať šancu na výhru lotérie 13,5 %, tretí najhorší 11,5 %. Najhorší klub po základnej časti bude mať záruku, že bude vyberať prinajhoršom zo štvrtého miesta draftu.

Larkin sa vrátil, viacerí sú mimo hry... V zápase s Islanders sa vrátil do zostavy mladý útočník Dylan Larkin; zmeškal päť zápasov pre poranenie krku a s tým súvisiace kŕče v chrbte. Od zápasu s Tampou nehrá bek Jonathan Ericsson (koleno); mohol by sa vrátiť koncom tohto týždňa. V stretnutí s Islanders chýbali bek Trevor Daley a útočník Justin Abdelkader. Daleyho opäť zastavil problémový chrbát; tak ako Ericsson by sa mal vrátiť v najbližších dňoch. Abdelkader utrpel v zápase s Tampou zlomeninu nohy po blokovaní strely súpera a do konca sezóny si už nezahrá. Ako je dlhšie známe, do konca sezóny bude chýbať aj obranca Mike Green (vírusová infekcia). Naopak mladý útočník Jevgenij Svečnikov, ktorý v tomto ročníku ešte nehral, urobil ďalšie pokroky v rehabilitácii po operácii kolena a stále živí nádej, že by sa mohol vrátiť do akcie na farme v Grand Rapids.

Helm a Glendening na stovke... Darren Helm a Luke Glendening, dvaja skúsení defenzívne ladení útočníci, dosiahli v stretnutí s Tampou na skromné míľniky. Helm strelil svoj 100. gól v základnej časti NHL, Glendening dosiahol na hranicu 100 bodov.

Dvaja hráči ukončili dlhé čakanie na gól... Dvaja hráči ukončili v zápase s Tampou dlhočizné čakanie na gól. Tínedžer Michael Rasmussen skóroval po prvýkrát po 16 zápasoch, veterán Justin Abdelkader sa trafil po prvýkrát po 40 zápasoch. Abdelkader zažíva jednu z najhorších sezón v kariére, v 71 zápasoch pozbieral iba 19 bodov (6+13), väčšinou nastupoval vo štvrtej lajne a tak ako mnohí iní hokejisti v súčasnej zrýchľujúcej sa NHL prestal vynikať svojou dovtedy typickou fyzickou hrou. V tejto sezóne navyše už dohral pre zlomeninu nohy.

Trojgólový týždeň Athanasioua... Najlepším strelcom Red Wings v uplynulom týždni bol rýchlik Andreas Athanasiou, autor troch gólov. Skóroval v Montreale a dvakrát v zápase s N. Y. Islanders. Tri týždne pred koncom základnej časti má za sebou 26 gólov, čo je o jeden gól menej ako má na konte najlepší strelec mužstva Dylan Larkin. Tak ako Larkin, aj Athanasiou má šancu dostať sa na métu 30 gólov za sezónu, čo v Detroite nedokázal za posledných desať rokov nikto.

Kuffner a Hirose z univerzity do NHL... Red Wings v uplynulom týždni ulovili dvoch zo skupiny najlepších nedraftovaných hráčov z prestížnych amerických univerzitných súťaží. O mladých hráčov s týmto štatútom je v lige každoročne veľký záujem, pretože sa rozvíjali o niečo dlhšie ako mnohí ich rovesníci a sú voľní, takže si môžu vyberať, s kým podpíšu. Mladíci v tomto štatúte si obvykle vyberajú horšie postavené mužstvá, v ktorých môžu okamžite zasiahnuť do NHL. Detroit tento rok z tohto dôvodu uprednostnili dvaja dvadsaťdvaroční kanadskí krídelní útočníci - Ryan Kuffner a Taro Hirose. Obaja podpísali s Red Wings dvojročné nováčikovské zmluvy. Kuffner hral posledné štyri sezóny za Princetonskú univerzitu a so 75 gólmi v 132 zápasoch ju opustil ako jej historicky najlepší strelec. V tejto sezóne dal 22 gólov v 31 zápasoch a bol štvrtým najlepším strelcom vo všetkých amerických univerzitných súťažiach. Red Wings sa ho snažili podpísať už vlani, ale rozhodol sa ešte rok zostať na univerzite. Na jeho podpise mal leví podiel Jiří Fischer, ktorý u Red Wings pracuje v oblasti hodnotenia mladých hráčov a Kuffnera dlhodobo sledoval. V NHL debutoval v zápase proti Islanders. Hirose hral posledné tri roky za Michiganskú štátnu univerzitu, v 106 zápasoch si pripísal 116 bodov. V tejto sezóne pozbieral 50 bodov v 36 zápasoch a bol najproduktívnejším hráčom vo všetkých amerických univerzitných súťažiach. Aj jeho posledné roky výdatne sledoval Fischer. Na rozdiel od kanoniera Kuffnera má renomé tvorcu hry a šikovného nahrávača. V NHL bude debutovať tento týždeň. Kuffner i Hirose zostanú s Red Wings do konca sezóny a v nasledujúcej sezóne budú bojovať o miesto v zostave. Red Wings veria, že obaja môžu vyrásť v rozdielových hráčov.

