Daley s tisíckou, Franzén prehovoril o mukách

MARTIN UŽÁK | 25.12.2018

Prehier pribudlo. Dylan Larkin natiahol svoju bodovú sériu. Jonathan Bernier si výdatne zachytal. Trevor Daley sa dočkal veľkého jubilea. Christoffer Ehn dal svoj prvý gól v NHL. Filip Hronek zažil víťazný pocit. Johan Franzén poodhalil detaily o svojom trápení po otrasoch mozgu.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Trevor Daley vs James van Riemsdyk (Matt Slocum, Associated Press; 18.12.2018)

Posledné výsledky

18.12. Philadelphia vs Detroit 3:2
20.12. Carolina vs Detroit 1:4
22.12. Detroit vs Florida 1:2
23.12. Toronto vs Detroit 5:4 po predĺžení

Aktuálna bilancia a pozícia

38 zápasov, 36 bodov, skóre 109:126

Atlantická divízia: 7. (1. Tampa Bay, 58 b.)
Východná konferencia: 12. (1. Tampa Bay, 58 b.)
NHL: 23. (1. Tampa Bay, 58 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Dylan Larkin (15)
asistencie: Gustav Nyquist (22)
kanadské body: Dylan Larkin (36)
plusové body: Mike Green (+10)
víťazstvá: Jimmy Howard (10)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (92,2 %)

Zaujímavosti

Prehier je stále viac ako výhier... Red Wings už tretí týždeň za sebou viac prehrávali ako víťazili, čo sa odrazilo na ich prepade tabuľkou. Proti Philadelphii, dovtedy najhoršiemu mužstvu Východnej konferencie, hrali pomaly a pasívne, málokedy ohrozovali debutujúceho brankára Cartera Harta a na ľade Flyers nevyhrali v riadnom hracom čase už viac ako 21 rokov. V Caroline vyťažili z efektivity pred bránou súpera a dobrého výkonu Jonathana Berniera (38/39). V zápase s Floridou narazili na výborného Roberta Luonga (33/34) a nezvládli minisúboj špeciálnych formácií. V Toronte inkasovali už v 27. sekunde, následne začali hrať odvážnejšie, vďaka trom gólom nováčikov otočili na 1:3 a v samom závere viedli 3:4, ale 7,6 sekundy pred koncom riadnej hracej doby si nechali streliť gól a napokon prehrali po predĺžení. Momentálne majú najviac odohratých zápasov spomedzi všetkých mužstiev Východnej konferencie a sú päť bodov od posledného miesta v konferencii.

Dve noci v New Yorku a mizerný výkon... Keď Red Wings na konci predchádzajúceho týždňa odohrali zápas na ľade New York Islanders, pôvodne sa mali vrátiť domov do Detroitu a až odtiaľ odletieť do Philadelphie. Svoje cestovateľské plány však zmenili, v New Yorku zostali dve noci a až odtiaľ vycestovali za ďalším zápasom. Zmeny si vyžiadali samotní hráči, aby si oddýchli a lepšie sa pripravili. Výsledok? Mizerný výkon na ľade Flyers, jeden z najhorších v tejto sezóne.

Špeciálne formácie padli na 20. miesto... Presilovky a oslabenia spadli po sľubnom štarte do podpriemeru NHL - obe sú až na 20. mieste. Red Wings doposiaľ využili 18,2 % svojich presiloviek a ubránili 78,7 % presiloviek súperov, čo je však zaujímavé, v oboch smeroch sa im darí podstatne viac vonku ako doma. Presilovka Red Wings na ľade súperov je piata najlepšia v NHL (24,4 %), ale na domácom ľade je štvrtá najhoršia (13 %). Oslabenie je vonku druhé najlepšie (87,7 %), no na domácom ľade je najhoršie v lige (69,3 %). Prečo tomu tak je, to Red Wings nedokážu vysvetliť.

