Dve výhry z troch zápasov; Zetterberg sa rozhovoril

MARTIN UŽÁK | 04.11.2018 | aktualizované 05.11.2018

Do kolónky výhier pribudli dve čiarky. Hlavné slovo opäť patrilo mladíkom. Martin Frk zmenil svoje zvyky a strelil prvý gól v sezóne. Jeden z hráčov tuší, že môže byť vymenený. Henrik Zetterberg prezradil nové detaily o svojom konci a poodhalil plány do budúcnosti.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Anthony Mantha a Darren Helm po jednom z gólov do siete Columbusu (Paul Vernon, Associated Press; 30.10.2018)

Posledné výsledky

30.10. Columbus vs Detroit 3:5
01.11. Detroit vs New Jersey 4:3
03.11. Detroit vs Edmonton 3:4

Aktuálna bilancia a pozícia

14 zápasov, 10 bodov, skóre 37:53

Atlantická divízia: 7. (1. Tampa Bay, 19 b.)
Východná konferencia: 15. (1. Tampa Bay, 19 b.)
NHL: 29. (1. Nashville, 22 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Dylan Larkin (6)
asistencie: Gustav Nyquist (11)
kanadské body: Dylan Larkin (15)
plusové body: Luke Glendening (+4)
víťazstvá: Jimmy Howard (3)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (91,2 %)

Zaujímavosti

Dve výhry a opustenie posledného miesta... Red Wings vyhrali proti New Jersey svoj tretí zápas po sebe a odtrhli sa od posledného miesta v NHL. Vo víťazných zápasoch s Columbusom a New Jersey zefektívnili svoju hru, hrali štruktúrovanejšie ako predtým, začali si viac veriť, bojovali, hrali viac s pukom, boli dôslednejší pred bránkou súpera, rýchlejšie opúšťali svoje obranné pásmo a v mnohých smeroch mali hlavné slovo ich mladíci. Proti Edmontonu nezachytili začiatok prvej a druhej tretiny, chýbala im energia, urobili viacero chýb a nestačili na produktívnu prvú a bojovnú štvrtú lajnu Oilers. Napriek prehre 3:4 bol uplynulý týždeň pre toto mužstvo v prestavbe dobrou vzpruhou po zbabranom vstupe do sezóny.

Presilovka a oslabenie v popredí... Pod zlepšené výkony a výsledky mužstva sa vo významnej miere podpísala ich solídna hra v početnej výhode i nevýhode. Presilovka Red Wings je v súčasnosti deviata najlepšia v NHL s úspešnosťou 25 % a ich hra v oslabení jedenásta najlepšia s úspešnosťou 81,1 %. Špeciálne formácie bolo najviac vidieť v zápase s New Jersey - Red Wings v tomto stretnutí dali po dva góly v presilovke i oslabení.

Danny DeKeyser je späť, ďalší sú mimo hry... V zápase s Edmontonom sa vrátil do zostavy obranca Danny DeKeyser, ktorý vynechal predchádzajúcich osem stretnutí pre zranenie ruky. Nahradil Jonathana Ericssona, ktorý sa zranil po zápase s New Jersey pri posilňovaní a bude absentovať minimálne týždeň. Posledné tri zápasy vynechali útočníci Andreas Athanasiou a Frans Nielsen; obaja by sa mohli vrátiť v najbližších dňoch. Zápas v Columbuse nedohral pre poranenie kolena útočník Thomas Vanek; podľa prvých prognóz sa vráti najskôr v polovici tohto mesiaca, najneskôr koncom tohto mesiaca.

Debut Wadea Megana v drese Red Wings... V zápase s New Jersey debutoval v drese Red Wings skúsený center Wade Megan. Bol povolaný ako krátkodobý záskok za zranených. K Red Wings sa dostal po tom, čo ho tréner Grand Rapids Ben Simon označil za najlepšieho hráča vo všetkých dovtedajších zápasoch Griffins v AHL. Red Wings ho uprednostnili pred Christofferom Ehnom a Dominicom Turgeonom. Pri premiére v drese Red Wings odohral takmer osem a pol minúty, vyslal tri strely, vyhral päť zo šiestich buly a v 17. minúte takmer skóroval. V zápase s Edmontonom vyhral všetkých päť buly, odohral deväť a pol minúty a opäť bol blízko gólu.