Bowey, Kuffner a Lashoff po prvýkrát... Uplynulý týždeň bol aj týždňom niekoľkých prvotín. Mladý bek Madison Bowey, jedna z protihodnôt z trejdu Nicka Jensena, strelil v zápase s Tampou svoj prvý gól v drese Red Wings. Mladý útočník Ryan Kuffner odohral proti Islanders svoj prvý zápas v NHL. Napokon ostrieľaný záložný bek Brian Lashoff odohral proti Isles svoj premiérový zápas NHL v tejto sezóne. Lashoff pred svojou tohtosezónnou premiérou podpísal s Red Wings dvojročnú zmluvu a naďalej bude pôsobiť ako mentor pre mladých obrancov v AHL.

Zadina sa vrátil do Grand Rapids... Zápasom s Tampou ukončil svoje tohtosezónne skusy v NHL mladý útočník Filip Zadina. Jeho tohtosezónny pobyt v NHL bol cielene limitovaný na deväť zápasov, aby nevstúpil do platnosti prvý rok jeho nováčikovskej zmluvy. V prvých deviatich zápasoch v drese Red Wings pozbieral tri body (1+2). Ročník dohrá v záložnom celku Detroitu z Grand Rapids. Red Wings boli s jeho prvými krokmi v NHL spokojní. "Je lepším hráčom ako v októbri. Sme spokojní s tým, aký progres od začiatku sezóny urobil," uviedol generálny manažér Ken Holland.

Friedman k návratu Stevea Yzermana... Keď Steve Yzerman v septembri odstúpil z pozície generálneho manažéra klubu Tampa Bay Lightning, na posledný rok svojej zmluvy v Tampe prešiel do pozície poradcu a hráčom Tampy prezradil, že sa chystá na návrat domov do Detroitu, aby bol bližšie k svojej rodine, mnohí novinári a fanúšikovia si jeho návrat domov spojili s tým, že sa vráti aj do manažmentu Detroit Red Wings a stane sa novým generálnym manažérom klubu. Ako na tomto blogu už odznelo, prezident klubu Chris Ilitch dosiaľ nepožiadal Tampu o povolenie hovoriť s Yzermanom o jeho návrate do manažmentu Red Wings. Takisto nie je známe, či Yzerman vôbec chce pokračovať vo funkcii generálneho manažéra. Elliotte Friedman z televízie Sportsnet aj preto vo štvrtok prišiel so zaujímavou myšlienkou, keď uviedol, že Yzerman by sa napokon nemusel stať manažérom Red Wings, ako mnohí očakávajú, ale mohol by sa vrátiť "iba" do pozície prezidenta hokejových operácií, zatiaľ čo funkciu generálneho manažéra Red Wings by prevzal Pat Verbeek, ktorý v Detroite taktiež kedysi hrával i pracoval a s Yzermanom posledné roky spolupracoval z pozície asistenta generálneho manažéra v Tampe. "Je to len môj dojem," uviedol Friedman, na druhú stranu je však pravdou, že vo svojich predpovediach sa nezvykne mýliť.

McKenzie potvrdil plány s hlavným trénerom... Zatiaľ čo Elliotte Friedman upútal minulý týždeň tvrdením, že Yzerman by sa mohol do Detroitu vrátiť v inej pozícii, akú mnohí novinári a fanúšikovia očakávajú, ďalší expert Bob McKenzie z TSN sa vyjadril k budúcnosti kouča Jeffa Blashilla. McKenzie potvrdil to, o čom sa v Detroite už dlho šepká: Red Wings sa chystajú s Blashillom jednať o novom kontrakte, pretože v období prestavby mužstva nie je posudzovaný podľa výsledkov, ale skôr podľa progresu mladých hráčov, a s rozvojom mladých hráčov panuje v klube spokojnosť. Tento scenár predpovedali interné informácie, zverejnené na tomto blogu ešte 10. februára. McKenzie zhodnotil celú situáciu nasledovne: "Detroit Red Wings nie sú nadšení, že sú na dne alebo blízko dna NHL, ale to negatívne neovplyvňuje trénera Jeffa Blashilla. Hoci sú Red Wings v suteréne ligy, páči sa im, ako Blashill zvláda prácu s mladými hráčmi a ako sa pod ním rozvíjajú. Aj keď nemajú toľko bodov, ako by si želali, po väčšinu sezóny boli veľmi súťaživí, dobre štruktúrovaní a dobre trénovaní. Ich hlavný kouč nenesie vinu za to, že zažívajú takú sezónu, akú zažívajú."

Griffins druhí v Centrálnej divízii... Grand Rapids Griffins odohrali v minulom týždni dva zápasy, jeden vyhrali a udržali si druhé miesto v Centrálnej divízii Západnej konferencie AHL a takisto nádej na celkové víťazstvo divízie. Do konca základnej časti AHL odohrajú ešte 14 zápasov.

Program na tento týždeň

19.03. N. Y. Rangers vs Detroit
21.03. St. Louis vs Detroit
23.03. Vegas vs Detroit





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.