Larkin natiahol svoju bodovú sériu... Mladík Dylan Larkin bodoval v každom zápase minulého týždňa a svoju sériu s minimálne jedným kanadským bodom natiahol na jedenásť stretnutí, čo je jeho nové kariérne maximum. Počas svojej produktívnej šnúry pozbieral 14 kanadských bodov za päť gólov a deväť asistencií. Posledným detroitským hráčom, ktorý bodoval jedenásť zápasov za sebou, bol Henrik Zetterberg v decembri 2010 až januári 2011 (6+10).

K zraneným pribudol Athanasiou... K enkláve zranených hráčov zo základnej zostavy pribudol minulý týždeň Andreas Athanasiou. Mladý útočník utrpel bližšie nešpecifikované zranenie v hornej časti tela na ľade Caroliny a do ďalších dvoch stretnutí už nenastúpil. Medzi dlhodobo zranenými hráčmi zostávajú útočníci Jevgenij Svečnikov (koleno), Darren Helm (rameno), Anthony Mantha (ruka) a obrancovia Danny DeKeyser (ruka), Mike Green (členok / noha).

Howard vynechal zápas vo Philadelphii... V zápase vo Philadelphii absentoval aj brankár Jimmy Howard. Zranil si chrbát pri predzápasovom rozkorčuľovaní, jeho miesto v bránke zaujal Jonathan Bernier a na lavičke zaskočil amatér Justin Kowalkoski, povolaním geológ, ktorý u Flyers plní rolu núdzového brankára práve pre takéto vzácne prípady. Howard bol na druhý deň v poriadku a v ďalšom priebehu týždňa odchytal zápas proti Floride.

Prvá väčšia záťaž pre Berniera... Pri zranení Jimmyho Howarda dostal v bránke prvýkrát väčší priestor Jonathan Bernier. Odchytal tri zápasy, dvakrát prehral a v jednom prípade sa tešil z výhry. Prehry utrpel vo Philadelphii (30/33) a Toronte (19/24). Víťazstvo - svoje piate v sezóne - vychytal v Caroline (38/39), kde zažiaril aj v novembri (49/52).

Tisíci zápas Trevora Daleyho v NHL... Tridsaťpäťročný veterán Trevor Daley odohral svoj tisíci zápas v základnej časti NHL. Dočkal sa ho symbolicky v Toronte, vo svojom rodisku a pred zrakom desiatok rodinných príslušníkov a priateľov. Na jeho veľké jubileum nezabudli ani samotní Maple Leafs, ktorí tisícku ohlásili v prvej tretine zápasu s Red Wings a Daley sa dočkal ovácií Scotiabank Areny. Stal sa 330. hráčom a 112. obrancom, ktorý na túto métu dosiahol. Okrem tisícich zápasov v základnej časti NHL odohral aj 71 zápasov v play-off a dvakrát vyhral Stanley Cup. "Som vďačný, že ho mám v tíme," povedal na jeho adresu kouč Jeff Blashill. "Je to veľký pracant a skvelý človek. Každý deň drie, dáva pozor, každého rešpektuje." Tisícka odohratých zápasov je druhým Daleyho míľnikom v tejto sezóne - v predchádzajúcom týždni dosiahol na hranicu 300 bodov v NHL.

400. zápas Lukea Glendeninga... Zápas na ľade Toronta bol výnimočný aj pre obranára Lukea Glendeninga - bol jeho 400. v základnej časti NHL. Glendening je momentálne šiesty v celej lige v úspešnosti na vhadzovaní medzi hráčmi s minimálne 575 vhadzovaniami (56,3 %). Po 38 zápasoch má na konte 12 bodov (5+7) a je na najlepšej ceste zažiť najproduktívnejší ročník v kariére.

Prvý gól Christoffera Ehna v NHL... Defenzívne ladený útočník Christoffer Ehn strelil v Toronte svoj prvý gól v NHL, keď v 30. minúte ustál tlak brániaceho súpera a po úniku skóroval utešenou strelou bekhendom pod hornú žŕdku. Prihral mu Wade Megan, ktorý tak zaknihoval svoj prvý bod v drese Red Wings. Ehn sa stal štvrtým detroitským nováčikom, ktorý v tejto sezóne strelil svoj prvý gól v NHL. Pred ním sa to podarilo triu Dennis Cholowski, Filip Hronek, Michael Rasmussen.