Joe Hicketts poslaný späť do AHL... S povolaním Wadea Megana Red Wings poslali do AHL drobného bojovného beka Joea Hickettsa. V tejto sezóne odohral za Red Wings osem zápasov s priemerným hracím časom 17:06 na zápas, ani raz nebodoval, vyslal deväť striel na bránku a pozbieral šesť mínusových bodov. V ďalšom priebehu tohto ročníka by sa mohol do NHL vrátiť, podobne ako Filip Hronek, Libor Šulák, Christoffer Ehn a ďalší.

Prvý gól Michaela Rasmussena v NHL... Tínedžer Michael Rasmussen strelil v Columbuse svoj prvý gól v NHL. Dočkal sa ho v desiatom zápase, v ktorom zároveň vstúpil do platnosti prvý rok jeho nováčikovskej zmluvy (to znamená, že k juniorom sa tak skoro nevráti, ak vôbec). V ďalšom zápase s New Jersey strelil svoj druhý gól. Proti Edmontonu pridal jednu asistenciu, niekoľkokrát sebavedomo povozil puk a efektívnejšie využíval svoju mohutnú postavu.

Dennis Cholowski v žiari reflektorov... Mladý obranca Dennis Cholowski bol v týždni jedným zo šiestich nominovaných na ocenenie nováčik mesiaca. Z víťazstva sa netešil, za najlepšieho nováčika prvého mesiaca tejto sezóny bol vyhlásený útočník Elias Pettersson z Vancouveru, no napriek tomu udivil svojimi výbornými výkonmi a zaradil sa medzi najlepších ligových novicov v zadných radoch. V prvých dvanástich zápasoch sezóny (dvakrát nehral pre zranenie) pozbieral osem bodov (2+6) a momentálne je najproduktívnejším obrancom spomedzi všetkých nováčikov v NHL a s prehľadom najproduktívnejším bekom Red Wings. V zápase s New Jersey zaknihoval jednu asistenciu a stal sa iba druhým detroitským obrancom, ktorý vo svojich prvých jedenástich zápasoch v súťaži pozbieral osem bodov (pred ním to dokázal len Pär Djoos v sezóne 1990/91). S priemerným hracím časom 20 minút a 50 sekúnd na zápas je druhým najvyťažovanejším korčuliarom Red Wings po Mikeovi Greenovi (21:18). Diriguje presilové hry, elegantne korčuľuje, nebojí sa zaútočiť, nerobí si ťažkú hlavu z chýb (jednu hrubú urobil v dueli s Edmontonom, napriek tomu pokračoval vo svojej smelej hre). Bude zaujímavé sledovať, ako sa popasuje so stupňujúcou sa záťažou v prvej sezóne medzi profesionálmi, keďže ešte nikdy nehral zápasy v takom rýchlom tempe a počte.

Red Wings na pleciach Dylana Larkina... Ústrednou postavou Red Wings v každom z troch zápasov uplynulého týždňa bol Dylan Larkin, mladík, ktorý raz bude ich kapitánom. Larkin v týždni pozbieral šesť bodov za dva góly a štyri asistencie, hýril aktivitou, v priemere hrával 21 minút za zápas, chodil do presiloviek i oslabení a tréner Jeff Blashill ho nasadzoval aj na ubránenie najlepších hráčov súpera. V Columbuse vyslal sedem striel na bránku a zažiaril troma bodmi. Proti New Jersey piatykrát v sezóne a tretíkrát za sebou pozbieral minimálne dva body a ubránil údernú prvú lajnu Devils. Proti Edmontonu sa mu už toľko nedarilo - aj keď bodoval štvrtýkrát v rade, prehral 63 % vhadzovaní a dvakrát nešťastne neubránil hviezdneho Connora McDavida, ktorý následne vyslal gólovú prihrávku. Presne takéto stretnutia ho však posúvajú ďalej vďaka jeho veľkej súťaživosti a učenlivosti. Bez pochýb rastie vo výborného hokejistu a hlavnú tvár Detroit Red Wings.

