Odpovede: Zadina, Rasmussen, Eliasson, výmeny

MARTIN UŽÁK | 21.02.2019 | aktualizované 23.02.2019

Koľko zápasov odohrá v tejto sezóne NHL Filip Zadina? Prečo ho Detroit Red Wings jednoducho nevymenia s Michaelom Rasmussenom? Ako vnímajú brankára Jespera Eliassona? Koľko výmen urobili, odkedy v roku 2017 nepostúpili do play-off?

To sú niektoré otázky čitateľov blogu Hockeytown Blog a českých a slovenských fanúšikov Detroit Red Wings na Facebooku z posledných šiestich týždňov.


Filip Zadina (Paul Sancya, Associated Press)


Teším sa na Zadinu, i keď viem, že v tomto období sú tam nejaké obmedzenia. Ako to bude? Koľko zápasov v tejto sezóne (NHL) odohrá? - Vašek

Ako na tomto blogu odznelo ešte začiatkom januára, Zadina odohrá v tejto sezóne najviac deväť zápasov v NHL. Nebude ich desať a viac, pretože v takom prípade by vstúpil do platnosti prvý rok jeho nováčikovskej zmluvy a Red Wings by ho v roku 2021 museli chrániť pri expanznom drafte pred novým klubom zo Seattlu. S limitovaným počtom zápasov sa obom týmto scenárom vyhnú.

Generálny manažér Ken Holland začiatkom tohto mesiaca vyhlásil, že Red Wings povolajú Filipa Zadinu koncom sezóny. Holland najskôr uviedol, že bude povolaný niekedy v priebehu marca, no Red Wings po jeho dobrých výkonoch v AHL z ostatných týždňov (jedenásť bodov v posledných desiatich zápasoch) usúdili, že nebudú viac čakať a povolali ho už tento víkend.

Red Wings odohrajú do konca tejto sezóny ešte 21 zápasov. Zadina sa neskôr vráti späť ku Grand Rapids Griffins v AHL, kde sezónu dokončí.


Nechápem to naťahovanie s Filipom Zadinom. Prečo ho jednoducho nevymenia s mladým (Michaelom) Rasmussenom? Obom by to prospelo a Rasmussen už v AHL bol. S (Filipom) Hronekom a (Dennisom) Cholowskim to predsa urobili. - Petr

Michael Rasmussen prešiel do NHL z juniorskej Western Hockey League (WHL), jednej z troch súťaží organizácie Canadian Hockey League (CHL). Vo WHL má zmluvu ešte na túto sezónu. Ako tínedžer so zmluvou vo WHL môže hrať v NHL alebo v CHL, nie v AHL. Prikazuje to dohovor medzi NHL a CHL. Do AHL môže ísť iba na dočasný kondičný pobyt po zranení. Absolvoval ho nedávno, ale na jeho štatúte hráča NHL sa nič nezmenilo, pretože hráč poslaný na dočasný kondičný pobyt ďalej figuruje na aktívnej súpiske klubu NHL a ďalej poberá plat z NHL.

Pre Zadinu dohovor medzi NHL a CHL neplatí, pretože do kanadskej juniorky prišiel na hosťovanie z klubu HC Dynamo Pardubice. Preto v tejto sezóne môže hrávať za Grand Rapids a debutovať v NHL. Ak by to tak nebolo, hral by ešte v juniorskej lige, tak ako napr. ďalší vysoko hodnotený mladík Joe Veleno. V AHL začal vynikať až v ostatných týždňoch, Red Wings ho nemali v pláne povolať skôr.

Rasmussen v tejto sezóne mohol hrať v Grand Rapids ešte v prípade, ak by ho Red Wings poslali späť do juniorskej ligy a keď by sa mu tam skončila sezóna a Grand Rapids by ešte pokračovali v play-off, mohol sa k nim pripojiť. Red Wings túto alternatívu v posledných dňoch zvažovali a cez víkend sa rozhodli, že ho späť k juniorom nepošlú. Do AHL teda v tejto sezóne už nepôjde.


Neviete náhodou, ako vidí vedenie Jespera Eliassona? Ako gólman v osemnástich rokoch má celkom slušné čísla. - Michal

V dohľadnej dobe sa s ním nepočíta. Z brankárov, ktorých Red Wings draftovali a rozvíjajú sa mimo AHL, budú v najbližších rokoch o posun vyššie bojovať najskôr Kaden Fulcher (ten už má s klubom uzatvorenú nováčikovskú zmluvu), Filip Larsson a Keith Petruzzelli.

Eliasson bol draftovaný na popud Briana Mahoneyho-Wilsona, trénera brankárov v záložnom celku Detroitu z Grand Rapids. Podľa Mahoneyho-Wilsona je veľmi súťaživý a pracovitý. Má 191 cm a v bránkovisku nerobí veľa pohybov, čo je u takto vysokých brankárov v dnešnej dobe trendom. Red Wings mu v lete odporučili, aby zapracoval na rýchlom návrate do správneho postoja po tom, čo vyrazí puk - s týmto mal najväčšie problémy.

Po sezóne by mal povýšiť v štruktúrach klubu Växjö Lakers a opustiť SuperElit, najvyššiu juniorskú ligu vo Švédsku, kde má po 27 zápasoch úspešnosť zákrokov 92,3 %. Mal by prejsť do Allsvenskan, druhej najvyššej seniorskej súťaže vo Švédsku, alebo do SHL, najvyššej seniorskej súťaže v krajine. Budúcu sezónu bude bojovať o miesto vo švédskom výbere pre svetový šampionát juniorov.

Vo Växjö má k nemu blízko Maciej Szwoch, tréner brankárov v klube Färjestad BK. Szwoch sleduje všetkých brankárov, ktorých Detroit Red Wings v Európe majú alebo sa o nich zaujímajú, a posiela im svoje postrehy do USA.

Red Wings sa musia najneskôr do štyroch rokov rozhodnúť, či Eliassonovi ponúknu nováčikovský kontrakt, inak sa stane voľným hráčom. U brankárov trvá tento rozhodovací proces dlhšie.


Zaujímalo by ma, koľko výmen sme urobili, odkedy sme v roku 2017 nepostúpili do play-off. Mám pocit, že popri niekoľkých mladých útočníkoch tam stále máme tie isté mená. Čakal som trochu väčšie zmeny. Vedeli by ste mi s tým pomôcť? - Samo

Od sezóny 2016/17 Detroit Red Wings vymenili týchto hráčov: Tomáš Jurčo (Chicago), Brendan Smith (N. Y. Rangers), Thomas Vanek (Florida), Steve Ott (Montreal), Riley Sheahan (Pittsburgh), Ryan Sproul (N. Y. Rangers), Scott Wilson (Buffalo), Petr Mrázek (Philadelphia), Tomáš Tatar (Vegas), Robbie Russo (Arizona) a Nick Jensen (Washington).

Detroit Red Wings dlhodobo odmietajú kompletnú prestavbu, pri ktorej by vymieňali alebo sa inak rozchádzali so staršími a neraz štedro platenými a dlhodobo podpísanými hráčmi. Miesto toho sa rozhodli počkať, kým im vypršia zmluvy. Robia postupnú prestavbu "za pochodu" a nie klasickú, úplnú prestavbu, ako je to často nesprávne prezentované v zahraničných i domácich médiách.

Ďalšie výmeny sa môžu objaviť v nasledujúcich dňoch až do pondelka do 21:00 SEČ, kedy nastane tohtosezónna uzávierka prestupov.


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na Facebook alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.