Hronek sa dočkal prvého víťazstva... Zápas v Caroline bol desiaty v NHL pre mladého obrancu Filipa Hroneka. Znie to prekvapujúco, ale až v tomto stretnutí spoznal, ako chutí pozápasová oslava víťazstva v NHL. Hronek doposiaľ odohral v NHL dvanásť zápasov, pripísal si štyri body (2+2) a zažil len jedno víťazstvo. Aj takéto zvláštne anomálie prináša prestavba mužstva.

Milióny na zbúranie Joe Louis Areny... Štát Michigan poskytol minulý týždeň mestu Detroit desaťmiliónovú pôžičku na demoláciu Joe Louis Areny. Aréna, v ktorej Red Wings hrávali v rokoch 1979 až 2017, mala byť zbúraná už minulý rok, no vinou ťahaníc a nezhôd autorít má jej búranie začať až v roku 2019. Zmenili sa aj pôvodné plány na renováciu plochy pod arénou: nový objekt musí byť postavený do roku 2024, či však pôjde o hotel alebo kancelárske priestory, ako mesto zamýšľalo pôvodne, alebo o niečo úplne iné, to je nateraz vo hviezdach.

Johan Franzén prehovoril o mukách... Niekdajší útočník Johan Franzén dlhodobo bojuje s následkami viacerých otrasov mozgu a cez víkend prehovoril o svojich útrapách v rozsiahlom rozhovore s Gunnarom Nordströmom zo švédskeho denníka Expressen. Rozhovoril sa po tom, ako ho Nordström po dvoch rokoch dohadovania navštívil v jeho dome na predmestí Detroitu. Franzén odhalil, ako bojuje s depresiami, úzkosťou a záchvatmi paniky. Priznal, že trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Počas rozhovoru sa viackrát rozplakal a prezradil, že z Detroitu budúce leto odíde domov do Linköpingu, pretože na Detroit má v posledných rokoch iba temné spomienky. "Keď sa to stane a upadnem do temnôt, nemôžem sa dostať z postele. Nikto sa vtedy ku mne nemôže priblížiť. Keď to príde, nepustil by som k sebe ani svoju mamu," prezradil Franzén. "Často spím aj tri dni. Musím brať antidepresíva, posledné dva roky si musím denne pichať rastový hormón. Začalo sa to niekedy v sezóne 2012/13. Postupom času som začal trpieť otrasmi mozgu z ničoho nič. Mnohé som utajil. Stávalo sa mi, že pri návrate domov zo zápasu som zostal stáť povedľa cesty a hodinu som plakal, keď ma prepadol záchvat paniky. Nikto o tom nevedel. Dnes sa mi stáva, že jeden večer s niekým hovorím a na druhý deň si toho človeka vôbec nepamätám. Je to veľmi nepríjemné. Cítim sa o niečo lepšie ako minulý rok a väčšinou mám pocit, že idem správnym smerom, ale niekedy sa mi zrúti celý svet a nevidím svetlo na konci tunela. Vtedy sa takmer vzdávam. Je to nesmierne ťažké." Franzén okrem toho prezradil, že s väčšinou niekdajších spoluhráčov nie je v kontakte a často im ani neodpovedá na správy. Navštevujú ho iba Todd Bertuzzi a Henrik Zetterberg. Celý rozhovor nájdete na stránkach denníka Expressen.

Griffins siedmi na západe... Záložný celok Detroitu z Grand Rapids hral minulý týždeň trikrát, dvakrát zvíťazil a po 32 zápasoch figuruje na siedmom mieste Západnej konferencie AHL.

Program na tento týždeň

27.12. Pittsburgh vs Detroit
29.12. Dallas vs Detroit





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.