Martin Frk zmenil zvyky a strelil prvý gól... V zápase s New Jersey otvoril skóre útočník Martin Frk, keď sa presadil počas presilovej hry po pohotovej strele z prvej z ľavého kruhu. Nebola to však jeho typická delová strela, ktorou sa preslávil. Frk v týždni vyhlásil, že už nestrieľa tak tvrdo ako predtým, pretože so svojou delovou ranou mal problém trafiť bránu a často mieril vysoko nad. V tejto sezóne začal páliť menej tvrdo (podľa svojich slov strieľa už len na 80 %) a prestal do strely vkladať celé svoje telo, zato si dal záležať na tom, aby jeho pokus smeroval medzi tri tyčky. Proti New Jersey skóroval po prvýkrát od 6. marca tohto roka, po 18 zápasoch bez gólu. V stretnutí s Edmontonom si pripísal aj prvú asistenciu a zaujal veľkou bojovnosťou.

Poklona pre Lukea Glendeninga... Jednou z hlavných postáv víťazného stretnutia s New Jersey bol obranár Luke Glendening. Počas necelých sedemnástich minút na ľade si pripísal jednu gólovú prihrávku, vyhral 55 % vhadzovaní, vyslal dve strely, rozdal sedem hitov (jedným z nich ukážkovo zbúral Nicka Hischiera) a v poslednej minúte druhej časti hry vyslal niekoľko tvrdých direktívnych úderov, ktorými s prehľadom vyhral bitku s Mircom Müllerom, čím nabudil spoluhráčov i fanúšikov v Little Caesars Arene a vyslúžil si aj veľkú poklonu od trénera Blashilla. "Zlepšil sa smerom dopredu, vyhráva vhadzovania, exceluje pri bránení, dokáže hrať tvrdo a pred bránkou. Je to víťaz. Je to ten typ hráča, s ktorým sa v dnešnej NHL vyhráva," uviedol Blashill. Glendening je tradične najlepším hráčom tímu na vhadzovaní a po prvých štrnástich zápasoch tejto sezóny má na konte šesť bodov (1+5), čo je viac ako pozbierali Thomas Vanek, Anthony Mantha, Darren Helm či Justin Abdelkader.

Ďalší traja s prvými gólmi v sezóne... Okrem Rasmussena a Frka sa dočkali prvého gólu v tejto sezóne aj obrancovia Trevor Daley, Danny DeKeyser a útočník Jacob de la Rose. Daley sa dočkal v závere zápasu s New Jersey, de la Rose a DeKeyser skórovali proti Edmontonu. De la Rose strelil svoj prvý gól v drese Red Wings.

Nyquist tuší, že môže byť vymenený... Tak ako v niekoľkých posledných sezónach, aj v tejto sezóne sa očakáva, že Red Wings budú pred februárovou uzávierkou prestupov vymieňať svojich atraktívnych hráčov v posledných rokoch zmluvy za voľby v drafte, aby pokračovali v prestavbe mužstva. Túto sezónu je hlavným adeptom na výmenu Gustav Nyquist, ktorému plynie posledný rok jeho štvorročnej zmluvy s platom 4,75 milióna ročne. Nyquist dostal na konci minulej sezóny polročné ultimátum - Red Wings mu oznámili, že na základe jeho výkonov v prvej polovici tejto sezóny sa rozhodnú, či s ním podpíšu nový kontrakt, alebo ho vymenia inam a uvoľnia miesto pre mladíkov. Nyquist v doterajšom priebehu sezóny produkoval, po prvých štrnástich zápasoch má na konte dvanásť bodov a s jedenástimi prihrávkami je najlepším nahrávačom mužstva. Ak by v tom pokračoval, nemusí to hneď znamenať, že Red Wings s ním automaticky podpíšu nový kontrakt - môže to naopak znamenať, že bude ešte atraktívnejší pre ďalšie kluby. Nyquist si je toho vedomý, keď v týždni vyhlásil, že počíta s tým, že môže byť vymenený. "Som si istý, že moje meno sa tam objaví," uviedol. "Zatiaľ som nad tým veľa nerozmýšľal. Budem na to myslieť viac, keď sa priblíži uzávierka prestupov. Či budem vymenený? Uvidíme."

Little Caesars Arena prvýkrát nevypredaná... Red Wings v lete po prvýkrát od svojho ústupu zo slávy verejne vyhlásili, že sú v prestavbe, takže bolo len otázkou času, kedy sa to odrazí na nižšej predajnosti lístkov. Stalo sa vo štvrtok, kedy sa na zápas s New Jersey predalo iba 18.273 lístkov, čo znamenalo, že domáca Little Caesars Arena s kapacitou 19.515 divákov nebola po prvýkrát vypredaná. Klub týmto ukončil sériu 318 vypredaných zápasov za sebou (v základnej časti a play-off dohromady). Séria začala 19. decembra 2010 ešte v Joe Louis Arene a trvala do 28. októbra 2018. Bola druhou najdlhšou v klubovej histórii po 452 vypredaných zápasoch za sebou v rokoch 1996 až 2007. V sobotnom zápase s Edmontonom bola LCA opäť vypredaná, hoci opäť nezaplnená, a počas tretej tretiny (nie po prvýkrát v tejto sezóne) sa ňou valila mexická vlna.

Zetterberg odhalil detaily o svojom konci... Henrik Zetterberg si v týždni sadol s Greggom Krupom z denníka Detroit News a poodhalil doteraz neznáme detaily o svojom zdravotnom stave, vinou ktorého ukončil kariéru. Zetterberg uviedol, že ku koncu začal vzhliadať už vlani po tom, ako mu jeho ubolený chrbát neumožnil trénovať tak, ako bol zvyknutý. Prezradil, že bolesti chrbta ho začali sužovať už v roku 2006 a postupom rokov vyvolali rôzne sprievodné syndrómy, najmä však problémy s členkom, ktorý bol inervovaný rovnakými nervami. Pre definitívny koniec sa rozhodol po tom, čo bolesti chrbta na nervovej báze výrazne obmedzili pohyblivosť jeho členka. Red Wings o tomto probléme vedeli dlhodobo, no spolu s ním, ako prezradil, ho utajovali pred médiami. Jeho členok začal byť problematický najmä od operácie chrbta v roku 2014, keď pri prvom sklze do ľavej strany nečakane spadol na ľad a zistil, že vinou impulzov prúdiacich z chrbta nemohol kontrolovať pohyb členka. Keď neskôr na vlastnú päsť nastúpil do play-off 2014, členok si musel obviazať tak silno, aby s ním nemohol pohnúť - inak nedokázal korčuľovať. Tento problém postupne spolu s lekármi zmierňoval, aby mohol ďalej hrať, ale keď ho bolesti členka opäť vo veľkom prepadli v januári tohto roka a neumožnili mu ani trénovať, podľa vlastných slov už tušil, že čoskoro skončí. Okrem toho uviedol, že v súčasnosti sa už cíti dobre. Naďalej musí posilňovať, doma v Detroite (zostáva minimálne túto sezónu) a príležitostne aj v Little Caesars Arene. Ak by neposilňoval, neudržal by si mobilitu. Korčuľovať už nedokáže. V budúcnu ho zrejme neminie rozsiahla operácia typu spinálnej fúzie a dlhodobá rehabilitácia. Očakáva však, že naďalej bude viesť aktívny život. Uviedol tiež, že má v úmysle zostať nablízku súčasnému mužstvu Detroit Red Wings, a že v budúcnosti sa chce ďalej pohybovať v hokeji.

Griffins šiesti v Centrálnej divízii... Záložný celok Detroitu z Grand Rapids odohral cez víkend tri zápasy za tri dni, pozbieral v nich päť zo šiestich bodov a s jedenástimi bodmi z prvých jedenástich zápasov novej sezóny AHL figuruje na šiestom mieste Centrálnej divízie.

Program na ďalší týždeň

06.11. Detroit vs Vancouver
09.11. Detroit vs N. Y. Rangers
10.11. Carolina vs Detroit





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.